Wegański mus czekoladowy z awokado i bananami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy obrane i pozbawione pestek awokado, kakao, miód i sól i całość miksujemy do połączenia składników. Dodajemy kawę rozpuszczalną i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i całość miksujemy, aż do uzyskania kremowej, puszystej masy.

Mus nakładamy do miseczek i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (najlepiej chłodzić mus 3-4 godziny).

Gdy mus już się schłodzi, obieramy i kroimy w plastry banany. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy pokrojone banany i cukier. Smażymy plasterki bananów z dwóch stron, aż nabiorą złotego koloru. Wlewamy sok pomarańczowy i całość podsmażamy jeszcze chwilę, aż sok wyparuje. Gorące banany nakładamy na wierzch musu.

Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe. Podprażonymi wiórkami posypujemy wierzch deseru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Mysza13 Mysza13
    1632 dni temu
    przepyszne, polecam

    odpowiedz

  • samosia samosia
    1659 dni temu
    Mleko kokosowe można zrobić też samodzielnie, ze świeżego miąższu kokosowego.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1663 dni temu
    Mam pytanie odnośnie Waszego mleka kokosowego- jak kiedyś było to miało emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych. Czy są one cały czas w składzie? Jeśli tak- czy możecie napisać czy są one pochodzenia roślinnego czy odzwierzęcego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1668 dni temu
    Serek, mleko kokosowe sprzedawane jest w puszkach lub kartonikach.

    odpowiedz

  • Serek Serek
    1668 dni temu
    Zrobię na pewno w przyszłym tygodniu! :) Dam znać. Zawsze chciałam kupić mleko kokosowe, ale nigdy w żadnym markecie nie widziałam. Jak to wygląda? :D

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram