
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm, następnie wycinamy z niego kwadraty wielkości około 10 x 10 cm. Wycięte kwadraty umieszczamy w formie od muffin, tworząc koszyczek.
Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim ciasto. Biszkopty kruszymy i wysypujemy na dno koszyczków − około 1 łyżki na koszyczek (bardzo ważne, aby na dnie znajdowały się biszkopty, ponieważ wchłaniają one sok z owoców). Następnie wsypujemy owoce wymieszane z cukrem trzcinowym. Jeżeli używamy owoców mrożonych, to rozmrażamy i odsączamy je na sicie.
Koszyczki pieczemy około 10-14 minut w temperaturze 200°C w piekarniku z termoobiegiem lub 215°C w piekarniku bez termoobiegu.
Jak podawać
Podajemy na gorąco z gęstą kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.

Letnie owoce pod kruszonką
Owocowy smak lata ukryty pod delikatną warstwą ciepłej chrupiącej kruszonki. Idealnie komponuje się z kulką lodów!

Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.

Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.

Zobacz przepisy
na święta
- Rolada makowa
- Domowy zakwas na żurek
- Sałatka z selera i jajek z ziołami
- Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
- Babka adwokatowa
- Sernik z białą czekoladą i mango
- Pascha wielkanocna
- Mazurek pomarańczowy
- Wegański pasztet z pieczarek
- Babka serowa z pomarańczami
- Sernik czekoladowy
- Wieniec wielkanocny
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Zielona pasta jajeczna
- Sernik krakowski
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Mazurek czekoladowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
2453 dni temu
Dobry motyw z biszkoptami. Dałem jabłka karmelizowane z wanilią + czarną porzeczkę
odpowiedz
2959 dni temu
Super tłuste.!!!!!
odpowiedz
3633 dni temu
klaudio, doskonały pomysł!
odpowiedz
3635 dni temu
Ja robiłam takie koszyczki nadziewane m.in. kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, a na dnie mój ulubiony dżem rabarbarowy z Lidla ;)
odpowiedz
3654 dni temu
Drogi Gościu, możesz użyć innych owoców np. jabłek, gruszek.
odpowiedz
3656 dni temu
Czy można użyć jakiś innych owoców? Bo organizuję przyjęcie i już mam jedno ciasto z malinami i borówkami :)
odpowiedz
3969 dni temu
Zp, jak najbardziej, możesz zamienić cukier trzcinowy na zwykły.
odpowiedz
3971 dni temu
Wyglądają smakowicie. Jeszcze nie robiłam, ale na pewno zrobię. A można dodać zwykłego cukru?
odpowiedz
4246 dni temu
Bardzo dobre! Swietny trik z biszkoptami-kiedys robilam bez i sie zastanawialam jak uniknac rozmiekczenia ciasta. Ja podalam bez jogurtu. Polecam
odpowiedz
4265 dni temu
Pyszne :) Biszkopty zmieszałam z otrębami owsianymi, myślę, że można z powodzeniem użyć tylko otrębów.
odpowiedz
4266 dni temu
Pyszne ciasteczka francuskie pana Piotra,własnie takie chcę zrobić :)
odpowiedz
zobacz wszystkie