
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i razem z cebulą ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy mąkę i jajka i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym rozmarynem i tymiankiem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto, formując z niego niewielkie placuszki. Smażymy z dwóch stron na złotobrązowy kolor.
Jak podawać
Gotowe placki przekładamy na talerz, polewamy śmietaną i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makówki śląskie
- Ciasto marchewkowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Łazanki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Mini burgery
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Makowiec japoński
- Nuggetsy z kurczaka
- Przekąski sylwestrowe
- Domek z piernika
- Kutia
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Klasyczna sałatka grecka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (7)
3841 dni temu
bez maki dużo lepsze !!!
Odpowiedz
1356 dni temu
oczywiście! mąka w plackach ziemniaczanych jest niepotrzebna. wystarczy wybrać mączyste ziemniaki, a zawarta w nich skrobia sklei placki. jaja też można śmiało pominąć. wychodzą przepyszne 🙂
4331 dni temu
Edi, brzmi smacznie!
Odpowiedz
4332 dni temu
Dodaję do swoich posiekaną cebulę - nie startą, kukurydzę, zielony groszek oraz kiełbasę pokrojoną w kostkę :)
Odpowiedz
4368 dni temu
ja z cukrem :)
Odpowiedz
4375 dni temu
Placki ziemniaczane mają wiele wcieleń. Z czym jeszcze jada się je u Was w domu?
Odpowiedz
4378 dni temu
Uwielbiam placki ziemniaczane, ja podaję z twarogiem, śmietaną, solą i pieprzem
Odpowiedz