zobacz film Schab ze smażonymi bananami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • kawałek folii spożywczej
  • tarkę
  • blachę
  • kawałek pergaminu
  • ręcznik papierowy
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (termoobieg)

Przygotowanie

Umyte i osuszone plastry schabu przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i delikatnie rozklepujemy. Nacinamy błonkę na brzegach plastrów schabu. Plastry schabu odstawiamy na bok.

Do naczynia wlewamy 3 łyżki octu balsamicznego, dodajemy 1 łyżkę miodu, startą skórkę oraz sok z 1 limonki, następnie wrzucamy 1/2 pęczka posiekanej kolendry oraz 1/2 posiekanej ostrej papryczki. Do marynaty dodajemy 3 łyżki oliwy.

Przygotowane wcześniej plastry schabu zanurzamy w marynacie. Dokładnie obtaczamy w niej każdy plaster schabu i odstawiamy na bok na 20 min. Marynatę pozostawiamy do polania bananów.

Banany kroimy na pół i wzdłuż. Następnie każdą część jeszcze raz kroimy na pół i w poprzek.

Każdy kawałek banana owijamy w plaster boczku i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Blachę wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 200 stopni C (termooobieg) piekarnika na 3 minuty, aż boczek zaciśnie się na bananach. Upieczone banany odstawiamy na bok.

Salsa

Pokrojone pomidory i mango wrzucamy do naczynia. Następnie dodajemy posiekany czosnek oraz dwie posiekane dymki. Do salsy wrzucamy 1/2 posiekanej ostrej papryczki oraz 1/2 posiekanego pęczka kolendry. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy oliwą z oliwek oraz niewielką ilością soli.

Po zamarynowaniu plastry schabu odsączamy na ręczniku papierowym. Każdy kawałek schabu układamy na mocno rozgrzanej patelni, obsmażamy krótko z obu stron (ok. 30 sekund), na schabie układamy kawałek sera brie o grubości ok. 1 cm. Plastry schabu zawijamy tak, by ser znalazł się wewnątrz mięsa (tworzymy sześcian z plastra schabu).

Banany smażymy na oddzielnej patelni, aż boczek się zrumieni. Na koniec polewamy je marynatą pozostałą po marynowaniu schabu. Całość chwilę gotujemy.

Jak podawać

Schab podajemy przełożony bananami, dekorujemy salsą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Gość Gość
    401 dni temu
    Wyszło obłędnie dobre, zaproszeni goście mówili, że od bardzo dawna nie jedli czegoś tak pysznego. Oczywiście każdy chciał dostać przepis. Smaki się wspaniale zgrały i uzupełniały w zaskakujący sposób. Martwiłam się, że schab będzie surowy, ale wyszedł soczysty i kruchy. Dziękuje za przepis :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    544 dni temu
    Wypróbowałem. Za duzo kolędry...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    544 dni temu
    Ilość kolendry zawsze możemy dostosować do własnych preferencji, a jeśli za nią nie przepadamy - możemy pominąć :)
  • Gośćramzes59 Gośćramzes59
    1031 dni temu
    dziś podejmuję wyzwanie

    odpowiedz

  • MK MK
    1129 dni temu
    Zrobiłem już to danie kilka razy dla różnych gości, bardzo smakowało zarówno młodym jak i starszym. Trzeba pamiętać tylko o jednym: zapamiętajcie składniki bo goście są zachwyceni i przepytują jak to zostało zrobione :)

    odpowiedz

  • Milena Milena
    1170 dni temu
    Banany owinięte w boczek to poezja :)) Byłam pewna, że nie uda mi się tego spróbować. A teraz wszystkim opowiadam jakie to było cudowne odkrycie smakowe :)

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1273 dni temu
    Kolejne odkrycie w kuchni. Takie dania uwielbiam, i wszystkim smakowało. Banany w boczku - REWELACJA! do marynaty dodaję więcej miodu jak limonka jest soczysta. Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1289 dni temu
    Wyszło bardzo smaczne! Dosyć niecodzienne danie, dla osób, które lubią eksperymentować i nie zadowolą się zwykłym kurczakiem z ryżem.

    odpowiedz

  • American Indyk American Indyk
    1290 dni temu
    Po raz pierwszy i ostatni - jedno z najgorszych dań jakie spróbowałem przyrządzić (mówię o marynowanym mięsie). Przez ocet balsamiczny jest ono kwaśne, ogólnie marynatę przydałoby się zmienić. Totalnie nie polecam, jestem rozczarowany.

    odpowiedz

  • Piotr Sokołowski Piotr Sokołowski
    1290 dni temu
    Właśnie skończyłem przyżądzać to danie. Rewelacja - fantastyczny zestaw smaków.

    odpowiedz

  • Ognista Ognista
    1291 dni temu
    Niestety po raz pierwszy...niesmaczne. Ni słodkie, ni słone, niedobre, szczególne schab. Najlepsze z tego wszystkiego ...banany w boczku . Dziecko też rozczarowane, zasugerowała zmienić marynatę.

    odpowiedz

  • leeloo182 leeloo182
    1294 dni temu
    pycha, pycha, pycha:) Dzisiaj robiłam i polecam, uwielbiam kiedy na talerzu jest bomba smaków :)

    odpowiedz

  • Ula Ula
    1294 dni temu
    wspaniale brzmi, wyprubuje!!!! dzieki za pokaz, to lepsze niz kazda racepta

    odpowiedz

  • Greg Greg
    1296 dni temu
    ps. Do salsy jeżeli nie masz kolendry użyłbym np. mięty, też powinno pasować :)

    odpowiedz

  • Greg Greg
    1296 dni temu
    @ Matylda Myślę, że startych nasion kolendry można śmiało użyć, choć smak mają lekko słodki z pomarańczową nutą, natomiast liście mają trochę inną nutę zapachową i smakową (limonkowy?). Kolendra jest też dość intensywną przyprawą więc trzeba uważać, żeby nie przesadzić (zwłaszcza z nasionami). Co do miodu, tu też chyba jest dowolność, syrop klonowy spełni moim zdaniem swoją rolę, można śmiało go użyć. Zwłaszcza, że poszczególne gatunki miodów również różnią się smakiem. Podczas obróbki termicznej główną rolę i tak odegra karmelizacja cukrów. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1297 dni temu
    Witam, Jedno pytanie do przepisu - czy w marynacie kolendra świeża i nasiona kolendry (ew. suszona) da taki sam lub porównywalny efekt? I jeszcze jedno - czy zamiast miodu można użyć np. syrop klonowy??

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram