Ciastka z jabłkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę (powinniśmy otrzymać około 1 szklanki jabłek). Jabłka przekładamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru i mieszamy razem.

Masło ucieramy z pozostałym cukrem, następnie dodajemy jajko. W misce mieszamy mąkę, sodę, sól, gałkę muszkatołową oraz cynamon. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy jabłka oraz posiekane migdały.

Ciasto chłodzimy w lodówce przez mniej więcej 30 minut. Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasteczka się zarumienią.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    1886 dni temu
    ile można czasu można przechowywać ciasteczka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1886 dni temu
    W szczelnie zamkniętym pudełku - około tygodnia :)
  • Gość b Gość b
    3622 dni temu
    witam,ciasteczka wyszły pyszne,zamiast migdałów dałam orzechy włoskie,na pewno zagoszczą na moim świątecznym stole ;) pozdrawiam

    odpowiedz

  • Agata Agata
    3705 dni temu
    Ciasteczka pyszne, zyskały uznanie całej rodziny. Chociaż fakt, że się kleiły do rak i przez to musiały poleżeć dłużej w lodówce. No i użyłam orzechów włoskich zamiast migdałów :)

    odpowiedz

  • baśka 37 baśka 37
    3868 dni temu
    Super ciasteczka i bardzo smaczne ,dziekuje za przepis:)

    odpowiedz

  • stara_lampucera stara_lampucera
    3911 dni temu
    Hmmm. Lekka lipa, bo wykonałam ciasto dokładnie wg przepisu i trzymając się podanych proporcji, ale konsystencja ciasta przed pieczeniem, po dodaniu jabłek była tak rzadka, że nie dało się uformować ciasteczek. Przyklejały się do rąk i blachy. Trzeba było sypnąć sporo mąki, żeby masa stała się odrobinę bardziej stała, co niestety zaskutkowało gliniastym i mało maślanym smakiem ciastek. Zdecydowanie nie powtórzę wątpliwego sukcesu.

    odpowiedz

  • baterfild baterfild
    3928 dni temu
    czemo by nie miała z zmielić orzechów hmhm

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3929 dni temu
    Aniu, oczywiście, że możesz zamienić orzechy :)

    odpowiedz

  • ania ania
    3929 dni temu
    czy moge dodac zamiast migdałow fistaszki?

    odpowiedz

  • ania ania
    3929 dni temu
    moge zamiast migdałow dodac orzechy? fistaszki? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3937 dni temu
    Goga, ciasteczka powinny przypaść Ci do gustu :)

    odpowiedz

  • Goga Goga
    3937 dni temu
    Już tyle ciasteczek wypróbowałam z ,kuchni lidla, a tu kolejna pyszna propozycja, na pewno zrobię :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Ciasteczka z jabłkami zachwycające smakiem i prostotą

Tym razem zapraszamy Cię do wypróbowania przepisu na ciastka z jabłkami! To jedna z najprostszych, a zarazem niezwykle smakowitych propozycji prosto z Kuchni Lidla. Jabłkowe ciasteczka nie wymagają zaawansowanych zdolności cukierniczych ani doświadczenia w kuchni. Potraktuj ich pieczenie jako świetną zabawę. Możesz nawet zaprosić do niej dzieci! Na pewno spędzicie niezapomniany wspólny czas!

Za co my uwielbiamy ciasteczka z jabłkami? Na pewno za wyjątkowy smak, ale i aromat, który zawdzięczają oczywiście dodatkowi cynamonu! Zresztą nie da się ukryć, że cynamon i jabłka to niezawodny duet, który nigdy nie zawodzi. My szczególnie lubimy piec ciastka z jabłkiem jesienią i zimą – najlepiej smakują w towarzystwie ciepłego napoju, takiego jak herbata, kawa, grzane wino lub gorąca czekolada czy kakao dla najmłodszych.

Ciasteczka z jabłkami – przepis od Kuchni Lidla

Jabłka znakomicie nadają się do różnych rodzajów ciastek, którym dodają soczystości oraz naturalnej słodyczy. Nasze obłędne ciasteczka z jabłkami swój bezkonkurencyjny smak w dużej mierze zawdzięczają właśnie starannemu doborowi owoców użytych do ich wypieku. Wybór jabłek zależy od Twoich preferencji smakowych, ale i rodzaju ciastek, które planujesz upiec. Oto kilka odmian, które najlepiej sprawdzają się w wypiekach:

  • Jabłka Grójeckie mają intensywny smak i są wyraźnie kwaskowe. Pozwalają uzyskać kontrast pomiędzy kwasem owoców a słodkością ciasta.
  • Jabłka Gala są nieco słodsze, a przy tym subtelniejsze w smaku od odmiany Grójeckiej. Często wykorzystuje się je w wypiekach z dodatkiem masła, co oznacza, że mogą znaleźć się także w opisywanych ciasteczkach z jabłkiem.
  • Ciastka jabłkowe udadzą się także z odmianą Honeycrisp. Ta jest słodka, soczysta, a jednocześnie przyjemnie chrupiąca.
  • Kolejna propozycja to jabłka Fuji – słodkie i aromatyczne. Są odpowiednie do ciastek z jabłkami, zwłaszcza kiedy lubisz połączenie intensywnego smaku owoców idącego w parze z ich słodyczą.

Jak zrobić ciasteczka z jabłkami?

Przepis na ciasteczka z jabłkami i migdałami możesz wzbogacić o dodatkowe składniki. Dobrze sprawdzą się choćby inne orzechy – włoskie, pekan czy brazylijskie. Warto je wcześniej drobno posiekać, szczególnie gdy przygotowujesz ciasteczka z myślą o najmłodszych łasuchach. Zresztą w takim wypadku dobrym pomysłem okaże się ciekawa dekoracja ciasteczek. Masz tu wolną rękę – użyj gorzkiej czekolady, ulubionej posypki (ta doda ciastkom nie tylko koloru, ale i zapewni im przyjemną chrupkość), niewielkiej ilości cukru pudru czy nawet cynamonu. Masz więcej czasu? Przygotuj lukier cytrynowy, który nada ciastkom świeżego smaku i przyjemnego aromatu. Możesz grubo polewać ciastka lukrem lub wykonać dowolne dekoracyjne wzory.

Nigdy nie zapominaj o schłodzeniu masy na ciastka z jabłkiem i cynamonem. Dzięki niskiej temperaturze ciasto zyska odpowiednią strukturę, która ułatwi Ci pracę. Proces ich wykonania dokładnie opisujemy w poprzednich krokach, dlatego zapewne nie będziesz mieć problemów z ich sporządzeniem. Pragniemy za to dodać, że domowe ciasteczka z jabłkiem i cynamonem zasługują na prawidłowe przechowywanie, które znacznie przedłuża ich świeżość. Zatem gdy w pełni ostygną, umieść je w szczelnie zamkniętej puszce lub pudełku. Pozostawione na powietrzu mogą zmięknąć lub bardzo stwardnieć w zależności od warunków panujących w miejscu ich przechowywania.

Szybkie ciasteczka z jabłkami dla początkujących

Choć czas wykonania całości wynosi 60 minut, przy czym weź pod uwagę, że około 30 minut zajmuje samo schłodzenie ciasta, a kolejne 15 minut ciastka spędzają w piekarniku. Oznacza to, że czas sporządzenia samego ciasta to zaledwie 15 minut! Reszta to oczekiwanie na ciasteczka jabłkowe – możesz w tym czasie zająć się, czymkolwiek zechcesz. To naprawdę szybkie ciastka z jabłkami! Znakomicie spiszą się jako dodatek do śniadania, drugie śniadanie, poobiedni deser czy podwieczorek. Ciasteczka z jabłkami i cynamonem możesz również potraktować jako słodki dodatek, który spakujesz dziecku do szkoły lub nawet zabierzesz ze sobą do pracy!

Wcale nie dziwi nas fakt, że te ekspresowe ciastka z jabłkami mają wielu zwolenników! To niezaprzeczalnie zasługa łatwości ich przygotowania, ale i niezaprzeczalnych walorów smakowych. Nie da się ukryć, że odpowiada za nie wyjątkowe połączenie smaku jabłek oraz cynamonu. Również je lubisz? Wobec tego koniecznie wypróbuj kruche ciasteczka z jabłkami czy ciasteczka całuski z jabłkami!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!