Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy obrane i pozbawione pestek awokado, kakao, miód i sól i całość miksujemy do połączenia składników. Dodajemy kawę rozpuszczalną i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i całość miksujemy, aż do uzyskania kremowej, puszystej masy.
Mus nakładamy do miseczek i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (najlepiej chłodzić mus 3-4 godziny).
Gdy mus już się schłodzi, obieramy i kroimy w plastry banany. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy pokrojone banany i cukier. Smażymy plasterki bananów z dwóch stron, aż nabiorą złotego koloru. Wlewamy sok pomarańczowy i całość podsmażamy jeszcze chwilę, aż sok wyparuje. Gorące banany nakładamy na wierzch musu.
Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe. Podprażonymi wiórkami posypujemy wierzch deseru.
Zobacz podobne
przepisy
Puszysty krem z melona
Aksamitny, lekki i niezwykle orzeźwiający krem z melona to najlepszy przysmak na gorące letnie dni!
Carpaccio z miodowego melona
Świeże, soczyste owoce, listki orzeźwiającej mięty i odrobina mocnego alkoholu. Kuszące i słodkie połączenie!
Arbuzowe szaleństwo
Pyszny deser dla wszystkich fanów arbuza! Orzeźwiający, z dodatkiem borówek, rumu i chrupiących ciasteczek.
Sałatka fitness
Niesamowicie prosta, szybka, zdrowa i pyszna sałatka z owoców i suszonej żurawiny doda Ci energii w gorący letni dzień!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mus czekoladowy
- Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
- Schab ze smażonymi bananami
- Małe serniczki kawowe
- Muffiny jabłkowe z karmelem
- Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
- Kokosowa panna cotta
- Trifle kawowo-bananowy
- Lody o smaku słonego karmelu
- Masło truskawkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Mus truskawkowy
- Affogato z lodami pistacjowymi i karmelem
- Smoothie z borówek, mango i awokado
- Czekoladowe nicecream
- Sałatka z makaronem i krewetkami
- Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée
- Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem
- Puszysta pływająca wyspa
- Tarta z masą krówkową i figami
- Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
- Wegetariańskie bowls z dressingiem miętowym
- Grillowane ślimaki z indyka
- Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką
- Kanapki z pieczarkami, twarogiem i chrzanem
- Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ
- Koktajl truskawkowy i truskawki w czekoladzie
- Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
- Malinowe serduszka
- Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
1597 dni temu
wyszlo smacznie!
odpowiedz
1596 dni temu
Zniknęło tak szybko jak się pojawiło?:)
3919 dni temu
przepyszne, polecam
odpowiedz
3946 dni temu
Mleko kokosowe można zrobić też samodzielnie, ze świeżego miąższu kokosowego.
odpowiedz
3950 dni temu
Mam pytanie odnośnie Waszego mleka kokosowego- jak kiedyś było to miało emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych. Czy są one cały czas w składzie? Jeśli tak- czy możecie napisać czy są one pochodzenia roślinnego czy odzwierzęcego?
odpowiedz
3955 dni temu
Serek, mleko kokosowe sprzedawane jest w puszkach lub kartonikach.
odpowiedz
3955 dni temu
Zrobię na pewno w przyszłym tygodniu! :) Dam znać. Zawsze chciałam kupić mleko kokosowe, ale nigdy w żadnym markecie nie widziałam. Jak to wygląda? :D
odpowiedz