Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię spożywczą
- patelnię grillową
- tłuczek do mięsa
- papier do pieczenia
- naczynie żaroodporne z pokrywką
- wykałaczki
- piekarnik rozgrzany do 180°C (termoobieg).
Farsz do rolad
Ser bałkański kruszymy drobno i wrzucamy do miski, następnie rozgniatamy go widelcem.
Ser doprawiamy mielonym białym pieprzem i niewielką ilością oleju rzepakowego.
Dodajemy 1 cebulę dymkę pokrojoną w kosteczkę, 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku i obrane ogórki gruntowe, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kosteczkę (część przygotowanej ilości) oraz 3/4 przygotowanej ilości mięty (same listki, bez łodyg, łodygi odkładamy, a kilka listków pozostawiamy do dekoracji). Mieszamy. Doprawiamy jeszcze odrobiną oleju rzepakowego. Ponownie mieszamy. Odstawiamy.
Rolady schabowe
Plastry schabu myjemy, osuszamy, następnie zawijamy w folię i dobrze rozbijamy za pomocą tłuczka na grubość około 1/2 cm, równomiernie na całej powierzchni. Doprawiamy je odrobiną białego pieprzu i zawijamy w nie farsz. Spinamy wykałaczkami. Roladki ze schabu pieczemy na patelni grillowej (wcześniej natłuszczonej niewielką ilością oleju rzepakowego).
Marchewki
Naczynie żaroodporne wykładamy pergaminem, wkładamy obrane i pokrojone wzdłuż na połówki marchewki, podlewamy je niewielką ilością wody, dodajemy 10-20 g masła, pokrojonego w kostkę, dodajemy zmiażdżone łodygi mięty, sól, biały pieprz i 1 rozgnieciony ząbek czosnku, zakrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 35-45 minut.
Sos piwny
Do garnka wrzucamy masło (2 łyżki), czekamy, aż się rozpuści. Do rozpuszczonego masła dodajemy taką samą ilość mąki pszennej i energicznie mieszamy aż do momentu powstania zasmażki.
W czystym garnku upalamy cukier trzcinowy na karmel, 2 małe dymki drobno kroimy. Do skarmelizowanego cukru dodajemy pokrojone dymki, do przesmażonej dymki dodajemy zmiażdżoną gałązkę mięty, całość zalewamy ciemnym piwem. Gdy sos się zagotuje i delikatnie zredukuje, stopniowo dodajemy zasmażkę, gotujemy, mieszamy. Następnie doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku. Mieszamy. Wyciągamy gałązkę mięty. Zestawiamy garnek z ognia, dodajemy pozostałą część ogórków pokrojonych w kosteczkę i pozostałą część świeżej mięty.
Sos piwny przelewamy na talerz, z roladek wyjmujemy wykałaczki. Roladki układamy w sosie razem z marchewkami wyjętymi z piekarnika. Dekorujemy listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Roladki z cukinii
Koreczki z cukinii wypełnione kremową mieszanką serową to pomysł nie tylko na przyjęcie, ale także na szybką przekąskę!
Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
Soczysty, pachnący, doskonały! Taki jest schab przygotowany według tego przepisu. Jego smak przypadnie do gustu każdemu.
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.
Roladki z bakłażana z fetą
Przekąska w greckim stylu. Podawane na zimno roladki sprawdzą się podczas każdego przyjęcia. Goście będą zachwyceni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kapusta z grochem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik krakowski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kompot z suszu z cytryną
- Błyskawiczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Piernik staropolski
- Kutia
- Ryba po japońsku
- Uszka z grzybami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (24)
3893 dni temu
Roladki całkiem smaczne ale o wiele mniej farszu trzeba dodać by się smażyły a nie dusiły, za to sos...eh jedno z moich bardziej ulubionych piw w ogóle mi nie smakowało przez to całe gotowanie, zagęszczanie i dodatki, chyba już z jasnego piwa lub białego wina był by lepszy do tej potrawy
odpowiedz
3984 dni temu
Marchewka po 50 min pieczenia nadal była twarda i chrupiąca, chyba smaczniejsza byłaby z wody. Sos gorzki, roladki mdłe, ale razem smakowały całkiem dobrze. Ogólnie potrawa dosyć smaczne, ale bardzo pracochłonna. Raczej nie powtórzę.
odpowiedz
4022 dni temu
sos piwny na piwie porter bardzo ciekawy, dałbym tylko z 1 łyżkę cukru trzcinowego więcej i bez ogórka i skomponowałbym np. z smażonym pstrągiem nakrapianej sokiem z cytryną
odpowiedz
4035 dni temu
roladki przepyszne, nawet moje roczne dziecko jadło, marchewka mega dobra, sosu nie robiłam. Nie dodałam mięty, bo zapomniałam kupić i zamiast pieprzu białego dałam ziołowy. dla mnie to jedno z ulubionych dań :)
odpowiedz
4181 dni temu
No teraz to jest dla mnie argument gorzkiego sosu, mój cukier faktycznie w czasie przyżądzania kapeczke sie przypalił hehe, w koncu mam tylko dwie ręce, następnym razem się bardziej postaram :)
odpowiedz
4181 dni temu
Tata, porter jest piwem z gatunku piw ciemnych, lecz oczywiście, nie każde ciemne piwo jest porterem. Natomiast by sos nie był gorzki, należy ostrożnie karmelizować cukier - nie może się przypalić!
odpowiedz
4183 dni temu
Potwierdzam, roladki ok, za to sos strasznie gorzki, chyba to wina portera, w filmie używa "ciemnego piwa" a w przepisie jest "porter", a to przecież ogromna różnica! Jak między krzesłem, a krzesłem elektrycznym...
odpowiedz
4184 dni temu
1-2 cm? Ogólnie wszystko pycha było :-)
odpowiedz
4184 dni temu
zdecydowanie: piwo lepiej wypic! Sos ohydny. Roladki wychodza ok.
odpowiedz
4184 dni temu
Moimi zdaniem , drogie kucharki jeżeli nie umiecie karmelizować cukru żeby nie był gorzki to nie bierzcie się za takie rzeczy a nie piszcie że sos jest ohydny i szkoda na niego czasu. Ja robiłam i wyszedł dobry, idealnie pasujący do roladek. Pozdrawiam wszystkie " kucharki" którym sos wyszedł gorzki
odpowiedz
4187 dni temu
Roladki smaczne, marchewki też, ale sos ... mimo wszelkich chęci do próbowania nowości ... NIE! Danie powtórzę, ale z innym sosem!
odpowiedz
4187 dni temu
Roladki pyszne, troche mocniej doprawiłam, ale sos taki gorzki, że po dodaniu dodatkowej porcji cukru bałam się go spróbować:)
odpowiedz
4188 dni temu
Totalna lipa,szkoda czasu ,kasy i oczekiwań,lepiej zjeść kromkę chleba ze smalcem:( schab twardy,sos mdły,żenada :(((((
odpowiedz
4188 dni temu
sos okroooopny, reszta całkiem smaczna
odpowiedz
4188 dni temu
Roladki schabowe są pyszny,łatwo się je robi a dodatek ogórka i mięty iwealnie do nich pasuje.
odpowiedz
4189 dni temu
zapomniałam dodać, że marchewki wyszły pycha, ale ja na 5 minut przed wyjęciem otworzyłam pokrywę i były fajnie przypieczone..mmmm...
odpowiedz
4189 dni temu
Roladki genialne!Co prawda, ja także zmodyfikowałam w ten sposób, że nie dodałam mięte- bo nie miałam. Następnie roladki podsmażyłam i upiekłam w piekarniku w śmietanowym sosie- cudne wyszło, a farsz pyszny:)
odpowiedz
4189 dni temu
a ja doprawiłam farsz po swojemu, trochę inaczej zrobilam mięsko tzn usmażyłam i podgotowałam w malej ilości tegoż piwka, z reszty zrobiłam sos doprawiając go również po swojemu, do tego wszystkiego świece i winko, nam jak najbardziej smakowało, trzeba być otwartym na nowości, nowe smaki, albo się jest kucharzem i smakoszem, albo ograniczonym do kotleta i pierogów. :) pozdrawiamy i życzymy smacznego każdemu kto czuje pasję:)
odpowiedz
4189 dni temu
Szkoda piwa, lepiej wypić!
odpowiedz
4189 dni temu
Super szybki zakalec, nie polecam! Danie w smaku jest gorzkie i mdłe!
odpowiedz
4189 dni temu
Robiłam i sos jest ohydny, bardzo gorzki, zabija smak całego dania. Co do roladek nie mam zastrzeżeń chociaż farsz mógł by być bardziej wyrazisty, może z jakąś przyprawą aby mięso nie było mdłe.
odpowiedz
4189 dni temu
nom, aluminiowa :)
odpowiedz
4189 dni temu
A jest folia nieplastikowa?
odpowiedz
4190 dni temu
Fajny pomysł na roladki,takie dietetyczne a z serem bałkańskim z pewnością pyszne.
odpowiedz
zobacz wszystkie