Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- kawałek folii spożywczej
- tarkę
- blachę
- kawałek pergaminu
- ręcznik papierowy
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (termoobieg)
Przygotowanie
Umyte i osuszone plastry schabu przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i delikatnie rozklepujemy. Nacinamy błonkę na brzegach plastrów schabu. Plastry schabu odstawiamy na bok.
Do naczynia wlewamy 3 łyżki octu balsamicznego, dodajemy 1 łyżkę miodu, startą skórkę oraz sok z 1 limonki, następnie wrzucamy 1/2 pęczka posiekanej kolendry oraz 1/2 posiekanej ostrej papryczki. Do marynaty dodajemy 3 łyżki oliwy.
Przygotowane wcześniej plastry schabu zanurzamy w marynacie. Dokładnie obtaczamy w niej każdy plaster schabu i odstawiamy na bok na 20 min. Marynatę pozostawiamy do polania bananów.
Banany kroimy na pół i wzdłuż. Następnie każdą część jeszcze raz kroimy na pół i w poprzek.
Każdy kawałek banana owijamy w plaster boczku i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Blachę wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 200 stopni C (termooobieg) piekarnika na 3 minuty, aż boczek zaciśnie się na bananach. Upieczone banany odstawiamy na bok.
Salsa
Pokrojone w kostkę pomidory i mango wrzucamy do naczynia. Następnie dodajemy posiekany czosnek oraz dwie posiekane dymki. Do salsy wrzucamy 1/2 posiekanej ostrej papryczki oraz 1/2 posiekanego pęczka kolendry. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy oliwą z oliwek oraz niewielką ilością soli.
Po zamarynowaniu plastry schabu odsączamy na ręczniku papierowym. Każdy kawałek schabu układamy na mocno rozgrzanej patelni, obsmażamy krótko z obu stron (ok. 30 sekund), na schabie układamy kawałek sera brie o grubości ok. 1 cm. Plastry schabu zawijamy tak, by ser znalazł się wewnątrz mięsa (tworzymy sześcian z plastra schabu).
Banany smażymy na oddzielnej patelni, aż boczek się zrumieni. Na koniec polewamy je marynatą pozostałą po marynowaniu schabu. Całość chwilę gotujemy.
Jak podawać
Schab podajemy przełożony bananami, dekorujemy salsą.
Zobacz podobne
przepisy
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.
Rolady schabowe z serem bałkańskim
Soczyste mięso wypełnione farszem z ogórka gruntowego i słonego sera, a do tego marchew i aromatyczny sos na bazie piwa. Pycha!
Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem
Chleb, beszamel - schab upieczony w takim towarzystwie, zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Słoneczny łosoś
Łosoś zasługuje na szlachetną, ale wyrazistą oprawę. Podaj go z pomidorami, cukinią i aromatycznymi przyprawami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałata z grillowanym ananasem i kurczakiem
- Mus czekoladowy z awokado i bananami
- Kokosowy pudding ryżowy z mango
- Sum z karaibską salsą
- Szaszłyki z krewetek w marynacie jerk
- Łosoś z salsą z botwinki i maślanymi szparagami
- Łupacz z salsą pomidorową
- Schab ze śliwką z grillowanymi batatami
- Schab na dwa sposoby
- Bananowa kawa mrożona z mango
- Bananowe pancakes
- Trifle bananowo-czekoladowy
- Dyniowe pancakes z karmelizowanymi bananami
- Banoffee w słoiku
- Biskwity z kremem i owocami
- Sałatka z buraków z miętą i serem
- Miniomlety pomidorowe
- Domowe lody szparagowe
- Tarta z warzywami na patelnię
- Palia w cytrynach
- Pak choi z jajkiem i wędzonym łososiem
- Domowy blok czekoladowy
- Tort owocowy z bitą śmietaną
- Napoleonka waniliowa
- Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym”
- Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
- Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów
- Wegańskie kiełbaski z sałatką
- Kanapka z bekonem, sałatą i pomidorem
- Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (16)
2848 dni temu
Wyszło obłędnie dobre, zaproszeni goście mówili, że od bardzo dawna nie jedli czegoś tak pysznego. Oczywiście każdy chciał dostać przepis. Smaki się wspaniale zgrały i uzupełniały w zaskakujący sposób. Martwiłam się, że schab będzie surowy, ale wyszedł soczysty i kruchy. Dziękuje za przepis :)
odpowiedz
2991 dni temu
Wypróbowałem. Za duzo kolędry...
odpowiedz
2991 dni temu
Ilość kolendry zawsze możemy dostosować do własnych preferencji, a jeśli za nią nie przepadamy - możemy pominąć :)
3478 dni temu
dziś podejmuję wyzwanie
odpowiedz
3576 dni temu
Zrobiłem już to danie kilka razy dla różnych gości, bardzo smakowało zarówno młodym jak i starszym. Trzeba pamiętać tylko o jednym: zapamiętajcie składniki bo goście są zachwyceni i przepytują jak to zostało zrobione :)
odpowiedz
3617 dni temu
Banany owinięte w boczek to poezja :)) Byłam pewna, że nie uda mi się tego spróbować. A teraz wszystkim opowiadam jakie to było cudowne odkrycie smakowe :)
odpowiedz
3720 dni temu
Kolejne odkrycie w kuchni. Takie dania uwielbiam, i wszystkim smakowało. Banany w boczku - REWELACJA! do marynaty dodaję więcej miodu jak limonka jest soczysta. Polecam
odpowiedz
3736 dni temu
Wyszło bardzo smaczne! Dosyć niecodzienne danie, dla osób, które lubią eksperymentować i nie zadowolą się zwykłym kurczakiem z ryżem.
odpowiedz
3737 dni temu
Po raz pierwszy i ostatni - jedno z najgorszych dań jakie spróbowałem przyrządzić (mówię o marynowanym mięsie). Przez ocet balsamiczny jest ono kwaśne, ogólnie marynatę przydałoby się zmienić. Totalnie nie polecam, jestem rozczarowany.
odpowiedz
3737 dni temu
Właśnie skończyłem przyżądzać to danie. Rewelacja - fantastyczny zestaw smaków.
odpowiedz
3738 dni temu
Niestety po raz pierwszy...niesmaczne. Ni słodkie, ni słone, niedobre, szczególne schab. Najlepsze z tego wszystkiego ...banany w boczku . Dziecko też rozczarowane, zasugerowała zmienić marynatę.
odpowiedz
3741 dni temu
pycha, pycha, pycha:) Dzisiaj robiłam i polecam, uwielbiam kiedy na talerzu jest bomba smaków :)
odpowiedz
3741 dni temu
wspaniale brzmi, wyprubuje!!!! dzieki za pokaz, to lepsze niz kazda racepta
odpowiedz
3743 dni temu
ps. Do salsy jeżeli nie masz kolendry użyłbym np. mięty, też powinno pasować :)
odpowiedz
3743 dni temu
@ Matylda Myślę, że startych nasion kolendry można śmiało użyć, choć smak mają lekko słodki z pomarańczową nutą, natomiast liście mają trochę inną nutę zapachową i smakową (limonkowy?). Kolendra jest też dość intensywną przyprawą więc trzeba uważać, żeby nie przesadzić (zwłaszcza z nasionami). Co do miodu, tu też chyba jest dowolność, syrop klonowy spełni moim zdaniem swoją rolę, można śmiało go użyć. Zwłaszcza, że poszczególne gatunki miodów również różnią się smakiem. Podczas obróbki termicznej główną rolę i tak odegra karmelizacja cukrów. Pozdrawiam
odpowiedz
3744 dni temu
Witam, Jedno pytanie do przepisu - czy w marynacie kolendra świeża i nasiona kolendry (ew. suszona) da taki sam lub porównywalny efekt? I jeszcze jedno - czy zamiast miodu można użyć np. syrop klonowy??
odpowiedz
zobacz wszystkie