zobacz film Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, przesmażamy mięso, cały czas mieszając w celu rozdzielenia kawałków mięsa na patelni. Do przesmażonego mięsa dodajemy pokrojony w plastry czosnek. Mieszamy. Suszony tymianek rozcieramy w dłoniach i dodajemy do mięsa. Przesmażone mięso przekładamy do miski.

Na tej samej patelni rozgrzewamy ponownie niewielką ilość oliwy z oliwek. Na patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, do zeszklenia, następnie dodajemy drobno pokrojone marchewkę i seler. Następnie do przesmażonych i lekko podduszonych warzyw dodajemy przesmażone wcześniej mięso, całość zalewamy białym winem wytrawnym. Gotujemy na wolnym ogniu przez mniej więcej 10 minut (im dłużej, tym lepiej).

Dodajemy posiekane filety anchois. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Gdy sos się mocno zredukuje i nabierze konsystencji emulsji, dodajemy śmietanę, mieszamy. Dodajemy niewielką ilość wody i gotujemy do momentu uzyskania kremowego sosu. Gotujemy 5 minut na wolnym ogniu w celu odparowania wody, od czasu do czasu mieszamy.

Następnie dodajemy gorgonzolę porwaną na mniejsze kawałki, mieszamy. Całość doprawiamy pieprzem. Świeży makaron pappardelle gotujemy, dodajemy do sosu, całość mieszamy, na samym końcu dodajemy suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę. Mieszamy.

Jak podawać

Makaron wyciągamy na talerz, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, dekorujemy listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (30)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3626 dni temu
    ja-nina, w Kuchni Lidla nie brakuje dań także bez dodatku mięsa! Co powiesz na ziołowe placki ze śmietaną? https://kuchnialidla.pl/ziolowe-placki-ziemniaczane-ze-smietana A może cebulowe ciasto francuskie: https://kuchnialidla.pl/cebulowe-ciasto-francuskie ? Polecamy również bezmięsne leczo: https://kuchnialidla.pl/leczo oraz spaghetti z buraczanym pesto: https://kuchnialidla.pl/makaron-z-buraczanym-pesto :) Pysznych bezmięsnych dań na naszej stronie znajdziesz wiele więcej!

    odpowiedz

  • ja-ninaGość ja-ninaGość
    3626 dni temu
    Wszystko dla miesożerców? A może coś również dla jaroszy (oprócz deserów)? zdrówko

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    3686 dni temu
    Zrobiłam z serkiem mascarpone i zamiast wina dodałam spirytus w proporcji 100 ml alkoholu i 150 ml wody - wyszło super tylko musiałam dłużej odparowywać alkohol . Wyśmienite danie. Wspaniały przepis.

    odpowiedz

  • Rob Rob
    3753 dni temu
    Wszystko smakuje panie Karolu,tylko drobno posiekane produkty Panu zajmują 2 min,a mnie 40 :) ale jest ok :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3789 dni temu
    Drogi gościu, w tym przepisie gorgonzola jest bardzo istotnym składnikiem nadającym smak daniu. Raczej nie zalecamy rezygnowania z tego dodatku. Gdyby jednak zależało Ci na zamienniku, możesz zastosować ser mascarpone - smak będzie zupełnie inny, ale sos będzie miał odpowiednią konsystencję.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3789 dni temu
    czym można zastąpić ser gorgonzola? Nie lubię serów pleśniowych.

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    3801 dni temu
    Makaron wg. tego przepisu wyszedł pyszny, wprawdzie danie szybko zniknęło, uwielbiam wasze przepisy.

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    3914 dni temu
    Zgadzam się z Felinią, przepis absolutnie bombowy!

    odpowiedz

  • Felinia Felinia
    3923 dni temu
    Fantastyczne - już kilka razy zrobiłam, czasem trochę modyfikując (zamiast śmietany jogurt naturalny). Jest przepyszne - a podane z czarnym makaronem powaliło moich gości. Polecam! U mnie na stałe weszło do repertuaru .

    odpowiedz

  • Muerte Muerte
    3927 dni temu
    Wiele przepisów robię, ale ten najnormalniej mi nie podszedł. Jak dla mnie za wiele smaków w jednym daniu.

    odpowiedz

  • smakowita smakowita
    3929 dni temu
    Przepyszne danie. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Niestety nie dostałam filetów anchois a jestem bardzo ciekawa jak by z nimi smakowało, ale i tak jest pysznie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3930 dni temu
    Naprawdę pyszne danie - jednak jak dla mnie mięso z szynki jest zbyt dominujące dlatego lepiej je zastąpić mięsem mielonym z indyka lub nie dodawać w ogóle mięsa. Tak czy inaczej bardzo fajny pomysł na obiad !!! :)

    odpowiedz

  • Zbyszek Zbyszek
    3930 dni temu
    Ja dałem 3 i pół anchois i już było czuć ten charakterystyczny smaczek. Sardele są charakterystyczne w smaku dlatego trzeba z nimi uważać. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3930 dni temu
    U mnie też super :) Co prawda nie bardzo przebiło się smakowo anchois ale wyszło super :D

    odpowiedz

  • Stefan Stefan
    3932 dni temu
    Mega smaczne! Makaronu pappardelle również nie dorwałem ani anchois ale ze spaghetti wyszło wporzo. Zamiast sera piccante wziąłem dolce bo obawiałem się czy nie będzie za pikantny. Wyszło zajebiście! ;)

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3933 dni temu
    Świetne, smaczne i doskonałe bo szybkie i proste w przygotowaniu. Czekam już z niecierpliwością na kolejny tydzień:!!

    odpowiedz

  • Najedzona i Zadowolona :) Najedzona i Zadowolona :)
    3933 dni temu
    Przepyszne danie, proste i szybkie do wykonania. Polecam!

    odpowiedz

  • Zbyszek Zbyszek
    3933 dni temu
    Po zrobieniu potrawy mogę śmiało polecić. Szybkie, proste i pyszne. Udane połączenie smaków.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3934 dni temu
    zrobcie Lidla w Sochaczewie :) konkurencyjnej sieci ktora w logo ma czerwonego owada w czarne kropki sa az 4 a Was nie ma :( why????

    odpowiedz

  • Kasiulla Kasiulla
    3936 dni temu
    To dopiero początek moich eksperymentów z Kuchnią Lidla. Ale jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Przepis naprawdę super i godny polecenia. Dobór smakowy - genialny! Choć... w poniedziałek o godz. 13 również makaron pappardelle nie był już dostępny, jak i anchois. Ale kupiłam tagliatelle i też było super. Zrezygnowałam z selera bo go nie lubię. Danie pokazowe, nadaje się na wszystkie okazje. Smakowało wszystkim! A co najważniejsze mojej drugiej połówce. Więc dziewczyny... zdecydowanie tym daniem przez żołądek do serca!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3936 dni temu
    Drogi Macieju z Poznania, jeśli nie jesteś zadowolony z poziomu zaopatrzenia w sklepach Lidl, prosimy żebyś zgłosił swoje uwagi do Biura Obsługi Klienta za pośrednictwem formularza dostępnego na stronie lidl.pl lub za pomocą bezpłatnej infolinii pod numerem 800 507 777. Anno, cieszymy się, że możemy Cię inspirować! :)

    odpowiedz

  • Anna Borawska Anna Borawska
    3936 dni temu
    wprowadziłam kilka małych modyfikacji pod preferencje smakowe mojej rodziny, ale inspiracją był Wasz przepis :) do tego winko Bordeaux (trzeba dopić tą butelkę otwartą do gotowania) - szybko i smacznie na obiad, bo uwielbiamy "włoszczyznę" dzięki :)

    odpowiedz

  • Maciej Poznań Maciej Poznań
    3936 dni temu
    W takim razie ten makaron skończył się już w poniedziałek o godzinie 13...? Ciekawe :) Często korzystam z Waszych przepisów i nie pierwszy raz jestem zmuszony pewne składniki kupić u konkurencji. Powinniście przyłożyć do tego więcej uwagi - szczególnie kiedy w przepisie występuje składnik, którego codziennie nie ma w ofercie. Wyszłoby to tylko z korzyścią dla Was, a tak trzeba konkurencja nie śpi :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3936 dni temu
    Macieju, makaron ten jest dostępny w specjalnej ofercie Italiano, która rozpoczęła się w dniu wczorajszym i trwa do wyczerpania zapasów. Drogi Gościu, charakterystyczny smak selera naciowego trudno zastąpić jest czymś innym. Możesz go całkowicie pominąć lub zastąpić składnikiem o innym smaku, np. porem.

    odpowiedz

  • Bartek Bartek
    3936 dni temu
    Moglibyście podawać (oszacowane) ceny obok przepisów. Ułatwiłoby to życie setkom studentów.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3936 dni temu
    czy można zastąpić czymś seler naciowy?

    odpowiedz

  • Maciej Poznań Maciej Poznań
    3936 dni temu
    Danie wyszło bardzo smaczne, ale już nie pierwszy raz spotykam się z sytuacją kiedy pewnych produktów nie ma u Was w sklepie. Anchois jeszcze byłem w stanie przeboleć... ale jeżeli nie ma głównego składnika jakim jest makaron to ręce opadają...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3937 dni temu
    Gosiu, teraz z zapasem makaronów możesz zrobić pyszną potrawę Karola. Drogi Gościu, dziękujemy za miłe słowa!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3937 dni temu
    Zrobiłem według przepisu. REWELACJA :)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3937 dni temu
    Uwielbiam makarony, w końcu tydzień włoski, byłam właśnie w Lidlu i zrobiłam mały zapas :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!