Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Ścieramy ziemniaki na tarce
Umyte i obrane ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kostkę i dodajemy wraz z jajkami i mąką do startych ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy.
Krok 2: Smażymy placki
Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i łyżką stołową nakładamy małe porcje masy ze startych ziemniaków, którym nadajemy okrągły kształt. Placuszki powinny mieć grubość ok. 0,5 cm. Smażymy na złotobrązowy kolor z każdej strony tak, aby były chrupiące. Po usmażeniu placuszki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy ze śmietaną oraz porwanymi gałązkami koperku.
Zobacz podobne
przepisy
Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną
Placki z ziemniaków inaczej niż myślisz. Po pierwsze, z gotowanych ziemniaków, po drugie, z makrelą, po trzecie... Spróbuj!
Ziołowe placki ziemniaczane ze śmietaną
Sprawdzony przepis na przysmak wszystkich dzieci – placki ziemniaczane ze śmietaną.
Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
Placki ziemniaczane na słodko? Koniecznie z purée truskawkowym oraz jogurtem naturalnym. Wypróbuj przepis!
Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
Przepisów na placki ziemniaczane jest wiele. Zobacz, jak przygotowuje je mistrz kuchni – Karol Okrasa!
Przepis na idealne placki ziemniaczane? W każdym domu wygląda trochę inaczej
Starte ziemniaki, jajko, cebula, trochę mąki i olej. Wydawałoby się, że placki ziemniaczane to jedno z najłatwiejszych dań na świecie. A jednak na ich temat nadal powstają artykuły, kolejne przepisy różnią się od siebie, a kucharze amatorzy ciągle zastanawiają się, jak przygotować takie placki ziemniaczane, by były idealne, jak u babci. Przepis na placki ziemniaczane jest często czymś, co przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Chociaż to tylko kilka składników, wiele elementów może podczas gotowania, a właściwie smażenia, pójść nie tak. Przepis na puszyste i chrupiące placki ziemniaczane jest też doskonałą bazą do innych dań, na przykład placka po węgiersku czy po góralsku. Można dodawać je do obiadu zamiast ziemniaków czy przegryzać podczas lunchu bez niczego (lub ze śmietaną). Muszą być jednak perfekcyjne! Chrupiące, złociste, pełne smaku. Ach, takim plackom nie da się odmówić. A jak je zrobić?
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane jest prosty. To dodatkowe triki, z których korzystają zaprawieni w bojach kucharze, sprawiają, że przepis na tradycyjne placki ziemniaczane może wydawać się trudniejszy, niż jest w rzeczywistości. Owszem, warto pomyśleć o kilku elementach, by upewnić się, że placki wyjdą perfekcyjne. Opiszemy Ci je wszystkie! Od tej pory przepis na placki ziemniaczane będzie w Twoim domu nie do pokonania przez inne przepisy.
Jak zrobić doskonałe placki ziemniaczane? Przepis przygotowany przez nas nie nastręczy Ci żadnych trudności. Przygotuj sobie jednak trochę czasu na tarcie ziemniaków i smażenie. Godzina powinna wystarczyć na zrobienie solidnej porcji. Masz już wszystkie niezbędne składniki? Tarka czeka w pogotowiu? W takim razie zaczynamy przygotowywać placki ziemniaczane. Przepis podstawowy będzie doskonały, ale poczekaj na wariacje. Palce lizać!
Jak zrobić placki ziemniaczane? O kilku rzeczach musisz pamiętać
Jak zrobić placki ziemniaczane? Wbrew pozorom musisz zrobić trochę więcej niż starcie ziemniaków i połączenie ich z jajkiem. Jednak nie dużo więcej. Pamiętaj, że smażenie placków to sztuka, a niektórzy uczą się jej latami. Cierpliwość będzie więc Twoim najlepszym sprzymierzeńcem. Jak się robi placki ziemniaczane? Podstawowy sposób polega na wykonaniu kilku czynności.
- Obraniu i umyciu ziemniaków
- Starciu ich na tarce o grubych oczkach
- Posiekaniu cebuli w kostkę
- Wymieszaniu całości z jajkami i mąką
- Doprawieniu solą i pieprzem
- Smażeniu na oleju
Proste, prawda? Teraz przejdźmy więc do bardziej skomplikowanej części pytania „jak smażyć placki ziemniaczane?”. Zacznijmy od wybrania ziemniaków. Tak, to ma znaczenie. Idealne placki wyjdą z tych ziemniaków, które są bogate w skrobię. Dlatego wybierz ziemniaki typu B lub C, takie jak Irga, Sante, Bryza lub Ibis. Kolejną kwestią jest wiek ziemniaka. Nie, nie musisz sprawdzać tego w żaden tajemny sposób. Pamiętaj jedynie, że placki ziemniaczane zawsze robimy ze starych ziemniaków, gdyż młode zawierają zbyt dużo wody. Wtedy placki rozpadałyby się podczas smażenia.
Jak zrobić dobre placki ziemniaczane? Do tego musisz odpowiednio obchodzić się z ziemniakami. Najpierw zetrzyj je na tarce o średnich lub dużych oczkach, by masa stała się jednolita, ale jednocześnie nie za bardzo rozdrobniona. Ścierając ziemniaki na małych oczkach, prawdopodobnie masa okazałaby się podobna do musu, co sprawi, że placki mogłyby się rozpadać. Wybierając średnie lub duże oczka, masz też pewność, że placki będą zawierały wyczuwalne kawałki ziemniaków.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane, musisz wiedzieć, że za chrupkość odpowiadają idealnie dobrane proporcje składników. Niewielka ilość mąki do ziemniaków. Ale co w sytuacji, w której musisz dodać więcej mąki, bo Twoje ciasto nadal wygląda zbyt płynnie? Aby tego uniknąć i nie musieć wsypywać dużych ilości mąki do ciasta, wystarczy dać ziemniakom trochę odpocząć. Na sitku. Tak, wystarczy, że starte ziemniaki odłożysz na sitko, z którego nadmiar wody będzie mógł wylecieć. Na sitku zostaną same warzywa, bez niepotrzebnej wody. Wtedy wystarczy dodać do nich zaledwie trzy łyżki mąki pszennej, by ciasto było jednolite. Placki jednak wyjdą chrupiące i przepyszne.
Jak długo smażyć placki? Tak przygotowane ciasto musisz jeszcze poddać odpowiedniej obróbce – na mocno rozgrzanym oleju. Smaż je na złotobrązowy kolor z każdej strony – to zajmie zaledwie kilka minut. Nie martw się, że ziemniaki będą surowe. Jeśli zadbasz o odpowiednią grubość placuszków, wszystko się uda. Placki powinny mieć około 0,5 centymetra grubości. Takie będą idealne!
Z czym podawać chrupiące placki ziemniaczane? Nie tylko ze śmietaną!
Chrupiące placki ziemniaczane to obiad idealny, niezależnie od dnia czy pory roku. A to dlatego, że można zajadać je na naprawdę wiele sposobów. Placki ziemniaczane na słodko to jeden z nich – cukier puder lub cukier mogą wydawać się dziwnym połączeniem dla niektórych podniebień, jednak to zestawienie jest warte grzechu. Zwłaszcza placki ziemniaczane z cukrem, gdyż kryształki cukru chrupią podobnie, co same dobrze wysmażone placuszki. Co do placków ziemniaczanych na wytrawnie? Koniecznie kwaśna śmietana lub twaróg ze śmietaną, zrobiony z dodatkiem soli, pieprzu i szczypiorku lub wędzonego łososia. Tak orzeźwiające połączenie będzie pasować idealnie do lekko cebulowych placuszków. Jeśli planujesz jednak bardziej „konkretny” obiad, placki ziemniaczane możesz zajadać naprawdę ze wszystkim. Idealnie smakują z gulaszem – kiedy gulasz jest umieszczony na placku, mówimy o placku po zbójnicku. Jednak chrupiące placuszki możesz położyć też obok gulaszu, zamiast kaszy czy ziemniaków. Niebo w gębie! Placki pasują również do sosu pieczarkowego czy serowego, można zajadać je z dodatkiem warzyw, takich jak marchew czy cukinia albo po prostu jeść je bez niczego. I tak będą smakować wybornie.
Naszła Cię ochota na placki ziemniaczane? Nas również! Chyba mamy już pomysł na dzisiejszy obiad.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ziołowe placki ziemniaczane ze śmietaną
- Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
- Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
- Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
- Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
- Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
- Szaraki z pieczonym łososiem i kremowym szpinakiem
- Ciabatta z wegańskimi klopsikami
- Przecier ze świeżych owoców
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Oliwa bazyliowa
- Placki ziemniaczane z pieca
- Pyzy ziemniaczane
- Pieczone placki ziemniaczane z łososiem
- Filety rybne z pikantną salsą pomidorową
- DESER SZAMPAŃSKI
- Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto
- Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pizza rzymska
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Dżem z włoskich śliwek
- Tort malinowy
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
1001 dni temu
Proszę nie wprowadzać innych w błąd i zmienić ten olej na taki, na jakim można smażyć... Bo olej słonecznikowy na pewno do takich nie należy
odpowiedz
1422 dni temu
Na oczkach małych tz.takich chropowatych wychodzą lepsze
odpowiedz
1370 dni temu
Kogo to interrsuje
1566 dni temu
Starcie na grubych oczkach, to błąd. Zawsze na drobnych jechałem i było super. Teraz postanowiłem coś zmienić i niepotrzebnie. W smaku OK. Ale co ma być nie OK...
odpowiedz
1680 dni temu
polecam też dodać czosnek, jedna-dwie główki, dodatkowo majeranek do lepszego smaku :) placków nie trzeba ścierać na tarce, jeśli macie blender możecie również zrobić z tego odpowiednią masę, tylko pamiętajcie by potem dodać odpowiednią ilość maki :)
odpowiedz
2057 dni temu
Jest napisane wyraźnie. Trzy sztuki.
odpowiedz
2309 dni temu
Ile cebuli???
odpowiedz
2308 dni temu
Drogi Gościu, do placków należy dodać 3 sztuki posiekanej szalotki, czyli łagodniejszej odmiany cebuli :)
2541 dni temu
odpowiedz
2599 dni temu
Placki ziemniaczane to klasyka dań ziemniaczanych :) Tak proste, a tak zachwycające za każdym razem.
odpowiedz
2647 dni temu
Ten olej słonecznikowy do smażenia to chyba pomyłka?
odpowiedz
2057 dni temu
Najlepszy jest smalec.
zobacz wszystkie