Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blender
- obieraczkę do warzyw lub nożyk do julienne
- naczynie żaroodporne
- folię spożywczą
- ręcznik papierowy
Przygotuj wcześniej:
Udka kurczaka wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by mięso nabrało temperatury pokojowej.
Krok 1: MARYNUJEMY KURCZAKA
W naczyniu blendera łączymy sos rybny, sos ostrygowy, olej, czosnek, szalotki, skórkę otartą z limonki, drobno posiekaną trawę cytrynową (opcjonalnie), cukier trzcinowy i mieloną paprykę ostrą. Całość dokładnie miksujemy na gładką, jednolitą pastę.
Udka kurczaka myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Przekładamy do miski i zalewamy marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z MARYNOWANYCH WARZYW
Ogórek (bez gniazd nasiennych) i marchew kroimy w julienne za pomocą obieraczki do warzyw. Pokrojone warzywa przekładamy do miski.
W oddzielnej miseczce łączymy ocet ryżowy z wodą, cukrem i solą. Mieszamy. Tak powstałą marynatą zalewamy pokrojone warzywa. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy sałatkę do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Krok 3: PIECZEMY KURCZAKA
Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą. Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Majonez łączymy w misce z sosem sriracha i miodem. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i pieprz. Mieszamy.
Krok 5: SKŁADAMY KANAPKĘ
Upieczone udka kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oddzielając mięso od kości.
Bagietkę nacinamy, tworząc kieszonkę, którą następnie wypełniamy pokrojonym mięsem z kurczaka i sałatką z marynowanych warzyw. Całość polewamy sosem, oprószamy prażonym sezamem i dekorujemy listkami kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą
Kanapka z pstrągiem sprawdzi się zarówno jako lunch do pracy, jak i piknikowa przekąska!
Kanapka z pastrami
Sprawdź, jak smakuje klasyk przekąsek w stylu nowojorskim: club sandwich, kanapka z pastrami! Dzięki przepisowi Karola wszystkie jej warstwy złożą się na niepowtarzalny smak!
Panini na dwa sposoby – przepis
Najlepsze pieczywo i świeże dodatki spotykają się w przepisie Kingi na przepyszne panini! Wypróbuj oba sposoby na tę apetyczną kanapkę na dwa sposoby.
Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki
Przygotuj pulled pork według przepisu Karola i wykorzystaj to wyjątkowe mięso do przygotowania dwóch pysznych potraw: faszerowanych batatów i kanapek w stylu amerykańskim!
Banh mi wietnamska kanapka z kurczakiem — najpopularniejsza kanapka świata
Banh mi to kanapka wietnamska, która w ostatnich latach zyskała międzynarodową sławę. To danie jest idealnym przykładem kuchni fusion, która łączy tradycyjne smaki Wietnamu z francuskimi wpływami. Historia kanapki banh mi jest ściśle powiązana z francuskimi kolonizatorami z XIX wieku, którzy przywieźli ze sobą francuskie bagietki. Ten rodzaj pieczywa tak mocno rozkochał w sobie miejscową ludność, że stworzyli oni własną, bardziej orientalną wersję bagietki z mąki ryżowej i pszennej. Pieczywo to był znacznie lżejsze od francuskiego pierwowzoru, jednak szybko stawało się gumowe (całe szczęście receptura ta została nieco ulepszona).
Oryginalny przepis na kanapkę banh mi składa się z bagietki przekrojonej wzdłuż wypełnionej majonezem, sosem sojowym, sosem Sriracha, zielonym ogórkiem, piklami i kolendrą, a także głównymi dodatkami: kurczakiem (ga), jajecznicą (trung), skórką wieprzową (bi) lub grillowaną wieprzowiną (thit nuong) oraz innymi, mniej popularnymi składnikami. Receptura ta zmienia się w zależności od regionu, a także indywidualnych preferencji.
W wersji przygotowanej przez Kingę Paruzel znajdziesz klasyczne dodatki warzywne i aromatyczne udka z kurczaka po wietnamsku, które zachwycą Cię swoim niepowtarzalnym smakiem. Jak zrobić kurczaka po wietnamsku? Do przygotowania bułki banh mi z kurczakiem potrzebujesz blendera, rozgrzanego piekarnika oraz kilku świeżych, aromatycznych składników.
Kluczowa w przygotowaniu kurczaka po wietnamsku jest marynata, dzięki której mięso po wypieczeniu pozostaje soczyste w środku i lekko karmelowe z zewnątrz. Marynata z naszego przepisu zawiera sos sojowy, sos rybny, sos ostrygowy, cukier olej, czosnek, szalotkę, sok z limonki, ostrą papryczkę i trawę cytrynową, ale równie dobrze może się w niej znaleźć także ciemny sos grzybowy, kolendra lub kumin. Poeksperymentuj ze smakami, by stworzyć własną wersję, a z pewnością się nie zawiedziesz!
Banh-mi wietnamska kanapka — jak ją udoskonalić?
Kanapka z bagietki banh mi to dosłownie chwila roboty, a do jej wnętrza możesz wrzucić także nieobecne w naszym przepisie składniki: kiełki fasoli, awokado, krewetki, mango - każdy z tych składników doda kanapce unikatowego charakteru.
Jak zrobić dobrego banh mi sandwicha? Warto jest pamiętać o kilku drobnych kwestiach. Jak już wcześniej wspomnieliśmy — marynata to klucz do uzyskania pysznego, aromatycznego mięsa. Zabierz się za to kilka godzin wcześniej, aby mięso miało czas na wchłonięcie całego smaku i aromatu z przypraw oraz innych składników znajdujących się w marynacie. Zasada ta dotyczy nie tylko mięsa z udka z kurczaka, ale także innych rodzajów mięs. W końcu kanapki wietnamskie można przyrządzić także z wieprzowiny, szynki, a nawet mielonych kotlecików czy w wersji wegetariańskiej z tofu.
Poprawne przygotowanie mięsa, które wyląduje na bagietce w kanapce banh mi, wiąże się także z utrzymaniem odpowiedniej temperatury. Mięso wyciągnij przed pieczeniem z lodówki, aby po zamarynowaniu osiągnęło temperaturę pokojową. Ten sposób pozwala na równomierne upieczenie mięsa i zachowanie jego soczystości. Jeśli zależy Ci na wyjątkowo delikatnym i soczystym mięsie, podsmaż je na patelni przed upieczeniem. Zamknięcie porów w mięsie zabezpieczy je przed szybkim wysuszeniem.
Nasz przepis na wietnamskie bagietki z dodatkami zawiera także sporą dawkę jarzyn skąpanych w słodko-kwaśnej zalewie. Zadbaj o to, aby warzywa były starannie i drobno pokrojone — w ten sposób ocet i inne składniki z zalewy szybciej wnikną w ich strukturę. Chcesz, aby warzywa były lekko piklowane? Przygotuj je dzień wcześniej i zostaw w marynacie na całą noc.
W kanapce banh mi nie może zabraknąć sosów! Sosy użyte do kanapki łączą wszystkie składniki w spójną całość. W naszej wersji klasyczny sos na bazie majonezu i srirachy wzbogaciliśmy o dodatek miodu, który można zamienić na syrop daktylowy lub klonowy. Doskonałym dodatkiem do banh mi jest także lekko słodki i intensywny sos hoisin. Masz ochotę na kanapkę z ketchupem? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby znalazł się on w Twojej banh mi. Wybierz ulubione składniki i zrób swoją kanapkę inspirowaną kuchnią Wietnamu już dziś!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Placuszki z kurczaka i szynki
- Amur – przepis na pikantne frytki rybne
- Burek z serem kozim i oliwkami
- Quesadillas z fasolą i tuńczykiem
- Corn dog
- Zapiekana kanapka z boczkiem
- Chili sin carne z mięsem wegańskim
- Bulgogi – wołowina po koreańsku
- Wielkopolski street food – pyzy z kaczką
- Indyk caprese
- Makaron udon z kurczakiem hoisin
- Piada wraps
- GRILLOWANA KANAPKA Z CUKINIĄ
- KANAPKA SELEROWA Z PESTO Z RUKOLI
- Kanapka z kurczakiem
- Ciasto z porzeczkami i bezą
- 2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny
- Tort piernikowo-kajmakowy
- Wegańskie ciasteczka imbirowe
- Kotlety z mielonej wieprzowiny à la Robert Burneika
- Muffiny omletowe
- Dacquoise orzechowe
- Ciasto cynamonowe z gruszkami
- Grillowana makrela w ostrej marynacie
- Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem
- Welsch z północnej Francji z serem cheddar
- Bagietka z serem camembert i truskawkami
- Drożdżowy zawijaniec z migdałami
- Minitorcik migdałowy "Paris"
- Chrupiące paluchy z sosem czekoladowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
281 dni temu
Polecam zamiast bagietek, używać bułkę paryską, więcej dotatków wchodzi, mniej się rozpada. Pamiętajcie też, że skłąd tej kanapki jest dowolny :)
odpowiedz
1057 dni temu
Po 35 minutach, mięso w środku było nadal surowe :(
odpowiedz
13 dni temu
Trzeba było włączyć piekarnik :)
1381 dni temu
Dobre, polecam.
odpowiedz