
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę (powinniśmy otrzymać około 1 szklanki jabłek). Jabłka przekładamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru i mieszamy razem.
Masło ucieramy z pozostałym cukrem, następnie dodajemy jajko. W misce mieszamy mąkę, sodę, sól, gałkę muszkatołową oraz cynamon. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy jabłka oraz posiekane migdały.
Ciasto chłodzimy w lodówce przez mniej więcej 30 minut. Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasteczka się zarumienią.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasteczka z serem i borówkami
Pyszny deser z owocami? Proponujemy babeczki z kruchego ciasta wypełnione kremowym serkiem i aromatyczną borówką.

Marchwiowe placuszki z sosem serowym
Jeśli lubisz ciasto marchewkowe, to ten przepis na placuszki również podbije Twoje serce. Idealne na śniadanie.

Jabłkowe chipsy z cynamonem
Okazuje się, że chipsy mogą być zdrowe. Wypróbuj nasz sposób na korzenne chipsy z jabłek.

Marchewka w pomarańczowej glazurze
Zwykła marchewka nabierze charakteru, jeśli poddusisz ją w soku z pomarańczy z dodatkiem masła.

Komentarze (12)
1354 dni temu
ile można czasu można przechowywać ciasteczka?
odpowiedz
1354 dni temu
W szczelnie zamkniętym pudełku - około tygodnia :)
3091 dni temu
witam,ciasteczka wyszły pyszne,zamiast migdałów dałam orzechy włoskie,na pewno zagoszczą na moim świątecznym stole ;) pozdrawiam
odpowiedz
3173 dni temu
Ciasteczka pyszne, zyskały uznanie całej rodziny. Chociaż fakt, że się kleiły do rak i przez to musiały poleżeć dłużej w lodówce. No i użyłam orzechów włoskich zamiast migdałów :)
odpowiedz
3336 dni temu
Super ciasteczka i bardzo smaczne ,dziekuje za przepis:)
odpowiedz
3379 dni temu
Hmmm. Lekka lipa, bo wykonałam ciasto dokładnie wg przepisu i trzymając się podanych proporcji, ale konsystencja ciasta przed pieczeniem, po dodaniu jabłek była tak rzadka, że nie dało się uformować ciasteczek. Przyklejały się do rąk i blachy. Trzeba było sypnąć sporo mąki, żeby masa stała się odrobinę bardziej stała, co niestety zaskutkowało gliniastym i mało maślanym smakiem ciastek. Zdecydowanie nie powtórzę wątpliwego sukcesu.
odpowiedz
3396 dni temu
czemo by nie miała z zmielić orzechów hmhm
odpowiedz
3398 dni temu
Aniu, oczywiście, że możesz zamienić orzechy :)
odpowiedz
3398 dni temu
czy moge dodac zamiast migdałow fistaszki?
odpowiedz
3398 dni temu
moge zamiast migdałow dodac orzechy? fistaszki? :)
odpowiedz
3405 dni temu
Goga, ciasteczka powinny przypaść Ci do gustu :)
odpowiedz
3406 dni temu
Już tyle ciasteczek wypróbowałam z ,kuchni lidla, a tu kolejna pyszna propozycja, na pewno zrobię :)
odpowiedz
zobacz wszystkie