
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Plastry schabu delikatnie oczyszczamy z błonki i marynujemy białym, mielonym pieprzem z każdej strony. Tak przygotowane plastry schabu obtaczamy dokładnie w pokruszonych za pomocą noża pistacjach. Każdy kawałek obtoczonego schabu dociskamy, tak, żeby pistacje nie odklejały się od mięsa.
Plastry schabu smażymy na delikatnie rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na małym ogniu. Plastry schabu smażymy do uzyskania złotego koloru, ok 1 minutę z każdej strony. Wysmażone plastry schabu przekładamy na talerz.
Rozgrzewamy drugą patelnię z odrobiną oleju. Na rozgrzany olej wkładamy piórka z cebuli, pokrojony w plasterki czosnek, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w paski. Doprawiamy niewielką ilość soli i pieprzu. Smażymy ok 30 sekund. Dodajemy niewielką ilość wody (3-4 łyżki). Czekamy aż woda odparuje. Dolewamy niewielką ilość oleju, paprykę żółtą i czerwoną. Całość mieszamy. Smażymy na dużym ogniu ok. 1 minutę. Do podsmażonych warzyw dodajemy startą skórkę z limonki, 2 małe łyżeczki ostrej papryczki, 2 łyżeczki miodu, sok z limonki i odrobinę sosu sojowego. Warzywa posypujemy kolendrą. Całość mieszamy.
Na kolejnej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na patelnię dodajemy winogrona. Dodajemy niewielką ilość miodu, chwile smażymy. Na końcu winogrona skrapiamy sosem z 1/2 limonki.
Jak podawać
Do miski wykładamy przysmażone warzywa. Na warzywach układamy plastry wysmażonego schabu w pistacjach. Na końcu nakładamy winogrona na schab oraz wokół mięsa. Dekorujemy świeżą kolendrą.
Zobacz podobne
przepisy
Picatta wieprzowa z sosem pomidorowym i purée z cukinii
Kiedy znudzą Ci się schabowe, przygotuj potrawę, którą na południu Europy nazywają picatta. Jej smak mile Cię zaskoczy.

Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką
Popularne włoskie danie przyrządzone z plastrów mięsa, szynki parmeńskiej i aromatycznej szałwii, a do tego pyszne dodatki.

Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą
Vol-au-vent, czyli ciasto francuskie faszerowane mięsem i warzywami. Brzmi dobrze, prawda? I właśnie tak smakuje.

Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem
Niebanalny sposób na schab: apetycznie doprawiony, podawany z pysznymi brokułami i czeskim knedlikiem.

Komentarze (17)
264 dni temu
Z niesmakiem obserwuje gotowanie pana Okrasy,nigdy nie ma rekawiczek,nie uzywa sztuccow stosowanych do gotowania,obraczka na palcu pod ktora z pewnoscia gromadzi sie brud.Nie chce powiedziec ze jest zlym kucharzem ale przyklad powienien isc z gory.Ja mam robic zakupy najlepiej w rekawiczkach a kucharz ich miec nie musi.
odpowiedz
759 dni temu
Lekkie i odświeżające danie. Kulinarna wyobraźnia Karola Okrasy zachwyca. Mała uwaga: schab lekko stłukłam przed pieczeniem. Wyszedł idealnie.
odpowiedz
2121 dni temu
Przemku, oczywiście można kolendrę pominąć :)
odpowiedz
2121 dni temu
Zawsze największym bólem są składniki. Mam nadzieję, że obejdzie się bez kolendry :)
odpowiedz
2144 dni temu
Danie proste i efektowne. Doskonale smakuje i wygląda. Serdecznie polecam.
odpowiedz
2159 dni temu
Świetne danie,a do tego bardzo szybkie w przygotowaniu:)
odpowiedz
2290 dni temu
Przepis poprawiony połowicznie, 6 łyżek sosu sojowego dalej widnieje. Mi schab wyszedł znakomicie, nie spodziewałam się że będzie aż tak dobry, wyszedł soczysty w środku, a warzywa po prostu bajka.
odpowiedz
2314 dni temu
Schab w pistacjach nie zachwycił mnie. Dużo lepiej smakował z przepisu z polędwicą wieprzową.
odpowiedz
2329 dni temu
Drogi Gościu, dziękujemy za czujność, błąd już został poprawiony.
odpowiedz
2329 dni temu
Danie nie wyszło jak trzeba schab był za suchy i twardy
odpowiedz
2330 dni temu
Ilość składników jakie są wymienione w spisie nie pokrywają się z ilościami w opisie przepisu np. pół łyżeczki ostrej papryki a w wykonaniu i na filmie 2 łyżeczki, 6 łyżek sosu sojowego a w wykonaniu "odrobina". Nie lubię takiego pomieszania. Sprawdzajcie proszę takie rzeczy przed publikacją.
odpowiedz
2333 dni temu
Wszystko jest napisane zrozumiale! Trzeba CZYTAĆ a nie tylko patrzeć na literki ;-)
odpowiedz
2333 dni temu
MATYLDO, jak już piszesz to chociaż zrozumiale i poprawnie :)
odpowiedz
2335 dni temu
Rozumiem drogi Gościu, że Ty się nigdy nie mylisz!?
odpowiedz
2336 dni temu
Matyldo gatunek winogrona nie jest tak istotny. Odmiana bezpestkowa z pewnością będzie jednak przyjemniejsza w jedzeniu. Zarówno zielona papryka jak i groszek cukrowy będą świetnym dodatkiem. Sos teriyaki jest jednak zbyt mało słodki, by zastąpić nim miód. Może być jednak ciekawym urozmaiceniem dania.
odpowiedz
2336 dni temu
Matylda, napisz proszę co to jest ten "winogron" , w Słowniku Języka Polskiego nie ma takiego słowa.
odpowiedz
2336 dni temu
Witam. Mam kilka pytań technicznych do przepisu: (1)winogron powinien być ten mały bezpestkowy czy "zwykły, duży" też się nadaje? (2)Czy do warzyw duszonych mogę użyć papryki zielonej albo groszku cukrowego? Albo zamiast (ew. pół na pół) miodu np. słodkawy sos teriaki?
odpowiedz
zobacz wszystkie