Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne
- sitko
- folię aluminiową
- tłuczek do ziemniaków
- Rozgrzej piekarnik do 170°C (termoobieg).
Przygotuj wcześniej:
Pietruszkę obierz i za pomocą obieraczki potnij w cienkie paseczki, następnie usmaż je na oleju tak, aby powstały chipsy z pietruszki. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie, odparuj, a następnie utłucz z niewielką ilością soli.
Przygotowanie:
Marchew dokładnie myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze części, przekładamy je do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą, niewielką ilością rozmarynu. Na marchewkach układamy niewielką ilość smalcu wieprzowego. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy marchewkę do miękka w temperaturze 170oC przez mniej więcej 20-30 minut (aż będzie miękka).
Seler gotujemy do miękkości z mlekiem i śmietaną. Po ugotowaniu wszystko miksujemy na gładkie purée. Ugotowane ziemniaki odparowujemy, następnie przecieramy lub tłuczemy, dodając niewielką ilość soli. Dodajemy purée z selera i nadal tłuczemy.
Mięso solimy i pieprzymy z obu stron, smażymy na rozgrzanej patelni, na której wcześniej rozgrzaliśmy niewielką ilość smalcu wieprzowego. Na patelnię, na której smażymy mięso, wrzucamy kilka gałązek rozmarynu, dwa rozgniecione ząbki czosnku oraz kilka gałązek tymianku. Mięso smażymy z obu stron.
Sos
Pokrojony w paseczki boczek smażymy w rozgrzanym garnku. Dodajemy pokrojoną dość duże kawałki szalotkę, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i pietruszkę. Całość mieszamy. Dusimy 5 minut, często mieszając. Dolewamy piwo i dodajemy kilka gałązek tymianku. Płyn redukujemy o połowę. Następnie dodajemy niewielką ilość bulionu. Chwilę gotujemy. Sos przecedzamy przez sitko do garnka i jeszcze chwilę go gotujemy. Lekko zagęszczamy mąką ziemniaczaną z dodatkiem wody, dodajemy niewielką ilość tłuszczu z patelni, na której smażyliśmy schab, mieszamy trzepaczką. Na koniec dodajemy masło. Delikatnie mieszamy.
Jak podawać
Na talerz wyjmujemy purée z selera, mięso oraz pieczoną marchew. Całość polewamy sosem. Dekorujemy cienkimi paskami pietruszki, wcześniej usmażonymi na oleju.
Zobacz podobne
przepisy
Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
Soczysty, pachnący, doskonały! Taki jest schab przygotowany według tego przepisu. Jego smak przypadnie do gustu każdemu.
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.
Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym
Przepis oparty na typowo polskich składnikach: ziemniaki, schab, borowiki stworzą wspaniałą kompozycję smakową.
Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem
Niebanalny sposób na schab: apetycznie doprawiony, podawany z pysznymi brokułami i czeskim knedlikiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pieczona ryba po grecku
- Piernik staropolski
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka gyros
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny makowiec
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Ryba po japońsku
- Sernik piernikowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (24)
3593 dni temu
to prawda, że odrobinę pracochłonne danie ale....naprawdę warto; chipsy z pietruszki zaskakujące w smaku, genialne... sos doskonały, pieczona marchewka...przekonała nawet mojego męża niejadającego jej dotychczas; polecam polecam polecam
odpowiedz
3675 dni temu
szukałam przepisu na sos z ciemnego piwa i trafiłam na tą stronę. i nie żałuję! Sos wyszedł mi FENOMENALNY, a przystawka z pieczonych marchewek po prostu MEGA. dzięki!!!
odpowiedz
3850 dni temu
Szukałam niecodziennych smaków na obiad, zasugerowałam się komentarzami i było to bardzo dobre posunięcie. Smaki razem super się komponowały, goście byli oczarowani ja zresztą też, nie dość ze danie było wykwitnie (schab upiekłam w rekawie z resztą piwa) ale również podanie (chipsy z pietruszki) dodały jeszcze lepszego efektu! Polecam.
odpowiedz
3935 dni temu
Dziękujemy pięknie za recenzję dania :)
odpowiedz
3936 dni temu
Danie jest przepyszne, a połączenie smaków wręcz fenomenalne. Puree z selera jest bardzo delikatne, dodatkowo to świetna alternatywa dla ziemniaków. Mięso z sosem z ciemnego piwa ostre i cięższe w smaku ale do tego słodka marchewka i wszystko się świetnie równoważy. W daniu zrezygnowałam ze smalcu, na rzecz oliwy z oliwek, więc na pewno jest mniej kaloryczne, a w smaku nic nie traci. Puree z selera doprawiłam białym pieprzem (jako fanka tej przyprawy), dzięki czemu zyskałam lekko pikantny ale wciąż delikatny smak.
odpowiedz
3957 dni temu
Bardzo dobry sos :) Schab zrobiłam na patelni grillowej i wyszło smacznie :)
odpowiedz
3978 dni temu
Czasu faktycznie trochę za mało na zrobienie tego jedzonka, przepis do małej modyfikacji czasowej i będzie gittarrra. Smaczne, ale troszeczkę za dużo smalcu. Pozdrawiam i smacznego.
odpowiedz
3978 dni temu
Bardzo dobre danie!. Nie rozumiem skąd niepochlebne komentarze. Wcale nie jest pracochłonne i nie potrzeba dużo składników. Kwestia przygotowania wszystkiego wcześniej (poobierania i pokrojenia składników). Chipsy z pietruszki rewelacyjne!
odpowiedz
3980 dni temu
Czas przygotowania wziety z księżyca
odpowiedz
3980 dni temu
Duzo tluszczu i malo witamin. Smalec i maslo i boczek.....
odpowiedz
3980 dni temu
To danie , to jak zresztą większość przepisów przerost formy nad treścią
odpowiedz
3981 dni temu
Drogi Gościu, w Kuchni Lidla znajdziesz dużo różnych, także bardzo prostych przepisów! Jeśli masz ochotę na pyszny schab, może zainteresują Cię przepisy na schab zapiekany pod beszamelem: https://kuchnialidla.pl/Schab-zapiekany-pod-beszamelem-z-pieczarkami lub schab pieczony z oliwkami? https://kuchnialidla.pl/Schab-pieczony-z-oliwkami-i-salatka-z-grillowanego-baklazana :)
odpowiedz
3981 dni temu
Więcej składników już nie mogliście wymyślić? Większość przepisów jest niedostosowane do realów życia przeciętnej pracującej osoby czasu jaki ma na zrobienie posiłku lub jaki chce na to poświęcić...Przepisy powinny być prostsze i szybsze w wykonaniu. Miło poczytać, ale już kupować to u Was i wykonywać dania, to dziękuję.
odpowiedz
3982 dni temu
Przepraszamy za wprowadzenie w błąd - śmietana powinna być jak najbardziej słodka, nie ukwaszona!
odpowiedz
3982 dni temu
Mleko w połączeniu z kwaśna śmietaną?Nie zrobi się z tego ser podczas gotowania?
odpowiedz
3983 dni temu
Do selera dodajemy śmietanę ukwaszoną, natomiast błąd w filmie został już naprawiony i można obejrzeć go w całości :)
odpowiedz
3983 dni temu
Śmietana 18% ukwaszona czy płynna do selera?
odpowiedz
3984 dni temu
Niestety - film Okrasy zawiesza się przy 10:23. Zarówno na IE jak i na FireFox
odpowiedz
3984 dni temu
A u mnie oba filmik działają bez zarzutu. Świetny pomysł z czeskim kucharzem! Gratuluję! Ciekawy przepis i można poćwiczyć czeski :-)
odpowiedz
3984 dni temu
W minucie 10min20sek u mnie filmik za każdym razem się zawiesza.
odpowiedz
3985 dni temu
Pewnie nie zdążyli zmontować
odpowiedz
3985 dni temu
Drugi tydzień z rzędu coś nie tak z filmikami, a to błąd, a to całkiem brak filmu. Co się dzieje?
odpowiedz
3985 dni temu
Gdzie filmik?
odpowiedz
3985 dni temu
Wygląda apetycznie
odpowiedz
zobacz wszystkie