zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • tarkę o grubych i drobnych oczkach
  • maszynkę do makaronu
  • robot wielofunkcyjny z hakiem do wyrabiania ciasta
  • folię spożywczą
  • pędzelek
  • radełko lub nóż do pizzy

Krok 1: ŚCIERAMY I PRZESMAŻAMY CUKINIĘ

Cukinię pozbawioną końcówek ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przesmażamy na patelni na lekko rozgrzanej oliwie, razem z rozgniecionym czosnkiem i liśćmi bazylii, aż z cukinii odparuje nadmiar płynu, a warzywo lekko się zarumieni.

Przesmażoną cukinię zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Ricottę łączymy w misce z żółtkami jaj. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przesmażoną i przestudzoną cukinię oraz ser grana padano lub parmezan starty na tarce o drobnych oczkach. Całość mieszamy, aż składniki się połączą.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę wsypujemy do misy robota kuchennego. Dodajemy jajko i żółtka. Ciasto wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy odrobinę ciepłej wody. Dalej wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i zwarte – pod koniec dodajemy odrobinę oliwy.

Ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy i formujemy kulkę. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.

Krok 4: FORMUJEMY RAVIOLI

Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część zagniatamy chwilę na blacie oprószonym mąką i przepuszczamy kilka razy przez maszynkę do makaronu, by uzyskać cienkie, elastyczne paski. Nierówne brzegi ciasta odkrawamy.

Paski ciasta kroimy na krótsze, prostokątne kawałki za pomocą radełka lub noża do pizzy. Każdy kawałek ciasta smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Na każdy prostokąt ciasta wykładamy po 3 niewielkie porcje farszu (ok. 1 łyżeczki/15 g), zachowując odstępy. Ciasto zawijamy do góry, by zamknąć farsz w środku. Usuwamy nadmiar powietrza, delikatnie dociskając ciasto do farszu. Z każdego kawałka wycinamy 3 pojedyncze ravioli za pomocą karbowanego radełka.

Krok 5: GOTUJEMY RAVIOLI

Ravioli gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie, aż ciasto zmięknie.

Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Czosnek pokrojony w plasterki przesmażamy na patelni na maśle. Dodajemy olej z pestek winogron i chwilę podgrzewamy, aż smaki się połączą.

Dodajemy ugotowane ravioli z odrobiną wody po gotowaniu. Dodajemy bazylię. Mieszamy i podgrzewamy chwilę, aż ravioli połączą się z sosem.

Krok 7: PODAJEMY RAVIOLI

Ravioli przekładamy na talerz. Dekorujemy z wierzchu listkami świeżej bazylii, oprószamy serem grana padano lub parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Tuż przed podaniem doprawiamy pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    13 dni temu
    Od 2 miesięcy nie mogę kupić w Lidlu ricotty.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram