
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Z mąki ze szczyptą soli i ok. 130 ml wody zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Dymki oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Marchew obrać i drobno zetrzeć na tarce. Czosnek obrać i drobno posiekać. Mięso mielone smażyć na gorącym oleju, aż będzie kruche, lekko posolić. Dodać startą marchew, dymkę i czosnek, doprawić przyprawą chińską 5 smaków, cynamonem, sosem sojowym i pieprzem. Smażyć przez 3-5 minut, obracając, a następnie przyprawić i pozostawić do ostygnięcia. Liście kapusty chińskiej oczyścić i wyłożyć nimi 2-3 wkłady lub bambusowe koszyczki do gotowania na parze.
Ciasto podzielić na porcje, każdą porcję rozwałkować na posypanym mąką blacie kuchennym i wykroić krążki (o średnicy ok. 12 cm). Na każdym krążku ułożyć po jednej czubatej łyżce farszu, zlepić brzegi, tworząc sakiewkę. Umieścić w koszyczku do gotowania na parze i gotować nad wrzącą wodą w garnku przez 20 minut, aż będą miękkie. Natychmiast podawać z sosem sojowym do maczania.
Komentarze (18)
186 dni temu
Oczywiście 20 minut dla chińskich pierożków na parze, to chyba żart. Robię je często, (także za chwilę) oczywiście bez żadnego smażenia mięsa i bez gotowców w postaci "5 smaków". 10 minut wystarcza całkowicie.
odpowiedz
1900 dni temu
Proporcje na ciasto są błędne. Wychodzi kleisty glut, którego nie da się rozwałkować
odpowiedz
2372 dni temu
Jak długo mieszkam w Chinach to jeszcze nie widziałam pierogów chińskich ze smażonym farszem - zawsze na surowo do ciasta i na wode. Najbardziej popularny tutaj farsz to mięso mielone wieprzowe, szczypior i imbir drobno siekany, czasem sos sojowy. Pozrd
odpowiedz
2586 dni temu
Co znajduje sie w przypawie chińskiej 5 smaków ?
odpowiedz
2665 dni temu
Mi tam pasują z mąki pszennej, czasami można zmodyfikować przepis do własnych upodobań.
odpowiedz
2971 dni temu
Do takich pierogów używa się skrobi pszennej ,mąki z tapioki i oleju a nie mąki pszennej, to jakby chińczyk robił pierogi ruskie z mąki ryżowej :p
odpowiedz
3078 dni temu
Drogi Gościu, tak, możesz użyć naczynia do gotowania na parze. Wykładanie go liśćmi kapusty jest opcjonalne.
odpowiedz
3082 dni temu
Czy mozna użyć garnka do gotowania na parze z nadstawką i czy trzeba wykładać ją liśćmi kapusty?
odpowiedz
3169 dni temu
super danie i nie takie trudne jak mogloby sie wydawac zrobilam z bulionem azjatyckim na bazie sosu rybnego , imbiru i chilli PYCHOTKA
odpowiedz
3194 dni temu
Elzo, tak, śmiało można przygotować pierożki w parowarze. :)
odpowiedz
3195 dni temu
a w parowarze można ugotować?
odpowiedz
3235 dni temu
Przygotowuję to juz trzeci raz i jedno Wam powiem: kapustę najlepiej jest wcześniej sparzyć, wtedy oddzielanie liści staje się wręcz komfrotowym zajęciem ;)
odpowiedz
3281 dni temu
karol2, znaczną różnicę robią użyte w przepisie przyprawy oraz warzywa dodane do mięsa. Polecamy spróbować! :)
odpowiedz
3283 dni temu
Czyli farsz nie rozni sie niczym od naszych tradycyjnych pierogow ?
odpowiedz
3284 dni temu
Karolu, tak, przed ugotowaniem możesz pierożki zamrozić i przechować je na kolejną okazję.
odpowiedz
3284 dni temu
Czy mozna zrobic duzo takich pieroszkow i zamrozic na inna okazje ?
odpowiedz
3287 dni temu
Garnek do gotowania na parze powinien się równie dobrze sprawdzić :)
odpowiedz
3287 dni temu
Aż miło patrzeć na tak pyszne pierożki ,zastanawiam się czy mogę je zrobić w garnku do gotowania na parze,bo takiego drewnianego nie mam.
odpowiedz
zobacz wszystkie