zobacz film Rolady z łopatki z ziołami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • folię spożywczą,
  • tłuczek do mięsa,
  • sznurek do mięsa
  • naczynie żaroodporne z przykrywką
  • rozgrzej piekarnik do 170-180°C (termoobieg)

Przygotowanie

Mięso myjemy, kroimy wzdłuż włókien, aby uzyskać długi kawałek mięsa, który później będziemy zwijać w roladę. Miejsca, gdzie znajdują się błony i ścięgna, delikatnie nacinamy.

Mięso przykrywamy folią, za pomocą tłuczka rozbijamy mięso, łopatka na całej długości powinna być tej samej grubości. Odkładamy na bok. W taki sam sposób przygotowujemy pozostałą ilość mięsa.

Czarne oliwki przekładamy do miksera, dodajemy 3 ząbki czosnku, skórkę otartą z 1 cytryny, listki oderwane z kilkunastu gałązek tymianku. Pozostały tymianek odstawiamy. Do miski miksera wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i całość miksujemy. Zmiksowana pasta z oliwek powinna być gładka i jednolita.

Mięso z łopatki doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, każdy kawałek smarujemy musztardą Dijon, następnie pastą z oliwek.

Zwijamy rolady, zawiązujemy sznurkiem dookoła, niezbyt mocno. Rolady smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego na patelni z każdej strony.

Z cytryny, z której ocieraliśmy skórkę, obcinamy pozostałą skórkę (pozostawiamy sam miąższ), miąższ kroimy na mniejsze części. 9 łyżek miodu i 9 łyżek musztardy przekładamy do miski, dodajemy 2-3 szczypty majeranku.

Rolady przekładamy do wcześniej nagrzanego naczynia żaroodpornego, mięso podlewamy wodą (trochę wody wlewamy również na patelnię, na której smażyliśmy mięso, i wraz z tłuszczem przelewamy do naczynia żaroodpornego), dodajemy cząstki cytryn i 2 przekrojone główki czosnku, mięso polewamy marynatą z musztardy i miodu.

Wkładamy do piekarnika na 170-180°C (termoobieg) na 2-2,5 godziny (w trakcie pieczenia wyciągamy mięso z piekarnika, podlewamy marynatą z miodu i musztardy i ponownie wkładamy do piekarnika pod przykryciem).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (21)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3608 dni temu
    Kingo tak, możesz zastąpić zarowno tymianek jak i oliwki. Należy jednak pamiętać, że smak suszonego tymianku, jak i zielonych oliwek jest znacznie intensywniejszy.

    odpowiedz

  • kinga kinga
    3608 dni temu
    czy mozna zastapic świeży tymianek suszonym? a oliwki czarne zielonymi?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3780 dni temu
    Moniko, trudno jest zastąpić oliwki czymś podobnym w smaku. Możesz spróbować przyrządzić nadzienie z suszonymi pomidorami, jednak zaznaczamy, że wówczas otrzymasz danie w zupełnie innym smaku :)

    odpowiedz

  • Monika0190 Monika0190
    3780 dni temu
    Czym można zastąpić oliwki?

    odpowiedz

  • Maciek Maciek
    3801 dni temu
    Roladki w piecu ;) Już nie mogę się doczekać aż ich spróbuję!

    odpowiedz

  • Kasiiaa Kasiiaa
    3844 dni temu
    Wyszły super bardzo cytrynowe dobre dla milośników nietypowych smaków. Mi osobiście smakuja.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3913 dni temu
    Rolady wyszły super całkiem inne niż śląskie , polecam .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3977 dni temu
    Przekombinowane to danie. Okrasie chyba też nie wyszło, bo nawet nie zaprezentował tego na talerzu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4003 dni temu
    rolady według przepisu zrobiłam, nie polecam zaznaczę jeszcze, że gotowanie to dla mnie nie pierwszyzna co według mnie nie tak z tym przepisem... otóż za dużo różnych smaków, a ta mieszanka (cytryna, tymianek, miód, musztarda, majeranek) dała w efekcie posmak klasycznego płynu do naczyń w mięsie :) nikomu nie smakowało i tym sposobem 1,5 kg mięsa pies zjadł :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4032 dni temu
    Roladki świetnie pasują do ziemniaków i gotowanych lub grillowanych warzyw. Cieszymy się, że smakują Wam tak, że Karol dostaje oceny powyżej skali! :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4032 dni temu
    Mięsko wyszło wyborne! Miękkie, soczyste, farsz delikatny :) Naprawdę miła odmiana dla roladek nadziewanych wiecznie jednym i tym samym :) Gorąco polecam. jak dla mnie dziś Pan Okrasa dostaje 6+ :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4033 dni temu
    A z czym to podawac

    odpowiedz

  • Aga Aga
    4033 dni temu
    U nas również dzisiaj rolady, generalnie nie lubię mięs na slodko, ale z tego przepisu wyszło super , polecam :-)

    odpowiedz

  • Marta Marta
    4034 dni temu
    Własnie zrobiłam owe rolady, wyszły baardzo dobre, delikatne. Jedyny minus to taki, że bardziej czuć miód+ musztarda niż czarne oliwki z całą reszta. Mimo to POLECAM:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4034 dni temu
    KRO, oliwki są istotną częścią tego dania, dlatego niestety trudno będzie je zastąpić innym składnikiem, który odpowiadałby ich smakowi.

    odpowiedz

  • KRO KRO
    4035 dni temu
    czym zastąpić pastę z oliwek?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4039 dni temu
    Dlaczego łopatka w promocji dopiero od czwartku? To chyba jakieś jaja...

    odpowiedz

  • Marta Marta
    4039 dni temu
    Jutro idę po łopatkę ale zrobię pieczeń :) świetna cena mięsa .

    odpowiedz

  • Anka Anka
    4039 dni temu
    Lubię takie przepisy na mięska, chętnie wypróbuję, łopatkę w Lidlu czasami kupuję, fajnie że będzie promocja :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4040 dni temu
    Papryka czerwona 9,90 zł. za kg - a na obrazku pokazana łopatka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4040 dni temu
    Co się stało z 720p? Zamiast dodać 1080p to ograniczacie do 576p?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!