Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- dużą patelnię
- stolnicę
- wałek
- szklankę lub metalowe ringi
- duży garnek
- łyżkę cedzakową
Przygotuj wcześniej
- Ugotuj kaszę gryczaną w lekko osolonej, wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 1: Przygotowujemy farsz
Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy udka kaczki skórą do dołu. Gdy skórka zrobi się złota, przekładamy mięso do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy tak długo, aż mięso będzie odchodziło od kości. Udka wyjmujemy z wody, oddzielamy mięso i kroimy razem ze skórką na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy, cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy je na odrobinie oleju na rozgrzanej patelni. Dodajemy mięso, kaszę, żurawiny, pestki słonecznika i posiekaną kolendrę. Smażymy przez 2 minuty. Studzimy.
Krok 2: Łączymy składniki ciasta
Składniki ciasta łączymy w dużej misce. Dokładnie zagniatamy, aż powstanie jednolita masa. Stolnicę lub blat oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm. Szklanką bądź metalowymi ringami wycinamy kółka. Na środku umieszczamy 1 łyżeczkę farszu i przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Brzegi dokładnie zlepiamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Pierogi wrzucamy partiami. Gotujemy 30 sekund od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy je z wody łyżką cedzakową.
Krok 3: Przygotowujemy surówkę
Kapustę szatkujemy i mieszamy z pozostałymi składnikami.
Pierogi układamy na surówce. Przyozdabiamy listkami kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Dim sum z farszem z mięsa mielonego
Małe pierożki, wielki smak – wyborne połączenie farszu z mięsa mielonego i warzyw z lekkim ciastem i sosem sojowym.
Orkiszowe pierogi ruskie
Tradycyjne pierogi w nowej odsłonie! Wypróbuj przepis na orkiszowe pierogi ruskie!
Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą
Spróbuj pierogów z przepisu Karola Okrasy! Ciasto z dodatkiem mleka i masła doskonale otula farsz z twarogu, kaszy gryczanej i listków mięty.
Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Wypróbuj przepis Karola i zasmakuj w pierogach z kapustą i grzybami, pieczonymi w piekarniku!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Polędwiczki z suszonymi pomidorami
- Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Empanady z salsa verde
- Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
- Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym
- Naleśniki po austriacku z morelami i lodami waniliowymi
- Sajgonki z pieczoną kaczką
- Lasagne z bakłażanem i cukinią
- Orkiszowe pierogi ruskie
- Masło żurawinowo-marcepanowe
- Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kapustą
- Pierogi z jagodami
- Wigilijne pierogi
- Pascha czekoladowa
- Suflety z serem munster
- Domowy sos barbecue
- Satay — kurczak z ryżem i warzywami
- Królik w sosie śmietanowym
- Wegański gyros z ciecierzycy w picie
- Słodki dżem z pomidorów
- Kurczak w śmietanie z szampanem i pilawem grzybowym
- Pizza z jajkiem i szparagami
- Kotlety mielone z karpia
- Królik w sosie pieczarkowym
- Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
- Pierogi z suszonymi śliwkami
- Carpaccio z miodowego melona
- Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
- Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1100 dni temu
Brzydkie na zdjeciu te pierogi.
odpowiedz
1790 dni temu
Fajny przepis! Z 500g maki wyszlo mi 49 pierogów a wałkowałam je na grubosc ok 2-3 mm i składałam jak pierogi wigilijne. W przypadku lepienia okrągłych, oczywiście ich ilość będzie 2x mniejsza. Do farszu dodałam też mięso kaczki z porcji której użyłam do zrobienia rosołu. Dorzuciłabym wiecej żurawiny i obowiązkowo świeżą kolendre - suszona niestety nie nadaje żadnego aromatu. I zagęściła w jakiś sposób bo farsz jest sypki, suchy. Albo podała sos oddzielnie np z leśnych grzybów :>
odpowiedz
1800 dni temu
Czy można zamrozić pierogi po ugotowaniu ?
odpowiedz
1800 dni temu
Pierogi najlepiej jest mrozić przed ugotowaniem :)