Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Kotleciki
Pierścieniem cukierniczym wykrawamy kółko z kostki sera. Kroimy go na 12 plasterków. Pozostałą część sera ścieramy na tarce o małych oczkach.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy roztartą w moździerzu kolendrę, posiekane suszone pomidory, posiekane oliwki i starty ser.
Na patelni z rozgrzaną oliwą szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy i przekładamy do miski z mięsem. Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy ręcznie farsz, dzielimy na 8 porcji i formujemy kulki. Każdą porcję umieszczamy w pierścieniu cukierniczym i nadajemy jej kształt idealnie okrągłego placuszka. Na 4 kotleciki nakładamy po plastrze sera gouda, plastrze szynki szwarcwaldzkiej, smarujemy serkiem twarogowym i ponownie układamy po krążku sera gouda. Przykrywamy pozostałymi placuszkami z mięsa. Na wierzch każdego z 4 złożonych kotletów ponownie nakładamy plaster sera, a boki owijamy 2 plastrami szynki szwarcwaldzkiej.
Pozostałe plastry szynki szwarcwaldzkiej kroimy wzdłuż, na dwie części. Z 6 kawałków szynki układamy na blacie 6-ramienną gwiazdę. Kotlet umieszczamy w środku gwiazdy i nakrywamy go plastrami szynki, całkowicie go przykrywając. W ten sam sposób zawijamy wszystkie kotleciki, umieszczamy je w wyłożonym pergaminem naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 180°C, 20-25 minut.
Sałatka
Winegret: Łączymy miód, imbir pokrojony w drobną kostkę, sok z limonki, sok jabłkowy i ocet winny. Dodajemy oliwę z oliwek i energicznie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy rozdrobnione w moździerzu orzechy nerkowca. Jeszcze gorące dodajemy do sosu. Mieszamy.
Marchew i seler pokrojone w cienkie paseczki, jabłko pokrojone w drobną kostkę i posiekaną natkę pietruszki przekładamy do czystej miski. Polewamy sosem winegret, dokładnie mieszamy.
Na środek talerza wykładamy sałatkę, na wierzchu układamy kotleciki w szynce i dekorujemy natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem
Niebanalny sposób na schab: apetycznie doprawiony, podawany z pysznymi brokułami i czeskim knedlikiem.
Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami
Chrupiące pistacje i orientalna mieszanka warzywna – sposób na zwykły schab w niezwykłym wydaniu!
Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą
Zobacz, jak wyjątkową i harmonijną kompozycję smaków tworzą francuska zapiekanka clafoutis oraz schabowe roladki.
Pikantne leczo ze schabem i cukinią
Bogactwo smaków i aromatów w jednym garnku! Wyjątkowy przepis łączący kuchnię polską, niemiecką i węgierską.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami
- Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
- Kurczak po marokańsku
- Kanapki na śniadanie
- Pyszne ciasto gryczane
- Grillowany arbuz z sosem z mango, limonki i melisy
- Kolorowe warstwowe koreczki z pomidorową czapeczką, nektarynką i kakao
- Faszerowana pierś kurczaka z ziemniaczkami dauphine
- Alpejskie ciasto z owocami lasu i bezą
- Śliwkowe piersi gęsi
- Kotlety mielone z karpia
- Omlet z makaronem
- KLASYCZNA DALGONA COFFEE
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
- Dal z czerwonej soczewicy
- Drożdżowe bułeczki dyniowe
- Popcorn z karmelem z chili i cynamonem
- Wegańskie hot dogi w domowych bułkach
- 3 sposoby na ciasto francuskie
- Pieczona feta z warzywami
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Mundialówki
- Pesto z papryki
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Wykwintne roladki rybne
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Ziemniaki pieczone w piekarniku
- Brownie z chałwą
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Glazurowana pierś kaczki z czerwoną kapustą i pyzami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
3162 dni temu
Dlaczego nie ma już filmów z Pascalem przygotowującym swoje dania? Znacznie ułatwiały zrozumienie bardziej skomplikowanych procedur. Nazwisko Pascala też zniknęło...
odpowiedz
3161 dni temu
Gumbee, W]współpraca Kuchni Lidla z Pascalem Brodnickim dobiegła końca. Po tym owocnym okresie pozostało mnóstwo ciekawych, smacznych i wartych przygotowania przepisów w formie pisemnej, natomiast filmy nie są już dostępne. Jednak w razie pytań czy problemów z przygotowaniem dania – służymy pomocą i radą :)
3469 dni temu
Kotleciki ok, surówka również, ale następnym razem zamiast bawić się w wycinanie sera i krojenie go na plasterki, kupie 2 sery - jeden w kostce do potarkowania, drugi na tacce w plasterkach... zaoszczędzi mi to masy nerwów ;-)
odpowiedz
3493 dni temu
Drogi Gościu, kokilką niestety nie dasz rady wyciąć kółka z kostki sera.
odpowiedz
3494 dni temu
a jeśli nie posiadam pierścienia cukierniczego ani okrągłych foremek do ciastek to czym moge to zastąpić?? Posiadam okrągłe kokilki czy to też może być??
odpowiedz
3514 dni temu
JakGość, pierścienie możesz zastąpić okrągłymi (o ostrych krawędziach) foremkami do wycinania ciastek. W ten sposób otrzymasz idealnie okrągłe i równe kotleciki.
odpowiedz
3514 dni temu
Pierścieniem cukierniczym wtf? i w tym momencie podziękowałem.
odpowiedz
3515 dni temu
zgadzam się, mięso powinno być przekrojone, że móc zobaczyć jak to wszystko się upiekło
odpowiedz
3516 dni temu
Danie dla konstruktora lub boba budowniczego. Jest trochę zabawy, ale wygląda ciekawie. Szkoda tylko, że ani Pan Okrasa, ani Pan Paskal nie próbują swoich dań, a w tym wypadku, ze kotlet nie został przekrojony aby pokazać jego bogate wnętrze.
odpowiedz