zobacz film Banh mi: wietnamska kanapka z kurczakiem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blender
  • obieraczkę do warzyw lub nożyk do julienne
  • naczynie żaroodporne
  • folię spożywczą
  • ręcznik papierowy

Przygotuj wcześniej:

Udka kurczaka wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by mięso nabrało temperatury pokojowej. 

Krok 1: MARYNUJEMY KURCZAKA

W naczyniu blendera łączymy sos rybny, sos ostrygowy, olej, czosnek, szalotki, skórkę otartą z limonki, drobno posiekaną trawę cytrynową (opcjonalnie), cukier trzcinowy i mieloną paprykę ostrą. Całość dokładnie miksujemy na gładką, jednolitą pastę. 

Udka kurczaka myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Przekładamy do miski i zalewamy marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z MARYNOWANYCH WARZYW

Ogórek (bez gniazd nasiennych) i marchew kroimy w julienne za pomocą obieraczki do warzyw. Pokrojone warzywa przekładamy do miski.

W oddzielnej miseczce łączymy ocet ryżowy z wodą, cukrem i solą. Mieszamy. Tak powstałą marynatą zalewamy pokrojone warzywa. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy sałatkę do lodówki na ok. 2-3 godziny.

Krok 3: PIECZEMY KURCZAKA

Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą. Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Majonez łączymy w misce z sosem sriracha i miodem. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i pieprz. Mieszamy.

Krok 5: SKŁADAMY KANAPKĘ

Upieczone udka kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oddzielając mięso od kości.

Bagietkę nacinamy, tworząc kieszonkę, którą następnie wypełniamy pokrojonym mięsem z kurczaka i sałatką z marynowanych warzyw. Całość polewamy sosem, oprószamy prażonym sezamem i dekorujemy listkami kolendry.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    523 dni temu
    Po 35 minutach, mięso w środku było nadal surowe :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    847 dni temu
    Dobre, polecam.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!