Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy placuszki
Cukinię, marchew i brokuł ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę i papryczkę chili. Awokado kroimy w kostkę i rozgniatamy. Dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Do masy wsypujemy mąkę, jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodajemy jej więcej. Mieszamy całość aż do uzyskania gęstej masy.
Krok 2: Smażymy placuszki
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Z masy formujemy okrągłe placuszki i obtaczamy w mące. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Placki posypujemy tartym parmezanem i podajemy z jogurtem greckim!
Zobacz podobne
przepisy
Kotleciki ziemniaczane z kaszą
Kotleciki z ziemniakami, kaszą jaglaną i ukrytym w środku majerankowym twarożkiem! Przepis prosto od Karola Okrasy!

Placuszki ziemniaczane
Chrupiąca klasyka! Zobacz, jak przygotować idealnie placki ziemniaczane, które możesz podać z wieloma dodatkami!

Marchwiowe placuszki z sosem serowym
Jeśli lubisz ciasto marchewkowe, to ten przepis na placuszki również podbije Twoje serce. Idealne na śniadanie.

Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną
Placki z ziemniaków inaczej niż myślisz. Po pierwsze, z gotowanych ziemniaków, po drugie, z makrelą, po trzecie... Spróbuj!


Komentarze (14)
1807 dni temu
Czy cukinię po starciu można odcisnąć? Wolę pozbyć się nadmiaru wody niż później zageszczać mąką.
odpowiedz
1806 dni temu
Tak, warto odsączyć cukinię :)
1420 dni temu
Oczywiście,nawet jest wskazane :)
1809 dni temu
A czy awokado można pominąć lub zastàpić czymś innym ??
odpowiedz
1808 dni temu
Możesz pominąć.
1810 dni temu
Czy placki można upiec ? Jaki program, temperatura i czas? :)
odpowiedz
1808 dni temu
Można upiec. Grzanie góra-dół, 180 stopni i... obserwujemy placki. Pieczemy aż do momentu, gdy nabiorą złotego koloru :)
1817 dni temu
Wyjdą, gdy upiecze się je w piekarniku?
odpowiedz
1815 dni temu
Wyjdą. Sugerujemy piec w 180 stopniach. Jednak najlepiej jest obserwować stopień wypieczenia placuszków i indywidualnie dopasować czas pieczenia :)
1813 dni temu
Piekłam w piekarniku placuszki warzywne ( choć nie z tego przepisu) i mi smakowały. Przyrządzałam również na patelni wyłożonej papierem do pieczenia. Dla mnie bomba ale to oczywiście rzecz gustu. Aby się przekonać to trzeba spróbować. Smacznego :)
1823 dni temu
Fajny przepis. Jak dla mnie to nie moze byc mąki pszennej, sera i jogurtu ale zrobię wersją z kiszoną kapustą i bez chilli, na ktore mam alergię.
odpowiedz
1814 dni temu
i jak wyszły? smaczne?
1824 dni temu
Czy przed starkowaniem warzyw gotujemy je czy tarkujemy surowe
odpowiedz
1821 dni temu
Używamy surowych warzyw :)
zobacz wszystkie