Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 6 kokilek
- trzepaczkę
- garnek
- patelnię
- dwie miski
Przygotuj wcześniej:
Jajka wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia były w temperaturze pokojowej. Suszone borowiki namocz i posiekaj. Brokuła ugotuj w osolonej wodzie.
Knedliki
2 białka ubijamy ze szczyptą soli. Bułki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość smalcu i smażymy na nim pokrojone bułki, doprawiamy je solą. Przekładamy do miski.
W czystej misce mieszamy mąkę, mleko i żółtka (ciasto konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe). Doprawiamy gałką muszkatołową. Mieszamy, następnie zalewamy przesmażone, pokrojone w kostkę bułki, mieszamy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość smalcu wieprzowego, dodajemy pokrojone na mniejsze części pieczarki, doprawiamy je solą i krótko smażymy, następnie dodajemy je do masy na knedliki. Na sam koniec dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy.
6 kokilek smarujemy od wewnątrz niewielką ilością smalcu wieprzowego. Napełniamy je przygotowanym ciastem knedlikowym. Ciasto nakładamy do wysokości około 1 cm poniżej brzegu naczyń żaroodpornych, następnie uderzamy naczyniami o blat stołu, aby pozbyć się nadmiaru powietrza w cieście knedlikowym. Gotujemy w kąpieli wodnej pod przykrywką przez mniej więcej 35 minut (w zależności od wielkości naczyń żaroodpornych). Odstawiamy do ostygnięcia.
Schab wieprzowy
Mięso rozbijamy, doprawiamy pieprzem i solą, oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość smalcu wieprzowego i smażymy mięso z obu stron. Mięso przekładamy na talerz.
Na patelni, na której smażyliśmy mięso, ponownie rozgrzewamy niewielką ilość smalcu i przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekany czosnek i pokrojone suszone borowiki. Całość mieszamy. Chwilę przesmażamy, dodajemy pokrojone na mniejsze części kapelusze pieczarek i podlewamy brandy. Flambirujemy. Dodajemy bulion, wkładamy mięso i dusimy do miękkości pod przykryciem przez 25-30, a nawet, jeśli zajdzie taka potrzeba, przez 40 minut (co jakiś czas możemy jeszcze dolewać bulionu i kontrolować miękkość mięsa).
Gdy mięso już zmięknie, wyjmujemy je z sosu i odkładamy w ciepłe miejsce. Do zredukowanego sosu dodajemy 1 opakowanie śmietany, znów redukujemy. Do zredukowanego sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeszcze chwilę gotujemy.
Jak podawać
Gotowe knedliki kroimy w plastry i układamy na talerzu, obok kładziemy kawałki mięsa i ugotowany brokuł. Mięso polewamy gotowym sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.
Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
Plastry mięsa w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, a do tego pyszna sałatka. Proste, lekkie i pełne smaku danie!
Schab pieczony z ziołami z sosem pieczarkowym i kapustą
Pachnące ziołami prowansalskimi mięso, podane z przygotowaną w piekarniku kapustą. Danie, które zachwyca każdego.
Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa
Sycąca i efektowna potrawa kuchni czeskiej. Mięso, warzywa i ciemny, gęsty sos to doskonała kompozycja smaków.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
- Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
- Kurczak po amerykańsku
- Cebulowe ciasto francuskie
- Polędwiczki w pikantnym sosie miodowo-orzechowym z domowymi frytkami i sosem bazyliowym
- Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami
- Kurczak duszony w pesto orzechowym z salsą z bakłażana
- Tołpyga w jajecznicy
- Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki
- Makaron z pikantnymi brokułami
- Schab ze śliwką z grillowanymi batatami
- Schab na dwa sposoby
- Makaron razowy z sosem serowo-brokułowym
- Zapiekanka makaronowa z brokułami
- Ciasto francuskie ze szpinakiem – przepis
- Francuskie brioche z czekoladą
- Miniomlety pomidorowe
- Ciasto z profiterolkami
- Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem
- Risotto ze szparagami
- Palia w cytrynach
- Świąteczne śledzie po cygańsku
- Makaron z soczewicą i kawałkami indyka
- Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
- Deser karmelowy z ryżem preparowanym
- Ciasteczka makowo-migdałowe
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (24)
2387 dni temu
Czy moglibyście wyjaśnić o co chodzi w "gotowaniu w kąpieli wodnej"? Domyślam się, że kiedyś był tu filmik z Pascalem, więc można było podglądnąć ;-) bo na moją logikę włożyłabym kokilki ceramiczne do garnka z wodą, oczywiście poniżej poziomu kokilek i tak po prostu gotowała (garnek przykryty), ale wolę się upewnić, czy to o to chodzi ;-)
odpowiedz
2385 dni temu
Dokładnie o to chodzi :) Wodę nalewamy do 1/2 wysokości kokilek.
1793 dni temu
kąpiel wodna to gotowanie nad parą:)
3223 dni temu
Jedno z najlepszych dań które robiłem z przepisów kuchnii Lidla szczerze mówiąc knedliki i sos z borowików wyszedł tak świetnie że mięsa nawet nie ruszyłem najlepszy sos jaki jadłem
odpowiedz
3081 dni temu
Zgadzam się, sos jest rewelacyjny :-)
3264 dni temu
Jeśli nie posiadam kokilek, czy mogę masę na knedliki przelać do większego naczynia żaroodpornego i w ten sposób przygotować kndelik?
odpowiedz
3264 dni temu
Oczywiście, w taki sposób również można sobie poradzić :)
3278 dni temu
Czy grzyby musza być wcześniej ugotowani, czy tylko namoczone?
odpowiedz
3278 dni temu
Alex, suszone grzyby wystarczy tylko namoczyć :)
3502 dni temu
Wypróbowałam już wiele przepisów z kuchni lidla ale to mięsko jest moim numerem jeden :)
odpowiedz
3614 dni temu
moha, brandy w tym przepisie stanowi dosyć istotny składnik, który nadaje niezwykłego aromatu daniu. Nie ma odpowiednika, którym można tutaj zastąpić alkohol. W ostateczności sugerujemy pominięcie brandy, lecz zaznaczamy, że smakowa strona dania zostanie znacznie zubożona.
odpowiedz
3615 dni temu
Czy można bez alkoholu? Ewentualnie czym go zastąpić?
odpowiedz
3779 dni temu
Rewelacyjne gorąco polecam jest przy tym dużo pracy i góra naczyń do mycia ale warto poświęcić się i ugotować naprawdę pyszny obiad.
odpowiedz
3833 dni temu
Ewo, dziękujemy!
odpowiedz
3834 dni temu
Toż to niebo w gębie. Jakby to powiedział krytyk kulinarny - danie restauracyjne. Zapłaciłabym za nie sporo. Naprawde pycha. Nawet mój syn który wręcz ma wstręt do grzybów wsunął wszystko i się oblizywał po obiadku. Pascal złoty medal i gwiazdka Michelina za tę potrawę.
odpowiedz
3834 dni temu
Wspaniałe danie!
odpowiedz
3856 dni temu
bardzo dobra potrawa!!! porada : nie przesadzac z alkoholem i nalezy byc bardzo ostroznym co by kuchni nie spalic :D
odpowiedz
3884 dni temu
Potrawa jest bardzo smaczna. Trochę nie udało mi się flambirowanie, alkohol tylko lekko sie podpalił (w kuchni zebrała sie cała rodzina, zeby obejrzeć buchający płomień, a był ledwo zauważalny, byc może alkohol odparował wcześniej). Przygotowanie zajmuje ok. półtorej godziny. U mnie zaangażowana była cała rodzinka, cztery osoby. Warto pamietać o brokułach, bo w przepisie pojawiają się dopiero na końcu, a trzeba doliczyć jeszcze czas ich gotowania. Ja swoje zrobiłam na parze.
odpowiedz
3886 dni temu
Czas 40 minut - dotyczy chyba tylko przygotowania knedlików , całość zajmuje dobre 1,5 godz.
odpowiedz
3887 dni temu
Danie jest fenomenalne! Knedliki puszyste, delikatne. Sos jest przepyszny. Danie powtorze nie raz!!
odpowiedz
3890 dni temu
Brandy można zastąpić np. whisky lub burbonem.
odpowiedz
3891 dni temu
czy brandy można zastąpić innym alkoholem?
odpowiedz
3891 dni temu
Pyszny pomysł na obiadek, fajnie że w lidlu teraz schab w promocji :)
odpowiedz
3892 dni temu
Wygląda super :-)
odpowiedz
zobacz wszystkie