Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
- kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu
Krok 1: Grillujemy bakłażana
Bakłażana kroimy w plastry i grillujemy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, aż nabierze złotego koloru. Następnie drobno siekamy. Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka lekko ubijamy.
Krok 2: Łączymy składniki masy
Ugotowaną kaszę jaglaną i purée ziemniaczane dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekanego bakłażana, żółtka oraz mąkę. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy.
Krok 3: Smażymy placki
Twaróg łączymy z posiekanym majerankiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy płaskie placki o grubości około 1 cm. Na dłoni układamy jeden placek, na środku układamy odrobinę twarogu i przykrywamy drugim plackiem. Dokładnie zlepiamy boki, formując owalne placki o średnicy około 5 cm. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki, aż nabiorą złotego koloru.
Polewamy roztopionym masłem z posiekanym majerankiem i czosnkiem lub śmietaną.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Golonka pieczona po bawarsku
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Domek z piernika
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Sernik pistacjowy
- Ryba z piekarnika
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Klasyczna sałatka grecka
- Nuggetsy z kurczaka
- Piernik świąteczny
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Jajka na miękko
- Spaghetti carbonara
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania



Komentarze (12)
1615 dni temu
Brzmi PYSZNIE, jednak żeby ulepić te placki potrzeba znacznie więcej niż 4 łyżki mąki. Chyba że macie na myśli jakieś chochle, bo łyżka to 15ml. Wychodzi z tego ciasto na placki ziemniaczane, a nie coś co można formować w ręce. Po dodaniu większej (znacznie większej) ilości mąki całość wyszła dość twarda.
Odpowiedz
2633 dni temu
Bakłażan bez skóry? Nie solimy go? Bardzo ogólny ten przepis
Odpowiedz
2633 dni temu
Drogi Gościu, w tym przepisie używamy bakłażana ze skórą. Oczywiście zawsze warto posolić go przed obróbką termiczną i odstawić na ok. 20 minut, a następnie opłukać i osuszyć na ręczniku, by pozbyć się charakterystycznej goryczki.
2692 dni temu
Strasznie smacznie brzmiący przepis, niejedyny zresztą. W związku z tym mam pytanie: kiedy będzie można w Lidlu zjeść takie dania? Np. poniedziałki - ze dwa fajne dania z kaszy jaglanej, itd , codziennie inny rodzaj kaszy z innymi dodatkami.. Jak nie będzie przesolone, zbyt tłuste i bez glutaminianów to przyjdę!
Odpowiedz
2692 dni temu
Interesujący pomysł! :)
2880 dni temu
czy można użyć kaszy innej,przykładowo jęczmiennej?:)
Odpowiedz
2880 dni temu
Oczywiście :)
2975 dni temu
Pysznie, zdrowo i sycąco - czego chcieć więcej. Kotleciki ziemniaczane to danie samo w sobie, możne je także podać jako dodatek np. do mięs lub ryb :)
Odpowiedz
3020 dni temu
200 g kaszy przed czy po ugotowaniu?
Odpowiedz
3020 dni temu
Przed
3020 dni temu
Po ugotowaniu :)
3019 dni temu
jaglana UGOTOWANA - 200g.
zobacz wszystkie