Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mąkę, sól, sodę oraz proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce. Dodajemy cukier i cynamon. Następnie do mieszanki dodajemy także maślankę, mleko, jajko oraz olej. Całość mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy startą marchew, mieszamy.
Patelnię rozgrzewamy, smarujemy ją odrobiną oleju i smażymy niewielkie placuszki. Gdy placuszki zaczną się rumienić, odwracamy je na drugą stronę.
W miseczce mieszamy ze sobą twarożek, cukier puder oraz mleko. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, możemy dodać więcej mleka.
Usmażone placuszki polewamy sosem. Wierzch dekorujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Zobacz podobne
przepisy
Ciastka z jabłkami
Puszyste ciasteczka z jabłkami, migdałami i cynamonem to zdrowa propozycja na podwieczorek nie tylko dla dzieci.
Marchewka w pomarańczowej glazurze
Zwykła marchewka nabierze charakteru, jeśli poddusisz ją w soku z pomarańczy z dodatkiem masła.
Jabłkowe chipsy z cynamonem
Okazuje się, że chipsy mogą być zdrowe. Wypróbuj nasz sposób na korzenne chipsy z jabłek.
Ciasteczka z serem i borówkami
Pyszny deser z owocami? Proponujemy babeczki z kruchego ciasta wypełnione kremowym serkiem i aromatyczną borówką.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wigilijny makowiec
- Piernik staropolski
- Ciasto na pierogi
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierniki
- Sałatka gyros
- Zupa grzybowa z makaronem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (18)
2339 dni temu
czy te placuszki so w pełni zdrowe i od nich się nie tyje?
odpowiedz
2339 dni temu
Drogi Gościu, wpływ konkretnych produktów na kondycję organizmu to na tyle złożony temat, że ciężko nam udzielić Ci jednoznacznej odpowiedzi. Zdrowe danie to z pewnością takie, które nie wywoła niepożądanej reakcji ze względu na obecność składnika, który nie powinien znaleźć się w diecie danej osoby-warto więc sprawdzać każdy przepis pod kątem nietolerancji konkretnych produktów (np. orzechów, nabiału, mąki).
3264 dni temu
Nie mogę wydrukować przepisow, kliknięcie na "drukuj" nie skutkuje drukiem:( Pozdrawiam:) Magda
odpowiedz
3264 dni temu
Spróbuj jeszcze raz, u nas wszystko działa poprawnie :)
3728 dni temu
zrobiłam ściśle wg przepisu i wyszły naprawdę smacznie - jako deser wpisuje się na stałe do naszego menu
odpowiedz
3927 dni temu
jak używasz mąki żytniej zamiast pszennej, to wystarczy masę przed smażeniem wstawić na pół godziny, max godzinę do lodówki. mąka napęcznieje i placki będą się dobrze smażyć. miałam podobnie z naleśnikami z mąki żytniej.
odpowiedz
3943 dni temu
Bardzo dobre
odpowiedz
3944 dni temu
Pyszne! Aczkolwiek soda oczyszczona jest zupełnie zbędna... :)
odpowiedz
3947 dni temu
no dobra robie 2 podejscie tym razem maka pszenna
odpowiedz
3950 dni temu
sla mąka żytnia ma inną konsystencję niż mąka pszenna i to mogło być przyczyną rozpadania się placuszków. Drogi Gości, marchew trzemy na wiórki.
odpowiedz
3950 dni temu
mi nie wyszly ;/ uzylam maki zytniej i rozpadaly sie- nei daly sie przekrecic na druga strone
odpowiedz
3951 dni temu
a jak zetrzeć marchew na miazgę czy na wióry?
odpowiedz
3951 dni temu
ktos probowal uzyc innej maki niz pszenna?
odpowiedz
3953 dni temu
ciekawy komentarz z tą sodą...przecież ona jest składnikiem proszku do pieczenia...
odpowiedz
3955 dni temu
Uważam, że soda jest naprawdę zbędna w przepisie na racuszki dla dzieci:)
odpowiedz
3955 dni temu
Pyszny pomysł na placuszki, taka zdrowsza wersja, kremowy twarożek to oczywiście Pilos naturalny homogenizowany, mniam :)
odpowiedz
3955 dni temu
Jest: "•1 1/2 szklanki tartej marchewki" :)
odpowiedz
3955 dni temu
A w liscie skladnikow nie ma ile potrzeba marchewki ...
odpowiedz
zobacz wszystkie