Ciasteczka z serem i borówkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Mąkę, 1 łyżkę cukru, masło zagniatamy razem. Stopniowo dodajemy zimną wodę i dalej zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli ciasto zacznie robić się zbyt wilgotne, nie dodajemy więcej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez mniej więcej 30 minut.

W międzyczasie z cytryny ścieramy skórkę. Mieszamy ją z borówkami, 1 łyżką cukru, mąką ziemniaczaną oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Odstawiamy.

Sok z drugiej połowy cytryny mieszamy z twarożkiem i pozostałym cukrem.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinamy 12 kółek. Na 6 z nich nakładamy odrobinę twarożku oraz borówek. Na pozostałych 6 kółkach robimy na środku małe nacięcie w kształcie krzyżyka i nakrywamy nimi farsz. Brzegi ciasteczek zaciskamy za pomocą widelca.

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy widelcem. Za pomocą pędzelka smarujemy nim delikatnie wierzch ciasteczek. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 20-25 minut – aż do zarumienienia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    65 dni temu
    no na pewno nie jest to deser w 10 min! moim zdaniem efekt niewspółmierny do nakładu pracy, choć połączenie smaków przyjemne dla podniebienia.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    64 dni temu
    Drogi Gościu, rzeczywiście na te ciasteczka należy poświęcić troszkę więcej czasu. Dziękujemy za czujność ;)
  • Gość Gość
    1363 dni temu
    A ja chyba za grube ciasto zrobilam, bo ciastka juz 30 min w piekarniku, a nawet sie nie zrumienily :-(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1527 dni temu
    Brzoskwinie powinny również dobrze smakować w tych ciasteczkach :)

    odpowiedz

  • mam 10 lat naprawdę mam 10 lat naprawdę
    1527 dni temu
    czy moge zrobić ten deser z brzoskwiniami?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1533 dni temu
    Misiu, boków nie obkłada się ciastem. na okrągły placuszek na środku układasz farsz i przykrywasz go drugim kółkiem z wyciętym elementem na środku. Brzegi okręgu dociskasz - jeden do drugiego (czynność przypominająca sklejanie pierogów), dlatego nie mamy tutaj do czynienia z żadnymi bokami :)

    odpowiedz

  • misia misia
    1533 dni temu
    boki też obłożyć ciastem?

    odpowiedz

  • Goga Goga
    1724 dni temu
    Pysznie nadziane ciasteczka, zrobię z ulubionym twarożkiem Pilos, mniam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1726 dni temu
    Lolu, jak najbardziej, możesz świeże borówki zastąpić mrożonymi.

    odpowiedz

  • Lola Lola
    1726 dni temu
    Bardzo smakiwite,kupiłm w Lidlu owoce mrożone i zastanawiam się czy mogę takie użyc zamiast świerzych :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram