Dim sum z farszem z mięsa mielonego
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Z mąki ze szczyptą soli i ok. 130 ml wody zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 30 minut.

Dymki oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Marchew obrać i drobno zetrzeć na tarce. Czosnek obrać i drobno posiekać. Mięso mielone smażyć na gorącym oleju, aż będzie kruche, lekko posolić. Dodać startą marchew, dymkę i czosnek, doprawić przyprawą chińską 5 smaków, cynamonem, sosem sojowym i pieprzem. Smażyć przez 3-5 minut, obracając, a następnie przyprawić i pozostawić do ostygnięcia. Liście kapusty chińskiej oczyścić i wyłożyć nimi 2-3 wkłady lub bambusowe koszyczki do gotowania na parze.

Ciasto podzielić na porcje, każdą porcję rozwałkować na posypanym mąką blacie kuchennym i wykroić krążki (o średnicy ok. 12 cm). Na każdym krążku ułożyć po jednej czubatej łyżce farszu, zlepić brzegi, tworząc sakiewkę. Umieścić w koszyczku do gotowania na parze i gotować nad wrzącą wodą w garnku przez 20 minut, aż będą miękkie. Natychmiast podawać z sosem sojowym do maczania.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (17)

Avatar
  • anono anono
    33 dni temu
    Proporcje na ciasto są błędne. Wychodzi kleisty glut, którego nie da się rozwałkować

    odpowiedz

  • Klaudia Klaudia
    505 dni temu
    Jak długo mieszkam w Chinach to jeszcze nie widziałam pierogów chińskich ze smażonym farszem - zawsze na surowo do ciasta i na wode. Najbardziej popularny tutaj farsz to mięso mielone wieprzowe, szczypior i imbir drobno siekany, czasem sos sojowy. Pozrd

    odpowiedz

  • Gość Gość
    720 dni temu
    Co znajduje sie w przypawie chińskiej 5 smaków ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    798 dni temu
    Mi tam pasują z mąki pszennej, czasami można zmodyfikować przepis do własnych upodobań.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1104 dni temu
    Do takich pierogów używa się skrobi pszennej ,mąki z tapioki i oleju a nie mąki pszennej, to jakby chińczyk robił pierogi ruskie z mąki ryżowej :p

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1211 dni temu
    Drogi Gościu, tak, możesz użyć naczynia do gotowania na parze. Wykładanie go liśćmi kapusty jest opcjonalne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1216 dni temu
    Czy mozna użyć garnka do gotowania na parze z nadstawką i czy trzeba wykładać ją liśćmi kapusty?

    odpowiedz

  • Agata Agata
    1302 dni temu
    super danie i nie takie trudne jak mogloby sie wydawac zrobilam z bulionem azjatyckim na bazie sosu rybnego , imbiru i chilli PYCHOTKA

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1327 dni temu
    Elzo, tak, śmiało można przygotować pierożki w parowarze. :)

    odpowiedz

  • elza elza
    1328 dni temu
    a w parowarze można ugotować?

    odpowiedz

  • KuchcikPoz KuchcikPoz
    1368 dni temu
    Przygotowuję to juz trzeci raz i jedno Wam powiem: kapustę najlepiej jest wcześniej sparzyć, wtedy oddzielanie liści staje się wręcz komfrotowym zajęciem ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1414 dni temu
    karol2, znaczną różnicę robią użyte w przepisie przyprawy oraz warzywa dodane do mięsa. Polecamy spróbować! :)

    odpowiedz

  • karol2 karol2
    1417 dni temu
    Czyli farsz nie rozni sie niczym od naszych tradycyjnych pierogow ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1417 dni temu
    Karolu, tak, przed ugotowaniem możesz pierożki zamrozić i przechować je na kolejną okazję.

    odpowiedz

  • karol karol
    1417 dni temu
    Czy mozna zrobic duzo takich pieroszkow i zamrozic na inna okazje ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1420 dni temu
    Garnek do gotowania na parze powinien się równie dobrze sprawdzić :)

    odpowiedz

  • Zośka Zośka
    1420 dni temu
    Aż miło patrzeć na tak pyszne pierożki ,zastanawiam się czy mogę je zrobić w garnku do gotowania na parze,bo takiego drewnianego nie mam.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram