zobacz film Banh mi: wietnamska kanapka z kurczakiem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blender
  • obieraczkę do warzyw lub nożyk do julienne
  • naczynie żaroodporne
  • folię spożywczą
  • ręcznik papierowy

Przygotuj wcześniej:

Udka kurczaka wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by mięso nabrało temperatury pokojowej. 

Krok 1: MARYNUJEMY KURCZAKA

W naczyniu blendera łączymy sos rybny, sos ostrygowy, olej, czosnek, szalotki, skórkę otartą z limonki, drobno posiekaną trawę cytrynową (opcjonalnie), cukier trzcinowy i mieloną paprykę ostrą. Całość dokładnie miksujemy na gładką, jednolitą pastę. 

Udka kurczaka myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Przekładamy do miski i zalewamy marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z MARYNOWANYCH WARZYW

Ogórek (bez gniazd nasiennych) i marchew kroimy w julienne za pomocą obieraczki do warzyw. Pokrojone warzywa przekładamy do miski.

W oddzielnej miseczce łączymy ocet ryżowy z wodą, cukrem i solą. Mieszamy. Tak powstałą marynatą zalewamy pokrojone warzywa. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy sałatkę do lodówki na ok. 2-3 godziny.

Krok 3: PIECZEMY KURCZAKA

Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą. Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Majonez łączymy w misce z sosem sriracha i miodem. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i pieprz. Mieszamy.

Krok 5: SKŁADAMY KANAPKĘ

Upieczone udka kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oddzielając mięso od kości.

Bagietkę nacinamy, tworząc kieszonkę, którą następnie wypełniamy pokrojonym mięsem z kurczaka i sałatką z marynowanych warzyw. Całość polewamy sosem, oprószamy prażonym sezamem i dekorujemy listkami kolendry.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    71 dni temu
    Polecam zamiast bagietek, używać bułkę paryską, więcej dotatków wchodzi, mniej się rozpada. Pamiętajcie też, że skłąd tej kanapki jest dowolny :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    847 dni temu
    Po 35 minutach, mięso w środku było nadal surowe :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1171 dni temu
    Dobre, polecam.

    odpowiedz


Banh mi wietnamska kanapka z kurczakiem — najpopularniejsza kanapka świata

Banh mi to kanapka wietnamska, która w ostatnich latach zyskała międzynarodową sławę. To danie jest idealnym przykładem kuchni fusion, która łączy tradycyjne smaki Wietnamu z francuskimi wpływami. Historia kanapki banh mi jest ściśle powiązana z francuskimi kolonizatorami z XIX wieku, którzy przywieźli ze sobą francuskie bagietki. Ten rodzaj pieczywa tak mocno rozkochał w sobie miejscową ludność, że stworzyli oni własną, bardziej orientalną wersję bagietki z mąki ryżowej i pszennej. Pieczywo to był znacznie lżejsze od francuskiego pierwowzoru, jednak szybko stawało się gumowe (całe szczęście receptura ta została nieco ulepszona).

Oryginalny przepis na kanapkę banh mi składa się z bagietki przekrojonej wzdłuż wypełnionej majonezem, sosem sojowym, sosem Sriracha, zielonym ogórkiem, piklami i kolendrą, a także głównymi dodatkami: kurczakiem (ga), jajecznicą (trung), skórką wieprzową (bi) lub grillowaną wieprzowiną (thit nuong) oraz innymi, mniej popularnymi składnikami. Receptura ta zmienia się w zależności od regionu, a także indywidualnych preferencji.

W wersji przygotowanej przez Kingę Paruzel znajdziesz klasyczne dodatki warzywne i aromatyczne udka z kurczaka po wietnamsku, które zachwycą Cię swoim niepowtarzalnym smakiem. Jak zrobić kurczaka po wietnamsku? Do przygotowania bułki banh mi z kurczakiem potrzebujesz blendera, rozgrzanego piekarnika oraz kilku świeżych, aromatycznych składników.

Kluczowa w przygotowaniu kurczaka po wietnamsku jest marynata, dzięki której mięso po wypieczeniu pozostaje soczyste w środku i lekko karmelowe z zewnątrz. Marynata z naszego przepisu zawiera sos sojowy, sos rybny, sos ostrygowy, cukier olej, czosnek, szalotkę, sok z limonki, ostrą papryczkę i trawę cytrynową, ale równie dobrze może się w niej znaleźć także ciemny sos grzybowy, kolendra lub kumin. Poeksperymentuj ze smakami, by stworzyć własną wersję, a z pewnością się nie zawiedziesz!

Banh-mi wietnamska kanapka — jak ją udoskonalić?

Kanapka z bagietki banh mi to dosłownie chwila roboty, a do jej wnętrza możesz wrzucić także nieobecne w naszym przepisie składniki: kiełki fasoli, awokado, krewetki, mango - każdy z tych składników doda kanapce unikatowego charakteru.

Jak zrobić dobrego banh mi sandwicha? Warto jest pamiętać o kilku drobnych kwestiach. Jak już wcześniej wspomnieliśmy — marynata to klucz do uzyskania pysznego, aromatycznego mięsa. Zabierz się za to kilka godzin wcześniej, aby mięso miało czas na wchłonięcie całego smaku i aromatu z przypraw oraz innych składników znajdujących się w marynacie. Zasada ta dotyczy nie tylko mięsa z udka z kurczaka, ale także innych rodzajów mięs. W końcu kanapki wietnamskie można przyrządzić także z wieprzowiny, szynki, a nawet mielonych kotlecików czy w wersji wegetariańskiej z tofu.

Poprawne przygotowanie mięsa, które wyląduje na bagietce w kanapce banh mi, wiąże się także z utrzymaniem odpowiedniej temperatury. Mięso wyciągnij przed pieczeniem z lodówki, aby po zamarynowaniu osiągnęło temperaturę pokojową. Ten sposób pozwala na równomierne upieczenie mięsa i zachowanie jego soczystości. Jeśli zależy Ci na wyjątkowo delikatnym i soczystym mięsie, podsmaż je na patelni przed upieczeniem. Zamknięcie porów w mięsie zabezpieczy je przed szybkim wysuszeniem.

Nasz przepis na wietnamskie bagietki z dodatkami zawiera także sporą dawkę jarzyn skąpanych w słodko-kwaśnej zalewie. Zadbaj o to, aby warzywa były starannie i drobno pokrojone — w ten sposób ocet i inne składniki z zalewy szybciej wnikną w ich strukturę. Chcesz, aby warzywa były lekko piklowane? Przygotuj je dzień wcześniej i zostaw w marynacie na całą noc.

W kanapce banh mi nie może zabraknąć sosów! Sosy użyte do kanapki łączą wszystkie składniki w spójną całość. W naszej wersji klasyczny sos na bazie majonezu i srirachy wzbogaciliśmy o dodatek miodu, który można zamienić na syrop daktylowy lub klonowy. Doskonałym dodatkiem do banh mi jest także lekko słodki i intensywny sos hoisin. Masz ochotę na kanapkę z ketchupem? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby znalazł się on w Twojej banh mi. Wybierz ulubione składniki i zrób swoją kanapkę inspirowaną kuchnią Wietnamu już dziś!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!