zobacz film

Darek Gutkowski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Przygotowujemy placuszki

Cukinię, marchew i brokuł ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę i papryczkę chili. Awokado kroimy w kostkę i rozgniatamy. Dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Do masy wsypujemy mąkę, jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodajemy jej więcej. Mieszamy całość aż do uzyskania gęstej masy.

Krok 2: Smażymy placuszki

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Z masy formujemy okrągłe placuszki i obtaczamy w mące. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Placki posypujemy tartym parmezanem i podajemy z jogurtem greckim!

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Gość Gość
    285 dni temu
    Czy cukinię po starciu można odcisnąć? Wolę pozbyć się nadmiaru wody niż później zageszczać mąką.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    284 dni temu
    Tak, warto odsączyć cukinię :)
  • Gość Gość
    288 dni temu
    A czy awokado można pominąć lub zastàpić czymś innym ??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    286 dni temu
    Możesz pominąć.
  • Gosia Gosia
    288 dni temu
    Czy placki można upiec ? Jaki program, temperatura i czas? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    286 dni temu
    Można upiec. Grzanie góra-dół, 180 stopni i... obserwujemy placki. Pieczemy aż do momentu, gdy nabiorą złotego koloru :)
  • Mysza Mysza
    295 dni temu
    Wyjdą, gdy upiecze się je w piekarniku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    293 dni temu
    Wyjdą. Sugerujemy piec w 180 stopniach. Jednak najlepiej jest obserwować stopień wypieczenia placuszków i indywidualnie dopasować czas pieczenia :)
  • Gość Gość
    292 dni temu
    Piekłam w piekarniku placuszki warzywne ( choć nie z tego przepisu) i mi smakowały. Przyrządzałam również na patelni wyłożonej papierem do pieczenia. Dla mnie bomba ale to oczywiście rzecz gustu. Aby się przekonać to trzeba spróbować. Smacznego :)
  • Gość Gość
    301 dni temu
    Fajny przepis. Jak dla mnie to nie moze byc mąki pszennej, sera i jogurtu ale zrobię wersją z kiszoną kapustą i bez chilli, na ktore mam alergię.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    292 dni temu
    i jak wyszły? smaczne?
  • aa aa
    302 dni temu
    Czy przed starkowaniem warzyw gotujemy je czy tarkujemy surowe

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    299 dni temu
    Używamy surowych warzyw :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram