Ciasteczka z jabłkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę (powinniśmy otrzymać około 1 szklanki jabłek). Jabłka przekładamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru i mieszamy razem.

Masło ucieramy z pozostałym cukrem, następnie dodajemy jajko. W misce mieszamy mąkę, sodę, sól, gałkę muszkatołową oraz cynamon. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy jabłka oraz posiekane migdały.

Ciasto chłodzimy w lodówce przez mniej więcej 30 minut. Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasteczka się zarumienią.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    1354 dni temu
    ile można czasu można przechowywać ciasteczka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1354 dni temu
    W szczelnie zamkniętym pudełku - około tygodnia :)
  • Gość b Gość b
    3091 dni temu
    witam,ciasteczka wyszły pyszne,zamiast migdałów dałam orzechy włoskie,na pewno zagoszczą na moim świątecznym stole ;) pozdrawiam

    odpowiedz

  • Agata Agata
    3173 dni temu
    Ciasteczka pyszne, zyskały uznanie całej rodziny. Chociaż fakt, że się kleiły do rak i przez to musiały poleżeć dłużej w lodówce. No i użyłam orzechów włoskich zamiast migdałów :)

    odpowiedz

  • baśka 37 baśka 37
    3336 dni temu
    Super ciasteczka i bardzo smaczne ,dziekuje za przepis:)

    odpowiedz

  • stara_lampucera stara_lampucera
    3379 dni temu
    Hmmm. Lekka lipa, bo wykonałam ciasto dokładnie wg przepisu i trzymając się podanych proporcji, ale konsystencja ciasta przed pieczeniem, po dodaniu jabłek była tak rzadka, że nie dało się uformować ciasteczek. Przyklejały się do rąk i blachy. Trzeba było sypnąć sporo mąki, żeby masa stała się odrobinę bardziej stała, co niestety zaskutkowało gliniastym i mało maślanym smakiem ciastek. Zdecydowanie nie powtórzę wątpliwego sukcesu.

    odpowiedz

  • baterfild baterfild
    3396 dni temu
    czemo by nie miała z zmielić orzechów hmhm

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3398 dni temu
    Aniu, oczywiście, że możesz zamienić orzechy :)

    odpowiedz

  • ania ania
    3398 dni temu
    czy moge dodac zamiast migdałow fistaszki?

    odpowiedz

  • ania ania
    3398 dni temu
    moge zamiast migdałow dodac orzechy? fistaszki? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3405 dni temu
    Goga, ciasteczka powinny przypaść Ci do gustu :)

    odpowiedz

  • Goga Goga
    3406 dni temu
    Już tyle ciasteczek wypróbowałam z ,kuchni lidla, a tu kolejna pyszna propozycja, na pewno zrobię :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!