• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Ścieramy ziemniaki na tarce

Umyte i obrane ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kostkę i dodajemy wraz z jajkami i mąką do startych ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy.

Krok 2: Smażymy placki

Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i łyżką stołową nakładamy małe porcje masy ze startych ziemniaków, którym nadajemy okrągły kształt. Placuszki powinny mieć grubość ok. 0,5 cm. Smażymy na złotobrązowy kolor z każdej strony tak, aby były chrupiące. Po usmażeniu placuszki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy ze śmietaną oraz porwanymi gałązkami koperku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    115 dni temu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    173 dni temu
    Placki ziemniaczane to klasyka dań ziemniaczanych :) Tak proste, a tak zachwycające za każdym razem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    221 dni temu
    Ten olej słonecznikowy do smażenia to chyba pomyłka?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram