
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blender
- obieraczkę do warzyw lub nożyk do julienne
- naczynie żaroodporne
- folię spożywczą
- ręcznik papierowy
Przygotuj wcześniej:
Udka kurczaka wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by mięso nabrało temperatury pokojowej.
Krok 1: MARYNUJEMY KURCZAKA
W naczyniu blendera łączymy sos rybny, sos ostrygowy, olej, czosnek, szalotki, skórkę otartą z limonki, drobno posiekaną trawę cytrynową (opcjonalnie), cukier trzcinowy i mieloną paprykę ostrą. Całość dokładnie miksujemy na gładką, jednolitą pastę.
Udka kurczaka myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Przekładamy do miski i zalewamy marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z MARYNOWANYCH WARZYW
Ogórek (bez gniazd nasiennych) i marchew kroimy w julienne za pomocą obieraczki do warzyw. Pokrojone warzywa przekładamy do miski.
W oddzielnej miseczce łączymy ocet ryżowy z wodą, cukrem i solą. Mieszamy. Tak powstałą marynatą zalewamy pokrojone warzywa. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy sałatkę do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Krok 3: PIECZEMY KURCZAKA
Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą. Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Majonez łączymy w misce z sosem sriracha i miodem. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i pieprz. Mieszamy.
Krok 5: SKŁADAMY KANAPKĘ
Upieczone udka kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oddzielając mięso od kości.
Bagietkę nacinamy, tworząc kieszonkę, którą następnie wypełniamy pokrojonym mięsem z kurczaka i sałatką z marynowanych warzyw. Całość polewamy sosem, oprószamy prażonym sezamem i dekorujemy listkami kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą
Kanapka z pstrągiem sprawdzi się zarówno jako lunch do pracy, jak i piknikowa przekąska!

Kanapka z pastrami
Sprawdź, jak smakuje klasyk przekąsek w stylu nowojorskim: club sandwich, kanapka z pastrami! Dzięki przepisowi Karola wszystkie jej warstwy złożą się na niepowtarzalny smak!

Panini na dwa sposoby
Najlepsze pieczywo i świeże dodatki spotykają się w przepisie Kingi na przepyszne panini! Wypróbuj oba sposoby na tę apetyczną kanapkę na dwa sposoby.

Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki
Przygotuj pulled pork według przepisu Karola i wykorzystaj to wyjątkowe mięso do przygotowania dwóch pysznych potraw: faszerowanych batatów i kanapek w stylu amerykańskim!

Komentarze (2)
523 dni temu
Po 35 minutach, mięso w środku było nadal surowe :(
odpowiedz
847 dni temu
Dobre, polecam.
odpowiedz
zobacz wszystkie