
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ręcznik papierowy
- naczynie żaroodporne
- papier i blachę do pieczenia
- patelnię grillową
- rozgrzej piekarnik do 120°C (termoobieg)
Marynata
Pomarańcze myjemy, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok do miseczki, dodajemy musztardę Dijon, 2-3 posiekane ząbki czosnku, miód, imbir, paprykę ostrą w proszku, 2 łyżki posiekanej kolendry. Mieszamy.
Filety z łososia przekładamy do naczynia, smarujemy marynatą, zakrywamy folią i marynujemy przez 15 minut.
Plastry bakłażana solimy, odstawiamy na dłuższą chwilę, następnie płuczemy je pod bieżącą wodą, osuszamy, obtaczamy w mące, smażymy na patelni na dość dużej ilości oleju rzepakowego, solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C (tylko w celu utrzymania temperatury).
Na patelnię z niewielką ilością oleju rzepakowego wrzucamy 2 drobno pokrojone ząbki czosnku roztarte z niewielką ilością soli i pokrojone pomidory.
Marynatę, którą smarowaliśmy łososia, przelewamy do garnka i redukujemy na wolnym ogniu.
Filety z łososia smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (nie doprowadzamy do wysuszenia łososia na patelni), następnie przekładamy je na kratkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przed włożeniem do pieca fi lety z łososia smarujemy zredukowaną w garnku marynatą. Filety z łososia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C na 5-6 minut.
Do sosu pomidorowego dodajemy sól, pieprz, czekamy 5 minut, wrzucamy garść posiekanej kolendry, mieszamy, sos pomidorowy wykładamy na talerz, bakłażan wyjmujemy z pieca, wykładamy stek z łososia, polewamy marynatą, dekorujemy kilkoma listkami kolendry.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego
Grillowany łosoś, podawany z dodatkiem delikatnego jabłkowego purée i kopru włoskiego jako aromatycznego kontrastu.

Łosoś w warzywach na ostro
Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.

Rolady schabowe z serem bałkańskim
Soczyste mięso wypełnione farszem z ogórka gruntowego i słonego sera, a do tego marchew i aromatyczny sos na bazie piwa. Pycha!

Rolady z łopatki z ziołami
Aromatyczne zioła, ostra musztarda Dijon, słodki miód i czarne oliwki to sekret wieprzowiny po śródziemnomorsku.

Komentarze (15)
2536 dni temu
Jest pysznie! Dziękuje :)
odpowiedz
2565 dni temu
Zrobiliśmy to dziś z Pszczołą. Wyszło genialne. Dziękujemy Ci Pascal za inspirację i w efekcie bardzo udaną kolację. Po takiej kolacji można zrobić tylko jedno - będziemy się kochać :-)
odpowiedz
2593 dni temu
bardzo dobry przepis. pomarańcza duzo lepiej smakuje niz jak w wiekszosci przepisow z lososiem - cytryna. polecam!
odpowiedz
2674 dni temu
O matko kochana jakież to było pyszne!
odpowiedz
2686 dni temu
Dziś zrobiłam :) i naprawdę jest przepyszny :)
odpowiedz
2737 dni temu
super pyszne!!! polecam :)
odpowiedz
2750 dni temu
super przepis tylko ja użyłem świeżego dorsza
odpowiedz
2764 dni temu
Bardzo fajny przepisna łososia. Imbir przypomina w smaku nieco cytrynę, dlatego tak idealnie pasuje. Na pewno wypróbuję! Zobaczymy czy przebije moją ulubioną wersję, czyli łososia w śmietanie i migdałach, takiego jak tu http://www.obiektywniwkuchni.pl/losos-w-smietanie-i-migdalach-przy-puree-z-porem-i-salacie-rzymskiej/
odpowiedz
2764 dni temu
Co ty gadasz, to jest pyszne!!!
odpowiedz
2764 dni temu
danie takie sobie nie moje smaki nie zrobię drugi raz.
odpowiedz
2765 dni temu
Koniecznie sparzyć pomarańcz bo inaczej marynata może być gorzka! Miód to cukier i potrafi się karmelizować, zbyt wysoka temperatura smażenia może spowodować szybkie brązowienie w rezultacie przypalenie. A ogólnie to jest git smakowe:-)
odpowiedz
2765 dni temu
Przepis już wypróbowany. Pycha! Naprawdę warto! Może rzeczywiście pracochłonny, ale za to nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. W niedzielę rodzina przychodzi na uroczysty obiad, więc wykorzystam ten przepis ponownie.
odpowiedz
2767 dni temu
Można też z Cukinią zamiast bakłażana.
odpowiedz
2770 dni temu
Mniam,uwielbiam łososia i bakłażana,sosik pomidorowy musi byc pyszny,jutro idę do Lidla :)
odpowiedz
2770 dni temu
Co się stało z 720p? Zamiast dodać 1080p to ograniczacie do 576p?
odpowiedz
zobacz wszystkie