![Kotleciki ziemniaczane z kaszą Kotleciki ziemniaczane z kaszą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/764bc302a8fd-0cb128984fc6-1250x700_BS_PL_KW29_23353_170612_LU_8895_RGB_OK.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
- kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu
Krok 1: Grillujemy bakłażana
Bakłażana kroimy w plastry i grillujemy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, aż nabierze złotego koloru. Następnie drobno siekamy. Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka lekko ubijamy.
Krok 2: Łączymy składniki masy
Ugotowaną kaszę jaglaną i purée ziemniaczane dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekanego bakłażana, żółtka oraz mąkę. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy.
Krok 3: Smażymy placki
Twaróg łączymy z posiekanym majerankiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy płaskie placki o grubości około 1 cm. Na dłoni układamy jeden placek, na środku układamy odrobinę twarogu i przykrywamy drugim plackiem. Dokładnie zlepiamy boki, formując owalne placki o średnicy około 5 cm. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki, aż nabiorą złotego koloru.
Polewamy roztopionym masłem z posiekanym majerankiem i czosnkiem lub śmietaną.
Zobacz podobne
przepisy
Kotleciki z łososia
Sposób na oryginalny obiad z rybą w roli głównej: filet z łososia w formie pysznych małych kotlecików o delikatnym smaku.
![Kotleciki z łososia](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b7d1785fa3b1-59f705ff26-KW_03_11848_S_79385_RGB_kotleciki_z_lososia_960x540.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
Przekonaj się, jak można zmienić „zwykłe mielone” w wyrafinowane danie. Zainspiruj się pomysłem Kuchni Lidla!
![Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/23a90b303dd6-6db7cca9fb-PASCAL_KW_10_zapiekane_kotleciki_z_serem_i_szynka_szwarcwaldzka_16945295835_960x540.webp)
Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
Z białej kiełbasy przygotuj niebanalne kotleciki z pysznym sosem chrzanowym. Doskonałe danie nie tylko od święta!
![Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/dda707d5baec-ab89065b86-KW12_Kotleciki_z_bialej_kielbasy_w_sosie_chrzanowym_195541470_rgb_ok_1250x700.webp)
Kotleciki jajeczne
Ugotowałeś za dużo jajek na śniadanie? Na obiad przyrządź z nich kotleciki z dodatkiem purée z marchwi i sałatą masłową ze śmietaną!
![Kotleciki jajeczne](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/92fd9d2e7eb3-875699bbe381-121_Kotleciki_jajeczne_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Manhattan Latte
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
- Minipizza z kabanosami
- Kotlety mielone z purée
- Krupnik
- Owoce z kruszonką owsianą
- Deser wegański à la snickers
- Kotleciki z ciecierzycy i młodej kapusty
- Hreczanyki z wegańską okrasą
- Kotleciki z tofu
- Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami
- KANAPKA SŁONECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Kurczak duszony w piwie
- Dynia faszerowana kaszą jaglaną, warzywami i ziołami
- Śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Pizza rzymska
- Prosta paella z kurczakiem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- GOFRY TRADYCYJNE
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Pierogi z mięsem
Komentarze (12)
1161 dni temu
Brzmi PYSZNIE, jednak żeby ulepić te placki potrzeba znacznie więcej niż 4 łyżki mąki. Chyba że macie na myśli jakieś chochle, bo łyżka to 15ml. Wychodzi z tego ciasto na placki ziemniaczane, a nie coś co można formować w ręce. Po dodaniu większej (znacznie większej) ilości mąki całość wyszła dość twarda.
odpowiedz
2179 dni temu
Bakłażan bez skóry? Nie solimy go? Bardzo ogólny ten przepis
odpowiedz
2179 dni temu
Drogi Gościu, w tym przepisie używamy bakłażana ze skórą. Oczywiście zawsze warto posolić go przed obróbką termiczną i odstawić na ok. 20 minut, a następnie opłukać i osuszyć na ręczniku, by pozbyć się charakterystycznej goryczki.
2238 dni temu
Strasznie smacznie brzmiący przepis, niejedyny zresztą. W związku z tym mam pytanie: kiedy będzie można w Lidlu zjeść takie dania? Np. poniedziałki - ze dwa fajne dania z kaszy jaglanej, itd , codziennie inny rodzaj kaszy z innymi dodatkami.. Jak nie będzie przesolone, zbyt tłuste i bez glutaminianów to przyjdę!
odpowiedz
2237 dni temu
Interesujący pomysł! :)
2426 dni temu
czy można użyć kaszy innej,przykładowo jęczmiennej?:)
odpowiedz
2426 dni temu
Oczywiście :)
2521 dni temu
Pysznie, zdrowo i sycąco - czego chcieć więcej. Kotleciki ziemniaczane to danie samo w sobie, możne je także podać jako dodatek np. do mięs lub ryb :)
odpowiedz
2566 dni temu
200 g kaszy przed czy po ugotowaniu?
odpowiedz
2565 dni temu
Przed
2565 dni temu
Po ugotowaniu :)
2565 dni temu
jaglana UGOTOWANA - 200g.
zobacz wszystkie