Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

Naczynie żaroodporne.
Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg).

Przygotowanie

1 kg obranych i pokrojonych w dużą kostkę ziemniaków wrzucamy do osolonej wody, gotujemy (zaczynamy w zimnej wodzie). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Mięso pozbawiamy błonek, z obu stron doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni. Podsmażone plasterki schabu wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Na patelnię, na której smażył się schab, wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki. Smażymy, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, posiekany drobno czosnek i oregano. Smażymy.


Dodajemy białe wino, posiekane pomidory pelati razem z sosem i 3 szczypty cukru. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy. Gotujemy do momentu zagęszczenia sosu. Zagęszczony sos przelewamy do naczynia ze schabem, polewamy nim schab, rozprowadzamy go na całej jego powierzchni i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C (na kilka minut, w celu utrzymania temperatury).
W czystym garnku rozgrzewamy mleko i masło. Suszone borowiki miksujemy na puder borowikowy. Ziemniaki odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka. Do zagotowanego mleka z masłem dodajemy 200 g śmietanki oraz puder borowikowy, przelewamy do ziemniaków. Wszystko miksujemy na purée. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Naczynie ze schabem wyciągamy z piekarnika, dodajemy ½ pęczka posiekanej bazylii, całość mieszamy.

Jak podawać

Na talerz wykładamy purée z borowików oraz plastry (po 2 kawałki) schabu. Na schab nakładamy sos. Dekorujemy pietruszką i pudrem borowikowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (52)

Avatar
  • kuchareczka kuchareczka
    3161 dni temu
    Czy taki puder borowikowi nie zaszkodzi i nie wywoła jakiś rewolucji w żołądku? kupiłąm suszone borowiki ale nie wiem co tam na zakładzie gdy się je suszy robi... zresztą przecież to są surowe grzyby a w przepisie za dużo ich nie gotujemy...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3160 dni temu
    kuchareczko, gwarantujemy, że propozycje naszych dań są bezpieczne :)
  • Michał Michał
    3555 dni temu
    Odkopuję trochę temat ale mam pytanie odnośnie czasu przygotowania potrawy. Danie wyszło rewelacyjne w smaku, ale niestety schab był trochę gumowaty. Chciałbym wiedzieć, czy to kwestia zbyt krótkiego czy zbyt długiego przygotowania? Smażyłem schab na złoty kolor ok. 5 min w sumie. potem tak jak w filmie został w naczyniu na jakieś 20 min, a następnie z sosem w piecu jeszcze jakieś 10 min.

    odpowiedz

  • marcela marcela
    3630 dni temu
    Gotowałam to danie już dwa razy, jest przepyszne!

    odpowiedz

  • AMS AMS
    3792 dni temu
    To puree jest boskie!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3926 dni temu
    Obiad wyszedł przepyszny! Szybka potrawa i baaaardzo smaczna! Super przepis ! :)

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3982 dni temu
    niestety ale nie jest to najlepsza potrawa, zupelnie nie w moim guscie :(

    odpowiedz

  • Miro Miro
    4003 dni temu
    Proste i fajne

    odpowiedz

  • Majka Majka
    4168 dni temu
    Przepyszne, smaczne, mniam mniam. Bardzo dobre i wykwintne. Godne polecenia. Brawo.

    odpowiedz

  • Marcin Wójcik Marcin Wójcik
    4212 dni temu
    polecam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4218 dni temu
    ja tez dziś zrobiłam :) smacznie i szybko co najważniejsze

    odpowiedz

  • magda magda
    4224 dni temu
    polecam! pychotka, dziś zrobiłam i mężuś był zachwycony :)))

    odpowiedz

  • ewa ewa
    4248 dni temu
    Dziękuję za wzięcie pod uwagę naszych opinii w sprawie niepełnych wersji filmów, które są naprawdę dużym atutem tej strony. Bardzo lubię Kuchnię Lidla, podoba mi się grafika i przejrzystość strony. No i te filmy, których oglądanie jest i pomocą i przyjemnością. Chętnie polecam Waszą stronę innym. Tak trzymajcie! Albo i jeszcze lepiej... A tak poza tym - bardzo dobra potrawa.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4253 dni temu
    Gościu, dziękujemy za Twój obszerny wpis. Jednocześnie przykro nam, że przepisujesz nam złe intencje. Kuchnia Lidla powstałą dla was, jej Użytkowników, i ostatnią rzeczą, jakiej chcemy to Wasze niezadowolenie. Staramy się optymalizować rozwiązania, żeby były dobre dla wszystkich. Mamy nadzieję, że mimo krytycznej opinii dostrzeżesz w Kuchni Lidla wiele pozytywnych, inspirujących rzeczy, bo jest tu ich całe mnóstwo! Przy okazji zapraszamy do naszego nowego działu GRILL&FUN. Jak można zobaczyć, nie szczędziliśmy sił i środków, by nachodzący sezon grillowy był pyszny i ciekawy. Pozdrawiamy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4254 dni temu
    Kontynuując - Sprawdzone, filmy są krótsze już od czterech tygodni - dotychczas trwały średnio po 13 minut - od czterech tygodni trwają po 8 minut i mniej. Ładnie ucinamy budżety, ładnie. Obecna taktyka to klasyczne odwrócenie uwagi. Utnijmy tak by ludzie zauważyli to zobaczymy co będzie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4254 dni temu
    Klasyczny test na wprowadzenie krotszych filmow: 1. Wkurzyc ich - czyli skrocic filmiki 2. Nic nie odpowiadac przez kilka dni 3. Wprowadzic "swoich" mowiacych (szczegolnie zwrocic uwage na wpisy pod Karolem), ze wiekszosc sie nie zna, ze filmiki skrocone sa super 4. Odwrocic dzieki wkurzeniu uwage, czyli przywrocic normalnej dlugosci filmy (i uwaga TE FILMY SĄ KROTSZE niz poprzednie). 5. Wzbudzic wrazenie tego, ze wszyscy sa wdzieczni, ze przywrocono prawidlowa dlugosc filmow dzieki zmasowanej krytyce przez caly tydzien. brawo kochany LIDL

    odpowiedz

  • Kynio Kynio
    4255 dni temu
    Dziękuję za umieszczenie pełnej wersji filmu, teraz ogląda się go z przyjemnością. :)

    odpowiedz

  • Kucharz Kucharz
    4255 dni temu
    a propos filmów . z gotowaniem jest jak z grą wstępną - diabeł tkwi w szczególe. Poza tym nawet doświadczony kucharz wyłapie czasami jakiś szczegół i nauczy się czegoś nowego. Takie skróty to dosłownie jak potrawa bez przypraw - nieprzydatne krótko mówiąc. Stąd program Pana Makłowicza zawsze mnie najbardziej "hipnotyzuje" chociaż Pan Robert często mówi więcej o historii niż gotowaniu , ale to są właśnie te "przyprawy" , ten smak który pozwala się delektować treścią .

    odpowiedz

  • Kucharz Kucharz
    4255 dni temu
    ten schab z puree borowikowym wygląda znamienicie - już czuję ten smak i biorę się do roboty i do tego zupka z suszonymi pomidorami , a na przystawkę pory gotowane z bułeczką tartą powinno dobrze pasować.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4255 dni temu
    Jeszcze raz serdecznie dziękujemy za Wasze opinie i głosy dotyczące testowej wersji filmów z przepisami. Kierując się Waszymi uwagami, wprowadziliśmy ponownie pełne wersje filmowych przepisów. Życzymy udanego gotowania i zapraszamy na stronę Kuchnia Lidla po nowe inspiracje!

    odpowiedz

  • kociak kociak
    4256 dni temu
    Przepis nie jest trudny, nie wymaga jakiegoś bardzo szczegółowego filmu. Samo przeczytanie przepisu wystarcza żeby móc poprawnie to danie przygotować...Nie rozumiem więc po co tyle narzekania na filmik.

    odpowiedz

  • Kynio Kynio
    4257 dni temu
    Porażka, porażka i jeszcze raz porażka!!! Tego nie da się oglądać!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4257 dni temu
    Powtórzę sie ....Dajcie im czas na przemyślenia, może za tydzień tych przejść nie będzie. Ja dodam ze swojej strony, że takie wstawki, wywołuja ataki padaczki. Więc jeżeli kolejne filmy też takie będą to zrezygnuję z oglądania ich, tak jak zrezygnowałam z posiadania telewizora. A do tej pory te filmy były podstawą mojej edukacji kulinarnej i dostałam nawet słowa pochwały od Teściowej. No ale cóż, jak tak dalej będzie to zrobimy adijos pomidory....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4258 dni temu
    No sorry wodzu ale bardzo słaby pomysł z takim montażem....ja wiem, że to wszystko jest opisane w przepisie no ale to już lekka przesada....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4258 dni temu
    Danie przepyszne polecam!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4258 dni temu
    Beznadziejq taki krótki odcinek - nic nie rozumiem z przepisu, jest coraz gorzej. Mam nadzieje że to się zmieni i będzie jak dawniej - w przeciwnym wypadku będzie trzeba zrezygnować z Lidla i uderzyć do konkurencji (mimo iż z przepisów korzystam praktycznie co tydzień)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4258 dni temu
    Do kitu takie skrócone odcinki..

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4258 dni temu
    Jakaś masakra po prostu! Planując pyszny obiad na niedzielę, postanowiłam jak zawsze znaleźć inspirację na waszej stronie. Niestety, po tym co zobaczyłam odeszły mi wszelkie kulinarne natchnienia... na zakupy do Lidla też już nie mam po co iść... masło i chleb mogę zawsze kupić gdzie indziej. A tak zawsze było po drodze, robiąc zakupy na wasze przepisy. A było naprawdę fajnie robić wasze potrawy ...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4259 dni temu
    Jest jeszcze jedna możliwość, przestraszyli się tego francuza z jury z Master Chef, który leci niemal codziennie na TVNie. Nie idźcie tą drogą Lidlu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4259 dni temu
    No tak, idzie się za popularnością Rodzinka.pl, gratulacje za odświeżanie kotletów drodzy kreatywni Państwo pracujący nad stylem filmu. Niestety już dwa tygodnie temu zauważono, że coś jest nie tak i że coś idziecie w dół ze wszystkim. Dzisiaj nareszcie zauważono tą zmianę w większym gronie. pozdrawiam i życzę walki o wyższe budżety

    odpowiedz

  • kuba kuba
    4259 dni temu
    Co to za krótki filmik którego nie da się oglądać ?? Jak następny też taki będzie to więcej do lidla nie wrócę.

    odpowiedz

  • Zosia Loska Kot Loska Zosia Loska Kot Loska
    4259 dni temu
    Bo Pascal ma fajne przepisy i mam gazety.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4259 dni temu
    Czy można w Lidlu kupić suszone borowiki? Ile kosztują?

    odpowiedz

  • erre erre
    4259 dni temu
    Czym można zastąpić białe wino?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4259 dni temu
    Drodzy Użytkownicy Kuchni Lidla, serdecznie dziękujemy za wszystkie wypowiedzi i uwagi dotyczące nowych wersji filmów z przepisami. Oczywiście weźmiemy pod uwagę Wasze uwagi na ten temat. Jeszcze raz dziękujemy za Wasze głosy w tej sprawie. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • maniek22111 maniek22111
    4259 dni temu
    @ginger lubiałem oglądać te filmy to po co puszczaja te filmy w takiej formie lepiej przeczytać przepis!!!!!

    odpowiedz

  • ginger ginger
    4259 dni temu
    Nie wiem o co Wam chodzi. Jak dla mnie, to normalny filmik, wystarczający, żeby podejrzeć przygotowanie obiadu. Przepis i szybkie wykonanie - to bardziej do mnie przemawia niż gotowanie z laptopem, bo chyba tak to robiliście, no bez przesady, przecież, to banalne danie...

    odpowiedz

  • buuuuuuuuuuuuuuuuuu buuuuuuuuuuuuuuuuuu
    4259 dni temu
    mam nadzieje ze to był tylko jakiś eksperyment i do tego wyjątkowo nieudany. wróćcie do starej formuły bo nikt tego oglądać nie będzie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4259 dni temu
    Tragedia!! Na czym oszczedzacie? Myslicie ze macie juz kilentow i nie trzeba sie starac? typowo po polsku- po lebkach i na odwal. 1 minutę temu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4259 dni temu
    Ludzie, piszcie też na stronie Lidl Polska na Facebook o tych pseudo filmikach. Może trochę skarg jak się pojawi także na FB to zwrócą uwagę na swój błąd.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4259 dni temu
    Jesli taka masakre zaMierzacie kontynuowac, to nie ma co juz chodzic do lidla. Obnizylisci loty o duza klase! Marketingowcy - co Wam strzelilo do glowy! Teraz macie Biedronke i nie podskoczycie nigdzie wyzej, a tylko stracicie Klientow. Żenada na maksa! Zwolniliscie czlowieka od moNtazu, czy co? Wroccie do dawnej wersji filmikow, bo to byl dobry kierunek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4260 dni temu
    Apeluję o powrót do pierwotnej formy filmików - 10-15 min. Amatorem nie jestem, ale tak skrócona forma jest bezużyteczna dla każdego! Skąd wziął się pomysł na taki montaż???

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4260 dni temu
    To nie są śmieszne filmiki z youtube, które trwają 3 minuty i nic nie mają przekazać, tutaj mogłam się czegoś dowiedzieć, a teraz to nie wiem co to ma być...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4260 dni temu
    jeśli nie wiadomo o co chodzi ......

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4260 dni temu
    Czemu nie iść na całość. Dajcie tylko 10 sek filmu "polecam mój przepis na schab, znajdziecie go na kartce w lidlu" i gotowe. To właśnie z komentarzy kucharzy można się było nauczyć najwięcej. Obecna forma ma zerową wartość edukacyjną.

    odpowiedz

  • Grzegorz Grzegorz
    4260 dni temu
    Film praktycznie nic nie ukazuje. Skoro wszystko i tak trzeba czytać z przepisu to zamiast filmu można wstawić fotkę gotowego dania...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4260 dni temu
    Jak chcecie pokazać dobrze coś, co trwa 40 minut w 3 minuty?? Ja jestem amatorką i dotychczas mi te filmy pomagały. Teraz nie wiem do czego mają służyć :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4260 dni temu
    Co to ma być do cholery ? Filmik, zamiast trwać ok.10-15 min, trwa 3 min ! Było tak fajnie, aż do teraz ! Zmiana zdecydowanie na gorsze.

    odpowiedz

  • Nie... Nie...
    4260 dni temu
    Co to jest - 3min. ? I do tego jakieś głupie błyski. Serial rodzinka.pl czy co? Beznadzieja

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4260 dni temu
    No chyba ktoś na głowę dostał!!

    odpowiedz

  • kuchcik kuchcik
    4260 dni temu
    Fakt, teraz to się do MTV nadaje, a nie, żeby pokazywać jak gotować...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4260 dni temu
    Dramat, tragedia, parodia, żenada... Co jeszcze można napisać o tych "spotach" o gotowaniu a nie prawdziwych filmikach jakie do tej pory były. Żal to oglądać wręcz. Przepisy jak zwykle ciekawe ale co z tego teraz...

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!