
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię spożywczą,
- tłuczek do mięsa,
- sznurek do mięsa
- naczynie żaroodporne z przykrywką
- rozgrzej piekarnik do 170-180°C (termoobieg)
Przygotowanie
Mięso myjemy, kroimy wzdłuż włókien, aby uzyskać długi kawałek mięsa, który później będziemy zwijać w roladę. Miejsca, gdzie znajdują się błony i ścięgna, delikatnie nacinamy.
Mięso przykrywamy folią, za pomocą tłuczka rozbijamy mięso, łopatka na całej długości powinna być tej samej grubości. Odkładamy na bok. W taki sam sposób przygotowujemy pozostałą ilość mięsa.
Czarne oliwki przekładamy do miksera, dodajemy 3 ząbki czosnku, skórkę otartą z 1 cytryny, listki oderwane z kilkunastu gałązek tymianku. Pozostały tymianek odstawiamy. Do miski miksera wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i całość miksujemy. Zmiksowana pasta z oliwek powinna być gładka i jednolita.
Mięso z łopatki doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, każdy kawałek smarujemy musztardą Dijon, następnie pastą z oliwek.
Zwijamy rolady, zawiązujemy sznurkiem dookoła, niezbyt mocno. Rolady smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego na patelni z każdej strony.
Z cytryny, z której ocieraliśmy skórkę, obcinamy pozostałą skórkę (pozostawiamy sam miąższ), miąższ kroimy na mniejsze części. 9 łyżek miodu i 9 łyżek musztardy przekładamy do miski, dodajemy 2-3 szczypty majeranku.
Rolady przekładamy do wcześniej nagrzanego naczynia żaroodpornego, mięso podlewamy wodą (trochę wody wlewamy również na patelnię, na której smażyliśmy mięso, i wraz z tłuszczem przelewamy do naczynia żaroodpornego), dodajemy cząstki cytryn i 2 przekrojone główki czosnku, mięso polewamy marynatą z musztardy i miodu.
Wkładamy do piekarnika na 170-180°C (termoobieg) na 2-2,5 godziny (w trakcie pieczenia wyciągamy mięso z piekarnika, podlewamy marynatą z miodu i musztardy i ponownie wkładamy do piekarnika pod przykryciem).
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Ramen
- Gulasz wołowy
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Corn dog
- Butter chicken
- Lody tajskie
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Krewetki w tempurze
- Tiramisu
- Jak robić ozdoby z masy cukrowej?
- Jak zrobić idealny bekon?
- Jak myć warzywa i owoce?
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (21)
3892 dni temu
Kingo tak, możesz zastąpić zarowno tymianek jak i oliwki. Należy jednak pamiętać, że smak suszonego tymianku, jak i zielonych oliwek jest znacznie intensywniejszy.
odpowiedz
3892 dni temu
czy mozna zastapic świeży tymianek suszonym? a oliwki czarne zielonymi?
odpowiedz
4064 dni temu
Moniko, trudno jest zastąpić oliwki czymś podobnym w smaku. Możesz spróbować przyrządzić nadzienie z suszonymi pomidorami, jednak zaznaczamy, że wówczas otrzymasz danie w zupełnie innym smaku :)
odpowiedz
4064 dni temu
Czym można zastąpić oliwki?
odpowiedz
4085 dni temu
Roladki w piecu ;) Już nie mogę się doczekać aż ich spróbuję!
odpowiedz
4129 dni temu
Wyszły super bardzo cytrynowe dobre dla milośników nietypowych smaków. Mi osobiście smakuja.
odpowiedz
4197 dni temu
Rolady wyszły super całkiem inne niż śląskie , polecam .
odpowiedz
4262 dni temu
Przekombinowane to danie. Okrasie chyba też nie wyszło, bo nawet nie zaprezentował tego na talerzu :)
odpowiedz
4287 dni temu
rolady według przepisu zrobiłam, nie polecam zaznaczę jeszcze, że gotowanie to dla mnie nie pierwszyzna co według mnie nie tak z tym przepisem... otóż za dużo różnych smaków, a ta mieszanka (cytryna, tymianek, miód, musztarda, majeranek) dała w efekcie posmak klasycznego płynu do naczyń w mięsie :) nikomu nie smakowało i tym sposobem 1,5 kg mięsa pies zjadł :)
odpowiedz
4316 dni temu
Roladki świetnie pasują do ziemniaków i gotowanych lub grillowanych warzyw. Cieszymy się, że smakują Wam tak, że Karol dostaje oceny powyżej skali! :)
odpowiedz
4317 dni temu
Mięsko wyszło wyborne! Miękkie, soczyste, farsz delikatny :) Naprawdę miła odmiana dla roladek nadziewanych wiecznie jednym i tym samym :) Gorąco polecam. jak dla mnie dziś Pan Okrasa dostaje 6+ :)
odpowiedz
4317 dni temu
A z czym to podawac
odpowiedz
4318 dni temu
U nas również dzisiaj rolady, generalnie nie lubię mięs na slodko, ale z tego przepisu wyszło super , polecam :-)
odpowiedz
4318 dni temu
Własnie zrobiłam owe rolady, wyszły baardzo dobre, delikatne. Jedyny minus to taki, że bardziej czuć miód+ musztarda niż czarne oliwki z całą reszta. Mimo to POLECAM:)
odpowiedz
4319 dni temu
KRO, oliwki są istotną częścią tego dania, dlatego niestety trudno będzie je zastąpić innym składnikiem, który odpowiadałby ich smakowi.
odpowiedz
4319 dni temu
czym zastąpić pastę z oliwek?
odpowiedz
4323 dni temu
Dlaczego łopatka w promocji dopiero od czwartku? To chyba jakieś jaja...
odpowiedz
4323 dni temu
Jutro idę po łopatkę ale zrobię pieczeń :) świetna cena mięsa .
odpowiedz
4324 dni temu
Lubię takie przepisy na mięska, chętnie wypróbuję, łopatkę w Lidlu czasami kupuję, fajnie że będzie promocja :)
odpowiedz
4324 dni temu
Papryka czerwona 9,90 zł. za kg - a na obrazku pokazana łopatka.
odpowiedz
4324 dni temu
Co się stało z 720p? Zamiast dodać 1080p to ograniczacie do 576p?
odpowiedz
zobacz wszystkie