Słoneczny łosoś
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg, góra/dół)

Przygotowanie

Czerwoną cebulę kroimy w piórka, a cukinię w półtalarki. 3/4 piórek z czerwonej cebuli układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na cebuli układamy 3/4 półtalarków cukinii. Dodajemy połowę pokrojonych w kostkę pomidorów.

Pozbawione skóry filety z łososia kroimy na pół i przyprawiamy solą i pieprzem. Filety układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy filety z łososia wkładamy igły rozmarynu, gałązki bazylii i tymianku. Na filetach układamy plasterki cytryny, a na nich warstwami układamy pozostałą cześć cebuli, cukinii oraz pomidorów.

Białe wino wlewamy do osobnego naczynia, dodajemy śmietanę 30%, a następnie pieprz i sól. Całość mieszamy. Zapiekankę polewamy 3-4 łyżkami oliwy z oliwek, następnie zalewamy śmietaną z winem. Tak przygotowanego łososia z warzywami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg, góra-dół) na ok. 25-30 minut.

Ziemniaki gotujemy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, następnie ponownie wstawiamy na palnik i dodajemy kawałki masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy posiekanym koperkiem, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Z piekarnika wyjmujemy łososia z warzywami. Na talerz wykładamy ziemniaki z koperkiem i podajemy z łososiem.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Malinka Malinka
    2787 dni temu
    Pyszne danie, bardzo delikatne i mimo, że ze śmietanką 30, wydaje się niesamowicie lekkie. Te warzywa, które w całości zanurzone były w sosie, okazały się niemalże surowe, ale my takie też lubimy. Te, które były na wierzchu, upiekły się i wyszły idealnie. Ryba świetna, bardzo cytrynowa. Sos aromatyczny. Polecam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3476 dni temu
    Aniu, dziękujemy za podzielenie się zmodyfikowaną wersją naszego przepisu :) Brzmi smacznie!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3476 dni temu
    Ja przepisem się zainspirowałam, trochę zmodyfikowałam i wyszło pysznie. Dałam cytrynę bez skórki, nie dodawałam śmietany,wina i oliwy. Za to dodałam trochę tartej marchewki. Filety z łososia, krótko obsmażyłam 30 sekund z każdej strony by się zamknęło. Piekłam w 180 stopni bez termoobiegu około 35 minut nakryte z wierzchu przezroczysta folia z rękawa do pieczenia by tak bardzo nie wysychało z wierzchu. Mi bardzo smakowało. Dziękuję kuchni Lidla za inspirację.

    odpowiedz

  • Rafal-ski Rafal-ski
    3664 dni temu
    Tak, dłużej i przynajmniej 200stopni. Robiłem najpierw w żaroodpornym z przykrywką, a po 20 minutach zdjąłem i dowaliłem jeszcze 30 minut. Cytrynę można dać bez skóry. Cebula była ok, do zalewy dałem trochę więcej wina. I nie dałem tych zielonych dodatków do ryby... bo nie miałem. Wyszło przyzwoicie.

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    3711 dni temu
    Sposób na łososia znakomity. Ryba wychodzi aromatyczna i soczysta. Kwestia cebuli i cytryny to rzecz indywidualnego doboru. Ja rzeczywiście przesadziłam z cebulą, a cytryny dałam mniej. Następnym razem cebulkę lekko podsmażę, aby była delikatniejsza i będzie idealnie.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3739 dni temu
    zrobiłam, rodzina sie naostrzyła i co ? wyszła winna gorycz. Juz któryś raz nacięłam sie na cytrynę , która nie obrana ze skóry jest po prostu gorzka , mimo mycia i parzenia :( a tak lubimy łososia :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3739 dni temu
    warzywa puscily bardzo duzo wody. do tego mimo tego, ze uzylam dobrej jakosci wina, ono plus cytryna wg mnie spowodowaly, ze potrawa wyszla troche za kwasna, srednio zbalansowana.

    odpowiedz

  • Pablito Pablito
    3743 dni temu
    Świetne:] Łosoś wyszedł idealnie:P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3745 dni temu
    Łosoś musiał się robić zdecydowanie dłużej niż 30 min, bo inaczej był surowy. Ogólnie danie przeciętne, lecz zdrowe. Warzywa smaczne a łososia polecam z innego przpisu Pascala. https://kuchnialidla.pl/Soczysty-losos-z-sosem-z-rukoli ŁOSEK z tego przepisu jest najlpeszy. Ale proonuję każdemu zwiększyć stopnie do 100-120 i piec 25-28 min. Mięciutki, soczysty

    odpowiedz

  • niezapominajka niezapominajka
    3746 dni temu
    Totalny Niewypał! Wszystko właściwie się ugotowało w zalewie. Pomijam fakt, iż w rzeczywistości danie nie wygląda tak jak na zdjęciu. Niesmaczne. Przykro mi - przepis ODPADA!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3746 dni temu
    Wyszło pyszne, natomiast dał bym mniej cebuli, no ale, kto co lubi :)

    odpowiedz

  • Pyza25 Pyza25
    3748 dni temu
    Ja jestem w trakcie, mój łosoś własnie się piecze :) pięknie wyglada mysle za smakować będzie jeszcze lepiej:)

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3748 dni temu
    Super! Wczoraj robiłam, tylko zmodyfikowałam go tak, żeby pasował do cukrzycowej diety :) Wersja light: http://my-sweet-little-precious.blogspot.com/2014/08/kulinarnie-soneczny-osos-w-warzywach.html

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3749 dni temu
    Proszę o zamieszczanie informacji o ilości kcal w przepisach

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3752 dni temu
    Drogi Gościu Gno, wino możesz całkowicie pominąć. Dodaj wówczas nieco więcej śmietanki.

    odpowiedz

  • GośćGno GośćGno
    3752 dni temu
    czy wino można czymś zastąpić lub czy jest konieczność jego dodania??

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!