Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy placuszki
Cukinię, marchew i brokuł ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę i papryczkę chili. Awokado kroimy w kostkę i rozgniatamy. Dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Do masy wsypujemy mąkę, jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodajemy jej więcej. Mieszamy całość aż do uzyskania gęstej masy.
Krok 2: Smażymy placuszki
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Z masy formujemy okrągłe placuszki i obtaczamy w mące. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Placki posypujemy tartym parmezanem i podajemy z jogurtem greckim!
Zobacz podobne
przepisy
Kotleciki ziemniaczane z kaszą
Kotleciki z ziemniakami, kaszą jaglaną i ukrytym w środku majerankowym twarożkiem! Przepis prosto od Karola Okrasy!
Placuszki ziemniaczane
Chrupiąca klasyka! Zobacz, jak przygotować idealnie placki ziemniaczane, które możesz podać z wieloma dodatkami!
Marchwiowe placuszki z sosem serowym
Jeśli lubisz ciasto marchewkowe, to ten przepis na placuszki również podbije Twoje serce. Idealne na śniadanie.
Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną
Placki z ziemniaków inaczej niż myślisz. Po pierwsze, z gotowanych ziemniaków, po drugie, z makrelą, po trzecie... Spróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Cassata alla Siciliana
- Podudzia indyka z marchewką
- Muffinki z orzechami, jogurt naturalny, pomarańcza
- Paluszki rybne z łososia z sałatką z ogórka
- Mus waniliowy z truskawkami
- Gruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową
- Schab duszony z sałatką i brokułami
- Placki ziemniaczane z musem jabłkowym
- Placki z kaszy gryczanej i cukinii
- Muffiny marchewkowe
- 2 przekąski na imprezę sylwestrową
- Jak przygotować sos holenderski?
- Jogurtowe bułki bezglutenowe
- Domowe majonezy smakowe
- Omlet z cukinią i bobem
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Hummus grzybowy
- Wieniec wielkanocny
- Makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Spaghetti z wołowym ragu
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Ciastka pisanki
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Tort malinowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (15)
515 dni temu
totalnie się rozpadły podczas smażenia...
odpowiedz
2420 dni temu
Czy cukinię po starciu można odcisnąć? Wolę pozbyć się nadmiaru wody niż później zageszczać mąką.
odpowiedz
2419 dni temu
Tak, warto odsączyć cukinię :)
2033 dni temu
Oczywiście,nawet jest wskazane :)
2423 dni temu
A czy awokado można pominąć lub zastàpić czymś innym ??
odpowiedz
2421 dni temu
Możesz pominąć.
2423 dni temu
Czy placki można upiec ? Jaki program, temperatura i czas? :)
odpowiedz
2421 dni temu
Można upiec. Grzanie góra-dół, 180 stopni i... obserwujemy placki. Pieczemy aż do momentu, gdy nabiorą złotego koloru :)
2430 dni temu
Wyjdą, gdy upiecze się je w piekarniku?
odpowiedz
2428 dni temu
Wyjdą. Sugerujemy piec w 180 stopniach. Jednak najlepiej jest obserwować stopień wypieczenia placuszków i indywidualnie dopasować czas pieczenia :)
2427 dni temu
Piekłam w piekarniku placuszki warzywne ( choć nie z tego przepisu) i mi smakowały. Przyrządzałam również na patelni wyłożonej papierem do pieczenia. Dla mnie bomba ale to oczywiście rzecz gustu. Aby się przekonać to trzeba spróbować. Smacznego :)
2436 dni temu
Fajny przepis. Jak dla mnie to nie moze byc mąki pszennej, sera i jogurtu ale zrobię wersją z kiszoną kapustą i bez chilli, na ktore mam alergię.
odpowiedz
2427 dni temu
i jak wyszły? smaczne?
2437 dni temu
Czy przed starkowaniem warzyw gotujemy je czy tarkujemy surowe
odpowiedz
2434 dni temu
Używamy surowych warzyw :)
zobacz wszystkie