Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Grillujemy bakłażana

Grillujemy bakłażana

Bakłażana kroimy w plastry i grillujemy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, aż nabierze złotego koloru. Następnie drobno siekamy. Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka lekko ubijamy.

 

 

Krok 2: Łączymy składniki masy

Łączymy składniki masy

Ugotowaną kaszę jaglaną i purée ziemniaczane dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekanego bakłażana, żółtka oraz mąkę. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy.

 

 

Krok 3: Smażymy placki

Smażymy placki

Twaróg łączymy z posiekanym majerankiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy płaskie placki o grubości około 1 cm. Na dłoni układamy jeden placek, na środku układamy odrobinę twarogu i przykrywamy drugim plackiem. Dokładnie zlepiamy boki, formując owalne placki o średnicy około 5 cm. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki, aż nabiorą złotego koloru.

Polewamy roztopionym masłem z posiekanym majerankiem i czosnkiem lub śmietaną.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Izabela M. Izabela M.
    75 dni temu
    czy można użyć kaszy innej,przykładowo jęczmiennej?:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    75 dni temu
    Oczywiście :)
  • Gość Gość
    170 dni temu
    Pysznie, zdrowo i sycąco - czego chcieć więcej. Kotleciki ziemniaczane to danie samo w sobie, możne je także podać jako dodatek np. do mięs lub ryb :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    215 dni temu
    200 g kaszy przed czy po ugotowaniu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    215 dni temu
    Przed
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    214 dni temu
    Po ugotowaniu :)
  • Gość Gość
    214 dni temu
    jaglana UGOTOWANA - 200g.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram