zobacz film Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • sitko
  • folię aluminiową
  • Paseczki z pietruszki usmaż na oleju (tak, by powstały chipsy z pietruszki).
  • Rozgrzej piekarnik do 170°C (termoobieg).

Przygotowanie

Marchew dokładnie myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze części, przekładamy je do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą, niewielką ilością rozmarynu. Na marchewkach układamy niewielką ilość smalcu wieprzowego. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy marchewkę do miękka w temperaturze 170oC przez mniej więcej 20-30 minut (aż będzie miękka).

Seler gotujemy do miękkości z mlekiem i śmietaną. Po ugotowaniu wszystko miksujemy na gładkie purée. Ugotowane ziemniaki odparowujemy, następnie przecieramy lub tłuczemy, dodając niewielką ilość soli. Dodajemy purée z selera i nadal tłuczemy.

Mięso solimy i pieprzymy z obu stron, smażymy na rozgrzanej patelni, na której wcześniej rozgrzaliśmy niewielką ilość smalcu wieprzowego. Na patelnię, na której smażymy mięso, wrzucamy kilka gałązek rozmarynu, dwa rozgniecione ząbki czosnku oraz kilka gałązek tymianku. Mięso smażymy z obu stron.

Sos

Pokrojony boczek smażymy w rozgrzanym garnku. Dodajemy pokrojoną szalotkę, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i pietruszkę. Całość mieszamy. Dusimy 5 minut, często mieszając. Dolewamy piwo i dodajemy kilka gałązek tymianku. Płyn redukujemy o połowę. Następnie dodajemy niewielką ilość bulionu. Chwilę gotujemy. Sos przecedzamy przez sitko do garnka i jeszcze chwilę go gotujemy. Lekko zagęszczamy mąką ziemniaczaną z dodatkiem wody, dodajemy niewielką ilość tłuszczu z patelni, na której smażyliśmy schab, mieszamy trzepaczką. Na koniec dodajemy masło. Delikatnie mieszamy.

Jak podawać

Na talerz wyjmujemy purée z selera, mięso oraz pieczoną marchew. Całość polewamy sosem. Dekorujemy cienkimi paskami pietruszki, wcześniej usmażonymi na oleju.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (24)

Avatar
  • Monika Monika
    1227 dni temu
    to prawda, że odrobinę pracochłonne danie ale....naprawdę warto; chipsy z pietruszki zaskakujące w smaku, genialne... sos doskonały, pieczona marchewka...przekonała nawet mojego męża niejadającego jej dotychczas; polecam polecam polecam

    odpowiedz

  • jajo jajo
    1309 dni temu
    szukałam przepisu na sos z ciemnego piwa i trafiłam na tą stronę. i nie żałuję! Sos wyszedł mi FENOMENALNY, a przystawka z pieczonych marchewek po prostu MEGA. dzięki!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1485 dni temu
    Szukałam niecodziennych smaków na obiad, zasugerowałam się komentarzami i było to bardzo dobre posunięcie. Smaki razem super się komponowały, goście byli oczarowani ja zresztą też, nie dość ze danie było wykwitnie (schab upiekłam w rekawie z resztą piwa) ale również podanie (chipsy z pietruszki) dodały jeszcze lepszego efektu! Polecam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1570 dni temu
    Dziękujemy pięknie za recenzję dania :)

    odpowiedz

  • M0zgownica M0zgownica
    1570 dni temu
    Danie jest przepyszne, a połączenie smaków wręcz fenomenalne. Puree z selera jest bardzo delikatne, dodatkowo to świetna alternatywa dla ziemniaków. Mięso z sosem z ciemnego piwa ostre i cięższe w smaku ale do tego słodka marchewka i wszystko się świetnie równoważy. W daniu zrezygnowałam ze smalcu, na rzecz oliwy z oliwek, więc na pewno jest mniej kaloryczne, a w smaku nic nie traci. Puree z selera doprawiłam białym pieprzem (jako fanka tej przyprawy), dzięki czemu zyskałam lekko pikantny ale wciąż delikatny smak.

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    1591 dni temu
    Bardzo dobry sos :) Schab zrobiłam na patelni grillowej i wyszło smacznie :)

    odpowiedz

  • Michał Michał
    1612 dni temu
    Czasu faktycznie trochę za mało na zrobienie tego jedzonka, przepis do małej modyfikacji czasowej i będzie gittarrra. Smaczne, ale troszeczkę za dużo smalcu. Pozdrawiam i smacznego.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1612 dni temu
    Bardzo dobre danie!. Nie rozumiem skąd niepochlebne komentarze. Wcale nie jest pracochłonne i nie potrzeba dużo składników. Kwestia przygotowania wszystkiego wcześniej (poobierania i pokrojenia składników). Chipsy z pietruszki rewelacyjne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1614 dni temu
    Czas przygotowania wziety z księżyca

    odpowiedz

  • Torpedo Torpedo
    1614 dni temu
    Duzo tluszczu i malo witamin. Smalec i maslo i boczek.....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1615 dni temu
    To danie , to jak zresztą większość przepisów przerost formy nad treścią

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1616 dni temu
    Drogi Gościu, w Kuchni Lidla znajdziesz dużo różnych, także bardzo prostych przepisów! Jeśli masz ochotę na pyszny schab, może zainteresują Cię przepisy na schab zapiekany pod beszamelem: https://kuchnialidla.pl/product/Schab-zapiekany-pod-beszamelem-z-pieczarkami lub schab pieczony z oliwkami? https://kuchnialidla.pl/product/Schab-pieczony-z-oliwkami-i-salatka-z-grillowanego-baklazana :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1616 dni temu
    Więcej składników już nie mogliście wymyślić? Większość przepisów jest niedostosowane do realów życia przeciętnej pracującej osoby czasu jaki ma na zrobienie posiłku lub jaki chce na to poświęcić...Przepisy powinny być prostsze i szybsze w wykonaniu. Miło poczytać, ale już kupować to u Was i wykonywać dania, to dziękuję.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1616 dni temu
    Przepraszamy za wprowadzenie w błąd - śmietana powinna być jak najbardziej słodka, nie ukwaszona!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1616 dni temu
    Mleko w połączeniu z kwaśna śmietaną?Nie zrobi się z tego ser podczas gotowania?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1617 dni temu
    Do selera dodajemy śmietanę ukwaszoną, natomiast błąd w filmie został już naprawiony i można obejrzeć go w całości :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1617 dni temu
    Śmietana 18% ukwaszona czy płynna do selera?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1618 dni temu
    Niestety - film Okrasy zawiesza się przy 10:23. Zarówno na IE jak i na FireFox

    odpowiedz

  • Bohemia Bohemia
    1618 dni temu
    A u mnie oba filmik działają bez zarzutu. Świetny pomysł z czeskim kucharzem! Gratuluję! Ciekawy przepis i można poćwiczyć czeski :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1618 dni temu
    W minucie 10min20sek u mnie filmik za każdym razem się zawiesza.

    odpowiedz

  • Gość2 Gość2
    1619 dni temu
    Pewnie nie zdążyli zmontować

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1619 dni temu
    Drugi tydzień z rzędu coś nie tak z filmikami, a to błąd, a to całkiem brak filmu. Co się dzieje?

    odpowiedz

  • Grom440 Grom440
    1620 dni temu
    Gdzie filmik?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1620 dni temu
    Wygląda apetycznie

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram