Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
Naczynie żaroodporne.
Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg).
Przygotowanie
1 kg obranych i pokrojonych w dużą kostkę ziemniaków wrzucamy do osolonej wody, gotujemy (zaczynamy w zimnej wodzie). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Mięso pozbawiamy błonek, z obu stron doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni. Podsmażone plasterki schabu wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Na patelnię, na której smażył się schab, wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki. Smażymy, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, posiekany drobno czosnek i oregano. Smażymy.
Dodajemy białe wino, posiekane pomidory pelati razem z sosem i 3 szczypty cukru. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy. Gotujemy do momentu zagęszczenia sosu. Zagęszczony sos przelewamy do naczynia ze schabem, polewamy nim schab, rozprowadzamy go na całej jego powierzchni i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C (na kilka minut, w celu utrzymania temperatury).
W czystym garnku rozgrzewamy mleko i masło. Suszone borowiki miksujemy na puder borowikowy. Ziemniaki odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka. Do zagotowanego mleka z masłem dodajemy 200 g śmietanki oraz puder borowikowy, przelewamy do ziemniaków. Wszystko miksujemy na purée. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Naczynie ze schabem wyciągamy z piekarnika, dodajemy ½ pęczka posiekanej bazylii, całość mieszamy.
Jak podawać
Na talerz wykładamy purée z borowików oraz plastry (po 2 kawałki) schabu. Na schab nakładamy sos. Dekorujemy pietruszką i pudrem borowikowym.
Zobacz podobne
przepisy
Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
Niepowtarzalny smak swojskich borowików doskonale komponuje się z podsmażanymi grzankami. Musisz tego spróbować!
Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
Soczysty, pachnący, doskonały! Taki jest schab przygotowany według tego przepisu. Jego smak przypadnie do gustu każdemu.
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.
Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
Wśród smaków we włoskim stylu pomidory wiodą prym! W tym przepisie zamknięto je w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarta Tatin
- Kanapka jak śliwka w pasztet
- Dacquoise orzechowe
- Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- Schab ze śliwką z grillowanymi batatami
- Schab na dwa sposoby
- Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
- 2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny
- Chłodnik z botwiny
- Kanapki z batata z jajkiem w koszulce
- Stir-fry z kaszą
- Ciasto na makaron
- Serowe ziemniaki hasselback
- Chrupiące ziemniaczki z serem i salami
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Focaccia – klasyczny przepis
- Ciasto z profiterolkami
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Pierogi z jagodami – przepis
- Babka z niespodzianką
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami
- Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
- Ciasto czekoladowe z bananami
- Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (52)
3097 dni temu
Czy taki puder borowikowi nie zaszkodzi i nie wywoła jakiś rewolucji w żołądku? kupiłąm suszone borowiki ale nie wiem co tam na zakładzie gdy się je suszy robi... zresztą przecież to są surowe grzyby a w przepisie za dużo ich nie gotujemy...
odpowiedz
3097 dni temu
kuchareczko, gwarantujemy, że propozycje naszych dań są bezpieczne :)
3491 dni temu
Odkopuję trochę temat ale mam pytanie odnośnie czasu przygotowania potrawy. Danie wyszło rewelacyjne w smaku, ale niestety schab był trochę gumowaty. Chciałbym wiedzieć, czy to kwestia zbyt krótkiego czy zbyt długiego przygotowania? Smażyłem schab na złoty kolor ok. 5 min w sumie. potem tak jak w filmie został w naczyniu na jakieś 20 min, a następnie z sosem w piecu jeszcze jakieś 10 min.
odpowiedz
3567 dni temu
Gotowałam to danie już dwa razy, jest przepyszne!
odpowiedz
3728 dni temu
To puree jest boskie!!!
odpowiedz
3862 dni temu
Obiad wyszedł przepyszny! Szybka potrawa i baaaardzo smaczna! Super przepis ! :)
odpowiedz
3918 dni temu
niestety ale nie jest to najlepsza potrawa, zupelnie nie w moim guscie :(
odpowiedz
3939 dni temu
Proste i fajne
odpowiedz
4105 dni temu
Przepyszne, smaczne, mniam mniam. Bardzo dobre i wykwintne. Godne polecenia. Brawo.
odpowiedz
4149 dni temu
polecam :)
odpowiedz
4154 dni temu
ja tez dziś zrobiłam :) smacznie i szybko co najważniejsze
odpowiedz
4160 dni temu
polecam! pychotka, dziś zrobiłam i mężuś był zachwycony :)))
odpowiedz
4184 dni temu
Dziękuję za wzięcie pod uwagę naszych opinii w sprawie niepełnych wersji filmów, które są naprawdę dużym atutem tej strony. Bardzo lubię Kuchnię Lidla, podoba mi się grafika i przejrzystość strony. No i te filmy, których oglądanie jest i pomocą i przyjemnością. Chętnie polecam Waszą stronę innym. Tak trzymajcie! Albo i jeszcze lepiej... A tak poza tym - bardzo dobra potrawa.
odpowiedz
4189 dni temu
Gościu, dziękujemy za Twój obszerny wpis. Jednocześnie przykro nam, że przepisujesz nam złe intencje. Kuchnia Lidla powstałą dla was, jej Użytkowników, i ostatnią rzeczą, jakiej chcemy to Wasze niezadowolenie. Staramy się optymalizować rozwiązania, żeby były dobre dla wszystkich. Mamy nadzieję, że mimo krytycznej opinii dostrzeżesz w Kuchni Lidla wiele pozytywnych, inspirujących rzeczy, bo jest tu ich całe mnóstwo! Przy okazji zapraszamy do naszego nowego działu GRILL&FUN. Jak można zobaczyć, nie szczędziliśmy sił i środków, by nachodzący sezon grillowy był pyszny i ciekawy. Pozdrawiamy.
odpowiedz
4190 dni temu
Kontynuując - Sprawdzone, filmy są krótsze już od czterech tygodni - dotychczas trwały średnio po 13 minut - od czterech tygodni trwają po 8 minut i mniej. Ładnie ucinamy budżety, ładnie. Obecna taktyka to klasyczne odwrócenie uwagi. Utnijmy tak by ludzie zauważyli to zobaczymy co będzie.
odpowiedz
4190 dni temu
Klasyczny test na wprowadzenie krotszych filmow: 1. Wkurzyc ich - czyli skrocic filmiki 2. Nic nie odpowiadac przez kilka dni 3. Wprowadzic "swoich" mowiacych (szczegolnie zwrocic uwage na wpisy pod Karolem), ze wiekszosc sie nie zna, ze filmiki skrocone sa super 4. Odwrocic dzieki wkurzeniu uwage, czyli przywrocic normalnej dlugosci filmy (i uwaga TE FILMY SĄ KROTSZE niz poprzednie). 5. Wzbudzic wrazenie tego, ze wszyscy sa wdzieczni, ze przywrocono prawidlowa dlugosc filmow dzieki zmasowanej krytyce przez caly tydzien. brawo kochany LIDL
odpowiedz
4191 dni temu
Dziękuję za umieszczenie pełnej wersji filmu, teraz ogląda się go z przyjemnością. :)
odpowiedz
4192 dni temu
a propos filmów . z gotowaniem jest jak z grą wstępną - diabeł tkwi w szczególe. Poza tym nawet doświadczony kucharz wyłapie czasami jakiś szczegół i nauczy się czegoś nowego. Takie skróty to dosłownie jak potrawa bez przypraw - nieprzydatne krótko mówiąc. Stąd program Pana Makłowicza zawsze mnie najbardziej "hipnotyzuje" chociaż Pan Robert często mówi więcej o historii niż gotowaniu , ale to są właśnie te "przyprawy" , ten smak który pozwala się delektować treścią .
odpowiedz
4192 dni temu
ten schab z puree borowikowym wygląda znamienicie - już czuję ten smak i biorę się do roboty i do tego zupka z suszonymi pomidorami , a na przystawkę pory gotowane z bułeczką tartą powinno dobrze pasować.
odpowiedz
4192 dni temu
Jeszcze raz serdecznie dziękujemy za Wasze opinie i głosy dotyczące testowej wersji filmów z przepisami. Kierując się Waszymi uwagami, wprowadziliśmy ponownie pełne wersje filmowych przepisów. Życzymy udanego gotowania i zapraszamy na stronę Kuchnia Lidla po nowe inspiracje!
odpowiedz
4192 dni temu
Przepis nie jest trudny, nie wymaga jakiegoś bardzo szczegółowego filmu. Samo przeczytanie przepisu wystarcza żeby móc poprawnie to danie przygotować...Nie rozumiem więc po co tyle narzekania na filmik.
odpowiedz
4193 dni temu
Porażka, porażka i jeszcze raz porażka!!! Tego nie da się oglądać!
odpowiedz
4194 dni temu
Powtórzę sie ....Dajcie im czas na przemyślenia, może za tydzień tych przejść nie będzie. Ja dodam ze swojej strony, że takie wstawki, wywołuja ataki padaczki. Więc jeżeli kolejne filmy też takie będą to zrezygnuję z oglądania ich, tak jak zrezygnowałam z posiadania telewizora. A do tej pory te filmy były podstawą mojej edukacji kulinarnej i dostałam nawet słowa pochwały od Teściowej. No ale cóż, jak tak dalej będzie to zrobimy adijos pomidory....
odpowiedz
4194 dni temu
No sorry wodzu ale bardzo słaby pomysł z takim montażem....ja wiem, że to wszystko jest opisane w przepisie no ale to już lekka przesada....
odpowiedz
4194 dni temu
Danie przepyszne polecam!!!!
odpowiedz
4194 dni temu
Beznadziejq taki krótki odcinek - nic nie rozumiem z przepisu, jest coraz gorzej. Mam nadzieje że to się zmieni i będzie jak dawniej - w przeciwnym wypadku będzie trzeba zrezygnować z Lidla i uderzyć do konkurencji (mimo iż z przepisów korzystam praktycznie co tydzień)
odpowiedz
4195 dni temu
Do kitu takie skrócone odcinki..
odpowiedz
4195 dni temu
Jakaś masakra po prostu! Planując pyszny obiad na niedzielę, postanowiłam jak zawsze znaleźć inspirację na waszej stronie. Niestety, po tym co zobaczyłam odeszły mi wszelkie kulinarne natchnienia... na zakupy do Lidla też już nie mam po co iść... masło i chleb mogę zawsze kupić gdzie indziej. A tak zawsze było po drodze, robiąc zakupy na wasze przepisy. A było naprawdę fajnie robić wasze potrawy ...
odpowiedz
4195 dni temu
Jest jeszcze jedna możliwość, przestraszyli się tego francuza z jury z Master Chef, który leci niemal codziennie na TVNie. Nie idźcie tą drogą Lidlu.
odpowiedz
4195 dni temu
No tak, idzie się za popularnością Rodzinka.pl, gratulacje za odświeżanie kotletów drodzy kreatywni Państwo pracujący nad stylem filmu. Niestety już dwa tygodnie temu zauważono, że coś jest nie tak i że coś idziecie w dół ze wszystkim. Dzisiaj nareszcie zauważono tą zmianę w większym gronie. pozdrawiam i życzę walki o wyższe budżety
odpowiedz
4195 dni temu
Co to za krótki filmik którego nie da się oglądać ?? Jak następny też taki będzie to więcej do lidla nie wrócę.
odpowiedz
4195 dni temu
Bo Pascal ma fajne przepisy i mam gazety.
odpowiedz
4195 dni temu
Czy można w Lidlu kupić suszone borowiki? Ile kosztują?
odpowiedz
4195 dni temu
Czym można zastąpić białe wino?
odpowiedz
4195 dni temu
Drodzy Użytkownicy Kuchni Lidla, serdecznie dziękujemy za wszystkie wypowiedzi i uwagi dotyczące nowych wersji filmów z przepisami. Oczywiście weźmiemy pod uwagę Wasze uwagi na ten temat. Jeszcze raz dziękujemy za Wasze głosy w tej sprawie. Pozdrawiamy!
odpowiedz
4196 dni temu
@ginger lubiałem oglądać te filmy to po co puszczaja te filmy w takiej formie lepiej przeczytać przepis!!!!!
odpowiedz
4196 dni temu
Nie wiem o co Wam chodzi. Jak dla mnie, to normalny filmik, wystarczający, żeby podejrzeć przygotowanie obiadu. Przepis i szybkie wykonanie - to bardziej do mnie przemawia niż gotowanie z laptopem, bo chyba tak to robiliście, no bez przesady, przecież, to banalne danie...
odpowiedz
4196 dni temu
mam nadzieje ze to był tylko jakiś eksperyment i do tego wyjątkowo nieudany. wróćcie do starej formuły bo nikt tego oglądać nie będzie
odpowiedz
4196 dni temu
Tragedia!! Na czym oszczedzacie? Myslicie ze macie juz kilentow i nie trzeba sie starac? typowo po polsku- po lebkach i na odwal. 1 minutę temu
odpowiedz
4196 dni temu
Ludzie, piszcie też na stronie Lidl Polska na Facebook o tych pseudo filmikach. Może trochę skarg jak się pojawi także na FB to zwrócą uwagę na swój błąd.
odpowiedz
4196 dni temu
Jesli taka masakre zaMierzacie kontynuowac, to nie ma co juz chodzic do lidla. Obnizylisci loty o duza klase! Marketingowcy - co Wam strzelilo do glowy! Teraz macie Biedronke i nie podskoczycie nigdzie wyzej, a tylko stracicie Klientow. Żenada na maksa! Zwolniliscie czlowieka od moNtazu, czy co? Wroccie do dawnej wersji filmikow, bo to byl dobry kierunek.
odpowiedz
4196 dni temu
Apeluję o powrót do pierwotnej formy filmików - 10-15 min. Amatorem nie jestem, ale tak skrócona forma jest bezużyteczna dla każdego! Skąd wziął się pomysł na taki montaż???
odpowiedz
4196 dni temu
To nie są śmieszne filmiki z youtube, które trwają 3 minuty i nic nie mają przekazać, tutaj mogłam się czegoś dowiedzieć, a teraz to nie wiem co to ma być...
odpowiedz
4197 dni temu
jeśli nie wiadomo o co chodzi ......
odpowiedz
4197 dni temu
Czemu nie iść na całość. Dajcie tylko 10 sek filmu "polecam mój przepis na schab, znajdziecie go na kartce w lidlu" i gotowe. To właśnie z komentarzy kucharzy można się było nauczyć najwięcej. Obecna forma ma zerową wartość edukacyjną.
odpowiedz
4197 dni temu
Film praktycznie nic nie ukazuje. Skoro wszystko i tak trzeba czytać z przepisu to zamiast filmu można wstawić fotkę gotowego dania...
odpowiedz
4197 dni temu
Jak chcecie pokazać dobrze coś, co trwa 40 minut w 3 minuty?? Ja jestem amatorką i dotychczas mi te filmy pomagały. Teraz nie wiem do czego mają służyć :(
odpowiedz
4197 dni temu
Co to ma być do cholery ? Filmik, zamiast trwać ok.10-15 min, trwa 3 min ! Było tak fajnie, aż do teraz ! Zmiana zdecydowanie na gorsze.
odpowiedz
4197 dni temu
Co to jest - 3min. ? I do tego jakieś głupie błyski. Serial rodzinka.pl czy co? Beznadzieja
odpowiedz
4197 dni temu
No chyba ktoś na głowę dostał!!
odpowiedz
4197 dni temu
Fakt, teraz to się do MTV nadaje, a nie, żeby pokazywać jak gotować...
odpowiedz
4197 dni temu
Dramat, tragedia, parodia, żenada... Co jeszcze można napisać o tych "spotach" o gotowaniu a nie prawdziwych filmikach jakie do tej pory były. Żal to oglądać wręcz. Przepisy jak zwykle ciekawe ale co z tego teraz...
odpowiedz
zobacz wszystkie