Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
- kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu
Krok 1: Grillujemy bakłażana
Bakłażana kroimy w plastry i grillujemy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, aż nabierze złotego koloru. Następnie drobno siekamy. Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka lekko ubijamy.
Krok 2: Łączymy składniki masy
Ugotowaną kaszę jaglaną i purée ziemniaczane dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekanego bakłażana, żółtka oraz mąkę. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy.
Krok 3: Smażymy placki
Twaróg łączymy z posiekanym majerankiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy płaskie placki o grubości około 1 cm. Na dłoni układamy jeden placek, na środku układamy odrobinę twarogu i przykrywamy drugim plackiem. Dokładnie zlepiamy boki, formując owalne placki o średnicy około 5 cm. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki, aż nabiorą złotego koloru.
Polewamy roztopionym masłem z posiekanym majerankiem i czosnkiem lub śmietaną.
Zobacz podobne
przepisy
Kotleciki z łososia
Sposób na oryginalny obiad z rybą w roli głównej: filet z łososia w formie pysznych małych kotlecików o delikatnym smaku.
Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
Przekonaj się, jak można zmienić „zwykłe mielone” w wyrafinowane danie. Zainspiruj się pomysłem Kuchni Lidla!
Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
Z białej kiełbasy przygotuj niebanalne kotleciki z pysznym sosem chrzanowym. Doskonałe danie nie tylko od święta!
Kotleciki jajeczne
Ugotowałeś za dużo jajek na śniadanie? Na obiad przyrządź z nich kotleciki z dodatkiem purée z marchwi i sałatą masłową ze śmietaną!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Manhattan Latte
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
- Minipizza z kabanosami
- Kotlety mielone z purée
- Krupnik
- Owoce z kruszonką owsianą
- Deser wegański à la snickers
- Kotleciki z ciecierzycy i młodej kapusty
- Hreczanyki z wegańską okrasą
- Kotleciki z tofu
- Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami
- KANAPKA SŁONECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Kurczak duszony w piwie
- Dynia faszerowana kaszą jaglaną, warzywami i ziołami
- Śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Pizza rzymska
- Prosta paella z kurczakiem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- GOFRY TRADYCYJNE
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Pierogi z mięsem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
1232 dni temu
Brzmi PYSZNIE, jednak żeby ulepić te placki potrzeba znacznie więcej niż 4 łyżki mąki. Chyba że macie na myśli jakieś chochle, bo łyżka to 15ml. Wychodzi z tego ciasto na placki ziemniaczane, a nie coś co można formować w ręce. Po dodaniu większej (znacznie większej) ilości mąki całość wyszła dość twarda.
odpowiedz
2250 dni temu
Bakłażan bez skóry? Nie solimy go? Bardzo ogólny ten przepis
odpowiedz
2250 dni temu
Drogi Gościu, w tym przepisie używamy bakłażana ze skórą. Oczywiście zawsze warto posolić go przed obróbką termiczną i odstawić na ok. 20 minut, a następnie opłukać i osuszyć na ręczniku, by pozbyć się charakterystycznej goryczki.
2309 dni temu
Strasznie smacznie brzmiący przepis, niejedyny zresztą. W związku z tym mam pytanie: kiedy będzie można w Lidlu zjeść takie dania? Np. poniedziałki - ze dwa fajne dania z kaszy jaglanej, itd , codziennie inny rodzaj kaszy z innymi dodatkami.. Jak nie będzie przesolone, zbyt tłuste i bez glutaminianów to przyjdę!
odpowiedz
2308 dni temu
Interesujący pomysł! :)
2497 dni temu
czy można użyć kaszy innej,przykładowo jęczmiennej?:)
odpowiedz
2497 dni temu
Oczywiście :)
2592 dni temu
Pysznie, zdrowo i sycąco - czego chcieć więcej. Kotleciki ziemniaczane to danie samo w sobie, możne je także podać jako dodatek np. do mięs lub ryb :)
odpowiedz
2637 dni temu
200 g kaszy przed czy po ugotowaniu?
odpowiedz
2637 dni temu
Przed
2636 dni temu
Po ugotowaniu :)
2636 dni temu
jaglana UGOTOWANA - 200g.
zobacz wszystkie