
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mąkę, 1 łyżkę cukru, masło zagniatamy razem. Stopniowo dodajemy zimną wodę i dalej zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli ciasto zacznie robić się zbyt wilgotne, nie dodajemy więcej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez mniej więcej 30 minut.
W międzyczasie z cytryny ścieramy skórkę. Mieszamy ją z borówkami, 1 łyżką cukru, mąką ziemniaczaną oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Odstawiamy.
Sok z drugiej połowy cytryny mieszamy z twarożkiem i pozostałym cukrem.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinamy 12 kółek. Na 6 z nich nakładamy odrobinę twarożku oraz borówek. Na pozostałych 6 kółkach robimy na środku małe nacięcie w kształcie krzyżyka i nakrywamy nimi farsz. Brzegi ciasteczek zaciskamy za pomocą widelca.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy widelcem. Za pomocą pędzelka smarujemy nim delikatnie wierzch ciasteczek. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 20-25 minut – aż do zarumienienia.
Zobacz podobne
przepisy
Mus czekoladowy z awokado i bananami
Masz ochotę na coś mocno czekoladowego? Proponujemy puszysty mus o smaku kokosa i kawy podany z bananami w karmelu.

Słoneczna tarta brzoskwiniowa
Kruche ciasto, kremowe, waniliowe wnętrze i soczyste brzoskwinie! Słoneczna tarta to deser, który serwujemy prosto z lodówki.

Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
Chrupiące koszyczki wypełnione soczystymi owocami to pyszny deser, który przygotujesz w niecałe 30 minut! Spróbuj!

Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.

Zobacz przepisy
na lato
- Butter chicken
- Przepis na sos bolognese
- Ciasto na pierogi
- Gnocchi szpinakowe
- Sushi
- Baklawa grecka
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Leczo
- Papryka faszerowana kaszą i warzywami
- Kurczak po tajsku
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Musaka grecka
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
2178 dni temu
czym mogę zastąpić twarożek? proszę o odpowiedź
odpowiedz
2178 dni temu
czym mogę zastąpić kremowy twarożek? bardzo proszę o odpowiedź dziękuję
odpowiedz
2177 dni temu
Możesz użyć mascarpone :)
2513 dni temu
no na pewno nie jest to deser w 10 min! moim zdaniem efekt niewspółmierny do nakładu pracy, choć połączenie smaków przyjemne dla podniebienia.
odpowiedz
2511 dni temu
Drogi Gościu, rzeczywiście na te ciasteczka należy poświęcić troszkę więcej czasu. Dziękujemy za czujność ;)
3811 dni temu
A ja chyba za grube ciasto zrobilam, bo ciastka juz 30 min w piekarniku, a nawet sie nie zrumienily :-(
odpowiedz
3974 dni temu
Brzoskwinie powinny również dobrze smakować w tych ciasteczkach :)
odpowiedz
3975 dni temu
czy moge zrobić ten deser z brzoskwiniami?
odpowiedz
3981 dni temu
Misiu, boków nie obkłada się ciastem. na okrągły placuszek na środku układasz farsz i przykrywasz go drugim kółkiem z wyciętym elementem na środku. Brzegi okręgu dociskasz - jeden do drugiego (czynność przypominająca sklejanie pierogów), dlatego nie mamy tutaj do czynienia z żadnymi bokami :)
odpowiedz
3981 dni temu
boki też obłożyć ciastem?
odpowiedz
4172 dni temu
Pysznie nadziane ciasteczka, zrobię z ulubionym twarożkiem Pilos, mniam :)
odpowiedz
4173 dni temu
Lolu, jak najbardziej, możesz świeże borówki zastąpić mrożonymi.
odpowiedz
4174 dni temu
Bardzo smakiwite,kupiłm w Lidlu owoce mrożone i zastanawiam się czy mogę takie użyc zamiast świerzych :)
odpowiedz
zobacz wszystkie