Cykoria

Zobacz także:Zobacz także:

Jednym z podgatunków cykorii jest endywia, której pełna nazwa brzmi: cykoria endywia. Rośnie w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz w zachodniej części Azji.

Jakie ma właściwości?

Endywia zaliczana jest do grupy warzyw sałatowych. Ma charakterystyczny pikantny, gorzkawy smak. Jest bogatsza w składniki mineralne niż tradycyjna sałata. Zawiera dużą ilość witaminy K, A oraz kwasu foliowego, a także potasu i manganu.

Wyróżnia się dwa rodzaje endywii:

• endywia eskariola – charakteryzują ją gładkie liście, lekko powcinane,

• endywia kędzierzawa (fryzowana) – ma karbowane, postrzępione liście.

Jak ją jeść?

Dodaje się ją do miksów sałat. Wspaniale komponuje się z serami oraz orzechami.

Ciekawostka

Liście endywii w trakcie uprawy są bielone, by utraciły w ten sposób część swej goryczy. Zabieg ten polega na spinaniu za pomocą gumki lub sznurka liści endywii tak, by promienie słoneczne nie docierały do liści wewnątrz warzywa. Z tego powodu zewnętrzne liście cykorii są bardziej gorzkie niż te z wnętrza.

 

Wartości odżywcze w 100 g endywii:

• Wartość energetyczna – 17 kcal

• Białko – 1,25 g

• Węglowodany – 3,35 g

• Tłuszcz – 0,2 g

 

Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA



Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!