Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę (powinniśmy otrzymać około 1 szklanki jabłek). Jabłka przekładamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru i mieszamy razem.
Masło ucieramy z pozostałym cukrem, następnie dodajemy jajko. W misce mieszamy mąkę, sodę, sól, gałkę muszkatołową oraz cynamon. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy jabłka oraz posiekane migdały.
Ciasto chłodzimy w lodówce przez mniej więcej 30 minut. Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasteczka się zarumienią.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasteczka z serem i borówkami
Pyszny deser z owocami? Proponujemy babeczki z kruchego ciasta wypełnione kremowym serkiem i aromatyczną borówką.
Marchwiowe placuszki z sosem serowym
Jeśli lubisz ciasto marchewkowe, to ten przepis na placuszki również podbije Twoje serce. Idealne na śniadanie.
Jabłkowe chipsy z cynamonem
Okazuje się, że chipsy mogą być zdrowe. Wypróbuj nasz sposób na korzenne chipsy z jabłek.
Marchewka w pomarańczowej glazurze
Zwykła marchewka nabierze charakteru, jeśli poddusisz ją w soku z pomarańczy z dodatkiem masła.
Ciasteczka z jabłkami zachwycające smakiem i prostotą
Tym razem zapraszamy Cię do wypróbowania przepisu na ciastka z jabłkami! To jedna z najprostszych, a zarazem niezwykle smakowitych propozycji prosto z Kuchni Lidla. Jabłkowe ciasteczka nie wymagają zaawansowanych zdolności cukierniczych ani doświadczenia w kuchni. Potraktuj ich pieczenie jako świetną zabawę. Możesz nawet zaprosić do niej dzieci! Na pewno spędzicie niezapomniany wspólny czas!
Za co my uwielbiamy ciasteczka z jabłkami? Na pewno za wyjątkowy smak, ale i aromat, który zawdzięczają oczywiście dodatkowi cynamonu! Zresztą nie da się ukryć, że cynamon i jabłka to niezawodny duet, który nigdy nie zawodzi. My szczególnie lubimy piec ciastka z jabłkiem jesienią i zimą – najlepiej smakują w towarzystwie ciepłego napoju, takiego jak herbata, kawa, grzane wino lub gorąca czekolada czy kakao dla najmłodszych.
Ciasteczka z jabłkami – przepis od Kuchni Lidla
Jabłka znakomicie nadają się do różnych rodzajów ciastek, którym dodają soczystości oraz naturalnej słodyczy. Nasze obłędne ciasteczka z jabłkami swój bezkonkurencyjny smak w dużej mierze zawdzięczają właśnie starannemu doborowi owoców użytych do ich wypieku. Wybór jabłek zależy od Twoich preferencji smakowych, ale i rodzaju ciastek, które planujesz upiec. Oto kilka odmian, które najlepiej sprawdzają się w wypiekach:
- Jabłka Grójeckie mają intensywny smak i są wyraźnie kwaskowe. Pozwalają uzyskać kontrast pomiędzy kwasem owoców a słodkością ciasta.
- Jabłka Gala są nieco słodsze, a przy tym subtelniejsze w smaku od odmiany Grójeckiej. Często wykorzystuje się je w wypiekach z dodatkiem masła, co oznacza, że mogą znaleźć się także w opisywanych ciasteczkach z jabłkiem.
- Ciastka jabłkowe udadzą się także z odmianą Honeycrisp. Ta jest słodka, soczysta, a jednocześnie przyjemnie chrupiąca.
- Kolejna propozycja to jabłka Fuji – słodkie i aromatyczne. Są odpowiednie do ciastek z jabłkami, zwłaszcza kiedy lubisz połączenie intensywnego smaku owoców idącego w parze z ich słodyczą.
Jak zrobić ciasteczka z jabłkami?
Przepis na ciasteczka z jabłkami i migdałami możesz wzbogacić o dodatkowe składniki. Dobrze sprawdzą się choćby inne orzechy – włoskie, pekan czy brazylijskie. Warto je wcześniej drobno posiekać, szczególnie gdy przygotowujesz ciasteczka z myślą o najmłodszych łasuchach. Zresztą w takim wypadku dobrym pomysłem okaże się ciekawa dekoracja ciasteczek. Masz tu wolną rękę – użyj gorzkiej czekolady, ulubionej posypki (ta doda ciastkom nie tylko koloru, ale i zapewni im przyjemną chrupkość), niewielkiej ilości cukru pudru czy nawet cynamonu. Masz więcej czasu? Przygotuj lukier cytrynowy, który nada ciastkom świeżego smaku i przyjemnego aromatu. Możesz grubo polewać ciastka lukrem lub wykonać dowolne dekoracyjne wzory.
Nigdy nie zapominaj o schłodzeniu masy na ciastka z jabłkiem i cynamonem. Dzięki niskiej temperaturze ciasto zyska odpowiednią strukturę, która ułatwi Ci pracę. Proces ich wykonania dokładnie opisujemy w poprzednich krokach, dlatego zapewne nie będziesz mieć problemów z ich sporządzeniem. Pragniemy za to dodać, że domowe ciasteczka z jabłkiem i cynamonem zasługują na prawidłowe przechowywanie, które znacznie przedłuża ich świeżość. Zatem gdy w pełni ostygną, umieść je w szczelnie zamkniętej puszce lub pudełku. Pozostawione na powietrzu mogą zmięknąć lub bardzo stwardnieć w zależności od warunków panujących w miejscu ich przechowywania.
Szybkie ciasteczka z jabłkami dla początkujących
Choć czas wykonania całości wynosi 60 minut, przy czym weź pod uwagę, że około 30 minut zajmuje samo schłodzenie ciasta, a kolejne 15 minut ciastka spędzają w piekarniku. Oznacza to, że czas sporządzenia samego ciasta to zaledwie 15 minut! Reszta to oczekiwanie na ciasteczka jabłkowe – możesz w tym czasie zająć się, czymkolwiek zechcesz. To naprawdę szybkie ciastka z jabłkami! Znakomicie spiszą się jako dodatek do śniadania, drugie śniadanie, poobiedni deser czy podwieczorek. Ciasteczka z jabłkami i cynamonem możesz również potraktować jako słodki dodatek, który spakujesz dziecku do szkoły lub nawet zabierzesz ze sobą do pracy!
Wcale nie dziwi nas fakt, że te ekspresowe ciastka z jabłkami mają wielu zwolenników! To niezaprzeczalnie zasługa łatwości ich przygotowania, ale i niezaprzeczalnych walorów smakowych. Nie da się ukryć, że odpowiada za nie wyjątkowe połączenie smaku jabłek oraz cynamonu. Również je lubisz? Wobec tego koniecznie wypróbuj kruche ciasteczka z jabłkami czy ciasteczka całuski z jabłkami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kompot z suszu z cytryną
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wegańska ryba po grecku
- Sernik piernikowy
- Uszka z grzybami
- Pierniki
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Piernik staropolski
- Ciasto na pierogi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
1906 dni temu
ile można czasu można przechowywać ciasteczka?
odpowiedz
1906 dni temu
W szczelnie zamkniętym pudełku - około tygodnia :)
3643 dni temu
witam,ciasteczka wyszły pyszne,zamiast migdałów dałam orzechy włoskie,na pewno zagoszczą na moim świątecznym stole ;) pozdrawiam
odpowiedz
3725 dni temu
Ciasteczka pyszne, zyskały uznanie całej rodziny. Chociaż fakt, że się kleiły do rak i przez to musiały poleżeć dłużej w lodówce. No i użyłam orzechów włoskich zamiast migdałów :)
odpowiedz
3888 dni temu
Super ciasteczka i bardzo smaczne ,dziekuje za przepis:)
odpowiedz
3932 dni temu
Hmmm. Lekka lipa, bo wykonałam ciasto dokładnie wg przepisu i trzymając się podanych proporcji, ale konsystencja ciasta przed pieczeniem, po dodaniu jabłek była tak rzadka, że nie dało się uformować ciasteczek. Przyklejały się do rąk i blachy. Trzeba było sypnąć sporo mąki, żeby masa stała się odrobinę bardziej stała, co niestety zaskutkowało gliniastym i mało maślanym smakiem ciastek. Zdecydowanie nie powtórzę wątpliwego sukcesu.
odpowiedz
3949 dni temu
czemo by nie miała z zmielić orzechów hmhm
odpowiedz
3950 dni temu
Aniu, oczywiście, że możesz zamienić orzechy :)
odpowiedz
3950 dni temu
czy moge dodac zamiast migdałow fistaszki?
odpowiedz
3950 dni temu
moge zamiast migdałow dodac orzechy? fistaszki? :)
odpowiedz
3957 dni temu
Goga, ciasteczka powinny przypaść Ci do gustu :)
odpowiedz
3958 dni temu
Już tyle ciasteczek wypróbowałam z ,kuchni lidla, a tu kolejna pyszna propozycja, na pewno zrobię :)
odpowiedz
zobacz wszystkie