Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm, następnie wycinamy z niego kwadraty wielkości około 10 x 10 cm. Wycięte kwadraty umieszczamy w formie od muffin, tworząc koszyczek.

Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim ciasto. Na dno koszyczków wsypujemy pokruszone biszkopty − około 1 łyżki na koszyczek (bardzo ważne, aby na dnie znajdowały się biszkopty, ponieważ wchłaniają one sok z owoców). Następnie wsypujemy owoce wymieszane z cukrem trzcinowym. Jeżeli używamy owoców mrożonych, to rozmrażamy i odsączamy je na sicie.

Koszyczki pieczemy około 10-14 minut w temperaturze 200°C w piekarniku z termoobiegiem lub 215°C w piekarniku bez termoobiegu.

Jak podawać

Podajemy na gorąco z gęstą kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Piotr Gąsior Piotr Gąsior
    157 dni temu
    Dobry motyw z biszkoptami. Dałem jabłka karmelizowane z wanilią + czarną porzeczkę

    odpowiedz

  • Gość Gość
    662 dni temu
    Super tłuste.!!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1337 dni temu
    klaudio, doskonały pomysł!

    odpowiedz

  • klaudia klaudia
    1338 dni temu
    Ja robiłam takie koszyczki nadziewane m.in. kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, a na dnie mój ulubiony dżem rabarbarowy z Lidla ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1358 dni temu
    Drogi Gościu, możesz użyć innych owoców np. jabłek, gruszek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1359 dni temu
    Czy można użyć jakiś innych owoców? Bo organizuję przyjęcie i już mam jedno ciasto z malinami i borówkami :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1673 dni temu
    Zp, jak najbardziej, możesz zamienić cukier trzcinowy na zwykły.

    odpowiedz

  • Zp Zp
    1674 dni temu
    Wyglądają smakowicie. Jeszcze nie robiłam, ale na pewno zrobię. A można dodać zwykłego cukru?

    odpowiedz

  • Praxi Praxi
    1950 dni temu
    Bardzo dobre! Swietny trik z biszkoptami-kiedys robilam bez i sie zastanawialam jak uniknac rozmiekczenia ciasta. Ja podalam bez jogurtu. Polecam

    odpowiedz

  • Ala Ala
    1968 dni temu
    Pyszne :) Biszkopty zmieszałam z otrębami owsianymi, myślę, że można z powodzeniem użyć tylko otrębów.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1970 dni temu
    Pyszne ciasteczka francuskie pana Piotra,własnie takie chcę zrobić :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram