Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm, następnie wycinamy z niego kwadraty wielkości około 10 x 10 cm. Wycięte kwadraty umieszczamy w formie od muffin, tworząc koszyczek.
Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim ciasto. Biszkopty kruszymy i wysypujemy na dno koszyczków − około 1 łyżki na koszyczek (bardzo ważne, aby na dnie znajdowały się biszkopty, ponieważ wchłaniają one sok z owoców). Następnie wsypujemy owoce wymieszane z cukrem trzcinowym. Jeżeli używamy owoców mrożonych, to rozmrażamy i odsączamy je na sicie.
Koszyczki pieczemy około 10-14 minut w temperaturze 200°C w piekarniku z termoobiegiem lub 215°C w piekarniku bez termoobiegu.
Jak podawać
Podajemy na gorąco z gęstą kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.
Letnie owoce pod kruszonką
Owocowy smak lata ukryty pod delikatną warstwą ciepłej chrupiącej kruszonki. Idealnie komponuje się z kulką lodów!
Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.
Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Suflet czekoladowy
- Ciasteczka z serem i borówkami
- Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem
- Łosoś z kaparami i sosem musztardowym
- Zupa miso z warzywami i tofu
- Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
- Filety rybne z pikantną salsą pomidorową
- Hummus czekoladowy
- Spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami
- Zimowa sałatka z kaszy gryczanej
- Kalafiorowa zupa krem
- Jabłka pod wegańską kruszonką
- Deser lodowy z owocami
- Gnocchi własnej roboty
- Tosty z awokado i jajkiem
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Nalewka z głogu
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Hummus grzybowy
- Ciastka pisanki
- Wegetariańskie chili z batatami
- Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
- Makaron i szparagi w kremie z łososia
- Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami
- Wrapy z szynką i mango
- Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
- Wieniec wielkanocny
- Sałatka z kiełkami fasoli
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
2283 dni temu
Dobry motyw z biszkoptami. Dałem jabłka karmelizowane z wanilią + czarną porzeczkę
odpowiedz
2789 dni temu
Super tłuste.!!!!!
odpowiedz
3463 dni temu
klaudio, doskonały pomysł!
odpowiedz
3465 dni temu
Ja robiłam takie koszyczki nadziewane m.in. kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, a na dnie mój ulubiony dżem rabarbarowy z Lidla ;)
odpowiedz
3484 dni temu
Drogi Gościu, możesz użyć innych owoców np. jabłek, gruszek.
odpowiedz
3486 dni temu
Czy można użyć jakiś innych owoców? Bo organizuję przyjęcie i już mam jedno ciasto z malinami i borówkami :)
odpowiedz
3799 dni temu
Zp, jak najbardziej, możesz zamienić cukier trzcinowy na zwykły.
odpowiedz
3801 dni temu
Wyglądają smakowicie. Jeszcze nie robiłam, ale na pewno zrobię. A można dodać zwykłego cukru?
odpowiedz
4076 dni temu
Bardzo dobre! Swietny trik z biszkoptami-kiedys robilam bez i sie zastanawialam jak uniknac rozmiekczenia ciasta. Ja podalam bez jogurtu. Polecam
odpowiedz
4095 dni temu
Pyszne :) Biszkopty zmieszałam z otrębami owsianymi, myślę, że można z powodzeniem użyć tylko otrębów.
odpowiedz
4096 dni temu
Pyszne ciasteczka francuskie pana Piotra,własnie takie chcę zrobić :)
odpowiedz
zobacz wszystkie