Pierogi z kaczką

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • dużą patelnię
  • stolnicę
  • wałek
  • szklankę lub metalowe ringi
  • duży garnek
  • łyżkę cedzakową

Przygotuj wcześniej

  • Ugotuj kaszę gryczaną w lekko osolonej, wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 

Krok 1: Przygotowujemy farsz

Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy udka kaczki skórą do dołu. Gdy skórka zrobi się złota, przekładamy mięso do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy tak długo, aż mięso będzie odchodziło od kości. Udka wyjmujemy z wody, oddzielamy mięso i kroimy razem ze skórką na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy, cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy je na odrobinie oleju na rozgrzanej patelni. Dodajemy mięso, kaszę, żurawiny, pestki słonecznika i posiekaną kolendrę. Smażymy przez 2 minuty. Studzimy.

Krok 2: Łączymy składniki ciasta

Składniki ciasta łączymy w dużej misce. Dokładnie zagniatamy, aż powstanie jednolita masa. Stolnicę lub blat oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm. Szklanką bądź metalowymi ringami wycinamy kółka. Na środku umieszczamy 1 łyżeczkę farszu i przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Brzegi dokładnie zlepiamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Pierogi wrzucamy partiami. Gotujemy 30 sekund od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy je z wody łyżką cedzakową.

Krok 3: Przygotowujemy surówkę

Kapustę szatkujemy i mieszamy z pozostałymi składnikami.

Pierogi układamy na surówce. Przyozdabiamy listkami kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    1100 dni temu
    Brzydkie na zdjeciu te pierogi.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1790 dni temu
    Fajny przepis! Z 500g maki wyszlo mi 49 pierogów a wałkowałam je na grubosc ok 2-3 mm i składałam jak pierogi wigilijne. W przypadku lepienia okrągłych, oczywiście ich ilość będzie 2x mniejsza. Do farszu dodałam też mięso kaczki z porcji której użyłam do zrobienia rosołu. Dorzuciłabym wiecej żurawiny i obowiązkowo świeżą kolendre - suszona niestety nie nadaje żadnego aromatu. I zagęściła w jakiś sposób bo farsz jest sypki, suchy. Albo podała sos oddzielnie np z leśnych grzybów :>

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1800 dni temu
    Czy można zamrozić pierogi po ugotowaniu ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1800 dni temu
    Pierogi najlepiej jest mrozić przed ugotowaniem :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!