Placuszki ziemniaczane
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Ścieramy ziemniaki na tarce

Umyte i obrane ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kostkę i dodajemy wraz z jajkami i mąką do startych ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy.

Krok 2: Smażymy placki

Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i łyżką stołową nakładamy małe porcje masy ze startych ziemniaków, którym nadajemy okrągły kształt. Placuszki powinny mieć grubość ok. 0,5 cm. Smażymy na złotobrązowy kolor z każdej strony tak, aby były chrupiące. Po usmażeniu placuszki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy ze śmietaną oraz porwanymi gałązkami koperku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    627 dni temu
    Proszę nie wprowadzać innych w błąd i zmienić ten olej na taki, na jakim można smażyć... Bo olej słonecznikowy na pewno do takich nie należy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1047 dni temu
    Na oczkach małych tz.takich chropowatych wychodzą lepsze

    odpowiedz

  • Gość Gość
    996 dni temu
    Kogo to interrsuje
  • Gość Gość
    1191 dni temu
    Starcie na grubych oczkach, to błąd. Zawsze na drobnych jechałem i było super. Teraz postanowiłem coś zmienić i niepotrzebnie. W smaku OK. Ale co ma być nie OK...

    odpowiedz

  • jacky jacky
    1306 dni temu
    polecam też dodać czosnek, jedna-dwie główki, dodatkowo majeranek do lepszego smaku :) placków nie trzeba ścierać na tarce, jeśli macie blender możecie również zrobić z tego odpowiednią masę, tylko pamiętajcie by potem dodać odpowiednią ilość maki :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1683 dni temu
    Jest napisane wyraźnie. Trzy sztuki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1935 dni temu
    Ile cebuli???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1934 dni temu
    Drogi Gościu, do placków należy dodać 3 sztuki posiekanej szalotki, czyli łagodniejszej odmiany cebuli :)
  • Gość Gość
    2166 dni temu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2224 dni temu
    Placki ziemniaczane to klasyka dań ziemniaczanych :) Tak proste, a tak zachwycające za każdym razem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2273 dni temu
    Ten olej słonecznikowy do smażenia to chyba pomyłka?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1683 dni temu
    Najlepszy jest smalec.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!