Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię spożywczą,
- tłuczek do mięsa,
- sznurek do mięsa
- naczynie żaroodporne z przykrywką
- rozgrzej piekarnik do 170-180°C (termoobieg)
Przygotowanie
Mięso myjemy, kroimy wzdłuż włókien, aby uzyskać długi kawałek mięsa, który później będziemy zwijać w roladę. Miejsca, gdzie znajdują się błony i ścięgna, delikatnie nacinamy.
Mięso przykrywamy folią, za pomocą tłuczka rozbijamy mięso, łopatka na całej długości powinna być tej samej grubości. Odkładamy na bok. W taki sam sposób przygotowujemy pozostałą ilość mięsa.
Czarne oliwki przekładamy do miksera, dodajemy 3 ząbki czosnku, skórkę otartą z 1 cytryny, listki oderwane z kilkunastu gałązek tymianku. Pozostały tymianek odstawiamy. Do miski miksera wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i całość miksujemy. Zmiksowana pasta z oliwek powinna być gładka i jednolita.
Mięso z łopatki doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, każdy kawałek smarujemy musztardą Dijon, następnie pastą z oliwek.
Zwijamy rolady, zawiązujemy sznurkiem dookoła, niezbyt mocno. Rolady smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego na patelni z każdej strony.
Z cytryny, z której ocieraliśmy skórkę, obcinamy pozostałą skórkę (pozostawiamy sam miąższ), miąższ kroimy na mniejsze części. 9 łyżek miodu i 9 łyżek musztardy przekładamy do miski, dodajemy 2-3 szczypty majeranku.
Rolady przekładamy do wcześniej nagrzanego naczynia żaroodpornego, mięso podlewamy wodą (trochę wody wlewamy również na patelnię, na której smażyliśmy mięso, i wraz z tłuszczem przelewamy do naczynia żaroodpornego), dodajemy cząstki cytryn i 2 przekrojone główki czosnku, mięso polewamy marynatą z musztardy i miodu.
Wkładamy do piekarnika na 170-180°C (termoobieg) na 2-2,5 godziny (w trakcie pieczenia wyciągamy mięso z piekarnika, podlewamy marynatą z miodu i musztardy i ponownie wkładamy do piekarnika pod przykryciem).
Zobacz podobne
przepisy
Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem
Inne spojrzenie na łososia, tym razem w rozgrzewającej odsłonie: w marynacie miodowo - musztardowej z imbirem.
Rolady schabowe z serem bałkańskim
Soczyste mięso wypełnione farszem z ogórka gruntowego i słonego sera, a do tego marchew i aromatyczny sos na bazie piwa. Pycha!
Grillowany łosoś z masłem ziołowym
Łatwy i szybki przepis na soczystego łososia z grilla z dodatkiem masła ziołowego, które wzbogaca jego wyjątkowy smak.
Roladki z bakłażana z fetą
Przekąska w greckim stylu. Podawane na zimno roladki sprawdzą się podczas każdego przyjęcia. Goście będą zachwyceni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierniki
- Przekąski sylwestrowe
- Wegańska ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Sernik piernikowy
- Ryba po japońsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto na pierogi
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (21)
3674 dni temu
Kingo tak, możesz zastąpić zarowno tymianek jak i oliwki. Należy jednak pamiętać, że smak suszonego tymianku, jak i zielonych oliwek jest znacznie intensywniejszy.
odpowiedz
3674 dni temu
czy mozna zastapic świeży tymianek suszonym? a oliwki czarne zielonymi?
odpowiedz
3846 dni temu
Moniko, trudno jest zastąpić oliwki czymś podobnym w smaku. Możesz spróbować przyrządzić nadzienie z suszonymi pomidorami, jednak zaznaczamy, że wówczas otrzymasz danie w zupełnie innym smaku :)
odpowiedz
3846 dni temu
Czym można zastąpić oliwki?
odpowiedz
3867 dni temu
Roladki w piecu ;) Już nie mogę się doczekać aż ich spróbuję!
odpowiedz
3910 dni temu
Wyszły super bardzo cytrynowe dobre dla milośników nietypowych smaków. Mi osobiście smakuja.
odpowiedz
3979 dni temu
Rolady wyszły super całkiem inne niż śląskie , polecam .
odpowiedz
4043 dni temu
Przekombinowane to danie. Okrasie chyba też nie wyszło, bo nawet nie zaprezentował tego na talerzu :)
odpowiedz
4069 dni temu
rolady według przepisu zrobiłam, nie polecam zaznaczę jeszcze, że gotowanie to dla mnie nie pierwszyzna co według mnie nie tak z tym przepisem... otóż za dużo różnych smaków, a ta mieszanka (cytryna, tymianek, miód, musztarda, majeranek) dała w efekcie posmak klasycznego płynu do naczyń w mięsie :) nikomu nie smakowało i tym sposobem 1,5 kg mięsa pies zjadł :)
odpowiedz
4098 dni temu
Roladki świetnie pasują do ziemniaków i gotowanych lub grillowanych warzyw. Cieszymy się, że smakują Wam tak, że Karol dostaje oceny powyżej skali! :)
odpowiedz
4099 dni temu
Mięsko wyszło wyborne! Miękkie, soczyste, farsz delikatny :) Naprawdę miła odmiana dla roladek nadziewanych wiecznie jednym i tym samym :) Gorąco polecam. jak dla mnie dziś Pan Okrasa dostaje 6+ :)
odpowiedz
4099 dni temu
A z czym to podawac
odpowiedz
4099 dni temu
U nas również dzisiaj rolady, generalnie nie lubię mięs na slodko, ale z tego przepisu wyszło super , polecam :-)
odpowiedz
4100 dni temu
Własnie zrobiłam owe rolady, wyszły baardzo dobre, delikatne. Jedyny minus to taki, że bardziej czuć miód+ musztarda niż czarne oliwki z całą reszta. Mimo to POLECAM:)
odpowiedz
4101 dni temu
KRO, oliwki są istotną częścią tego dania, dlatego niestety trudno będzie je zastąpić innym składnikiem, który odpowiadałby ich smakowi.
odpowiedz
4101 dni temu
czym zastąpić pastę z oliwek?
odpowiedz
4105 dni temu
Dlaczego łopatka w promocji dopiero od czwartku? To chyba jakieś jaja...
odpowiedz
4105 dni temu
Jutro idę po łopatkę ale zrobię pieczeń :) świetna cena mięsa .
odpowiedz
4106 dni temu
Lubię takie przepisy na mięska, chętnie wypróbuję, łopatkę w Lidlu czasami kupuję, fajnie że będzie promocja :)
odpowiedz
4106 dni temu
Papryka czerwona 9,90 zł. za kg - a na obrazku pokazana łopatka.
odpowiedz
4106 dni temu
Co się stało z 720p? Zamiast dodać 1080p to ograniczacie do 576p?
odpowiedz
zobacz wszystkie