Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni C. Duże naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy z oliwek.
Czosnek, rozmaryn i tymianek siekamy i rozcieramy w moździerzu, dodając 5 łyżek oliwy. Połową uzyskanej mieszanki nacieramy mięso. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kotlety układamy na dnie naczynia tak, by na siebie nie nachodziły. Podlewamy mięso, dodając 1/2 szklanki wody i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
W tym czasie ziemniaki obieramy (jeśli są młode, możemy je tylko wyszorować), kroimy na mniejsze kawałki i nacieramy pozostałą mieszanką z oliwy.
Po 15 minutach wyciągamy mięso, odwracamy je na drugą stronę, na wierzchu układamy ziemniaki. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy kolejne 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a mięso przyrumienione.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Łazanki
- Sernik pistacjowy
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Ryba z piekarnika
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba po japońsku
- Domek z piernika
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
- Boczek pieczony
- Nuggetsy z kurczaka
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (25)
172 dni temu
Czy można zamiast wody dodać buliony, a do ziemniaczków wkroic marchew i cebulkę?
Odpowiedz
172 dni temu
Dodanie bulionu zamiast wody powinno się udać, chociaż warto dopasować jego smak do przypraw użytych w przepisie. Za to dodatkowe warzywa to zawsze dobry pomysł, chociaż cebulka będzie się piec krócej niż ziemniaczki.
2497 dni temu
co to za jednostka "plaster"? ile to będzie na coś w układzie SI?
Odpowiedz
2496 dni temu
Drogi Gościu, w Lidlu możesz kupić schab w plastrach. W jednym opakowaniu 360 g mieści się ich pięć.
2128 dni temu
To proste. Schab sam w sobie jest plastrem. Jeśli ci taki pasuje to spoko, rób, będziesz musiał tylko ruszyć głową, żeby odpowiednio do wielkości plastra dobrać ilość dodatków i czas pieczenia. Standardowy plaster schabu wg. moich preferencji ma ok 1-1.5 cm grubości.
2713 dni temu
Pytanie - na jakim trybie najlepiej piec w piekarniku? Nigdzie w przepisach nie umieszcza się informacji czy pieczemy na grzaniu góra-dół czy w termoobiegu. Proszę o informację :) Pozdrawiam
Odpowiedz
2713 dni temu
Droga Asiu, podana w przepisie temperatura pieczenia oznacza grzanie góra-dół. Jeśli w którymkolwiek przepisie na naszym portalu konieczne jest pieczenie z użyciem termoobiegu, zamieszczamy taką informację w jego treści :)
3311 dni temu
Szkoda, że wg. przepisu ziemniakom wystarczy 30 minut pieczenia. Otóż, niestety nie, moje były zupełnie twarde, mimo, że pokroiłam je na małe części. Mięso za to mega smaczne i aromatyczne. Przed włożeniem do piekarnika dodatkowo je rozbiłam, żeby później było bardziej miękkie. Niestety zjedliśmy je tylko z pieczoną cukinią oraz marchewką z groszkiem, które przygotowałam do obiadu, bo ziemniaki wciąż siedzą w piekarniku...
Odpowiedz
3309 dni temu
Oczywiście czas pieczenia może ulec zmianie, co należy od wielu czynników, między innymi piekarnika, czy odmiany ziemniaków :)
3255 dni temu
Ziemniaki zawsze trzeba obgotować. wtedy nie będą suche i zawsze miękkie. Właśnie piekę na dzisiejszy obiadek.
3314 dni temu
jak dla mnie to nie jadłem gorszego schabu, przepis jest beznadziejny z tych proporcji to nawet marynaty do mięsa nie wystarcza, żal . Jeśli już dojdziemy do pieczenia to w tym czasie co jest podany mamy surowe mięso i twarde ziemniaki nie wiem jak ktoś może pisać, że to jest dobre. Piekłem to do póki zrobiło się miękkie mięso i jadalne ziemniaki lecz po spróbowaniu bez dodatkowego sosu nie było by jadalne. Absolutnie odradzam ten przepis, chyba układał go ktoś dla jaj albo by ktoś zmarnował czas przyrządzając to danie. Dobrze, że żadni goście nie mieli przyjść bo lepiej było by podać jajecznice.
Odpowiedz
3813 dni temu
Wystarczą 2 łyżeczki rozmarynu i 1 łyżeczka tymianku :)
Odpowiedz
3815 dni temu
Jeśli wybiorę suszone przyprawy, jakie powinny mieć proporcje?
Odpowiedz
4072 dni temu
Drogi Gościu, karkówka również świetnie się sprawdzi! Polecamy wypróbować! :)
Odpowiedz
4075 dni temu
a moze robil to ktos zamiast ze schabem to z karkówką?
Odpowiedz
4253 dni temu
Drogi Gościu, plastry schabu winny mieć ok. 1-1,5 cm grubości.
Odpowiedz
4253 dni temu
JAK GRUBE TE PLASTRY SCHABU?
Odpowiedz
4308 dni temu
Drogi gościu, danie pieczemy bez przykrycia.
Odpowiedz
4308 dni temu
Czy danie należy piec w naczyniu przykrytym pokrywką?
Odpowiedz
4328 dni temu
w smaku wyszla absolutna rewelacja. zadnych innych przypraw nie trzeba. ziemniaki piekly sie nie 30 a 50 minut no i schab troche twardy byl, ale smak wynagrodzil wszystko. na 100% powtorze. a sol dodalem po wysmarowaniu przyprawami
Odpowiedz
4330 dni temu
a w którym momencie należy dodać sól i pieprz ?
Odpowiedz
4331 dni temu
Drogi Gościu, suszone zioła również doskonale się sprawdzą :)
Odpowiedz
4331 dni temu
próbował ktoś może dodać suszone zioła ?
Odpowiedz
4349 dni temu
I zapewniamy, że również pysznie smakuje! :)
Odpowiedz
4350 dni temu
Danie bardzo kuszące,pysznie wygląda :)
Odpowiedz
zobacz wszystkie