Pieczona wieprzowina z ziemniaczkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni C. Duże naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy z oliwek.

Czosnek, rozmaryn i tymianek siekamy i rozcieramy w moździerzu, dodając 5 łyżek oliwy. Połową uzyskanej mieszanki nacieramy mięso. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kotlety układamy na dnie naczynia tak, by na siebie nie nachodziły. Podlewamy mięso, dodając 1/2 szklanki wody i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.

W tym czasie ziemniaki obieramy (jeśli są młode, możemy je tylko wyszorować), kroimy na mniejsze kawałki i nacieramy pozostałą mieszanką z oliwy.

Po 15 minutach wyciągamy mięso, odwracamy je na drugą stronę, na wierzchu układamy ziemniaki. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy kolejne 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a mięso przyrumienione.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Gość Gość
    2137 dni temu
    co to za jednostka "plaster"? ile to będzie na coś w układzie SI?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2136 dni temu
    Drogi Gościu, w Lidlu możesz kupić schab w plastrach. W jednym opakowaniu 360 g mieści się ich pięć.
  • Gość Gość
    1768 dni temu
    To proste. Schab sam w sobie jest plastrem. Jeśli ci taki pasuje to spoko, rób, będziesz musiał tylko ruszyć głową, żeby odpowiednio do wielkości plastra dobrać ilość dodatków i czas pieczenia. Standardowy plaster schabu wg. moich preferencji ma ok 1-1.5 cm grubości.
  • Asia Asia
    2353 dni temu
    Pytanie - na jakim trybie najlepiej piec w piekarniku? Nigdzie w przepisach nie umieszcza się informacji czy pieczemy na grzaniu góra-dół czy w termoobiegu. Proszę o informację :) Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2353 dni temu
    Droga Asiu, podana w przepisie temperatura pieczenia oznacza grzanie góra-dół. Jeśli w którymkolwiek przepisie na naszym portalu konieczne jest pieczenie z użyciem termoobiegu, zamieszczamy taką informację w jego treści :)
  • Malinka Malinka
    2951 dni temu
    Szkoda, że wg. przepisu ziemniakom wystarczy 30 minut pieczenia. Otóż, niestety nie, moje były zupełnie twarde, mimo, że pokroiłam je na małe części. Mięso za to mega smaczne i aromatyczne. Przed włożeniem do piekarnika dodatkowo je rozbiłam, żeby później było bardziej miękkie. Niestety zjedliśmy je tylko z pieczoną cukinią oraz marchewką z groszkiem, które przygotowałam do obiadu, bo ziemniaki wciąż siedzą w piekarniku...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2949 dni temu
    Oczywiście czas pieczenia może ulec zmianie, co należy od wielu czynników, między innymi piekarnika, czy odmiany ziemniaków :)
  • Gość Gość
    2895 dni temu
    Ziemniaki zawsze trzeba obgotować. wtedy nie będą suche i zawsze miękkie. Właśnie piekę na dzisiejszy obiadek.
  • Gospodarz Gospodarz
    2954 dni temu
    jak dla mnie to nie jadłem gorszego schabu, przepis jest beznadziejny z tych proporcji to nawet marynaty do mięsa nie wystarcza, żal . Jeśli już dojdziemy do pieczenia to w tym czasie co jest podany mamy surowe mięso i twarde ziemniaki nie wiem jak ktoś może pisać, że to jest dobre. Piekłem to do póki zrobiło się miękkie mięso i jadalne ziemniaki lecz po spróbowaniu bez dodatkowego sosu nie było by jadalne. Absolutnie odradzam ten przepis, chyba układał go ktoś dla jaj albo by ktoś zmarnował czas przyrządzając to danie. Dobrze, że żadni goście nie mieli przyjść bo lepiej było by podać jajecznice.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3453 dni temu
    Wystarczą 2 łyżeczki rozmarynu i 1 łyżeczka tymianku :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3455 dni temu
    Jeśli wybiorę suszone przyprawy, jakie powinny mieć proporcje?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3712 dni temu
    Drogi Gościu, karkówka również świetnie się sprawdzi! Polecamy wypróbować! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3715 dni temu
    a moze robil to ktos zamiast ze schabem to z karkówką?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3893 dni temu
    Drogi Gościu, plastry schabu winny mieć ok. 1-1,5 cm grubości.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3893 dni temu
    JAK GRUBE TE PLASTRY SCHABU?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3948 dni temu
    Drogi gościu, danie pieczemy bez przykrycia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3948 dni temu
    Czy danie należy piec w naczyniu przykrytym pokrywką?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3968 dni temu
    w smaku wyszla absolutna rewelacja. zadnych innych przypraw nie trzeba. ziemniaki piekly sie nie 30 a 50 minut no i schab troche twardy byl, ale smak wynagrodzil wszystko. na 100% powtorze. a sol dodalem po wysmarowaniu przyprawami

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3970 dni temu
    a w którym momencie należy dodać sól i pieprz ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3971 dni temu
    Drogi Gościu, suszone zioła również doskonale się sprawdzą :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3971 dni temu
    próbował ktoś może dodać suszone zioła ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3989 dni temu
    I zapewniamy, że również pysznie smakuje! :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3990 dni temu
    Danie bardzo kuszące,pysznie wygląda :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!