Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg, góra/dół)
Przygotowanie
Czerwoną cebulę kroimy w piórka, a cukinię w półtalarki. 3/4 piórek z czerwonej cebuli układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na cebuli układamy 3/4 półtalarków cukinii. Dodajemy połowę pokrojonych w kostkę pomidorów.
Pozbawione skóry filety z łososia kroimy na pół i przyprawiamy solą i pieprzem. Filety układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy filety z łososia wkładamy igły rozmarynu, gałązki bazylii i tymianku. Na filetach układamy plasterki cytryny, a na nich warstwami układamy pozostałą cześć cebuli, cukinii oraz pomidorów.
Białe wino wlewamy do osobnego naczynia, dodajemy śmietanę 30%, a następnie pieprz i sól. Całość mieszamy. Zapiekankę polewamy 3-4 łyżkami oliwy z oliwek, następnie zalewamy śmietaną z winem. Tak przygotowanego łososia z warzywami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg, góra-dół) na ok. 25-30 minut.
Ziemniaki gotujemy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, następnie ponownie wstawiamy na palnik i dodajemy kawałki masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy posiekanym koperkiem, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Z piekarnika wyjmujemy łososia z warzywami. Na talerz wykładamy ziemniaki z koperkiem i podajemy z łososiem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem
Inne spojrzenie na łososia, tym razem w rozgrzewającej odsłonie: w marynacie miodowo - musztardowej z imbirem.
Grillowany łosoś w sosie śmietanowo – szafranowym
Jeżeli uwielbiasz łososia, wypróbuj koniecznie przepis na grillowaną rybę w delikatnym sosie śmietanowo-szafranowym.
Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
Oryginalny pomysł na grilla. Kawałki ryby w paprykowym sosie i kapusta z rusztu zasmakują każdemu!
Schab ze smażonymi bananami
Schab podany z bananami oraz słodką salsą z warzyw i owoców mango. Pomysł na mięso w egzotycznym stylu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Piernik staropolski
- Wigilijny makowiec
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (16)
2817 dni temu
Pyszne danie, bardzo delikatne i mimo, że ze śmietanką 30, wydaje się niesamowicie lekkie. Te warzywa, które w całości zanurzone były w sosie, okazały się niemalże surowe, ale my takie też lubimy. Te, które były na wierzchu, upiekły się i wyszły idealnie. Ryba świetna, bardzo cytrynowa. Sos aromatyczny. Polecam :)
odpowiedz
3506 dni temu
Aniu, dziękujemy za podzielenie się zmodyfikowaną wersją naszego przepisu :) Brzmi smacznie!
odpowiedz
3506 dni temu
Ja przepisem się zainspirowałam, trochę zmodyfikowałam i wyszło pysznie. Dałam cytrynę bez skórki, nie dodawałam śmietany,wina i oliwy. Za to dodałam trochę tartej marchewki. Filety z łososia, krótko obsmażyłam 30 sekund z każdej strony by się zamknęło. Piekłam w 180 stopni bez termoobiegu około 35 minut nakryte z wierzchu przezroczysta folia z rękawa do pieczenia by tak bardzo nie wysychało z wierzchu. Mi bardzo smakowało. Dziękuję kuchni Lidla za inspirację.
odpowiedz
3694 dni temu
Tak, dłużej i przynajmniej 200stopni. Robiłem najpierw w żaroodpornym z przykrywką, a po 20 minutach zdjąłem i dowaliłem jeszcze 30 minut. Cytrynę można dać bez skóry. Cebula była ok, do zalewy dałem trochę więcej wina. I nie dałem tych zielonych dodatków do ryby... bo nie miałem. Wyszło przyzwoicie.
odpowiedz
3741 dni temu
Sposób na łososia znakomity. Ryba wychodzi aromatyczna i soczysta. Kwestia cebuli i cytryny to rzecz indywidualnego doboru. Ja rzeczywiście przesadziłam z cebulą, a cytryny dałam mniej. Następnym razem cebulkę lekko podsmażę, aby była delikatniejsza i będzie idealnie.
odpowiedz
3769 dni temu
zrobiłam, rodzina sie naostrzyła i co ? wyszła winna gorycz. Juz któryś raz nacięłam sie na cytrynę , która nie obrana ze skóry jest po prostu gorzka , mimo mycia i parzenia :( a tak lubimy łososia :(
odpowiedz
3769 dni temu
warzywa puscily bardzo duzo wody. do tego mimo tego, ze uzylam dobrej jakosci wina, ono plus cytryna wg mnie spowodowaly, ze potrawa wyszla troche za kwasna, srednio zbalansowana.
odpowiedz
3773 dni temu
Świetne:] Łosoś wyszedł idealnie:P
odpowiedz
3775 dni temu
Łosoś musiał się robić zdecydowanie dłużej niż 30 min, bo inaczej był surowy. Ogólnie danie przeciętne, lecz zdrowe. Warzywa smaczne a łososia polecam z innego przpisu Pascala. https://kuchnialidla.pl/Soczysty-losos-z-sosem-z-rukoli ŁOSEK z tego przepisu jest najlpeszy. Ale proonuję każdemu zwiększyć stopnie do 100-120 i piec 25-28 min. Mięciutki, soczysty
odpowiedz
3776 dni temu
Totalny Niewypał! Wszystko właściwie się ugotowało w zalewie. Pomijam fakt, iż w rzeczywistości danie nie wygląda tak jak na zdjęciu. Niesmaczne. Przykro mi - przepis ODPADA!
odpowiedz
3776 dni temu
Wyszło pyszne, natomiast dał bym mniej cebuli, no ale, kto co lubi :)
odpowiedz
3778 dni temu
Ja jestem w trakcie, mój łosoś własnie się piecze :) pięknie wyglada mysle za smakować będzie jeszcze lepiej:)
odpowiedz
3778 dni temu
Super! Wczoraj robiłam, tylko zmodyfikowałam go tak, żeby pasował do cukrzycowej diety :) Wersja light: http://my-sweet-little-precious.blogspot.com/2014/08/kulinarnie-soneczny-osos-w-warzywach.html
odpowiedz
3779 dni temu
Proszę o zamieszczanie informacji o ilości kcal w przepisach
odpowiedz
3782 dni temu
Drogi Gościu Gno, wino możesz całkowicie pominąć. Dodaj wówczas nieco więcej śmietanki.
odpowiedz
3782 dni temu
czy wino można czymś zastąpić lub czy jest konieczność jego dodania??
odpowiedz
zobacz wszystkie