Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Kotleciki

Pierścieniem cukierniczym wykrawamy kółko z kostki sera. Kroimy go na 12 plasterków. Pozostałą część sera ścieramy na tarce o małych oczkach.

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy roztartą w moździerzu kolendrę, posiekane suszone pomidory, posiekane oliwki i starty ser.

Na patelni z rozgrzaną oliwą szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy i przekładamy do miski z mięsem. Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy ręcznie farsz, dzielimy na 8 porcji i formujemy kulki. Każdą porcję umieszczamy w pierścieniu cukierniczym i nadajemy jej kształt idealnie okrągłego placuszka. Na 4 kotleciki nakładamy po plastrze sera gouda, plastrze szynki szwarcwaldzkiej, smarujemy serkiem twarogowym i ponownie układamy po krążku sera gouda. Przykrywamy pozostałymi placuszkami z mięsa. Na wierzch każdego z 4 złożonych kotletów ponownie nakładamy plaster sera, a boki owijamy 2 plastrami szynki szwarcwaldzkiej.

Pozostałe plastry szynki szwarcwaldzkiej kroimy wzdłuż, na dwie części. Z 6 kawałków szynki układamy na blacie 6-ramienną gwiazdę. Kotlet umieszczamy w środku gwiazdy i nakrywamy go plastrami szynki, całkowicie go przykrywając. W ten sam sposób zawijamy wszystkie kotleciki, umieszczamy je w wyłożonym pergaminem naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 180°C, 20-25 minut.

Sałatka

Winegret: Łączymy miód, imbir pokrojony w drobną kostkę, sok z limonki, sok jabłkowy i ocet winny. Dodajemy oliwę z oliwek i energicznie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy rozdrobnione w moździerzu orzechy nerkowca. Jeszcze gorące dodajemy do sosu. Mieszamy.

Marchew i seler pokrojone w cienkie paseczki, jabłko pokrojone w drobną kostkę i posiekaną natkę pietruszki przekładamy do czystej miski. Polewamy sosem winegret, dokładnie mieszamy.

Na środek talerza wykładamy sałatkę, na wierzchu układamy kotleciki w szynce i dekorujemy natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • gumbee gumbee
    3162 dni temu
    Dlaczego nie ma już filmów z Pascalem przygotowującym swoje dania? Znacznie ułatwiały zrozumienie bardziej skomplikowanych procedur. Nazwisko Pascala też zniknęło...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3161 dni temu
    Gumbee, W]współpraca Kuchni Lidla z Pascalem Brodnickim dobiegła końca. Po tym owocnym okresie pozostało mnóstwo ciekawych, smacznych i wartych przygotowania przepisów w formie pisemnej, natomiast filmy nie są już dostępne. Jednak w razie pytań czy problemów z przygotowaniem dania – służymy pomocą i radą :)
  • broo broo
    3469 dni temu
    Kotleciki ok, surówka również, ale następnym razem zamiast bawić się w wycinanie sera i krojenie go na plasterki, kupie 2 sery - jeden w kostce do potarkowania, drugi na tacce w plasterkach... zaoszczędzi mi to masy nerwów ;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3493 dni temu
    Drogi Gościu, kokilką niestety nie dasz rady wyciąć kółka z kostki sera.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3494 dni temu
    a jeśli nie posiadam pierścienia cukierniczego ani okrągłych foremek do ciastek to czym moge to zastąpić?? Posiadam okrągłe kokilki czy to też może być??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3514 dni temu
    JakGość, pierścienie możesz zastąpić okrągłymi (o ostrych krawędziach) foremkami do wycinania ciastek. W ten sposób otrzymasz idealnie okrągłe i równe kotleciki.

    odpowiedz

  • JakGość JakGość
    3514 dni temu
    Pierścieniem cukierniczym wtf? i w tym momencie podziękowałem.

    odpowiedz

  • jay jay
    3515 dni temu
    zgadzam się, mięso powinno być przekrojone, że móc zobaczyć jak to wszystko się upiekło

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    3516 dni temu
    Danie dla konstruktora lub boba budowniczego. Jest trochę zabawy, ale wygląda ciekawie. Szkoda tylko, że ani Pan Okrasa, ani Pan Paskal nie próbują swoich dań, a w tym wypadku, ze kotlet nie został przekrojony aby pokazać jego bogate wnętrze.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!