Mus czekoladowy z awokado i bananami

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy obrane i pozbawione pestek awokado, kakao, miód i sól i całość miksujemy do połączenia składników. Dodajemy kawę rozpuszczalną i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i całość miksujemy, aż do uzyskania kremowej, puszystej masy.

Mus nakładamy do miseczek i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (najlepiej chłodzić mus 3-4 godziny).

Gdy mus już się schłodzi, obieramy i kroimy w plastry banany. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy pokrojone banany i cukier. Smażymy plasterki bananów z dwóch stron, aż nabiorą złotego koloru. Wlewamy sok pomarańczowy i całość podsmażamy jeszcze chwilę, aż sok wyparuje. Gorące banany nakładamy na wierzch musu.

Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe. Podprażonymi wiórkami posypujemy wierzch deseru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Puszysty krem z melona

Aksamitny, lekki i niezwykle orzeźwiający krem z melona to najlepszy przysmak na gorące letnie dni!

Puszysty krem z melona
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Paweł Małecki

Carpaccio z miodowego melona

Świeże, soczyste owoce, listki orzeźwiającej mięty i odrobina mocnego alkoholu. Kuszące i słodkie połączenie!

Carpaccio z miodowego melona

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Arbuzowe szaleństwo

Pyszny deser dla wszystkich fanów arbuza! Orzeźwiający, z dodatkiem borówek, rumu i chrupiących ciasteczek.

Arbuzowe szaleństwo
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Paweł Małecki

Sałatka fitness

Niesamowicie prosta, szybka, zdrowa i pyszna sałatka z owoców i suszonej żurawiny doda Ci energii w gorący letni dzień!

Sałatka fitness

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (7)

Avatar
  • annetas annetas
    1820 dni temu
    wyszlo smacznie!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1819 dni temu
    Zniknęło tak szybko jak się pojawiło?:)
  • Mysza13 Mysza13
    4142 dni temu
    przepyszne, polecam

    odpowiedz

  • samosia samosia
    4169 dni temu
    Mleko kokosowe można zrobić też samodzielnie, ze świeżego miąższu kokosowego.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4173 dni temu
    Mam pytanie odnośnie Waszego mleka kokosowego- jak kiedyś było to miało emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych. Czy są one cały czas w składzie? Jeśli tak- czy możecie napisać czy są one pochodzenia roślinnego czy odzwierzęcego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4178 dni temu
    Serek, mleko kokosowe sprzedawane jest w puszkach lub kartonikach.

    odpowiedz

  • Serek Serek
    4178 dni temu
    Zrobię na pewno w przyszłym tygodniu! :) Dam znać. Zawsze chciałam kupić mleko kokosowe, ale nigdy w żadnym markecie nie widziałam. Jak to wygląda? :D

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!