zobacz film Włoskie pierożki balanzoni

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • stolnicę
  • wałek
  • folię spożywczą
  • garnek
  • patelnię

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1: Zagniatamy ciasto na balanzoni

Do miski dodajemy mąkę i szczyptę soli. W drugiej misce łączymy jajka z łyżką koncentratu pomidorowego. Cały czas mieszając, do mąki dodajemy stopniowo masę jajeczną. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i dokładnie wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Krok 2: Łączymy składniki farszu

Do miski dodajemy ricottę i starty ser pecorino romano, dokładnie mieszamy. Połowę mortadeli bardzo drobno siekamy i dodajemy do serów. Suszone pomidory drobno siekamy i również dodajemy do masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pokruszone pistacje. Próbujemy i jeśli będzie potrzeba, ponownie doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3: Formujemy balanzoni

Stolnicę podsypujemy kaszą manną i wałkujemy ciasto z jednej strony w kształt koła. Ciasto kroimy najpierw w pionie, a później w poziomie, tworząc kwadraty. Z farszu formujemy kulki i układamy na kwadratowych kawałkach ciasta. Formujemy balanzoni – kształtem przypominają duże tortellini lub większe polskie uszka.

Krok 4: Gotujemy balanzoni

Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-4 minuty.

Krok 5: Przygotowujemy sos

Na patelnię dodajemy oliwę, czosnek pokrojony w plasterki i płatki chili. Chwilę smażymy i dodajemy listki bazylii.

Krok 6: Podajemy danie

Balanzoni przekładamy z garnka bezpośrednio do sosu. Mieszamy i wykładamy na talerz.

Posypujemy startym serem pecorino romano, dekorujemy listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!