Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg).
- Przygotuj patelnie grillowa, mozdzierz, recznik papierowy, 4 małe lub 1 duze naczynie zaroodporne, papier do pieczenia.
Przygotowanie
Ser fontina okrawamy ze skórki, następnie kroimy w paseczki, a później w kosteczkę. Podobnie kroimy mozzarellę. Oba rodzaje serów przekładamy do garnka, zalewamy 250 ml mleka, ser dokładnie zanurzamy w mleku, przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na mniej więcej 45-60 minut.
Polędwiczki pozbawiamy białych błonek, kroimy na pół, przekładamy do naczynia. Do moździerza dodajemy 1/2 opakowania kminku, 1 1/2 łyżki pieprzu w ziarnach, 1 łyżkę soli i całość ucieramy. Kawałki polędwiczek polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek i obtaczamy w przyprawach. Polędwiczki przekładamy do lodówki na 20 minut (najlepiej na kilka godzin).
W garnku zagotowujemy wodę, następnie ją solimy. Dobrze umyte cykorie gotujemy przez 15 minut. Ugotowane cykorie przekładamy do miseczki i przelewamy zimną wodą. Suszymy za pomocą ręcznika papierowego. Cykorię kroimy na pół, za pomocą noża odcinamy piętki cykorii na ukos. Każdą połówkę cykorii zawijamy w plaster szynki prosciutto. Zawinięte w szynkę połówki cykorii rozkładamy w kilku mniejszych lub 1 dużym naczyniu żaroodpornym.
Garnek z serami i mlekiem przekładamy na palnik i cały czas mieszamy (aby zapobiec przywieraniu sera) do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 roztrzepane żółtka umytych jaj i mieszamy. Cały czas mieszając doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i sokiem z 1/2 cytryny. Całość mieszamy.
Na cykorię wylewamy sos serowy. Całość posypujemy startym na tarce o małych oczkach serem grana padano. Na cykorię wykładamy kawałki masła. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na mniej więcej 10-15 minut, aż całość zarumieni się z góry.
Na patelni grillowej podgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Polędwiczki grillujemy 2 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy na kratkę wyłożoną papierem do pieczenia, czekamy 3-4 minuty i wkładamy do piekarnika na 10 minut.
Piórka czerwonej cebuli dokładnie rozdzielamy. Na podłużne talerze wykładamy rukolę, na rukoli układamy piórka czerwonej cebuli. Na cebuli układamy suszone pomidory pokrojone w paseczki, kilka kawałków gorgonzoli. Gruszkę kroimy na ćwiartki, wyjmujemy pestki, ćwiartki kroimy wraz ze skórą w cienkie talarki. Układamy na sałacie.
W czystym naczyniu mieszamy miód kremowy, ocet balsamiczny i 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz. Polędwiczki wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na chwilę. Zapiekankę z cykorii przekładamy na górną kratkę i jeszcze chwilę zapiekamy (mniej więcej 5 minut).
Polędwiczki podajemy pokrojone na sałatce polanej winegretem i z zapiekanką z cykorii.
Zobacz podobne
przepisy
Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi
Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.
Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku, Dla twardzieli
Niestraszne Ci naprawdę ostre dania? Przygotuj pikantne polędwiczki wieprzowe w stylu meksykańskim.
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
Delikatne, soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie wzbogacone smakiem miodowej, kiszonej kapusty.
Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy
Makaronowe wstążki z jasnym warzywnym sosem i dodatkiem mięsa mielonego. Pyszna wariacja na temat kuchni włoskiej.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami
- Kanapka cała wspaniała
- Szałwiowe medaliony z polędwiczek z grilla
- Krewetki w cieście
- Sałatka z grillowanych owoców
- Makaron z pikantnymi brokułami
- Sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta
- Spaghetti z dynią i borowikami
- Shake z gruszką i marcepanem
- Masło z miechunką i orzechami pekan
- Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu
- Risotto z szynką i grzybami
- Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
- Remulada
- Klopsiki zapiekane z serem provolone
- Donuty dyniowe
- Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem
- Karp pieczony z grzybami
- Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
- Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
- Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych
- Naleśniki z kremem z rabarbaru
- Ciasto drożdżowe ze śliwkami
- Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy
- Boczniaki po kaszubsku
- Desery na Sylwestra
- Ciasto bostońskie
- Torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym
- Kurczak z sosem truskawkowym
- Pomarańczowa owsianka z borówkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
3898 dni temu
Obłędne jedzonko!!! Jedyny minus taki, że wcale tak szybko się go nie robi. Ale efekt końcowy jest zniewalajacy! Mniami
odpowiedz
3908 dni temu
Wykonam! ;)
odpowiedz
3912 dni temu
Drogi gościu, bez dodatku żółtek sos nie będzie miał właściwej konsystencji, dlatego nie rekomendujemy pomijania ich.
odpowiedz
3912 dni temu
Co dają żółtka w serowym sosie? Nie pokazaliscie ich w koncu. Czy mozna je pominąć? ps. troche smutno wyglada pusta, ciemna lodowka u "kucharza Lidla" :)
odpowiedz
3914 dni temu
Czas znowu całkowicie odbiega od rzeczywistego czasu potrzebnego na przygotowanie potrawy
odpowiedz
3915 dni temu
Drogi Gościu, dziękujemy za wspaniałą rekomendację! :)
odpowiedz
3915 dni temu
Świetne danie:) Bardzo aromatyczne i eleganckie! Zapiekanka przepyszna a ser fontina przeszedł moje najśmielsze oczekiwania :) mniamuśny! Polecam wszystkim ten przepis :)
odpowiedz
3915 dni temu
Zrobilam dzis mężowi na urodziny... Polędwiczki obłędne! Cykoria - pyszna! Cale danie po prostu wyborne. W życiu bym sie nie spodziewała, ze potrafie tak dobrze gotować ;) szkoda tylko, ze robi sie pół dnia. Ale warto! Polecam!
odpowiedz
3916 dni temu
No powiem ci Mistrzu że wygląda to wspaniale , na pewno wypróbuję w domu ten przepis
odpowiedz