Jednym z podgatunków cykorii jest endywia, której pełna nazwa brzmi: cykoria endywia. Rośnie w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz w zachodniej części Azji.
Jakie ma właściwości?
Endywia zaliczana jest do grupy warzyw sałatowych. Ma charakterystyczny pikantny, gorzkawy smak. Jest bogatsza w składniki mineralne niż tradycyjna sałata. Zawiera dużą ilość witaminy K, A oraz kwasu foliowego, a także potasu i manganu.
Wyróżnia się dwa rodzaje endywii:
• endywia eskariola – charakteryzują ją gładkie liście, lekko powcinane,
• endywia kędzierzawa (fryzowana) – ma karbowane, postrzępione liście.
Jak ją jeść?
Dodaje się ją do miksów sałat. Wspaniale komponuje się z serami oraz orzechami.
Ciekawostka
Liście endywii w trakcie uprawy są bielone, by utraciły w ten sposób część swej goryczy. Zabieg ten polega na spinaniu za pomocą gumki lub sznurka liści endywii tak, by promienie słoneczne nie docierały do liści wewnątrz warzywa. Z tego powodu zewnętrzne liście cykorii są bardziej gorzkie niż te z wnętrza.
Wartości odżywcze w 100 g endywii:
• Wartość energetyczna – 17 kcal
• Białko – 1,25 g
• Węglowodany – 3,35 g
• Tłuszcz – 0,2 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA