
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Z mąki ze szczyptą soli i ok. 130 ml wody zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Dymki oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Marchew obrać i drobno zetrzeć na tarce. Czosnek obrać i drobno posiekać. Mięso mielone smażyć na gorącym oleju, aż będzie kruche, lekko posolić. Dodać startą marchew, dymkę i czosnek, doprawić przyprawą chińską 5 smaków, cynamonem, sosem sojowym i pieprzem. Smażyć przez 3-5 minut, obracając, a następnie przyprawić i pozostawić do ostygnięcia. Liście kapusty chińskiej oczyścić i wyłożyć nimi 2-3 wkłady lub bambusowe koszyczki do gotowania na parze.
Ciasto podzielić na porcje, każdą porcję rozwałkować na posypanym mąką blacie kuchennym i wykroić krążki (o średnicy ok. 12 cm). Na każdym krążku ułożyć po jednej czubatej łyżce farszu, zlepić brzegi, tworząc sakiewkę. Umieścić w koszyczku do gotowania na parze i gotować nad wrzącą wodą w garnku przez 20 minut, aż będą miękkie. Natychmiast podawać z sosem sojowym do maczania.
Komentarze (17)
1522 dni temu
Proporcje na ciasto są błędne. Wychodzi kleisty glut, którego nie da się rozwałkować
odpowiedz
1994 dni temu
Jak długo mieszkam w Chinach to jeszcze nie widziałam pierogów chińskich ze smażonym farszem - zawsze na surowo do ciasta i na wode. Najbardziej popularny tutaj farsz to mięso mielone wieprzowe, szczypior i imbir drobno siekany, czasem sos sojowy. Pozrd
odpowiedz
2208 dni temu
Co znajduje sie w przypawie chińskiej 5 smaków ?
odpowiedz
2286 dni temu
Mi tam pasują z mąki pszennej, czasami można zmodyfikować przepis do własnych upodobań.
odpowiedz
2592 dni temu
Do takich pierogów używa się skrobi pszennej ,mąki z tapioki i oleju a nie mąki pszennej, to jakby chińczyk robił pierogi ruskie z mąki ryżowej :p
odpowiedz
2699 dni temu
Drogi Gościu, tak, możesz użyć naczynia do gotowania na parze. Wykładanie go liśćmi kapusty jest opcjonalne.
odpowiedz
2704 dni temu
Czy mozna użyć garnka do gotowania na parze z nadstawką i czy trzeba wykładać ją liśćmi kapusty?
odpowiedz
2791 dni temu
super danie i nie takie trudne jak mogloby sie wydawac zrobilam z bulionem azjatyckim na bazie sosu rybnego , imbiru i chilli PYCHOTKA
odpowiedz
2816 dni temu
Elzo, tak, śmiało można przygotować pierożki w parowarze. :)
odpowiedz
2816 dni temu
a w parowarze można ugotować?
odpowiedz
2856 dni temu
Przygotowuję to juz trzeci raz i jedno Wam powiem: kapustę najlepiej jest wcześniej sparzyć, wtedy oddzielanie liści staje się wręcz komfrotowym zajęciem ;)
odpowiedz
2903 dni temu
karol2, znaczną różnicę robią użyte w przepisie przyprawy oraz warzywa dodane do mięsa. Polecamy spróbować! :)
odpowiedz
2905 dni temu
Czyli farsz nie rozni sie niczym od naszych tradycyjnych pierogow ?
odpowiedz
2906 dni temu
Karolu, tak, przed ugotowaniem możesz pierożki zamrozić i przechować je na kolejną okazję.
odpowiedz
2906 dni temu
Czy mozna zrobic duzo takich pieroszkow i zamrozic na inna okazje ?
odpowiedz
2908 dni temu
Garnek do gotowania na parze powinien się równie dobrze sprawdzić :)
odpowiedz
2908 dni temu
Aż miło patrzeć na tak pyszne pierożki ,zastanawiam się czy mogę je zrobić w garnku do gotowania na parze,bo takiego drewnianego nie mam.
odpowiedz
zobacz wszystkie