Picatta wieprzowa z sosem pomidorowym i purée z cukinii
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tarkę

Purée

Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy cebulę – smażymy ok. 2 minut. Dodajemy talarki cukinii i smażymy ok. 10 minut, dodajemy czosnek. Całość chwilę smażymy. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 10 minut (jeśli cukinie nadal będą puszczać wodę czas duszenia wydłużamy nawet do 30 minut), co chwilę mieszając. Całość doprawiamy solą. Jeśli na patelni pojawi się zbyt dużo wody, zdejmujemy pokrywkę. Dodajemy ziemniaki, chwilę mieszamy, a następnie miksujemy. Dodajemy 4 łyżki śmietany, gotujemy na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji purée. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Sos

W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę; kiedy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek. Całość smażymy mniej więcej 2-3 minuty. Następnie wlewamy wino, czekamy, aż częściowo odparuje, dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodajemy pokrojone oliwki, w dalszym ciągu gotujemy wszystkie składniki przez 5 minut.

Panierka

Do miski dodajemy jajka, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy, dodajemy starty ser grana padano. Do drugiego naczynia wrzucamy mąkę.

Plastry schabu doprawiamy z dwóch stron pieprzem i solą. Następnie schab obtaczamy w mące i serowej panierce. Smażymy z każdej strony ok. 2-3 minut na średnim ogniu.

Jak podawać

Na talerz wykładamy purée i sos pomidorowo-oliwkowy, następnie nakładamy wysmażone plastry schabu. Dekorujemy natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Radek Radek
    65 dni temu
    Schabu nie rozbijamy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    64 dni temu
    Radku, jeśli chcesz, aby kotlety były delikatniejsze - możesz je rozbić :)
  • Michał Michał
    1300 dni temu
    Zamiast wina do sosu, polecam użyć soku malinowego, oczywiście swojego wyrobu, no i już cukier nie będzie potrzebny, ale tylko kilka łyżek, ok 5, 3 w trakcie redukowania i 2 już finalnie. Smacznego :)

    odpowiedz

  • jolaGość jolaGość
    1310 dni temu
    danie wspaniałe,liczy się też własna umiejętność gotowania

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1323 dni temu
    pueree z cukinii niestety jest nie najlepsze. moja rodzina stwierdziła że ble..

    odpowiedz

  • robciu robciu
    1343 dni temu
    siedzę dziś sam z dzieciakami i zastanawiałem się co im zrobić czego żonka im nie robi normalnie, i mam pomysl dzięki Pascal! siemka! Kraków pozdrawia!

    odpowiedz

  • szalonakuchnia szalonakuchnia
    1343 dni temu
    lecę po ser do Lidla, i całą resztę , fajny normalny obiad na czwartek u Okrasy jak zwykle przekombinowane. Ostatnio zupa cebulowa z kulkami mięsa była nie bardzo. kto słyszał by do zupy francuskiej cabulowej dawać mięso.Ale rozumiem , że niektórym to pasuje.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1343 dni temu
    Dziękujemy! Cieszymy się, że danie Pascala trafia w gusta całej rodziny :)

    odpowiedz

  • mikimik mikimik
    1343 dni temu
    puree z cukini dla mojej malej a kotlety dla starszaków , wreszcie przepis dla calej rodziny! nie muszę gotować 2 dań

    odpowiedz

  • zaja zaja
    1343 dni temu
    dzieciom bardzo smakowało!!!!!!!! super sposób na chrupiącą panierkę zrobię to jeszcze z rybą dzieki Pascal

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1347 dni temu
    do Marcina: Tak krytykujesz wykonanie Pascala... Rozumiem, że Tobie zawsze wszystko wychodzi idealnie!?

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    1348 dni temu
    Biedne wykonanie. Panierka odchodzi od schabu, "łezki" Pascal robi jak łopatą a na następnym kadrze ma idealne jakby sos nakładał szablonem. Aczkolwiek przepis wypróbuję bo smakowicie sie zapowiada.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram