Marchwiowe placuszki z sosem serowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Mąkę, sól, sodę oraz proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce. Dodajemy cukier i cynamon. Następnie do mieszanki dodajemy także maślankę, mleko, jajko oraz olej. Całość mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy startą marchew, mieszamy.

Patelnię rozgrzewamy, smarujemy ją odrobiną oleju i smażymy niewielkie placuszki. Gdy placuszki zaczną się rumienić, odwracamy je na drugą stronę.

W miseczce mieszamy ze sobą twarożek, cukier puder oraz mleko. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, możemy dodać więcej mleka.

Usmażone placuszki polewamy sosem. Wierzch dekorujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (18)

Avatar
  • Gość Gość
    2339 dni temu
    czy te placuszki so w pełni zdrowe i od nich się nie tyje?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2339 dni temu
    Drogi Gościu, wpływ konkretnych produktów na kondycję organizmu to na tyle złożony temat, że ciężko nam udzielić Ci jednoznacznej odpowiedzi. Zdrowe danie to z pewnością takie, które nie wywoła niepożądanej reakcji ze względu na obecność składnika, który nie powinien znaleźć się w diecie danej osoby-warto więc sprawdzać każdy przepis pod kątem nietolerancji konkretnych produktów (np. orzechów, nabiału, mąki).

  • 3264 dni temu
    Nie mogę wydrukować przepisow, kliknięcie na "drukuj" nie skutkuje drukiem:( Pozdrawiam:) Magda

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3264 dni temu
    Spróbuj jeszcze raz, u nas wszystko działa poprawnie :)
  • Gość Gość
    3728 dni temu
    zrobiłam ściśle wg przepisu i wyszły naprawdę smacznie - jako deser wpisuje się na stałe do naszego menu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3927 dni temu
    jak używasz mąki żytniej zamiast pszennej, to wystarczy masę przed smażeniem wstawić na pół godziny, max godzinę do lodówki. mąka napęcznieje i placki będą się dobrze smażyć. miałam podobnie z naleśnikami z mąki żytniej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3943 dni temu
    Bardzo dobre

    odpowiedz

  • Jon Jon
    3944 dni temu
    Pyszne! Aczkolwiek soda oczyszczona jest zupełnie zbędna... :)

    odpowiedz

  • sla sla
    3947 dni temu
    no dobra robie 2 podejscie tym razem maka pszenna

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3950 dni temu
    sla mąka żytnia ma inną konsystencję niż mąka pszenna i to mogło być przyczyną rozpadania się placuszków. Drogi Gości, marchew trzemy na wiórki.

    odpowiedz

  • sla sla
    3950 dni temu
    mi nie wyszly ;/ uzylam maki zytniej i rozpadaly sie- nei daly sie przekrecic na druga strone

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3951 dni temu
    a jak zetrzeć marchew na miazgę czy na wióry?

    odpowiedz

  • sla sla
    3951 dni temu
    ktos probowal uzyc innej maki niz pszenna?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3953 dni temu
    ciekawy komentarz z tą sodą...przecież ona jest składnikiem proszku do pieczenia...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3955 dni temu
    Uważam, że soda jest naprawdę zbędna w przepisie na racuszki dla dzieci:)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3955 dni temu
    Pyszny pomysł na placuszki, taka zdrowsza wersja, kremowy twarożek to oczywiście Pilos naturalny homogenizowany, mniam :)

    odpowiedz

  • Kinga Kinga
    3955 dni temu
    Jest: "•1 1/2 szklanki tartej marchewki" :)

    odpowiedz

  • monia monia
    3955 dni temu
    A w liscie skladnikow nie ma ile potrzeba marchewki ...

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!