Pikantne polędwiczki z zapiekanką z cykorii z serem fontina i mozzarellą według Pascala Brodnickiego
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg).
  • Przygotuj patelnie grillowa, mozdzierz, recznik papierowy, 4 małe lub 1 duze naczynie zaroodporne, papier do pieczenia.

Przygotowanie

Ser fontina okrawamy ze skórki, następnie kroimy w paseczki, a później w kosteczkę. Podobnie kroimy mozzarellę. Oba rodzaje serów przekładamy do garnka, zalewamy 250 ml mleka, ser dokładnie zanurzamy w mleku, przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na mniej więcej 45-60 minut.

Polędwiczki pozbawiamy białych błonek, kroimy na pół, przekładamy do naczynia. Do moździerza dodajemy 1/2 opakowania kminku, 1 1/2 łyżki pieprzu w ziarnach, 1 łyżkę soli i całość ucieramy. Kawałki polędwiczek polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek i obtaczamy w przyprawach. Polędwiczki przekładamy do lodówki na 20 minut (najlepiej na kilka godzin).

W garnku zagotowujemy wodę, następnie ją solimy. Dobrze umyte cykorie gotujemy przez 15 minut. Ugotowane cykorie przekładamy do miseczki i przelewamy zimną wodą. Suszymy za pomocą ręcznika papierowego. Cykorię kroimy na pół, za pomocą noża odcinamy piętki cykorii na ukos. Każdą połówkę cykorii zawijamy w plaster szynki prosciutto. Zawinięte w szynkę połówki cykorii rozkładamy w kilku mniejszych lub 1 dużym naczyniu żaroodpornym.

Garnek z serami i mlekiem przekładamy na palnik i cały czas mieszamy (aby zapobiec przywieraniu sera) do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 roztrzepane żółtka umytych jaj i mieszamy. Cały czas mieszając doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i sokiem z 1/2 cytryny. Całość mieszamy.

Na cykorię wylewamy sos serowy. Całość posypujemy startym serem grana padano. Na cykorię wykładamy kawałki masła. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na mniej więcej 10-15 minut, aż całość zarumieni się z góry.

Na patelni grillowej podgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Polędwiczki grillujemy 2 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy na kratkę wyłożoną papierem do pieczenia, czekamy 3-4 minuty i wkładamy do piekarnika na 10 minut.

Piórka czerwonej cebuli dokładnie rozdzielamy. Na podłużne talerze wykładamy rukolę, na rukoli układamy piórka czerwonej cebuli. Na cebuli układamy suszone pomidory pokrojone w paseczki, kilka kawałków gorgonzoli. Gruszkę kroimy na ćwiartki, wyjmujemy pestki, ćwiartki kroimy wraz ze skórą w cienkie talarki. Układamy na sałacie.

W czystym naczyniu mieszamy miód kremowy, ocet balsamiczny i 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz. Polędwiczki wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na chwilę. Zapiekankę z cykorii przekładamy na górną kratkę i jeszcze chwilę zapiekamy (mniej więcej 5 minut).

Polędwiczki podajemy pokrojone na sałatce polanej winegretem i z zapiekanką z cykorii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Marta Sobieraj Marta Sobieraj
    1610 dni temu
    Obłędne jedzonko!!! Jedyny minus taki, że wcale tak szybko się go nie robi. Ale efekt końcowy jest zniewalajacy! Mniami

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1621 dni temu
    Wykonam! ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1624 dni temu
    Drogi gościu, bez dodatku żółtek sos nie będzie miał właściwej konsystencji, dlatego nie rekomendujemy pomijania ich.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1624 dni temu
    Co dają żółtka w serowym sosie? Nie pokazaliscie ich w koncu. Czy mozna je pominąć? ps. troche smutno wyglada pusta, ciemna lodowka u "kucharza Lidla" :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1626 dni temu
    Czas znowu całkowicie odbiega od rzeczywistego czasu potrzebnego na przygotowanie potrawy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1627 dni temu
    Drogi Gościu, dziękujemy za wspaniałą rekomendację! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1627 dni temu
    Świetne danie:) Bardzo aromatyczne i eleganckie! Zapiekanka przepyszna a ser fontina przeszedł moje najśmielsze oczekiwania :) mniamuśny! Polecam wszystkim ten przepis :)

    odpowiedz

  • Marta Sobieraj Marta Sobieraj
    1628 dni temu
    Zrobilam dzis mężowi na urodziny... Polędwiczki obłędne! Cykoria - pyszna! Cale danie po prostu wyborne. W życiu bym sie nie spodziewała, ze potrafie tak dobrze gotować ;) szkoda tylko, ze robi sie pół dnia. Ale warto! Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Znawca smaku Gość Znawca smaku
    1629 dni temu
    No powiem ci Mistrzu że wygląda to wspaniale , na pewno wypróbuję w domu ten przepis

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram