Por należy do roślin czosnkowatych. Budową przypomina cebulę o nieco wydłużonym kształcie. Dolna część pora jest biała, liście przybierają ciemnozielony, a czasem wręcz niebieski kolor. Por dostępny jest cały rok, występuje w dwóch odmianach – letniej i zimowej.
Jakie ma właściwości?
W porze odnajdziemy potas, beta-karoten, foliany, witaminy z grupy B i witaminę C. Podobnie jak czosnek i cebula zawiera kemferol, który chroni naczynia krwionośne przed wolnymi rodnikami. Ma więcej polifenoli niż papryka czy pomidor. Najwięcej prozdrowotnych substancji znajduje się w białej części pora i dolnej partii liści.
Osoby z chorym żołądkiem powinny unikać tego warzywa.
Jak go jeść?
Najczęściej wykorzystuje się por do zup oraz potraw gotowanych. Surowy dobrze komponuje się z surówkami i sałatami. Zielone części warzywa wykorzystuje się głównie do celów ozdobnych lub do wywarów.
Jak go przygotować?
Zanim użyjemy warzywo do potrawy, należy je dokładnie umyć. Rozcinamy jasną część pora wzdłuż na dwie połówki, a następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Tak przygotowane warzywo kroimy na mniejsze części.
Wartości odżywcze w 100 g warzywa:
• Wartość energetyczna – 61 kcal
• Białko – 1,5 g
• Węglowodany – 14,15 g
• Tłuszcz – 0,3 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA