![Cebulowe ciasto francuskie Cebulowe ciasto francuskie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/bf31b65f7bc6-2062af2f87-KW_40_PAULUS_CZ_SLONY_KOLACZ_Z_CAMEMBERTEM_960x540_kuchnia_czeska.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto
Mieszamy razem mąkę, masło, dwa jajka, wodę, szczyptę soli i przygotowujemy gładkie, jednolite ciasto. Odkładamy je do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Gotowe ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wkładamy do blachy posmarowanej olejem. Niepotrzebne części ciasta odcinamy, tak żeby 0,5 cm wystawało poza brzeg blachy. Nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i posypujemy suchym grochem. W ten sposób ciasto utrzyma swój kształt. Pieczemy mniej więcej 25 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C. Po upieczeniu blachę z ciastem odstawiamy do ostygnięcia i usuwamy folię aluminiową.
Farsz
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w plasterki cebulę. Por pokrojony w plastry gotujemy w posolonej, gorącej wodzie mniej więcej 2 minuty. Potem go odcedzamy i odstawiamy. Dodajemy cebulę, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy z patelni na ściereczkę papierową i osuszamy z soku oraz oleju.
W większej misce przygotowujemy dressing – mieszamy śmietanę, mleko oraz 5 pozostałych jajek. Solimy, pieprzymy i dobrze mieszamy.
Słone ciasto
Na podpieczonym cieście równomiernie rozprowadzamy mieszankę cebuli i pora.
Na wierzchu układamy plastry sera camembert i zalewamy przygotowanym dressingiem, tak aby się nie przelewał przez krawędź ciasta. Pieczemy ok. 25 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C.
Jak podawać
Upieczone ciasto najpierw odstawiamy, żeby ostygło. Potem możemy je pokroić i podawać.
Zobacz podobne
przepisy
Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną
Wytrawne ciasto drożdżowe z nadzieniem z sera, śmietany i wędzonej szynki. Pięknie pachnie, a smakuje... doskonale!
![Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/475567cb990b-6b3ce7bfaf-KW_39_CZ_PAULUS_warkocz_drozdzowy_z_szynka_szwarcwaldzka_i_serem_960x540_kuchnia_czeska.webp)
Zapiekana zupa cebulowa
Tę zupę najpierw się gotuje, a potem piecze. Trudno sobie wyobrazić jak smaczny jest efekt, musisz po prostu spróbować.
![Zapiekana zupa cebulowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6f9692899d22-9c9201131c-KW-33_PASCAL_zupa_cebulowa_12974_S_125712_RGB_960x540.webp)
Tarta ze szparagami i cebulą
Szukasz niebanalnego pomysłu na szparagi? Zapiecz je z cebulą, masą jajeczną i kruchym ciastem, tworząc pyszną tartę.
![Tarta ze szparagami i cebulą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5b2180373752-e761e1abb2-KW_23_S_114313_tarta_ze_szparagami_960x540.webp)
Placek cebulowy
Proste, sycące i smaczne danie na cieście drożdżowym, które jest alternatywą dla klasycznej pizzy. Palce lizać!
![Placek cebulowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d14271e5f9a4-03710a6b54-KW_08_portal_placek_cebulowy_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne śledzie po cygańsku
- Strudel makowy
- Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem
- Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym
- Kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe
- Zapiekane brzoskwinie
- Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem
- Karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym
- Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy
- Kanapeczki z pastą z pieczonej flądry, suszonych pomidorów i papryki
- Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem miodowo-musztardowym
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Warkocz z ciasta francuskiego z szynką
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami
- Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami
- Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
- Aromatyczna karkówka z grilla
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Różowe cynamonki
- Zupa rybna kokosowo-pomidorowa
- Karp w migdałach
- Faworki trydenckie
- Kanapka rybaka
- Pizza bez drożdży
Komentarze (5)
1321 dni temu
Jeden z najbardziej idiotycznie napisanych przepisów-ciasto cebulowe z Lidla.........................a młynek do mielenia od kowala z Koziej....................?Matolstwo manipulacyjne ma się dobrze.Ostatnio prezes(ka) radia Kamińska zastrzegła w urzędzie patentowym piosenkę wigilijną o karpiu,którą ludzie z radiowej Trójki wylansowali,ot,patentowa Kamińska.............
odpowiedz
1350 dni temu
Jaka ma być średnica formy do tarty? :)
odpowiedz
1348 dni temu
Julio, forma o średnicy 25 cm sprawdzi się idealnie :)
1652 dni temu
Jaka mabyc srednica tej blachy ?????
odpowiedz
1649 dni temu
Użyj formy do tarty o średnicy ok. 25 cm.