Cebulowe ciasto francuskie
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ciasto

Mieszamy razem mąkę, masło, dwa jajka, wodę, szczyptę soli i przygotowujemy gładkie, jednolite ciasto. Odkładamy je do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Gotowe ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wkładamy do blachy posmarowanej olejem. Niepotrzebne części ciasta odcinamy, tak żeby 0,5 cm wystawało poza brzeg blachy. Nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i posypujemy suchym grochem. W ten sposób ciasto utrzyma swój kształt. Pieczemy mniej więcej 25 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C. Po upieczeniu blachę z ciastem odstawiamy do ostygnięcia i usuwamy folię aluminiową.

Farsz

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w plasterki cebulę. Por pokrojony w plastry gotujemy w posolonej, gorącej wodzie mniej więcej 2 minuty. Potem go odcedzamy i odstawiamy. Dodajemy cebulę, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy z patelni na ściereczkę papierową i osuszamy z soku oraz oleju.

W większej misce przygotowujemy dressing – mieszamy śmietanę, mleko oraz 5 pozostałych jajek. Solimy, pieprzymy i dobrze mieszamy.

Słone ciasto

Na podpieczonym cieście równomiernie rozprowadzamy mieszankę cebuli i pora.

Na wierzchu układamy plastry sera camembert i zalewamy przygotowanym dressingiem, tak aby się nie przelewał przez krawędź ciasta. Pieczemy ok. 25 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C.

Jak podawać

Upieczone ciasto najpierw odstawiamy, żeby ostygło. Potem możemy je pokroić i podawać.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Hetman Hetman
    1460 dni temu
    Jeden z najbardziej idiotycznie napisanych przepisów-ciasto cebulowe z Lidla.........................a młynek do mielenia od kowala z Koziej....................?Matolstwo manipulacyjne ma się dobrze.Ostatnio prezes(ka) radia Kamińska zastrzegła w urzędzie patentowym piosenkę wigilijną o karpiu,którą ludzie z radiowej Trójki wylansowali,ot,patentowa Kamińska.............

    odpowiedz

  • Julia Forsztek Julia Forsztek
    1488 dni temu
    Jaka ma być średnica formy do tarty? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1487 dni temu
    Julio, forma o średnicy 25 cm sprawdzi się idealnie :)
  • Gośćanna Gośćanna
    1790 dni temu
    Jaka mabyc srednica tej blachy ?????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1788 dni temu
    Użyj formy do tarty o średnicy ok. 25 cm.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!