zobacz film Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Plastry schabu delikatnie oczyszczamy z błonki i marynujemy białym, mielonym pieprzem z każdej strony. Tak przygotowane plastry schabu obtaczamy dokładnie w pokruszonych za pomocą noża pistacjach. Każdy kawałek obtoczonego schabu dociskamy, tak, żeby pistacje nie odklejały się od mięsa.

Plastry schabu smażymy na delikatnie rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na małym ogniu. Plastry schabu smażymy do uzyskania złotego koloru, ok 1 minutę z każdej strony. Wysmażone plastry schabu przekładamy na talerz.

Rozgrzewamy drugą patelnię z odrobiną oleju. Na rozgrzany olej wkładamy piórka z cebuli, pokrojony w plasterki czosnek, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w paski. Doprawiamy niewielką ilość soli i pieprzu. Smażymy ok 30 sekund. Dodajemy niewielką ilość wody (3-4 łyżki). Czekamy aż woda odparuje. Dolewamy niewielką ilość oleju, paprykę żółtą i czerwoną. Całość mieszamy. Smażymy na dużym ogniu ok. 1 minutę. Do podsmażonych warzyw dodajemy startą skórkę z limonki, 2 małe łyżeczki ostrej papryczki, 2 łyżeczki miodu, sok z limonki i odrobinę sosu sojowego. Warzywa posypujemy kolendrą. Całość mieszamy.

Na kolejnej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na patelnię dodajemy winogrona. Dodajemy niewielką ilość miodu, chwile smażymy. Na końcu winogrona skrapiamy sosem z 1/2 limonki.

Jak podawać

Do miski wykładamy przysmażone warzywa. Na warzywach układamy plastry wysmażonego schabu w pistacjach. Na końcu nakładamy winogrona na schab oraz wokół mięsa. Dekorujemy świeżą kolendrą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1254 dni temu
    Przemku, oczywiście można kolendrę pominąć :)

    odpowiedz

  • Przemek Przemek
    1254 dni temu
    Zawsze największym bólem są składniki. Mam nadzieję, że obejdzie się bez kolendry :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1276 dni temu
    Danie proste i efektowne. Doskonale smakuje i wygląda. Serdecznie polecam.

    odpowiedz

  • Paula&Globus Paula&Globus
    1291 dni temu
    Świetne danie,a do tego bardzo szybkie w przygotowaniu:)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1422 dni temu
    Przepis poprawiony połowicznie, 6 łyżek sosu sojowego dalej widnieje. Mi schab wyszedł znakomicie, nie spodziewałam się że będzie aż tak dobry, wyszedł soczysty w środku, a warzywa po prostu bajka.

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    1446 dni temu
    Schab w pistacjach nie zachwycił mnie. Dużo lepiej smakował z przepisu z polędwicą wieprzową.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1461 dni temu
    Drogi Gościu, dziękujemy za czujność, błąd już został poprawiony.

    odpowiedz

  • JAPON JAPON
    1461 dni temu
    Danie nie wyszło jak trzeba schab był za suchy i twardy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1462 dni temu
    Ilość składników jakie są wymienione w spisie nie pokrywają się z ilościami w opisie przepisu np. pół łyżeczki ostrej papryki a w wykonaniu i na filmie 2 łyżeczki, 6 łyżek sosu sojowego a w wykonaniu "odrobina". Nie lubię takiego pomieszania. Sprawdzajcie proszę takie rzeczy przed publikacją.

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1465 dni temu
    Wszystko jest napisane zrozumiale! Trzeba CZYTAĆ a nie tylko patrzeć na literki ;-)

    odpowiedz

  • LulaGość LulaGość
    1465 dni temu
    MATYLDO, jak już piszesz to chociaż zrozumiale i poprawnie :)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1467 dni temu
    Rozumiem drogi Gościu, że Ty się nigdy nie mylisz!?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1468 dni temu
    Matyldo gatunek winogrona nie jest tak istotny. Odmiana bezpestkowa z pewnością będzie jednak przyjemniejsza w jedzeniu. Zarówno zielona papryka jak i groszek cukrowy będą świetnym dodatkiem. Sos teriyaki jest jednak zbyt mało słodki, by zastąpić nim miód. Może być jednak ciekawym urozmaiceniem dania.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1468 dni temu
    Matylda, napisz proszę co to jest ten "winogron" , w Słowniku Języka Polskiego nie ma takiego słowa.

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1468 dni temu
    Witam. Mam kilka pytań technicznych do przepisu: (1)winogron powinien być ten mały bezpestkowy czy "zwykły, duży" też się nadaje? (2)Czy do warzyw duszonych mogę użyć papryki zielonej albo groszku cukrowego? Albo zamiast (ew. pół na pół) miodu np. słodkawy sos teriaki?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram