Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • ręcznik papierowy
  • naczynie żaroodporne
  • papier i blachę do pieczenia
  • patelnię grillową
  • rozgrzej piekarnik do 120°C (termoobieg)

Marynata

Kolendrę i 2-3 ząbki czosnku drobno siekamy. Imbir obieramy i również siekamy. Pomarańcze myjemy, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok do miseczki. Dodajemy musztardę Dijon, czosnek, miód, imbir, paprykę ostrą w proszku, 2 łyżki posiekanej kolendry. Mieszamy.

Filety z łososia myjemy, pozbawiamy skóry i przekładamy do naczynia. Tak przygotowane ryby smarujemy marynatą, zakrywamy folią i marynujemy przez 15 minut.

Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm, solimy i odstawiamy na dłuższą chwilę. Następnie płuczemy je pod bieżącą wodą, osuszamy, obtaczamy w mące, smażymy na patelni na dość dużej ilości oleju rzepakowego, solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C (tylko w celu utrzymania temperatury).

Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Na patelnię z niewielką ilością oleju rzepakowego wrzucamy 2 drobno pokrojone ząbki czosnku roztarte z niewielką ilością soli i pokrojone pomidory.

Marynatę, którą smarowaliśmy łososia, przelewamy do garnka i redukujemy na wolnym ogniu.

Filety z łososia smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (nie doprowadzamy do wysuszenia łososia na patelni), następnie przekładamy je na kratkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przed włożeniem do pieca fi lety z łososia smarujemy zredukowaną w garnku marynatą. Filety z łososia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C na 5-6 minut.

Do sosu pomidorowego dodajemy sól, pieprz, czekamy 5 minut, wrzucamy garść posiekanej kolendry, mieszamy, sos pomidorowy wykładamy na talerz, bakłażan wyjmujemy z pieca, wykładamy stek z łososia, polewamy marynatą, dekorujemy kilkoma listkami kolendry.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (18)

Avatar
  • Gość Gość
    503 dni temu
    Dzień dobry, czy zamiast świeżego mogę dać imbir w proszku i ile? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    500 dni temu
    Smak będzie inny, jeśli zdecydujesz się na wykorzystanie imbiru w proszku, jednak jeśli chcesz spróbować takiej wersji, 1 płaska łyżeczka powinna być odpowiednią ilością. Również pozdrawiamy!
  • Gość Gość
    821 dni temu
    Dobre polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3850 dni temu
    Jest pysznie! Dziękuje :)

    odpowiedz

  • Tomek Tomek
    3879 dni temu
    Zrobiliśmy to dziś z Pszczołą. Wyszło genialne. Dziękujemy Ci Pascal za inspirację i w efekcie bardzo udaną kolację. Po takiej kolacji można zrobić tylko jedno - będziemy się kochać :-)

    odpowiedz

  • łosoś kosmiczny łosoś kosmiczny
    3907 dni temu
    bardzo dobry przepis. pomarańcza duzo lepiej smakuje niz jak w wiekszosci przepisow z lososiem - cytryna. polecam!

    odpowiedz

  • moniskar moniskar
    3988 dni temu
    O matko kochana jakież to było pyszne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4000 dni temu
    Dziś zrobiłam :) i naprawdę jest przepyszny :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4051 dni temu
    super pyszne!!! polecam :)

    odpowiedz

  • Tomasz Hamielec Tomasz Hamielec
    4065 dni temu
    super przepis tylko ja użyłem świeżego dorsza

    odpowiedz

  • Obiektywna w Kuchni Obiektywna w Kuchni
    4078 dni temu
    Bardzo fajny przepisna łososia. Imbir przypomina w smaku nieco cytrynę, dlatego tak idealnie pasuje. Na pewno wypróbuję! Zobaczymy czy przebije moją ulubioną wersję, czyli łososia w śmietanie i migdałach, takiego jak tu http://www.obiektywniwkuchni.pl/losos-w-smietanie-i-migdalach-przy-puree-z-porem-i-salacie-rzymskiej/

    odpowiedz

  • Bych Bych
    4078 dni temu
    Co ty gadasz, to jest pyszne!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4078 dni temu
    danie takie sobie nie moje smaki nie zrobię drugi raz.

    odpowiedz

  • Adam Adam
    4079 dni temu
    Koniecznie sparzyć pomarańcz bo inaczej marynata może być gorzka! Miód to cukier i potrafi się karmelizować, zbyt wysoka temperatura smażenia może spowodować szybkie brązowienie w rezultacie przypalenie. A ogólnie to jest git smakowe:-)

    odpowiedz

  • DivineWrath DivineWrath
    4080 dni temu
    Przepis już wypróbowany. Pycha! Naprawdę warto! Może rzeczywiście pracochłonny, ale za to nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. W niedzielę rodzina przychodzi na uroczysty obiad, więc wykorzystam ten przepis ponownie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4081 dni temu
    Można też z Cukinią zamiast bakłażana.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4084 dni temu
    Mniam,uwielbiam łososia i bakłażana,sosik pomidorowy musi byc pyszny,jutro idę do Lidla :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4085 dni temu
    Co się stało z 720p? Zamiast dodać 1080p to ograniczacie do 576p?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!