
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto
Mieszamy razem mąkę, masło, dwa jajka, wodę, szczyptę soli i przygotowujemy gładkie, jednolite ciasto. Odkładamy je do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Gotowe ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wkładamy do blachy posmarowanej olejem. Niepotrzebne części ciasta odcinamy, tak żeby 0,5 cm wystawało poza brzeg blachy. Nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i posypujemy suchym grochem. W ten sposób ciasto utrzyma swój kształt. Pieczemy mniej więcej 25 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C. Po upieczeniu blachę z ciastem odstawiamy do ostygnięcia i usuwamy folię aluminiową.
Farsz
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w plasterki cebulę. Por pokrojony w plastry gotujemy w posolonej, gorącej wodzie mniej więcej 2 minuty. Potem go odcedzamy i odstawiamy. Dodajemy cebulę, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy z patelni na ściereczkę papierową i osuszamy z soku oraz oleju.
W większej misce przygotowujemy dressing – mieszamy śmietanę, mleko oraz 5 pozostałych jajek. Solimy, pieprzymy i dobrze mieszamy.
Słone ciasto
Na podpieczonym cieście równomiernie rozprowadzamy mieszankę cebuli i pora.
Na wierzchu układamy plastry sera camembert i zalewamy przygotowanym dressingiem, tak aby się nie przelewał przez krawędź ciasta. Pieczemy ok. 25 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C.
Jak podawać
Upieczone ciasto najpierw odstawiamy, żeby ostygło. Potem możemy je pokroić i podawać.
Zobacz podobne
przepisy
Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną
Wytrawne ciasto drożdżowe z nadzieniem z sera, śmietany i wędzonej szynki. Pięknie pachnie, a smakuje... doskonale!

Zapiekana zupa cebulowa
Tę zupę najpierw się gotuje, a potem piecze. Trudno sobie wyobrazić jak smaczny jest efekt, musisz po prostu spróbować.

Tarta ze szparagami i cebulą
Szukasz niebanalnego pomysłu na szparagi? Zapiecz je z cebulą, masą jajeczną i kruchym ciastem, tworząc pyszną tartę.

Placek cebulowy
Proste, sycące i smaczne danie na cieście drożdżowym, które jest alternatywą dla klasycznej pizzy. Palce lizać!

Zobacz przepisy
na święta
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Mazurek czekoladowy
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Obwarzanki – przepis
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Cake pops: ciastka na patyku
- Drożdżowe zajączki
- Klasyczny sernik
- Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Wielkanocna brioszka
- Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
- Ciastka jak jajka sadzone
- Faszerowane jajka jak kurczaczki
- Mazurek miodowo-orzechowy
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Klasyczny mus czekoladowy
- Sałatka ziemniaczana z boczkiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1518 dni temu
Jeden z najbardziej idiotycznie napisanych przepisów-ciasto cebulowe z Lidla.........................a młynek do mielenia od kowala z Koziej....................?Matolstwo manipulacyjne ma się dobrze.Ostatnio prezes(ka) radia Kamińska zastrzegła w urzędzie patentowym piosenkę wigilijną o karpiu,którą ludzie z radiowej Trójki wylansowali,ot,patentowa Kamińska.............
odpowiedz
1547 dni temu
Jaka ma być średnica formy do tarty? :)
odpowiedz
1545 dni temu
Julio, forma o średnicy 25 cm sprawdzi się idealnie :)
1849 dni temu
Jaka mabyc srednica tej blachy ?????
odpowiedz
1846 dni temu
Użyj formy do tarty o średnicy ok. 25 cm.