Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
Patelnię grillową, folię spożywczą, blachę i papier do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
Przygotowanie
3 ząbki czosnku siekamy drobno. Bakłażan kroimy wzdłuż w plastry o szerokości ok. 1 cm. Pokrojony bakłażan solimy, pieprzymy, posypujemy posiekanym czosnkiem (połową tego posiekanego) i zalewamy oliwą z oliwek (30 ml). Plastry bakłażana smażymy na patelni grillowej. Pokrojone w ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych papryki posypujemy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek (ok. 20 ml) i posypujemy pozostałym posiekanym czosnkiem. Paprykę kroimy w mniejsze części (każdą ćwiartkę na pół wzdłuż).
Ugrillowanego z obu stron bakłażana zdejmujemy z patelni, kładziemy na talerz, jeden na drugim i smażymy kolejne plastry. Cebule dymki (białą część) kroimy na mniejsze kawałki (w poprzek w grube kawałki) i przekładamy do miseczki. 2 ząbki czosnku kroimy w cienkie plastry. Przekładamy do cebuli. Szczypior dymek kroimy na kawałki o długości mniej więcej 3 cm. Przekładamy do miski. Paprykę grillujemy z obu stron. Zgrillowane warzywa kroimy: bakłażan na plasterki w poprzek (3-4 cm szerokości każdy). Paprykę kroimy w nieregularne kawałki na skos. Dodajemy do miski razem z pokrojoną dymką, przekrojonymi na pół oliwkami i pomidorkami.
Ser kruszymy i dodajemy do sałatki. Doprawiamy mielonym białym pieprzem, oliwą (10 ml) i sokiem z cytryny (do smaku). Delikatnie mieszamy.
Kilka listków mięty kroimy w cienkie paski, dodajemy do sałatki, na końcu dodajemy pokrojony szczypior. Delikatnie mieszamy.
Plastry schabu delikatnie rozbijamy pod folią, doprawiamy solą i pieprzem. Jajo roztrzepujemy. Rozkruszamy płatki kukurydziane. Mięso panierujemy w mące i jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 20-30 ml) i smażymy schab na patelni. Usmażone kotlety schabowe przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 1-2 min.
Jak podawać
Na talerz wykładamy sałatkę, obok sałatki kładziemy mięso. Dekorujemy miętą.
Zobacz podobne
przepisy
Roladki z cukinii
Koreczki z cukinii wypełnione kremową mieszanką serową to pomysł nie tylko na przyjęcie, ale także na szybką przekąskę!
Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
Soczysty, pachnący, doskonały! Taki jest schab przygotowany według tego przepisu. Jego smak przypadnie do gustu każdemu.
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.
Roladki z bakłażana z fetą
Przekąska w greckim stylu. Podawane na zimno roladki sprawdzą się podczas każdego przyjęcia. Goście będą zachwyceni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków
- Warzywa pieczone na grillu
- Świąteczny karp w ziołowej panierce
- Filety z łososia z cukiniowym ragout (gęsty sos)
- Piersi kurczaka w chipsach z sosem musztardowym
- Schab z bazylią i szynką szwarcwaldzką na peperonacie
- Chrupiący owsiany kurczak
- Kalafior w cieście piwnym
- Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową
- Markizy owsiane z marchewką i konfiturą truskawkową
- Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków
- Saltimbocca z dorsza na polencie z cukinią
- Krewetki w tempurze
- Owoce z kruszonką owsianą
- Nuggetsy z tempehu
- Deser karmelowy z ryżem preparowanym
- Domowe lody szparagowe
- Francuskie brioche z czekoladą
- Focaccia – klasyczny przepis
- Świąteczne śledzie po cygańsku
- Risotto ze szparagami
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Ciasteczka makowo-migdałowe
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
- Makaron z soczewicą i kawałkami indyka
- Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem
- Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem
- Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (53)
128 dni temu
Dobry
odpowiedz
3631 dni temu
Nie zgodze sie z Toba. Nie narzekaj czlowieku ..... bo chyba dopiero zaczales gotowac! Przepisy sa po to by je modyfikowac. To czy Ty dodasz czosnek ... 2 lub 3 zabki, 5 lub 10 cebul, oliwe z oliwek czy zwykly najtanszy olej ...itd: to juz Twoja sprawa. Trzeba miec troche wyobrazni, gotowac z sercem. Oni podaja Ci "baze przepisu" a to jak Ty to wykorzystasz to juz Twoj problem.
odpowiedz
4151 dni temu
Kuchnia Okrasy wg. mnie stała sie bardzo monotonna , po przez cytrynę , czosnek i cebulę . Wiem , wszystkie te produkty są kapitalne, ale to znaczy że trzeba używać ich do wszystkiego ??
odpowiedz
4170 dni temu
hej wszystkim mi sałatka w ogóle nie wyszła ble smak miała jak ogórki kiszone połączone z grzybami marynowanymi nic dobrego a robiłam ściśle z przepisem :(
odpowiedz
4186 dni temu
Szału nie było: http://obiednie.blogspot.com/2013/05/schab-pieczony-z-oliwkami-i-saatka-z.html
odpowiedz
4196 dni temu
bakłażan czyni cuda , thx za pomoc panie Okrasa :)
odpowiedz
4224 dni temu
Ta sałatka to mi bardziej przypomina grecką a nie niemiecką
odpowiedz
4231 dni temu
nie kupiłam szczypiorku
odpowiedz
4232 dni temu
Właśnie jestem po obiedzie i muszę napisać, że było PYSZNE:)
odpowiedz
4233 dni temu
uwielbiam kuchnię Okrasy , z nim gotowanie wydaje się takie proste , wszystko szczegółowo omówione i pokazane , MAM NADZIEJĘ , ŻE BĘDZIE JESZCZE WIELE PRZEPISÓW :) KTÓRE LIDL I CI WSPANIALI KUCHARZE NAM ZAPROPONUJE :) , DZIĘKUJĘ ZA DOTYCHCZASOWE .
odpowiedz
4233 dni temu
Jeszcze raz serdecznie dziękujemy za Wasze opinie i głosy dotyczące testowej wersji filmów z przepisami. Kierując się Waszymi uwagami, wprowadziliśmy ponownie pełne wersje filmowych przepisów. Życzymy udanego gotowania i zapraszamy na stronę Kuchnia Lidla po nowe inspiracje!
odpowiedz
4233 dni temu
teraz to nie sluzewiec jutro przypichce owe pyszne jadlo
odpowiedz
4233 dni temu
Dziękuję za poprawę filmiku :) - teraz idę robić schabik :)
odpowiedz
4234 dni temu
No wczoraj był film, który trwał chyba 2 minuty. Teraz jest super!
odpowiedz
4234 dni temu
Nie mam pojęcia o co chodzi, że niby film zły, może wcześniej był inny. Schabik dzisiaj na obiad będzie na pewno.
odpowiedz
4234 dni temu
U la la.. jestem pod wrażeniem osoby która przygotowywała tą potrawę- prawdziwy profesjonalista. Ogląda się z bardzo dużą przyjemnością. Dziękuję !
odpowiedz
4234 dni temu
Ale Wy ludzie marudzicie! Nie chceta, nie róbta. Nikt tu nikogo do niczego nie zmusza. Ja za przepis dziekuje, wszystko zrozumialam i wykorzystam. Pozdrawiam,
odpowiedz
4234 dni temu
Bzzt i po odcinku ;(
odpowiedz
4234 dni temu
Nie no dramat :( Pogubiłam się już po 1 minucie. W takiej wersji to ja wolę w ogóle nie oglądać filmików a jedynie czytać przepisy. Ciekawe kto na ten cudowny pomysł wpadł...przecież tu chodziło o całą otoczkę przyrządzania przez profesjonalnego kucharza potrawy, ukazanie jego pasji która zarażała i aż chciało się lecieć do własnej kuchni i "naśladować" mistrza. Teraz to mi sie nawet przepisu nie chce czytać .... dzięki za zniechęcenie.
odpowiedz
4234 dni temu
Za przedmówcą powtórzę BYŁO tak fajnie, szkoda, że to wygląda na skrót odcinka, z resztą fatalnie zmontowany - narusza ciągłość narracji np. danie wyjeżdża z piekarnika i nie wiadomo dlaczego ono w nim w ogóle było... O efektach sygnalizujących miejsce cięcia materiału... ...spuśćmy na to zasłonę miłosierdzia :)))
odpowiedz
4235 dni temu
Wielka szkoda, że filmy zostały skrócone. Straciły na tym niemal cały swój urok, przekaz i klimat który stworzyli znakomici kucharze. Teraz mam wrażenie oglądając "film", że to tylko nieudana reklama czy zwiastun normalnego odcinka. Bardzo udana(jak dla mnie) akcja reklamowa stała się czymś nijakimi bez wyrazu i pomysłu. Jeśli tak była zaplanowana kampania to popełniono spory błąd, można było zakończyć w dobrym stylu a nie zniechęcając do oglądania tego typu "filmów". P.S. Przerywniki "bzzzz" tylko dolewają oliwy do ognia!
