.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- stolnicę
- wałek
- folię spożywczą
- garnek
- patelnię
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1: Zagniatamy ciasto na balanzoni
Do miski dodajemy mąkę i szczyptę soli. W drugiej misce łączymy jajka z łyżką koncentratu pomidorowego. Cały czas mieszając, do mąki dodajemy stopniowo masę jajeczną. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i dokładnie wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Krok 2: Łączymy składniki farszu
Do miski dodajemy ricottę i starty ser pecorino romano, dokładnie mieszamy. Połowę mortadeli bardzo drobno siekamy i dodajemy do serów. Suszone pomidory drobno siekamy i również dodajemy do masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pokruszone pistacje. Próbujemy i jeśli będzie potrzeba, ponownie doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3: Formujemy balanzoni
Stolnicę podsypujemy kaszą manną i wałkujemy ciasto z jednej strony w kształt koła. Ciasto kroimy najpierw w pionie, a później w poziomie, tworząc kwadraty. Z farszu formujemy kulki i układamy na kwadratowych kawałkach ciasta. Formujemy balanzoni – kształtem przypominają duże tortellini lub większe polskie uszka.
Krok 4: Gotujemy balanzoni
Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-4 minuty.
Krok 5: Przygotowujemy sos
Na patelnię dodajemy oliwę, czosnek pokrojony w plasterki i płatki chili. Chwilę smażymy i dodajemy listki bazylii.
Krok 6: Podajemy danie
Balanzoni przekładamy z garnka bezpośrednio do sosu. Mieszamy i wykładamy na talerz.
Posypujemy startym serem pecorino romano, dekorujemy listkami bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)