Jabłkowe chipsy z cynamonem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni.

W małej miseczce mieszamy ze sobą cynamon, cukier i gałkę muszkatołową. Z jabłek odcinamy górę oraz dół, a następnie za pomocą tarki lub obieraczki tniemy jabłko na cieniutkie plasterki, które skrapiamy sokiem z cytryny. Plasterki jabłka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy plasterek nakładamy odrobinę zmieszanych ze sobą przypraw i palcami wcieramy je w jabłko.

Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40-90 minut, w zależności od tego, jak grube były plasterki jabłka oraz jak mocno przypieczone chipsy chcemy uzyskać.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3529 dni temu
    Gościu, jedna strona wystarczy, lecz możesz posmarować dwie - w zależności od preferencji.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3529 dni temu
    na trugiej stronie terz posmarować pszyprawami

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3725 dni temu
    chipsy wyszly pycha! Cala rodzinka sie zajadala!! Tylko co zrobic zeby tak nie przywieraly do papieru??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3888 dni temu
    Aniu, bardzo nas to cieszy!

    odpowiedz

  • Ania-gotuje.blog.pl Ania-gotuje.blog.pl
    3889 dni temu
    mój Sinior je uwielbia!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3903 dni temu
    Drogi gościu, dodatek cukru sprawia, że chipsy się karmelizują i dzięki temu ich konsystencja jest bardziej "chipsowa", niż gdyby ten dodatek pominąć :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3904 dni temu
    a po co cukier? zdrowiej by było go nie dodawać, zwłaszcza dla dzieci

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3929 dni temu
    Pyszna przekąska-polecam każdemu!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3946 dni temu
    Drogi gościu, dziękujemy za czujność. Błąd w podanej temperaturze już został poprawiony.

    odpowiedz

  • GośćA GośćA
    3948 dni temu
    Chyba jakiś błąd w tym przepisie jest, bo w 200 stopniach to się te plasterki jabłek spalą przez 40 minut a co dopiero przez 90.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3952 dni temu
    Drogi gościu wszystko zależy od tego jak cienko pokroisz oraz jak duże będą jabłka. Chipsów wychodzi jednak spora miska :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3952 dni temu
    Ile wychodzi chipsów z tego przepisu ? o.O

    odpowiedz

  • kocio100 kocio100
    3953 dni temu
    pyyyyyyyyyyyysia

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!