Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm, następnie wycinamy z niego kwadraty wielkości około 10 x 10 cm. Wycięte kwadraty umieszczamy w formie od muffin, tworząc koszyczek.

Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim ciasto. Biszkopty kruszymy i wysypujemy na dno koszyczków − około 1 łyżki na koszyczek (bardzo ważne, aby na dnie znajdowały się biszkopty, ponieważ wchłaniają one sok z owoców). Następnie wsypujemy owoce wymieszane z cukrem trzcinowym. Jeżeli używamy owoców mrożonych, to rozmrażamy i odsączamy je na sicie.

Koszyczki pieczemy około 10-14 minut w temperaturze 200°C w piekarniku z termoobiegiem lub 215°C w piekarniku bez termoobiegu.

Jak podawać

Podajemy na gorąco z gęstą kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Dodaj swój komentarz
Avatar
  • Piotr Gąsior Piotr Gąsior
    2623 dni temu
    Dobry motyw z biszkoptami. Dałem jabłka karmelizowane z wanilią + czarną porzeczkę

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3129 dni temu
    Super tłuste.!!!!!

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3803 dni temu
    klaudio, doskonały pomysł!

    Odpowiedz

  • klaudia klaudia
    3805 dni temu
    Ja robiłam takie koszyczki nadziewane m.in. kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, a na dnie mój ulubiony dżem rabarbarowy z Lidla ;)

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3824 dni temu
    Drogi Gościu, możesz użyć innych owoców np. jabłek, gruszek.

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3826 dni temu
    Czy można użyć jakiś innych owoców? Bo organizuję przyjęcie i już mam jedno ciasto z malinami i borówkami :)

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4139 dni temu
    Zp, jak najbardziej, możesz zamienić cukier trzcinowy na zwykły.

    Odpowiedz

  • Zp Zp
    4141 dni temu
    Wyglądają smakowicie. Jeszcze nie robiłam, ale na pewno zrobię. A można dodać zwykłego cukru?

    Odpowiedz

  • Praxi Praxi
    4416 dni temu
    Bardzo dobre! Swietny trik z biszkoptami-kiedys robilam bez i sie zastanawialam jak uniknac rozmiekczenia ciasta. Ja podalam bez jogurtu. Polecam

    Odpowiedz

  • Ala Ala
    4435 dni temu
    Pyszne :) Biszkopty zmieszałam z otrębami owsianymi, myślę, że można z powodzeniem użyć tylko otrębów.

    Odpowiedz

  • Ola Ola
    4437 dni temu
    Pyszne ciasteczka francuskie pana Piotra,własnie takie chcę zrobić :)

    Odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl