Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i razem z cebulą ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy mąkę i jajka i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym rozmarynem i tymiankiem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto, formując z niego niewielkie placuszki. Smażymy z dwóch stron na złotobrązowy kolor.
Jak podawać
Gotowe placki przekładamy na talerz, polewamy śmietaną i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Hachis parmentier to pyszna serowo-ziemniaczana zapiekanka. Dowiedz się, jak przygotować ten francuski przysmak.
Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
Oryginalny pomysł na lekki obiad dla całej rodziny – smakowite placuszki z cukinii z kawałkami podsmażanego boczku.
Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną
Placki z ziemniaków inaczej niż myślisz. Po pierwsze, z gotowanych ziemniaków, po drugie, z makrelą, po trzecie... Spróbuj!
Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Sycąca zapiekanka z grzybami i aromatyczną wędliną – pyszne jednogarnkowe danie, idealne na rodzinny obiad.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto ryżowe
- Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
- Żurek babci
- Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
- Tarta z Linzu
- Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
- Minipizza z kabanosami
- Zupa pho z wołowiną
- Karp w galarecie
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
- Placuszki ziemniaczane
- Placki ziemniaczane z pieca
- Pieczone placki ziemniaczane z łososiem
- Bieszczadzkie fuczki
- Pudding czekoladowy w słoiku
- Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
- Domowe lody szparagowe
- Wegański falafel burger z portobello
- Miniomlety pomidorowe
- Ciasto z profiterolkami
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Roladki z bakłażana z fetą
- Serniczkowe zajączki
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Wegański tatar
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
3506 dni temu
bez maki dużo lepsze !!!
odpowiedz
1021 dni temu
oczywiście! mąka w plackach ziemniaczanych jest niepotrzebna. wystarczy wybrać mączyste ziemniaki, a zawarta w nich skrobia sklei placki. jaja też można śmiało pominąć. wychodzą przepyszne 🙂
3997 dni temu
Edi, brzmi smacznie!
odpowiedz
3997 dni temu
Dodaję do swoich posiekaną cebulę - nie startą, kukurydzę, zielony groszek oraz kiełbasę pokrojoną w kostkę :)
odpowiedz
4033 dni temu
ja z cukrem :)
odpowiedz
4041 dni temu
Placki ziemniaczane mają wiele wcieleń. Z czym jeszcze jada się je u Was w domu?
odpowiedz
4043 dni temu
Uwielbiam placki ziemniaczane, ja podaję z twarogiem, śmietaną, solą i pieprzem
odpowiedz