Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę
Przygotuj wcześniej
Ziemniaki obierz, umyj pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedź, odstaw do wystudzenia.
Purée
Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę – smażymy ok. 2 minut. Dodajemy cukinię pokrojoną w talarki o grubości ok. 2 cm i smażymy ok. 10 minut, dodajemy drobno posiekany czosnek. Całość chwilę smażymy. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 10 minut (jeśli cukinie nadal będą puszczać wodę czas duszenia wydłużamy nawet do 30 minut), co chwilę mieszając. Całość doprawiamy solą. Jeśli na patelni pojawi się zbyt dużo wody, zdejmujemy pokrywkę. Dodajemy ugotowane ziemniaki, chwilę mieszamy, a następnie miksujemy. Dodajemy 4 łyżki śmietany, gotujemy na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji purée. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Sos
W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę; kiedy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek. Całość smażymy mniej więcej 2-3 minuty. Następnie wlewamy wino, czekamy, aż częściowo odparuje, dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodajemy pokrojone w talarki oliwki, w dalszym ciągu gotujemy wszystkie składniki przez 5 minut.
Panierka
Do miski dodajemy jajka, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy, dodajemy starty na tarce ser grana padano. Do drugiego naczynia wrzucamy mąkę.
Umyte, osuszone i oczyszczone z błonek plastry schabu doprawiamy z dwóch stron pieprzem i solą. Następnie schab obtaczamy w mące i serowej panierce. Smażymy z każdej strony ok. 2-3 minut na średnim ogniu.
Jak podawać
Na talerz wykładamy purée i sos pomidorowo-oliwkowy, następnie nakładamy wysmażone plastry schabu. Dekorujemy natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Plastry smażonego schabu z chorizo i oliwkami z zapiekanką z kalarepy
W tym daniu kiełbasa chorizo spotka się z polską kalarepą oraz schabem. Przekonaj się, co z tego wyniknie.
Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką
Popularne danie w stylu włoskim, przyrządzone z plastrów mięsa, szynki parmeńskiej i aromatycznej szałwii, a do tego pyszne dodatki.
Schab ze smażonymi bananami
Schab podany z bananami oraz słodką salsą z warzyw i owoców mango. Pomysł na mięso w egzotycznym stylu.
Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami
Chrupiące pistacje i orientalna mieszanka warzywna – sposób na zwykły schab w niezwykłym wydaniu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piłka nożna po włosku (spaghetti z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi)
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą
- Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
- Ciasto z gruszkami – przepis
- Sałatka z karmelizowanymi rzodkiewkami
- Sałatka z melona i komosy ryżowej
- Focaccia na desce serów i wędlin
- Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
- Bezalkoholowy grzaniec z białego wina i pomarańczy
- Pieczona feta pasta z TikToka
- Koreczki ze schabem w boczku
- Koncentrat bulionu warzywnego
- Wegański makaron udon z tofu i warzywami
- Sos aioli
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
- Szybka zupa z ciecierzycy
- Bezglutenowe tortille z szarpaną wieprzowiną
- Sos do ravioli
- Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
- Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety
- Kanapkowe wrapy z warzywami
- Kuleczki z koziego sera
- Ośmiorniczki z grilla
- Minitorciki czekoladowe z owocami
- Baklawa grecka
- Fasolka z masłem pieprzowym i stekami
- Smoothie z borówek, mango i awokado
- Bigos rybny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
2410 dni temu
Schabu nie rozbijamy?
odpowiedz
2410 dni temu
Radku, jeśli chcesz, aby kotlety były delikatniejsze - możesz je rozbić :)
3645 dni temu
Zamiast wina do sosu, polecam użyć soku malinowego, oczywiście swojego wyrobu, no i już cukier nie będzie potrzebny, ale tylko kilka łyżek, ok 5, 3 w trakcie redukowania i 2 już finalnie. Smacznego :)
odpowiedz
3655 dni temu
danie wspaniałe,liczy się też własna umiejętność gotowania
odpowiedz
3668 dni temu
pueree z cukinii niestety jest nie najlepsze. moja rodzina stwierdziła że ble..
odpowiedz
3689 dni temu
siedzę dziś sam z dzieciakami i zastanawiałem się co im zrobić czego żonka im nie robi normalnie, i mam pomysl dzięki Pascal! siemka! Kraków pozdrawia!
odpowiedz
3689 dni temu
lecę po ser do Lidla, i całą resztę , fajny normalny obiad na czwartek u Okrasy jak zwykle przekombinowane. Ostatnio zupa cebulowa z kulkami mięsa była nie bardzo. kto słyszał by do zupy francuskiej cabulowej dawać mięso.Ale rozumiem , że niektórym to pasuje.
odpowiedz
3689 dni temu
Dziękujemy! Cieszymy się, że danie Pascala trafia w gusta całej rodziny :)
odpowiedz
3689 dni temu
puree z cukini dla mojej malej a kotlety dla starszaków , wreszcie przepis dla calej rodziny! nie muszę gotować 2 dań
odpowiedz
3689 dni temu
dzieciom bardzo smakowało!!!!!!!! super sposób na chrupiącą panierkę zrobię to jeszcze z rybą dzieki Pascal
odpowiedz
3692 dni temu
do Marcina: Tak krytykujesz wykonanie Pascala... Rozumiem, że Tobie zawsze wszystko wychodzi idealnie!?
odpowiedz
3693 dni temu
Biedne wykonanie. Panierka odchodzi od schabu, "łezki" Pascal robi jak łopatą a na następnym kadrze ma idealne jakby sos nakładał szablonem. Aczkolwiek przepis wypróbuję bo smakowicie sie zapowiada.
odpowiedz
zobacz wszystkie