Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ręcznik papierowy
- naczynie żaroodporne
- papier i blachę do pieczenia
- patelnię grillową
- rozgrzej piekarnik do 120°C (termoobieg)
Marynata
Kolendrę i 2-3 ząbki czosnku drobno siekamy. Imbir obieramy i również siekamy. Pomarańcze myjemy, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok do miseczki. Dodajemy musztardę Dijon, czosnek, miód, imbir, paprykę ostrą w proszku, 2 łyżki posiekanej kolendry. Mieszamy.
Filety z łososia myjemy, pozbawiamy skóry i przekładamy do naczynia. Tak przygotowane ryby smarujemy marynatą, zakrywamy folią i marynujemy przez 15 minut.
Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm, solimy i odstawiamy na dłuższą chwilę. Następnie płuczemy je pod bieżącą wodą, osuszamy, obtaczamy w mące, smażymy na patelni na dość dużej ilości oleju rzepakowego, solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C (tylko w celu utrzymania temperatury).
Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Na patelnię z niewielką ilością oleju rzepakowego wrzucamy 2 drobno pokrojone ząbki czosnku roztarte z niewielką ilością soli i pokrojone pomidory.
Marynatę, którą smarowaliśmy łososia, przelewamy do garnka i redukujemy na wolnym ogniu.
Filety z łososia smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (nie doprowadzamy do wysuszenia łososia na patelni), następnie przekładamy je na kratkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przed włożeniem do pieca fi lety z łososia smarujemy zredukowaną w garnku marynatą. Filety z łososia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C na 5-6 minut.
Do sosu pomidorowego dodajemy sól, pieprz, czekamy 5 minut, wrzucamy garść posiekanej kolendry, mieszamy, sos pomidorowy wykładamy na talerz, bakłażan wyjmujemy z pieca, wykładamy stek z łososia, polewamy marynatą, dekorujemy kilkoma listkami kolendry.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego
Grillowany łosoś, podawany z dodatkiem delikatnego jabłkowego purée i kopru włoskiego jako aromatycznego kontrastu.
Łosoś w warzywach na ostro
Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.
Rolady schabowe z serem bałkańskim
Soczyste mięso wypełnione farszem z ogórka gruntowego i słonego sera, a do tego marchew i aromatyczny sos na bazie piwa. Pycha!
Rolady z łopatki z ziołami
Aromatyczne zioła, ostra musztarda Dijon, słodki miód i czarne oliwki to sekret wieprzowiny po śródziemnomorsku.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak z Antyli
- Aromatyczna karkówka z grilla
- Przepiórka w musztardzie i pomarańczach
- Jagnięcina w marynacie musztardowej
- Indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry
- Pożywna sałatka z kiwi, bananami i pomidorami
- Sałatka z awokado i ogórków z szynką prosciutto
- Pad thai z warzywami i pieczonym łososiem
- Łosoś w orientalnej marynacie
- Pierogi z jagodami
- Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
- Zupa solanka
- Piernik z marchwi
- Spaghetti z kurczakiem i serem Grana Padano
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Kotleciki jagnięce
- Palia w cytrynach
- Bigos rybny
- DESER SZAMPAŃSKI
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Wegański pad thai z tofu
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Wieniec wielkanocny
- Ciastka pisanki
- Hummus grzybowy
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Tort cynamonowy
- Zupa gyros
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (18)
503 dni temu
Dzień dobry, czy zamiast świeżego mogę dać imbir w proszku i ile? Pozdrawiam
odpowiedz
500 dni temu
Smak będzie inny, jeśli zdecydujesz się na wykorzystanie imbiru w proszku, jednak jeśli chcesz spróbować takiej wersji, 1 płaska łyżeczka powinna być odpowiednią ilością. Również pozdrawiamy!
821 dni temu
Dobre polecam
odpowiedz
3850 dni temu
Jest pysznie! Dziękuje :)
odpowiedz
3879 dni temu
Zrobiliśmy to dziś z Pszczołą. Wyszło genialne. Dziękujemy Ci Pascal za inspirację i w efekcie bardzo udaną kolację. Po takiej kolacji można zrobić tylko jedno - będziemy się kochać :-)
odpowiedz
3907 dni temu
bardzo dobry przepis. pomarańcza duzo lepiej smakuje niz jak w wiekszosci przepisow z lososiem - cytryna. polecam!
odpowiedz
3988 dni temu
O matko kochana jakież to było pyszne!
odpowiedz
4000 dni temu
Dziś zrobiłam :) i naprawdę jest przepyszny :)
odpowiedz
4051 dni temu
super pyszne!!! polecam :)
odpowiedz
4065 dni temu
super przepis tylko ja użyłem świeżego dorsza
odpowiedz
4078 dni temu
Bardzo fajny przepisna łososia. Imbir przypomina w smaku nieco cytrynę, dlatego tak idealnie pasuje. Na pewno wypróbuję! Zobaczymy czy przebije moją ulubioną wersję, czyli łososia w śmietanie i migdałach, takiego jak tu http://www.obiektywniwkuchni.pl/losos-w-smietanie-i-migdalach-przy-puree-z-porem-i-salacie-rzymskiej/
odpowiedz
4078 dni temu
Co ty gadasz, to jest pyszne!!!
odpowiedz
4078 dni temu
danie takie sobie nie moje smaki nie zrobię drugi raz.
odpowiedz
4079 dni temu
Koniecznie sparzyć pomarańcz bo inaczej marynata może być gorzka! Miód to cukier i potrafi się karmelizować, zbyt wysoka temperatura smażenia może spowodować szybkie brązowienie w rezultacie przypalenie. A ogólnie to jest git smakowe:-)
odpowiedz
4080 dni temu
Przepis już wypróbowany. Pycha! Naprawdę warto! Może rzeczywiście pracochłonny, ale za to nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. W niedzielę rodzina przychodzi na uroczysty obiad, więc wykorzystam ten przepis ponownie.
odpowiedz
4081 dni temu
Można też z Cukinią zamiast bakłażana.
odpowiedz
4084 dni temu
Mniam,uwielbiam łososia i bakłażana,sosik pomidorowy musi byc pyszny,jutro idę do Lidla :)
odpowiedz
4085 dni temu
Co się stało z 720p? Zamiast dodać 1080p to ograniczacie do 576p?
odpowiedz
zobacz wszystkie