Placuszki ziemniaczane
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Ścieramy ziemniaki na tarce

Umyte i obrane ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kostkę i dodajemy wraz z jajkami i mąką do startych ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy.

Krok 2: Smażymy placki

Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i łyżką stołową nakładamy małe porcje masy ze startych ziemniaków, którym nadajemy okrągły kształt. Placuszki powinny mieć grubość ok. 0,5 cm. Smażymy na złotobrązowy kolor z każdej strony tak, aby były chrupiące. Po usmażeniu placuszki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy ze śmietaną oraz porwanymi gałązkami koperku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    1064 dni temu
    Proszę nie wprowadzać innych w błąd i zmienić ten olej na taki, na jakim można smażyć... Bo olej słonecznikowy na pewno do takich nie należy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1485 dni temu
    Na oczkach małych tz.takich chropowatych wychodzą lepsze

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1433 dni temu
    Kogo to interrsuje
  • Gość Gość
    1629 dni temu
    Starcie na grubych oczkach, to błąd. Zawsze na drobnych jechałem i było super. Teraz postanowiłem coś zmienić i niepotrzebnie. W smaku OK. Ale co ma być nie OK...

    odpowiedz

  • jacky jacky
    1743 dni temu
    polecam też dodać czosnek, jedna-dwie główki, dodatkowo majeranek do lepszego smaku :) placków nie trzeba ścierać na tarce, jeśli macie blender możecie również zrobić z tego odpowiednią masę, tylko pamiętajcie by potem dodać odpowiednią ilość maki :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2121 dni temu
    Jest napisane wyraźnie. Trzy sztuki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2372 dni temu
    Ile cebuli???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2372 dni temu
    Drogi Gościu, do placków należy dodać 3 sztuki posiekanej szalotki, czyli łagodniejszej odmiany cebuli :)
  • Gość Gość
    2604 dni temu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2662 dni temu
    Placki ziemniaczane to klasyka dań ziemniaczanych :) Tak proste, a tak zachwycające za każdym razem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2710 dni temu
    Ten olej słonecznikowy do smażenia to chyba pomyłka?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2121 dni temu
    Najlepszy jest smalec.

zobacz wszystkie


Przepis na idealne placki ziemniaczane? W każdym domu wygląda trochę inaczej

Starte ziemniaki, jajko, cebula, trochę mąki i olej. Wydawałoby się, że placki ziemniaczane to jedno z najłatwiejszych dań na świecie. A jednak na ich temat nadal powstają artykuły, kolejne przepisy różnią się od siebie, a kucharze amatorzy ciągle zastanawiają się, jak przygotować takie placki ziemniaczane, by były idealne, jak u babci. Przepis na placki ziemniaczane jest często czymś, co przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Chociaż to tylko kilka składników, wiele elementów może podczas gotowania, a właściwie smażenia, pójść nie tak. Przepis na puszyste i chrupiące placki ziemniaczane jest też doskonałą bazą do innych dań, na przykład placka po węgiersku czy po góralsku. Można dodawać je do obiadu zamiast ziemniaków czy przegryzać podczas lunchu bez niczego (lub ze śmietaną). Muszą być jednak perfekcyjne! Chrupiące, złociste, pełne smaku. Ach, takim plackom nie da się odmówić. A jak je zrobić?

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane jest prosty. To dodatkowe triki, z których korzystają zaprawieni w bojach kucharze, sprawiają, że przepis na tradycyjne placki ziemniaczane może wydawać się trudniejszy, niż jest w rzeczywistości. Owszem, warto pomyśleć o kilku elementach, by upewnić się, że placki wyjdą perfekcyjne. Opiszemy Ci je wszystkie! Od tej pory przepis na placki ziemniaczane będzie w Twoim domu nie do pokonania przez inne przepisy.

Jak zrobić doskonałe placki ziemniaczane? Przepis przygotowany przez nas nie nastręczy Ci żadnych trudności. Przygotuj sobie jednak trochę czasu na tarcie ziemniaków i smażenie. Godzina powinna wystarczyć na zrobienie solidnej porcji. Masz już wszystkie niezbędne składniki? Tarka czeka w pogotowiu? W takim razie zaczynamy przygotowywać placki ziemniaczane. Przepis podstawowy będzie doskonały, ale poczekaj na wariacje. Palce lizać!

Jak zrobić placki ziemniaczane? O kilku rzeczach musisz pamiętać

Jak zrobić placki ziemniaczane? Wbrew pozorom musisz zrobić trochę więcej niż starcie ziemniaków i połączenie ich z jajkiem. Jednak nie dużo więcej. Pamiętaj, że smażenie placków to sztuka, a niektórzy uczą się jej latami. Cierpliwość będzie więc Twoim najlepszym sprzymierzeńcem. Jak się robi placki ziemniaczane? Podstawowy sposób polega na wykonaniu kilku czynności.

