Kotleciki ziemniaczane z kaszą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

  • kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu

Krok 1: Grillujemy bakłażana

Grillujemy bakłażana

Bakłażana kroimy w plastry i grillujemy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, aż nabierze złotego koloru. Następnie drobno siekamy. Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka lekko ubijamy.

 

 

Krok 2: Łączymy składniki masy

Łączymy składniki masy

Ugotowaną kaszę jaglaną i purée ziemniaczane dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekanego bakłażana, żółtka oraz mąkę. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy.

 

 

Krok 3: Smażymy placki

Smażymy placki

Twaróg łączymy z posiekanym majerankiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy płaskie placki o grubości około 1 cm. Na dłoni układamy jeden placek, na środku układamy odrobinę twarogu i przykrywamy drugim plackiem. Dokładnie zlepiamy boki, formując owalne placki o średnicy około 5 cm. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki, aż nabiorą złotego koloru.

Polewamy roztopionym masłem z posiekanym majerankiem i czosnkiem lub śmietaną.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    1232 dni temu
    Brzmi PYSZNIE, jednak żeby ulepić te placki potrzeba znacznie więcej niż 4 łyżki mąki. Chyba że macie na myśli jakieś chochle, bo łyżka to 15ml. Wychodzi z tego ciasto na placki ziemniaczane, a nie coś co można formować w ręce. Po dodaniu większej (znacznie większej) ilości mąki całość wyszła dość twarda.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2250 dni temu
    Bakłażan bez skóry? Nie solimy go? Bardzo ogólny ten przepis

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2250 dni temu
    Drogi Gościu, w tym przepisie używamy bakłażana ze skórą. Oczywiście zawsze warto posolić go przed obróbką termiczną i odstawić na ok. 20 minut, a następnie opłukać i osuszyć na ręczniku, by pozbyć się charakterystycznej goryczki.
  • Gość Gość
    2309 dni temu
    Strasznie smacznie brzmiący przepis, niejedyny zresztą. W związku z tym mam pytanie: kiedy będzie można w Lidlu zjeść takie dania? Np. poniedziałki - ze dwa fajne dania z kaszy jaglanej, itd , codziennie inny rodzaj kaszy z innymi dodatkami.. Jak nie będzie przesolone, zbyt tłuste i bez glutaminianów to przyjdę!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2308 dni temu
    Interesujący pomysł! :)
  • Izabela M. Izabela M.
    2497 dni temu
    czy można użyć kaszy innej,przykładowo jęczmiennej?:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2497 dni temu
    Oczywiście :)
  • Gość Gość
    2592 dni temu
    Pysznie, zdrowo i sycąco - czego chcieć więcej. Kotleciki ziemniaczane to danie samo w sobie, możne je także podać jako dodatek np. do mięs lub ryb :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2637 dni temu
    200 g kaszy przed czy po ugotowaniu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2637 dni temu
    Przed
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2636 dni temu
    Po ugotowaniu :)
  • Gość Gość
    2636 dni temu
    jaglana UGOTOWANA - 200g.

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!