
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mąkę, sól, sodę oraz proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce. Dodajemy cukier i cynamon. Następnie do mieszanki dodajemy także maślankę, mleko, jajko oraz olej. Całość mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy startą marchew, mieszamy.
Patelnię rozgrzewamy, smarujemy ją odrobiną oleju i smażymy niewielkie placuszki. Gdy placuszki zaczną się rumienić, odwracamy je na drugą stronę.
W miseczce mieszamy ze sobą twarożek, cukier puder oraz mleko. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, możemy dodać więcej mleka.
Usmażone placuszki polewamy sosem. Wierzch dekorujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasteczka z jabłkami
Puszyste ciasteczka z jabłkami, migdałami i cynamonem to zdrowa propozycja na podwieczorek nie tylko dla dzieci.

Marchewka w pomarańczowej glazurze
Zwykła marchewka nabierze charakteru, jeśli poddusisz ją w soku z pomarańczy z dodatkiem masła.

Jabłkowe chipsy z cynamonem
Okazuje się, że chipsy mogą być zdrowe. Wypróbuj nasz sposób na korzenne chipsy z jabłek.

Ciasteczka z serem i borówkami
Pyszny deser z owocami? Proponujemy babeczki z kruchego ciasta wypełnione kremowym serkiem i aromatyczną borówką.

Komentarze (18)
920 dni temu
czy te placuszki so w pełni zdrowe i od nich się nie tyje?
odpowiedz
920 dni temu
Drogi Gościu, wpływ konkretnych produktów na kondycję organizmu to na tyle złożony temat, że ciężko nam udzielić Ci jednoznacznej odpowiedzi. Zdrowe danie to z pewnością takie, które nie wywoła niepożądanej reakcji ze względu na obecność składnika, który nie powinien znaleźć się w diecie danej osoby-warto więc sprawdzać każdy przepis pod kątem nietolerancji konkretnych produktów (np. orzechów, nabiału, mąki).
1846 dni temu
Nie mogę wydrukować przepisow, kliknięcie na "drukuj" nie skutkuje drukiem:( Pozdrawiam:) Magda
odpowiedz
1845 dni temu
Spróbuj jeszcze raz, u nas wszystko działa poprawnie :)
2310 dni temu
zrobiłam ściśle wg przepisu i wyszły naprawdę smacznie - jako deser wpisuje się na stałe do naszego menu
odpowiedz
2509 dni temu
jak używasz mąki żytniej zamiast pszennej, to wystarczy masę przed smażeniem wstawić na pół godziny, max godzinę do lodówki. mąka napęcznieje i placki będą się dobrze smażyć. miałam podobnie z naleśnikami z mąki żytniej.
odpowiedz
2525 dni temu
Bardzo dobre
odpowiedz
2526 dni temu
Pyszne! Aczkolwiek soda oczyszczona jest zupełnie zbędna... :)
odpowiedz
2529 dni temu
no dobra robie 2 podejscie tym razem maka pszenna
odpowiedz
2531 dni temu
sla mąka żytnia ma inną konsystencję niż mąka pszenna i to mogło być przyczyną rozpadania się placuszków. Drogi Gości, marchew trzemy na wiórki.
odpowiedz
2532 dni temu
mi nie wyszly ;/ uzylam maki zytniej i rozpadaly sie- nei daly sie przekrecic na druga strone
odpowiedz
2532 dni temu
a jak zetrzeć marchew na miazgę czy na wióry?
odpowiedz
2532 dni temu
ktos probowal uzyc innej maki niz pszenna?
odpowiedz
2535 dni temu
ciekawy komentarz z tą sodą...przecież ona jest składnikiem proszku do pieczenia...
odpowiedz
2536 dni temu
Uważam, że soda jest naprawdę zbędna w przepisie na racuszki dla dzieci:)
odpowiedz
2536 dni temu
Pyszny pomysł na placuszki, taka zdrowsza wersja, kremowy twarożek to oczywiście Pilos naturalny homogenizowany, mniam :)
odpowiedz
2537 dni temu
Jest: "•1 1/2 szklanki tartej marchewki" :)
odpowiedz
2537 dni temu
A w liscie skladnikow nie ma ile potrzeba marchewki ...
odpowiedz
zobacz wszystkie