  • Obraniu i umyciu ziemniaków
  • Starciu ich na tarce o grubych oczkach
  • Posiekaniu cebuli w kostkę
  • Wymieszaniu całości z jajkami i mąką
  • Doprawieniu solą i pieprzem
  • Smażeniu na oleju

Proste, prawda? Teraz przejdźmy więc do bardziej skomplikowanej części pytania „jak smażyć placki ziemniaczane?”. Zacznijmy od wybrania ziemniaków. Tak, to ma znaczenie. Idealne placki wyjdą z tych ziemniaków, które są bogate w skrobię. Dlatego wybierz ziemniaki typu B lub C, takie jak Irga, Sante, Bryza lub Ibis. Kolejną kwestią jest wiek ziemniaka. Nie, nie musisz sprawdzać tego w żaden tajemny sposób. Pamiętaj jedynie, że placki ziemniaczane zawsze robimy ze starych ziemniaków, gdyż młode zawierają zbyt dużo wody. Wtedy placki rozpadałyby się podczas smażenia.

Jak zrobić dobre placki ziemniaczane? Do tego musisz odpowiednio obchodzić się z ziemniakami. Najpierw zetrzyj je na tarce o średnich lub dużych oczkach, by masa stała się jednolita, ale jednocześnie nie za bardzo rozdrobniona. Ścierając ziemniaki na małych oczkach, prawdopodobnie masa okazałaby się podobna do musu, co sprawi, że placki mogłyby się rozpadać. Wybierając średnie lub duże oczka, masz też pewność, że placki będą zawierały wyczuwalne kawałki ziemniaków.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane, musisz wiedzieć, że za chrupkość odpowiadają idealnie dobrane proporcje składników. Niewielka ilość mąki do ziemniaków. Ale co w sytuacji, w której musisz dodać więcej mąki, bo Twoje ciasto nadal wygląda zbyt płynnie? Aby tego uniknąć i nie musieć wsypywać dużych ilości mąki do ciasta, wystarczy dać ziemniakom trochę odpocząć. Na sitku. Tak, wystarczy, że starte ziemniaki odłożysz na sitko, z którego nadmiar wody będzie mógł wylecieć. Na sitku zostaną same warzywa, bez niepotrzebnej wody. Wtedy wystarczy dodać do nich zaledwie trzy łyżki mąki pszennej, by ciasto było jednolite. Placki jednak wyjdą chrupiące i przepyszne.

Jak długo smażyć placki? Tak przygotowane ciasto musisz jeszcze poddać odpowiedniej obróbce – na mocno rozgrzanym oleju. Smaż je na złotobrązowy kolor z każdej strony – to zajmie zaledwie kilka minut. Nie martw się, że ziemniaki będą surowe. Jeśli zadbasz o odpowiednią grubość placuszków, wszystko się uda. Placki powinny mieć około 0,5 centymetra grubości. Takie będą idealne!

Z czym podawać chrupiące placki ziemniaczane? Nie tylko ze śmietaną!

Chrupiące placki ziemniaczane to obiad idealny, niezależnie od dnia czy pory roku. A to dlatego, że można zajadać je na naprawdę wiele sposobów. Placki ziemniaczane na słodko to jeden z nich – cukier puder lub cukier mogą wydawać się dziwnym połączeniem dla niektórych podniebień, jednak to zestawienie jest warte grzechu. Zwłaszcza placki ziemniaczane z cukrem, gdyż kryształki cukru chrupią podobnie, co same dobrze wysmażone placuszki. Co do placków ziemniaczanych na wytrawnie? Koniecznie kwaśna śmietana lub twaróg ze śmietaną, zrobiony z dodatkiem soli, pieprzu i szczypiorku lub wędzonego łososia. Tak orzeźwiające połączenie będzie pasować idealnie do lekko cebulowych placuszków. Jeśli planujesz jednak bardziej „konkretny” obiad, placki ziemniaczane możesz zajadać naprawdę ze wszystkim. Idealnie smakują z gulaszem – kiedy gulasz jest umieszczony na placku, mówimy o placku po zbójnicku. Jednak chrupiące placuszki możesz położyć też obok gulaszu, zamiast kaszy czy ziemniaków. Niebo w gębie! Placki pasują również do sosu pieczarkowego czy serowego, można zajadać je z dodatkiem warzyw, takich jak marchew czy cukinia albo po prostu jeść je bez niczego. I tak będą smakować wybornie.

Naszła Cię ochota na placki ziemniaczane? Nas również! Chyba mamy już pomysł na dzisiejszy obiad.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!