Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Z mąki ze szczyptą soli i ok. 130 ml wody zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Dymki oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Marchew obrać i drobno zetrzeć na tarce. Czosnek obrać i drobno posiekać. Mięso mielone smażyć na gorącym oleju, aż będzie kruche, lekko posolić. Dodać startą marchew, dymkę i czosnek, doprawić przyprawą chińską 5 smaków, cynamonem, sosem sojowym i pieprzem. Smażyć przez 3-5 minut, obracając, a następnie przyprawić i pozostawić do ostygnięcia. Liście kapusty chińskiej oczyścić i wyłożyć nimi 2-3 wkłady lub bambusowe koszyczki do gotowania na parze.
Ciasto podzielić na porcje, każdą porcję rozwałkować na posypanym mąką blacie kuchennym i wykroić krążki (o średnicy ok. 12 cm). Na każdym krążku ułożyć po jednej czubatej łyżce farszu, zlepić brzegi, tworząc sakiewkę. Umieścić w koszyczku do gotowania na parze i gotować nad wrzącą wodą w garnku przez 20 minut, aż będą miękkie. Natychmiast podawać z sosem sojowym do maczania.
Zobacz podobne
przepisy
Chińskie ciasteczka z wróżbą
Dobra wróżba przydaje się na każdą okazję… tak jak i ciasteczka! Te z przepowiednią oczarują nie tylko najmłodszych.
Boczniaki po azjatycku
Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!
Banh mi: wietnamska kanapka z kurczakiem
Czas na kanapkę z kurczakiem w wietnamskim stylu! Przygotuj banh mi ga i sprawdź, jak smakuje jedno z najpopularniejszych dań street food na świecie!
Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
Chińskie pierożki przygotowane na parze kryją w sobie bogactwo azjatyckich smaków! Ich wegańską wersję z jackfruitem (owocem chlebowca) przygotujecie dzięki przepisowi Kingi.
Pierożki dim sum
Pierożki dim sum to jedna z klasycznych chińskich potraw, rozpowszechnionych przede wszystkim w południowej części tego kraju. Wytrawne przysmaki znane jako dim sum często serwowane są przez Chińczyków do zielonej herbaty. Pierożki dim sum to określenie stosowane w odniesieniu do pierożków z mięsnym farszem, podawanych zazwyczaj z sosem sojowym oraz innymi apetycznymi sosami. Chińskie pierożki dim sum są prawdziwą chlubą mistrzów kuchni z Państwa Środka, którzy przygotowują je w swoich lokalach. Wyróżnia je charakterystyczne ciasto, które dba o walory smakowe potrawy oraz warunkuje jego subtelną konsystencję. Powstaje ono na bazie mąki ryżowej, która nadaje ciastu tak pożądaną elastyczność. My jednak zastępujemy ją klasyczną, łatwo dostępną mąką pszenną.
Nasz przepis na pierożki dim sum nawiązuje do tradycyjnej chińskiej receptury wykorzystującej mielone mięso wieprzowe występujące w towarzystwie starannie dobranych dodatków. Musisz jednak wiedzieć, że pierogi dim sum serwowane są w wielu wariantach smakowych – z krewetkami, warzywami czy kurczakiem. Podobne zróżnicowanie panuje wśród kształtów. Przy odrobinie szczęścia poznasz zarówno pierożki dim sum w kształcie sakiewek, jak i te pod postacią uszek. Nie zdziw się także, jeśli odwiedzając chińską knajpę, natrafisz na pierożki dim sum do złudzenia przypominające nasze pierogi z mięsem! Pierożki dim sum kojarzą się z wontonami, czyli lekkimi pierożkami podawanymi w zupach. To jedno ze sprawdzonych zastosowań kulinarnych dla pierożków dim sum.
Przepis na pierożki dim sum od Kuchni Lidla
Nasz przepis na pierożki dim sum pozwoli Ci poznać to, co najlepsze w tych oryginalnych chińskich specjałach. Zaliczamy go do przepisów o średnim, czyli umiarkowanym poziomie trudności. Przyrządzenie pierożków dim sum zgodnie z naszymi wskazówkami zajmie Ci półtorej godziny. Nie obawiaj się jednak trudności – nasz szczegółowy poradnik przeprowadzi Cię przez każdy etap przygotowania chińskich pierożków.
Te pierożki na parze warte są każdej minuty włożonej w proces ich przygotowania! Jeśli poszukujesz przepisu na chińskie pierożki w odsłonie wegańskiej, możesz też wypróbować inny pomysł Kuchni Lidla – przepis na pierożki chińskie dim sum z chlebowcem. To potrawa, która zachwyca bogactwem azjatyckich smaków, jednocześnie zapewniając wegetariańską alternatywę dla mięsa mielonego. Kuszącą propozycję dla poszukiwaczy nowych smaków stanowi jackfruit, a więc owoc chlebowca.
Jak zrobić pierożki dim sum?
Czas przyjrzeć się wybranym punktom przepisu na chińskie pierożki na parze dim sum. Zgodnie z naszymi zaleceniami na samym początku należy przygotować gładkie i sprężyste ciasto. Jak zadbać o jego właściwości? Z pewnością zachowaj cierpliwość – w niektórych przypadkach ugniatanie może zająć do 20 minut. Jeśli wydaje Ci się, że mimo Twoich starań ciasto na pierożki chińskie nadal nie zyskuje potrzebnej konsystencji, możesz dolać jeszcze odrobinę ciepłej wody. Niektórzy sugerują nawet dodanie niewielkiej ilości śmietany. Kolejne dodatki, które są w stanie zmiękczyć ciasto, to inne tłuszcze – m.in. masło, oliwa czy olej. Pamiętaj jednak, że w każdym przypadku mowa o naprawdę niewielkich ilościach, które nie wpłyną na smak chińskiego ciasta! Przygotowując ciasto na chińskie pierożki, w pierwszej kolejności umieść mąkę i sól w misce, a następnie powoli dolewaj wodę (130 ml). Wszystko wymieszaj łyżką. Teraz umieść ciasto na blacie lub stolnicy i przejdź do ręcznego wyrabiania!
Kolejny etap przyrządzania chińskich pierożków na parze dotyczy pokrojenia warzyw oraz podsmażenia mięsa. W tym czasie ciasto do pierożków dim sum odpoczywa. Co zrobić z nim po tym, gdy odczeka już ono wspomniane 30 minut? Wtedy musisz podzielić je na kilka części, z których następnie wykroisz krążki. Do tego celu możesz wykorzystać zarówno specjalną foremkę, jak i zwykłą szklankę. Koniecznie pamiętaj, że inaczej niż tradycyjne pierogi, chińskie pierogi na parze po napełnieniu farszem zamykasz w sakiewkę!
Po wypróbowaniu naszych chińskich pierożków na parze koniecznie przetestuj inne azjatyckie specjały z Kuchni Lidla. Niektóre z naszych inspiracji to Bahn Mi, wietnamska kanapka z kurczakiem czy boczniaki po azjatycku. Jeśli natomiast naszła Cię ochota na słodkości, wypróbuj koniecznie chińskie ciasteczka z wróżbą, które oczarują Twoich znajomych podczas najbliższego spotkania!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik krakowski
- Wigilijny makowiec
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Piernik staropolski
- Ciasto marchewkowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Domek z piernika
- Wegańska ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (18)
746 dni temu
Oczywiście 20 minut dla chińskich pierożków na parze, to chyba żart. Robię je często, (także za chwilę) oczywiście bez żadnego smażenia mięsa i bez gotowców w postaci "5 smaków". 10 minut wystarcza całkowicie.
odpowiedz
2460 dni temu
Proporcje na ciasto są błędne. Wychodzi kleisty glut, którego nie da się rozwałkować
odpowiedz
2932 dni temu
Jak długo mieszkam w Chinach to jeszcze nie widziałam pierogów chińskich ze smażonym farszem - zawsze na surowo do ciasta i na wode. Najbardziej popularny tutaj farsz to mięso mielone wieprzowe, szczypior i imbir drobno siekany, czasem sos sojowy. Pozrd
odpowiedz
3146 dni temu
Co znajduje sie w przypawie chińskiej 5 smaków ?
odpowiedz
3224 dni temu
Mi tam pasują z mąki pszennej, czasami można zmodyfikować przepis do własnych upodobań.
odpowiedz
3531 dni temu
Do takich pierogów używa się skrobi pszennej ,mąki z tapioki i oleju a nie mąki pszennej, to jakby chińczyk robił pierogi ruskie z mąki ryżowej :p
odpowiedz
3638 dni temu
Drogi Gościu, tak, możesz użyć naczynia do gotowania na parze. Wykładanie go liśćmi kapusty jest opcjonalne.
odpowiedz
3642 dni temu
Czy mozna użyć garnka do gotowania na parze z nadstawką i czy trzeba wykładać ją liśćmi kapusty?
odpowiedz
3729 dni temu
super danie i nie takie trudne jak mogloby sie wydawac zrobilam z bulionem azjatyckim na bazie sosu rybnego , imbiru i chilli PYCHOTKA
odpowiedz
3754 dni temu
Elzo, tak, śmiało można przygotować pierożki w parowarze. :)
odpowiedz
3754 dni temu
a w parowarze można ugotować?
odpowiedz
3794 dni temu
Przygotowuję to juz trzeci raz i jedno Wam powiem: kapustę najlepiej jest wcześniej sparzyć, wtedy oddzielanie liści staje się wręcz komfrotowym zajęciem ;)
odpowiedz
3841 dni temu
karol2, znaczną różnicę robią użyte w przepisie przyprawy oraz warzywa dodane do mięsa. Polecamy spróbować! :)
odpowiedz
3843 dni temu
Czyli farsz nie rozni sie niczym od naszych tradycyjnych pierogow ?
odpowiedz
3844 dni temu
Karolu, tak, przed ugotowaniem możesz pierożki zamrozić i przechować je na kolejną okazję.
odpowiedz
3844 dni temu
Czy mozna zrobic duzo takich pieroszkow i zamrozic na inna okazje ?
odpowiedz
3846 dni temu
Garnek do gotowania na parze powinien się równie dobrze sprawdzić :)
odpowiedz
3847 dni temu
Aż miło patrzeć na tak pyszne pierożki ,zastanawiam się czy mogę je zrobić w garnku do gotowania na parze,bo takiego drewnianego nie mam.
odpowiedz
zobacz wszystkie