Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, przesmażamy mięso, cały czas mieszając w celu rozdzielenia kawałków mięsa na patelni. Do przesmażonego mięsa dodajemy pokrojony w plastry czosnek. Mieszamy. Suszony tymianek rozcieramy w dłoniach i dodajemy do mięsa. Przesmażone mięso przekładamy do miski.
Na tej samej patelni rozgrzewamy ponownie niewielką ilość oliwy z oliwek. Na patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, do zeszklenia, następnie dodajemy drobno pokrojone marchewkę i seler. Następnie do przesmażonych i lekko podduszonych warzyw dodajemy przesmażone wcześniej mięso, całość zalewamy białym winem wytrawnym. Gotujemy na wolnym ogniu przez mniej więcej 10 minut (im dłużej, tym lepiej).
Dodajemy posiekane filety anchois. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Gdy sos się mocno zredukuje i nabierze konsystencji emulsji, dodajemy śmietanę, mieszamy. Dodajemy niewielką ilość wody i gotujemy do momentu uzyskania kremowego sosu. Gotujemy 5 minut na wolnym ogniu w celu odparowania wody, od czasu do czasu mieszamy.
Następnie dodajemy gorgonzolę porwaną na mniejsze kawałki, mieszamy. Całość doprawiamy pieprzem. Świeży makaron pappardelle gotujemy, dodajemy do sosu, całość mieszamy, na samym końcu dodajemy suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę. Mieszamy.
Jak podawać
Makaron wyciągamy na talerz, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, dekorujemy listkami bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Cannelloni z mięsem w sosie porowym
Makaronowe rurki wypełnione mięsem, polane gęstym sosem i zapieczone. Klasyczny smak inspirowany Italią, który jest w zasięgu ręki.
Faszerowany makaron lumaconi
Ten przepis pokaże Ci, jak pysznie można nafaszerować duży, włoski makaron lumaconi.
Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara
Makaronowe muszle i sos z pieczonym czosnkiem, czyli pyszna i prosta wariacja na temat klasycznej włoskiej carbonary.
Pikantne polędwiczki z zapiekanką z cykorii z serem fontina i mozzarellą
Włoski ser fontina posłuży do przygotowania zapiekanki idealnie pasującej do grillowanych polędwiczek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
- Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
- Makaron z cukinią i łososiem
- Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara
- Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
- Makaron tagliolini z kalafiorem i goździkami
- Schab w sosie paprykowym
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Świąteczny makowiec z jabłkami
- Rolada makowa
- Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
- Lasagne w papryce
- Zielona szakszuka
- Zupa gołąbkowa
- Burgery z jajkiem sadzonym
- Ciasto z profiterolkami
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Babeczki leśny mech
- Goxua, czyli deser w stylu hiszpańskim na bogato
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Kabanosy w cieście francuskim
- Miniomlety pomidorowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Jajka w kokilkach
- Domowe lody szparagowe
- Palia w cytrynach
- Wegański falafel burger z portobello
- Faszerowane ciabatty
- Hummus czekoladowy
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (30)
3605 dni temu
ja-nina, w Kuchni Lidla nie brakuje dań także bez dodatku mięsa! Co powiesz na ziołowe placki ze śmietaną? https://kuchnialidla.pl/ziolowe-placki-ziemniaczane-ze-smietana A może cebulowe ciasto francuskie: https://kuchnialidla.pl/cebulowe-ciasto-francuskie ? Polecamy również bezmięsne leczo: https://kuchnialidla.pl/leczo oraz spaghetti z buraczanym pesto: https://kuchnialidla.pl/makaron-z-buraczanym-pesto :) Pysznych bezmięsnych dań na naszej stronie znajdziesz wiele więcej!
odpowiedz
3605 dni temu
Wszystko dla miesożerców? A może coś również dla jaroszy (oprócz deserów)? zdrówko
odpowiedz
3665 dni temu
Zrobiłam z serkiem mascarpone i zamiast wina dodałam spirytus w proporcji 100 ml alkoholu i 150 ml wody - wyszło super tylko musiałam dłużej odparowywać alkohol . Wyśmienite danie. Wspaniały przepis.
odpowiedz
3731 dni temu
Wszystko smakuje panie Karolu,tylko drobno posiekane produkty Panu zajmują 2 min,a mnie 40 :) ale jest ok :)
odpowiedz
3767 dni temu
Drogi gościu, w tym przepisie gorgonzola jest bardzo istotnym składnikiem nadającym smak daniu. Raczej nie zalecamy rezygnowania z tego dodatku. Gdyby jednak zależało Ci na zamienniku, możesz zastosować ser mascarpone - smak będzie zupełnie inny, ale sos będzie miał odpowiednią konsystencję.
odpowiedz
3768 dni temu
czym można zastąpić ser gorgonzola? Nie lubię serów pleśniowych.
odpowiedz
3779 dni temu
Makaron wg. tego przepisu wyszedł pyszny, wprawdzie danie szybko zniknęło, uwielbiam wasze przepisy.
odpowiedz
3892 dni temu
Zgadzam się z Felinią, przepis absolutnie bombowy!
odpowiedz
3902 dni temu
Fantastyczne - już kilka razy zrobiłam, czasem trochę modyfikując (zamiast śmietany jogurt naturalny). Jest przepyszne - a podane z czarnym makaronem powaliło moich gości. Polecam! U mnie na stałe weszło do repertuaru .
odpowiedz
3906 dni temu
Wiele przepisów robię, ale ten najnormalniej mi nie podszedł. Jak dla mnie za wiele smaków w jednym daniu.
odpowiedz
3907 dni temu
Przepyszne danie. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Niestety nie dostałam filetów anchois a jestem bardzo ciekawa jak by z nimi smakowało, ale i tak jest pysznie.
odpowiedz
3908 dni temu
Naprawdę pyszne danie - jednak jak dla mnie mięso z szynki jest zbyt dominujące dlatego lepiej je zastąpić mięsem mielonym z indyka lub nie dodawać w ogóle mięsa. Tak czy inaczej bardzo fajny pomysł na obiad !!! :)
odpowiedz
3908 dni temu
Ja dałem 3 i pół anchois i już było czuć ten charakterystyczny smaczek. Sardele są charakterystyczne w smaku dlatego trzeba z nimi uważać. Pozdrawiam
odpowiedz
3909 dni temu
U mnie też super :) Co prawda nie bardzo przebiło się smakowo anchois ale wyszło super :D
odpowiedz
3911 dni temu
Mega smaczne! Makaronu pappardelle również nie dorwałem ani anchois ale ze spaghetti wyszło wporzo. Zamiast sera piccante wziąłem dolce bo obawiałem się czy nie będzie za pikantny. Wyszło zajebiście! ;)
odpowiedz
3911 dni temu
Świetne, smaczne i doskonałe bo szybkie i proste w przygotowaniu. Czekam już z niecierpliwością na kolejny tydzień:!!
odpowiedz
3911 dni temu
Przepyszne danie, proste i szybkie do wykonania. Polecam!
odpowiedz
3912 dni temu
Po zrobieniu potrawy mogę śmiało polecić. Szybkie, proste i pyszne. Udane połączenie smaków.
odpowiedz
3913 dni temu
zrobcie Lidla w Sochaczewie :) konkurencyjnej sieci ktora w logo ma czerwonego owada w czarne kropki sa az 4 a Was nie ma :( why????
odpowiedz
3914 dni temu
To dopiero początek moich eksperymentów z Kuchnią Lidla. Ale jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Przepis naprawdę super i godny polecenia. Dobór smakowy - genialny! Choć... w poniedziałek o godz. 13 również makaron pappardelle nie był już dostępny, jak i anchois. Ale kupiłam tagliatelle i też było super. Zrezygnowałam z selera bo go nie lubię. Danie pokazowe, nadaje się na wszystkie okazje. Smakowało wszystkim! A co najważniejsze mojej drugiej połówce. Więc dziewczyny... zdecydowanie tym daniem przez żołądek do serca!
odpowiedz
3914 dni temu
Drogi Macieju z Poznania, jeśli nie jesteś zadowolony z poziomu zaopatrzenia w sklepach Lidl, prosimy żebyś zgłosił swoje uwagi do Biura Obsługi Klienta za pośrednictwem formularza dostępnego na stronie lidl.pl lub za pomocą bezpłatnej infolinii pod numerem 800 507 777. Anno, cieszymy się, że możemy Cię inspirować! :)
odpowiedz
3914 dni temu
wprowadziłam kilka małych modyfikacji pod preferencje smakowe mojej rodziny, ale inspiracją był Wasz przepis :) do tego winko Bordeaux (trzeba dopić tą butelkę otwartą do gotowania) - szybko i smacznie na obiad, bo uwielbiamy "włoszczyznę" dzięki :)
odpowiedz
3914 dni temu
W takim razie ten makaron skończył się już w poniedziałek o godzinie 13...? Ciekawe :) Często korzystam z Waszych przepisów i nie pierwszy raz jestem zmuszony pewne składniki kupić u konkurencji. Powinniście przyłożyć do tego więcej uwagi - szczególnie kiedy w przepisie występuje składnik, którego codziennie nie ma w ofercie. Wyszłoby to tylko z korzyścią dla Was, a tak trzeba konkurencja nie śpi :)
odpowiedz
3915 dni temu
Macieju, makaron ten jest dostępny w specjalnej ofercie Italiano, która rozpoczęła się w dniu wczorajszym i trwa do wyczerpania zapasów. Drogi Gościu, charakterystyczny smak selera naciowego trudno zastąpić jest czymś innym. Możesz go całkowicie pominąć lub zastąpić składnikiem o innym smaku, np. porem.
odpowiedz
3915 dni temu
Moglibyście podawać (oszacowane) ceny obok przepisów. Ułatwiłoby to życie setkom studentów.
odpowiedz
3915 dni temu
czy można zastąpić czymś seler naciowy?
odpowiedz
3915 dni temu
Danie wyszło bardzo smaczne, ale już nie pierwszy raz spotykam się z sytuacją kiedy pewnych produktów nie ma u Was w sklepie. Anchois jeszcze byłem w stanie przeboleć... ale jeżeli nie ma głównego składnika jakim jest makaron to ręce opadają...
odpowiedz
3915 dni temu
Gosiu, teraz z zapasem makaronów możesz zrobić pyszną potrawę Karola. Drogi Gościu, dziękujemy za miłe słowa!
odpowiedz
3915 dni temu
Zrobiłem według przepisu. REWELACJA :)
odpowiedz
3916 dni temu
Uwielbiam makarony, w końcu tydzień włoski, byłam właśnie w Lidlu i zrobiłam mały zapas :)
odpowiedz
zobacz wszystkie