Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych i drobnych oczkach
- maszynkę do makaronu
- robot wielofunkcyjny z hakiem do wyrabiania ciasta
- folię spożywczą
- pędzelek
- radełko lub nóż do pizzy
Krok 1: ŚCIERAMY I PRZESMAŻAMY CUKINIĘ
Cukinię pozbawioną końcówek ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przesmażamy na patelni na lekko rozgrzanej oliwie, razem z rozgniecionym czosnkiem i liśćmi bazylii, aż z cukinii odparuje nadmiar płynu, a warzywo lekko się zarumieni.
Przesmażoną cukinię zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Ricottę łączymy w misce z żółtkami jaj. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przesmażoną i przestudzoną cukinię oraz ser grana padano lub parmezan starty na tarce o drobnych oczkach. Całość mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę wsypujemy do misy robota kuchennego. Dodajemy jajko i żółtka. Ciasto wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy odrobinę ciepłej wody. Dalej wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i zwarte – pod koniec dodajemy odrobinę oliwy.
Ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy i formujemy kulkę. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.
Krok 4: FORMUJEMY RAVIOLI
Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część zagniatamy chwilę na blacie oprószonym mąką i przepuszczamy kilka razy przez maszynkę do makaronu, by uzyskać cienkie, elastyczne paski. Nierówne brzegi ciasta odkrawamy.
Paski ciasta kroimy na krótsze, prostokątne kawałki za pomocą radełka lub noża do pizzy. Każdy kawałek ciasta smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Na każdy prostokąt ciasta wykładamy po 3 niewielkie porcje farszu (ok. 1 łyżeczki/15 g), zachowując odstępy. Ciasto zawijamy do góry, by zamknąć farsz w środku. Usuwamy nadmiar powietrza, delikatnie dociskając ciasto do farszu. Z każdego kawałka wycinamy 3 pojedyncze ravioli za pomocą karbowanego radełka.
Krok 5: GOTUJEMY RAVIOLI
Ravioli gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie, aż ciasto zmięknie.
Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek pokrojony w plasterki przesmażamy na patelni na maśle. Dodajemy olej z pestek winogron i chwilę podgrzewamy, aż smaki się połączą.
Dodajemy ugotowane ravioli z odrobiną wody po gotowaniu. Dodajemy bazylię. Mieszamy i podgrzewamy chwilę, aż ravioli połączą się z sosem.
Krok 7: PODAJEMY RAVIOLI
Ravioli przekładamy na talerz. Dekorujemy z wierzchu listkami świeżej bazylii, oprószamy serem grana padano lub parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Tuż przed podaniem doprawiamy pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
Zobacz, jak krok po kroku przygotować ravioli z ricottą, szpinakiem i parmezanem, oblane sosem maślanym z szałwią!
Pierogi z kaczką
Wypróbuj przepis na pierogi z aromatycznym farszem z mięsem kaczki i żurawiną!
Pieczone pierogi z kurkami
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!
Ciasto na pierogi
Pulchne, elastyczne i maślane – idealne ciasto na pierogi przygotujecie według przepisu Karola Okrasy! Wykorzystajcie je, by zachwycić rodzinę w święta!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka gyros
- Błyskawiczne pierniczki
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Śledzie po kaszubsku
- Piernik staropolski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto na pierogi
- Sernik piernikowy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny makowiec
- Ryba po japońsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1493 dni temu
Od 2 miesięcy nie mogę kupić w Lidlu ricotty.
odpowiedz
1364 dni temu
Udalo sie w koncu? :D
1167 dni temu
Ja tez