
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto
Mieszamy razem mąkę, masło, dwa jajka, wodę, szczyptę soli i przygotowujemy gładkie, jednolite ciasto. Odkładamy je do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Gotowe ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wkładamy do blachy posmarowanej olejem. Niepotrzebne części ciasta odcinamy, tak żeby 0,5 cm wystawało poza brzeg blachy. Nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i posypujemy suchym grochem. W ten sposób ciasto utrzyma swój kształt. Pieczemy mniej więcej 25 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C. Po upieczeniu blachę z ciastem odstawiamy do ostygnięcia i usuwamy folię aluminiową.
Farsz
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w plasterki cebulę. Por pokrojony w plastry gotujemy w posolonej, gorącej wodzie mniej więcej 2 minuty. Potem go odcedzamy i odstawiamy. Dodajemy cebulę, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy z patelni na ściereczkę papierową i osuszamy z soku oraz oleju.
W większej misce przygotowujemy dressing – mieszamy śmietanę, mleko oraz 5 pozostałych jajek. Solimy, pieprzymy i dobrze mieszamy.
Słone ciasto
Na podpieczonym cieście równomiernie rozprowadzamy mieszankę cebuli i pora.
Na wierzchu układamy plastry sera camembert i zalewamy przygotowanym dressingiem, tak aby się nie przelewał przez krawędź ciasta. Pieczemy ok. 25 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C.
Jak podawać
Upieczone ciasto najpierw odstawiamy, żeby ostygło. Potem możemy je pokroić i podawać.
Zobacz podobne
przepisy
Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną
Wytrawne ciasto drożdżowe z nadzieniem z sera, śmietany i wędzonej szynki. Pięknie pachnie, a smakuje... doskonale!

Zapiekana zupa cebulowa
Tę zupę najpierw się gotuje, a potem piecze. Trudno sobie wyobrazić jak smaczny jest efekt, musisz po prostu spróbować.

Tarta ze szparagami i cebulą
Szukasz niebanalnego pomysłu na szparagi? Zapiecz je z cebulą, masą jajeczną i kruchym ciastem, tworząc pyszną tartę.

Placek cebulowy
Proste, sycące i smaczne danie na cieście drożdżowym, które jest alternatywą dla klasycznej pizzy. Palce lizać!

Zobacz przepisy
na lato
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Pyzy z mięsem
- Ryba z piekarnika
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
- Ajwar
- Pikantne leczo ze schabem i cukinią
- Tarta cytrynowa
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Kurczak po wietnamsku
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Risotto z cukinią
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1660 dni temu
Jeden z najbardziej idiotycznie napisanych przepisów-ciasto cebulowe z Lidla.........................a młynek do mielenia od kowala z Koziej....................?Matolstwo manipulacyjne ma się dobrze.Ostatnio prezes(ka) radia Kamińska zastrzegła w urzędzie patentowym piosenkę wigilijną o karpiu,którą ludzie z radiowej Trójki wylansowali,ot,patentowa Kamińska.............
odpowiedz
1689 dni temu
Jaka ma być średnica formy do tarty? :)
odpowiedz
1687 dni temu
Julio, forma o średnicy 25 cm sprawdzi się idealnie :)
1990 dni temu
Jaka mabyc srednica tej blachy ?????
odpowiedz
1988 dni temu
Użyj formy do tarty o średnicy ok. 25 cm.