Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Umyte i osuszone plastry schabu delikatnie oczyszczamy z błonki i marynujemy białym, mielonym pieprzem z każdej strony. Tak przygotowane plastry schabu obtaczamy dokładnie w pokruszonych za pomocą noża pistacjach. Każdy kawałek obtoczonego schabu dociskamy, tak, żeby pistacje nie odklejały się od mięsa.
Plastry schabu smażymy na delikatnie rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na małym ogniu. Plastry schabu smażymy do uzyskania złotego koloru, ok 1 minutę z każdej strony. Wysmażone plastry schabu przekładamy na talerz.
Rozgrzewamy drugą patelnię z odrobiną oleju. Na rozgrzany olej wkładamy cebulę pokrojoną w piórka, pokrojony w plasterki czosnek, marchewkę i pietruszkę pokrojone w cienkie paski. Doprawiamy niewielką ilość soli i pieprzu. Smażymy ok 30 sekund. Dodajemy niewielką ilość wody (3-4 łyżki). Czekamy aż woda odparuje. Dolewamy niewielką ilość oleju, paprykę żółtą i czerwoną (obie pokrojone w paski). Całość mieszamy. Smażymy na dużym ogniu ok. 1 minutę. Do podsmażonych warzyw dodajemy startą skórkę z limonki, 2 małe łyżeczki ostrej papryczki posiekanej w drobną kostkę, 2 łyżeczki miodu, sok z limonki i odrobinę sosu sojowego. Warzywa posypujemy posiekaną kolendrą. Całość mieszamy.
Na kolejnej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na patelnię dodajemy winogrona. Dodajemy niewielką ilość miodu, chwile smażymy. Na końcu winogrona skrapiamy sosem z 1/2 limonki.
Jak podawać
Do miski wykładamy przysmażone warzywa. Na warzywach układamy plastry wysmażonego schabu w pistacjach. Na końcu nakładamy winogrona na schab oraz wokół mięsa. Dekorujemy świeżą kolendrą.
Zobacz podobne
przepisy
Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem
Niebanalny sposób na schab: apetycznie doprawiony, podawany z pysznymi brokułami i czeskim knedlikiem.
Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą
Vol-au-vent, czyli ciasto francuskie faszerowane mięsem i warzywami. Brzmi dobrze, prawda? I właśnie tak smakuje.
Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką
Popularne danie w stylu włoskim, przyrządzone z plastrów mięsa, szynki parmeńskiej i aromatycznej szałwii, a do tego pyszne dodatki.
Picatta wieprzowa z sosem pomidorowym i purée z cukinii
Kiedy znudzą Ci się schabowe, przygotuj potrawę, którą na południu Europy nazywają picatta. Jej smak mile Cię zaskoczy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
- Karp w migdałach
- Ziemniaki z grilla
- Grillowane szaszłyki z boczku i kiełbasy
- Krewetki w cieście
- Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem
- Warzywa z woka z sosem z sherry i anyżem
- Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
- Chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami
- Schab ze śliwką z grillowanymi batatami
- Hummus i tagine z kurczakiem i morelami
- Schab na dwa sposoby
- Kolorowa zapiekanka
- Cannoli z ricottą i pistacjami
- Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Wieniec wielkanocny
- Hummus grzybowy
- Zupa rybna kokosowo-pomidorowa
- Aromatyczna karkówka z grilla
- Cebulowe ciasto francuskie
- Faworki trydenckie
- Ciastka pisanki
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Tort malinowy
- Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
- Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (19)
1184 dni temu
dzień dobry Czy do tego dania będzia pasowała sałatka ziemniaczana z kaparami z odcinka : https://kuchnialidla.pl/sznycel-w-panierce-owsianej-z-salatka-z-ziemniakow ??? Karol
odpowiedz
1184 dni temu
Karolu, będzie pasować-możesz ją podać do schabu w pistacjach.
1620 dni temu
Z niesmakiem obserwuje gotowanie pana Okrasy,nigdy nie ma rekawiczek,nie uzywa sztuccow stosowanych do gotowania,obraczka na palcu pod ktora z pewnoscia gromadzi sie brud.Nie chce powiedziec ze jest zlym kucharzem ale przyklad powienien isc z gory.Ja mam robic zakupy najlepiej w rekawiczkach a kucharz ich miec nie musi.
odpowiedz
2115 dni temu
Lekkie i odświeżające danie. Kulinarna wyobraźnia Karola Okrasy zachwyca. Mała uwaga: schab lekko stłukłam przed pieczeniem. Wyszedł idealnie.
odpowiedz
3478 dni temu
Przemku, oczywiście można kolendrę pominąć :)
odpowiedz
3478 dni temu
Zawsze największym bólem są składniki. Mam nadzieję, że obejdzie się bez kolendry :)
odpowiedz
3500 dni temu
Danie proste i efektowne. Doskonale smakuje i wygląda. Serdecznie polecam.
odpowiedz
3515 dni temu
Świetne danie,a do tego bardzo szybkie w przygotowaniu:)
odpowiedz
3646 dni temu
Przepis poprawiony połowicznie, 6 łyżek sosu sojowego dalej widnieje. Mi schab wyszedł znakomicie, nie spodziewałam się że będzie aż tak dobry, wyszedł soczysty w środku, a warzywa po prostu bajka.
odpowiedz
3670 dni temu
Schab w pistacjach nie zachwycił mnie. Dużo lepiej smakował z przepisu z polędwicą wieprzową.
odpowiedz
3685 dni temu
Drogi Gościu, dziękujemy za czujność, błąd już został poprawiony.
odpowiedz
3685 dni temu
Danie nie wyszło jak trzeba schab był za suchy i twardy
odpowiedz
3686 dni temu
Ilość składników jakie są wymienione w spisie nie pokrywają się z ilościami w opisie przepisu np. pół łyżeczki ostrej papryki a w wykonaniu i na filmie 2 łyżeczki, 6 łyżek sosu sojowego a w wykonaniu "odrobina". Nie lubię takiego pomieszania. Sprawdzajcie proszę takie rzeczy przed publikacją.
odpowiedz
3689 dni temu
Wszystko jest napisane zrozumiale! Trzeba CZYTAĆ a nie tylko patrzeć na literki ;-)
odpowiedz
3689 dni temu
MATYLDO, jak już piszesz to chociaż zrozumiale i poprawnie :)
odpowiedz
3691 dni temu
Rozumiem drogi Gościu, że Ty się nigdy nie mylisz!?
odpowiedz
3692 dni temu
Matyldo gatunek winogrona nie jest tak istotny. Odmiana bezpestkowa z pewnością będzie jednak przyjemniejsza w jedzeniu. Zarówno zielona papryka jak i groszek cukrowy będą świetnym dodatkiem. Sos teriyaki jest jednak zbyt mało słodki, by zastąpić nim miód. Może być jednak ciekawym urozmaiceniem dania.
odpowiedz
3692 dni temu
Matylda, napisz proszę co to jest ten "winogron" , w Słowniku Języka Polskiego nie ma takiego słowa.
odpowiedz
3692 dni temu
Witam. Mam kilka pytań technicznych do przepisu: (1)winogron powinien być ten mały bezpestkowy czy "zwykły, duży" też się nadaje? (2)Czy do warzyw duszonych mogę użyć papryki zielonej albo groszku cukrowego? Albo zamiast (ew. pół na pół) miodu np. słodkawy sos teriaki?
odpowiedz
zobacz wszystkie