
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i razem z cebulą ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy mąkę i jajka i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym rozmarynem i tymiankiem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto, formując z niego niewielkie placuszki. Smażymy z dwóch stron na złotobrązowy kolor.
Jak podawać
Gotowe placki przekładamy na talerz, polewamy śmietaną i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Hachis parmentier to pyszna serowo-ziemniaczana zapiekanka. Dowiedz się, jak przygotować ten francuski przysmak.

Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
Oryginalny pomysł na lekki obiad dla całej rodziny – smakowite placuszki z cukinii z kawałkami podsmażanego boczku.

Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną
Placki z ziemniaków inaczej niż myślisz. Po pierwsze, z gotowanych ziemniaków, po drugie, z makrelą, po trzecie... Spróbuj!


Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Sycąca zapiekanka z grzybami i aromatyczną wędliną – pyszne jednogarnkowe danie, idealne na rodzinny obiad.

Komentarze (7)
2965 dni temu
bez maki dużo lepsze !!!
odpowiedz
480 dni temu
oczywiście! mąka w plackach ziemniaczanych jest niepotrzebna. wystarczy wybrać mączyste ziemniaki, a zawarta w nich skrobia sklei placki. jaja też można śmiało pominąć. wychodzą przepyszne 🙂
3455 dni temu
Edi, brzmi smacznie!
odpowiedz
3456 dni temu
Dodaję do swoich posiekaną cebulę - nie startą, kukurydzę, zielony groszek oraz kiełbasę pokrojoną w kostkę :)
odpowiedz
3492 dni temu
ja z cukrem :)
odpowiedz
3499 dni temu
Placki ziemniaczane mają wiele wcieleń. Z czym jeszcze jada się je u Was w domu?
odpowiedz
3502 dni temu
Uwielbiam placki ziemniaczane, ja podaję z twarogiem, śmietaną, solą i pieprzem
odpowiedz
zobacz wszystkie