odpowiedz
4235 dni temu
Dajcie im czas na przemyślenia, może za tydzień tych przejść nie będzie. Ja dodam ze swojej strony, że takie wstawki, wywołuja ataki padaczki. Więc jeżeli kolejne filmy też takie będą to zrezygnuję z oglądania ich, tak jak zrezygnowałam z posiadania telewizora. A do tej pory te filmy były podstawą mojej edukacji kulinarnej i dostałam nawet słowa pochwały od Teściowej. No ale cóż, jak tak dalej będzie to zrobimy adijos pomidory....
odpowiedz
4235 dni temu
Odechciało mi się gotować.... a było tak fajnie....
odpowiedz
4236 dni temu
i cisza, nic żadnego komentarza.... od Kuchnia Lidla, a szkoda, a szkoda
odpowiedz
4236 dni temu
Jak tracisznczas oglądając, to możesz sobie przeskoczyć fragmenty, które Cię nie interesują. Dokleić ich się nie doklei!
odpowiedz
4236 dni temu
chyba wszyscy przesadzają, filmik jest dobry, mozna szybko go obejrzec nie tracąc czasu. Moim zdaniem dobry pomysl. PS w przepisie w f. pisemnej brakjest inf. nt pomidorków?
odpowiedz
4236 dni temu
bardzo lubiłem oglądać filmy z kuchni Lidla, naprawdę sprawiało to przyjemność, teraz niestety straciły cały klimat, mówiąc krótko są beznadziejnie, odechciewa się oglądać, jeśli pozostaną w takiej formie to rezygnuje z odwiedzania tej strony
odpowiedz
4236 dni temu
Chyba pierwszy raz tak się stało, że dany przepis posiada ogromną ilość komentarzy - i ani jeden z nich nie dotyczy potrawy... Straszne! Panie Karolu zrób Pan coś z tym :)
odpowiedz
4236 dni temu
MARKETINGOWIEC który wymyślił tempo ultra fast powinien zmienić pracę. Pomysł FATALNY, w zasadzie ciężko o gorszy. Zastanawiam się kto autoryzował tego gniota po stronie zarządu Lidl Polska. Decyzja lekkomyślna i nietrafiona. Strzał raczej w głowę niż kolano. No chyba ,że takie było zamierzenie - zniechęcić do marki. DNO
odpowiedz
4236 dni temu
A komentarz Kuchni Lidla w stylu odpowiedzi antykryzysowych, polecam zobaczyć odpowiedzi na facebooku NC+, potem Vectra i kilku jeszcze innych. Dokładnie ten sam styl: Szanowni oglądacze serdecznie dziękujemy uwzględnimy wszystko... ale nie wiemy jeszcze kiedy :)
odpowiedz
4236 dni temu
Ten Karol Okrasa robi fajne przepisy.
odpowiedz
4236 dni temu
To może wrzucicie od razu dłuższe filmy zamiast tych?
odpowiedz
4237 dni temu
Bardzo dziękujemy za pozytywną reakcję! Pozdrawiam.
odpowiedz
4237 dni temu
Drodzy Użytkownicy Kuchni Lidla, serdecznie dziękujemy za wszystkie wypowiedzi i uwagi dotyczące nowych wersji filmów z przepisami. Oczywiście weźmiemy pod uwagę Wasze uwagi na ten temat. Jeszcze raz dziękujemy za Wasze głosy w tej sprawie. Pozdrawiamy!
odpowiedz
4237 dni temu
A może im się materiały pomyliły i to są "zajawki"? A tak poważnie, to mnie się nie podoba. Poprzednie były lepsze, choć miejscami też zdarzało się za mocno im przyciąć tu i ówdzie.
odpowiedz
4237 dni temu
Cześć, nie wypowiadałem się do tej pory - a bardzo lubię kuchnię Lidla - i niestety muszę przyznać rację przedmówcom - ten montaż wszytko psuje. Nie ma miejsca na refleksję. Wszytko wiruje w zawrotnym tempie niczym trailer filmu sensacyjnego. Nie tędy droga Lidlu! Nie chcemy trailera, chcemy pełną wersję!
odpowiedz
4237 dni temu
nie będe tego oglądał dalej jak będą dalej takie filmiki dosłownie filmiki po co to puszczacie lepiej przeczytac przepis zaoszczędzicie ale to nie to samo!!!!!!!
odpowiedz
4237 dni temu
Tragedia!! Na czym oszczedzacie? Myslicie ze macie juz kilentow i nie trzeba sie starac? typowo po polsku- po lebkach i na odwal.
odpowiedz
4237 dni temu
Ludzie, piszcie też na stronie Lidl Polska na Facebook o tych pseudo filmikach. Może trochę skarg jak się pojawi także na FB to zwrócą uwagę na swój błąd.
odpowiedz
4237 dni temu
Fatalna nowa tendencja przyspieszania realizacji potraw. To nic nie da - marketingowcy! Kazdy i tak wie, ze potrzeba na to wszystko czasu, a to przyspieszanie tylko denerwuje i zniecheca!
odpowiedz
4237 dni temu
T R A G E D I A ! ! ! ! ! ! Uprzejmie proszę o kolejne filmy w normalnym tempie!
odpowiedz
4237 dni temu
ale lipny film goladajac czulem sie jak na Sluzewcu byle do mety nic tresciwego
odpowiedz
4238 dni temu
Jestem tak samo zbulwersowana co moi przedmówcy. Strasznie się zawiodłam bo wcześniej z przyjemnością oglądało się te filmiki a teraz można tylko podetrzeć sobie tym tyłek.
odpowiedz
4238 dni temu
Rzeczywiście, wcześniejsze filmiki oglądało się z ogromną przyjemnością, a po obejrzeniu tego filmu poczułam się.... zmęczona.
odpowiedz
4238 dni temu
Tragedia! Płacicie Panu Okrasie od minuty gotowego filmu? Jeżeli już jest to nagrane to co wam szkodzi dać więcej, przestrzeń na serwerze się kończy? O ile Pascala nie specjalnie lubię słuchać to Okrasa ma tak barwny i ciekawy sposób wypowiadania się, że czasem warto przepis obejrzeć tylko dla jego wypowiedzi. Mam nadzieję, że to tylko jednorazowa wpadka bo będzie trzeba akcję zakończyć przed czasem.
odpowiedz
4238 dni temu
No teraz jakość filmów poszła raczej w kierunku Biedronki. Tanio i bez treści
odpowiedz
4238 dni temu
Bez komentarza
odpowiedz
4238 dni temu
Co to jest - 3min. ? I do tego jakieś głupie błyski. Serial rodzinka.pl czy co? Beznadzieja
odpowiedz
4238 dni temu
Dramat, tragedia, parodia, żenada... Co jeszcze można napisać o tych "spotach" o gotowaniu a nie prawdziwych filmikach jakie do tej pory były. Żal to oglądać wręcz.
odpowiedz
4238 dni temu
Fakt, teraz to nie ma pokazywać jak gotować, tylko na jakich kucharzy ich stać. Szkoda, bo było fajnie. BYŁO
odpowiedz
4238 dni temu
W pełni zgadzam się z moimi przedmówcami.... Masakra jakaś! Nie wiem co za cymbał to wymyślił, ale zwolnijcie go.... tego nie da się oglądać!
odpowiedz
4238 dni temu
Poprostu dramat nie wiem co powiedzieć .. Juz nie ma tej przyjemnosci oglądania jak oni to robią. Wszystko na gotowca. Chyba za drogo wyszedł ich cukiernik.
odpowiedz
4238 dni temu
Poprostu masakra, Co sie stalo z wasza polityka reklamacyjna promocyjna wydawniczą? jak zwał jak zwał... Ale tego sie poprostu nie da ogladac. Dorga redakcjo gdzie wam sie tak spieszy ? Filmiki po 3-4 minuty ? I jescze te fatalne i tandetne przejscia... wszystko powycinane w połowie. moim zdaniem odstraszycie duza rzesze klientów. Jesli chce skorzystac z przepisy to sam sobie go szybko przeczytam. A filmy sa wlasnie po to zeby spokojnie sobie obejrzec i zobaczyc jak dana ąpotrawe przygotowac , ( a nie czekac na kolejne uciecie i przejscie) Starsze filmki 10 -15 minutowe sa o niebo niebo lepsze. Mozna je ogladac kilka razy i dostrzegac piekno kuchni. Szczegolnie u Pana Karola ktory na starszych filmikach gotował z pasja i jeszcze o tym pieknie opowiadał. A teraz to wszystko jest zrobione na......... nie napisze na co. Mam nadzieje ze ten komentarz sie zachowa i mysle ze nie tylko ja mam takie zdanie.
odpowiedz
zobacz wszystkie