Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm, następnie wycinamy z niego kwadraty wielkości około 10 x 10 cm. Wycięte kwadraty umieszczamy w formie od muffin, tworząc koszyczek.
Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim ciasto. Biszkopty kruszymy i wysypujemy na dno koszyczków − około 1 łyżki na koszyczek (bardzo ważne, aby na dnie znajdowały się biszkopty, ponieważ wchłaniają one sok z owoców). Następnie wsypujemy owoce wymieszane z cukrem trzcinowym. Jeżeli używamy owoców mrożonych, to rozmrażamy i odsączamy je na sicie.
Koszyczki pieczemy około 10-14 minut w temperaturze 200°C w piekarniku z termoobiegiem lub 215°C w piekarniku bez termoobiegu.
Jak podawać
Podajemy na gorąco z gęstą kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.
Letnie owoce pod kruszonką
Owocowy smak lata ukryty pod delikatną warstwą ciepłej chrupiącej kruszonki. Idealnie komponuje się z kulką lodów!
Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.
Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny makowiec
- Ciasto na pierogi
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Domek z piernika
- Ciasto marchewkowe
- Błyskawiczne pierniczki
- Świąteczne pierniczki
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
2347 dni temu
Dobry motyw z biszkoptami. Dałem jabłka karmelizowane z wanilią + czarną porzeczkę
odpowiedz
2853 dni temu
Super tłuste.!!!!!
odpowiedz
3527 dni temu
klaudio, doskonały pomysł!
odpowiedz
3529 dni temu
Ja robiłam takie koszyczki nadziewane m.in. kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, a na dnie mój ulubiony dżem rabarbarowy z Lidla ;)
odpowiedz
3548 dni temu
Drogi Gościu, możesz użyć innych owoców np. jabłek, gruszek.
odpowiedz
3550 dni temu
Czy można użyć jakiś innych owoców? Bo organizuję przyjęcie i już mam jedno ciasto z malinami i borówkami :)
odpowiedz
3863 dni temu
Zp, jak najbardziej, możesz zamienić cukier trzcinowy na zwykły.
odpowiedz
3865 dni temu
Wyglądają smakowicie. Jeszcze nie robiłam, ale na pewno zrobię. A można dodać zwykłego cukru?
odpowiedz
4140 dni temu
Bardzo dobre! Swietny trik z biszkoptami-kiedys robilam bez i sie zastanawialam jak uniknac rozmiekczenia ciasta. Ja podalam bez jogurtu. Polecam
odpowiedz
4159 dni temu
Pyszne :) Biszkopty zmieszałam z otrębami owsianymi, myślę, że można z powodzeniem użyć tylko otrębów.
odpowiedz
4160 dni temu
Pyszne ciasteczka francuskie pana Piotra,własnie takie chcę zrobić :)
odpowiedz
zobacz wszystkie