
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 2 naczynia żaroodporne
- toster
- piekarnik rozgrzany do 180°C (termoobieg).
Przygotowanie
8 kromek chleba opiekamy w tosterze.
Sos beszamel
60 g masła rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu. Do rozpuszczonego w rondlu masła dodajemy 2 łyżki mąki. Cały czas mieszamy.
Dodajemy 600 ml zimnego mleka i mieszamy bardzo dokładnie i bardzo energicznie trzepaczką, podgotowując. Mieszamy. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Całość mieszamy i zestawiamy z ognia.
Schab
Plastry schabu pozbawione białych błonek doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Patelnię grillową smarujemy tłuszczem za pomocą ręcznika papierowego. Sos beszamelowy ściągamy z ognia.
Na patelni grillowej grillujemy z obu stron plastry schabu, po chwili grillowania kładziemy plastry schabu na talerz.
Opieczone kawałki chleba smarujemy z wierzchu beszamelem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na chlebie układamy plastry schabu, mięso zakrywamy sosem beszamelowym.
Całość posypujemy startym ementalerem. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut (aż ser z góry się zarumieni).
Sałatka
Do miski przelewamy sok z 1/2 cytryny, dodajemy sól, pieprz i za pomocą trzepaczki mieszamy, dodajemy oliwę z oliwek.
Do czystej miski wrzucamy pokrojone w półtalarki rzodkiewki, posiekanego ogórka bez gniazd nasiennych, pokrojoną w dużą kostkę paprykę zieloną i czerwoną, cebulę pokrojoną w piórka, pomidory pokrojone na osiem części i porwaną na kawałki sałatę masłową. Dodajemy posiekaną miętę i pietruszkę. Mieszamy.
Sos maślano-ziołowy
Na małą patelnię ścieramy skórkę ze sparzonej i wyszorowanej cytryny. Dodajemy do niej 70 g masła, czekamy, aż się podgrzeje. Dodajemy posiekaną pietruszkę i bazylię. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Ściągamy z ognia.
Jak podawać
Sałatkę przekładamy do miski, polewamy winegretem, mieszamy. Wyciągamy z piekarnika schab. Kawałek chleba ze schabem wyciągamy na talerz. Schab polewamy z góry sosem maślano-ziołowym.
Zobacz podobne
przepisy
Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
Plastry mięsa w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, a do tego pyszna sałatka. Proste, lekkie i pełne smaku danie!

Jak przygotować schab?
Zobacz triki i dowiedz się, jak rozbijać mięso i co zrobić, żeby plastry schabu zachowały idealny kształt podczas smażenia.

Rolady schabowe z serem bałkańskim
Soczyste mięso wypełnione farszem z ogórka gruntowego i słonego sera, a do tego marchew i aromatyczny sos na bazie piwa. Pycha!

Komentarze (7)
2925 dni temu
Polecam 8/10.
odpowiedz
3313 dni temu
Danie bardzo mi si spodobało,robiłem je nie raz ,jest szybkie w przygotowaniu i treściwe,więcej takich dań,pozdrawiam kuchnię Lidla.
odpowiedz
3626 dni temu
super przepis, choc jak przeczytalam ze to kotlet na chlebie, bylam sceptyczna, ale ostatecznie mąż zrobił to danie i wyszło naprawde pyszota, polecam
odpowiedz
3627 dni temu
Szybki i prosty przepis, wystarczy podsmażyć i do piekarnika, schab w lidlu w promocji, może jeszcze roladki zrobię :)
odpowiedz
3629 dni temu
po 20 mienutach bedzie upieczone na pewno, tym bardziej ze najpierw bylo podsmazone. Skoro ja robie schab na parze i jest dobry po 15 minutach tu na pewno nie bedzie surowy :)
odpowiedz
3630 dni temu
Nie wierzę, że mięso będzie dobrze upieczone po 20minutach.
odpowiedz
3630 dni temu
Kolejny pyszny pomysł na wykorzystanie schabu, fajnie że lidl zrobił promocję.
odpowiedz
zobacz wszystkie