zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę piekarnikową
  • papier do pieczenia

Krok 1: DUSIMY ŁOPATKĘ WIEPRZOWĄ

Łopatkę oprószamy z obu stron pieprzem i solą, przyprawy wcieramy w mięso. Smażymy z każdej strony w garnku na rozgrzanym oleju, aż nabierze złotego koloru.

Dodajemy świeży rozmaryn, posiekaną papryczkę chili, sos barbecue i pomidory pelati. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa przez ok. 2,5-3 godziny, w międzyczasie podlewamy mięso wodą.

Krok 2: PIECZEMY BATATY

Bataty przekrawamy wzdłuż na pół, oprószamy solą i skrapiamy olejem, który następnie dokładnie wcieramy w warzywa.

Bataty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż miąższ będzie miękki.  

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Papryczkę chili drobno siekamy, ogórki i boczek kroimy w cienkie paski, dymkę w piórka. Wszystkie składniki przekładamy do miski.

Uduszone, delikatnie przestudzone mięso łopatki dzielimy na mniejsze kawałki za pomocą widelca i mieszamy ze zredukowanym sosem. Kawałki mięsa dodajemy do pokrojonych wcześniej składników i dokładnie mieszamy.

WARIANT 1 – FASZEROWANE BATATY

Krok 1: FASZERUJEMY BATATY (WARIANT 1)

Upieczone bataty drążymy za pomocą łyżki, wyjmując ze środka część miąższu. Miąższ dodajemy do farszu.

Gotowym farszem obficie wypełniamy wydrążone bataty.

Krok 2: PODGRZEWAMY I PODAJEMY BATATY

Bataty wypełnione farszem nakrywamy plastrami boczku. Podgrzewamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Skrapiamy olejem, posypujemy posiekanym szczypiorem. Podajemy z porcją śmietany.

WARIANT 2 – KANAPKI Z PULLED PORK

Krok 1: PODPIEKAMY BUŁKI I SMAŻYMY BOCZEK

Bułki do burgerów przekrawamy na pół. Spody i wierzchy bułek podgrzewamy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Obok bułek układamy plastry boczku i smażymy, aż nabiorą złotego koloru.

Krok 2: SKŁADAMY KANAPKI

Na podpieczone spody bułek wykładamy porcję sosu barbecue, mięsny farsz pulled pork, przesmażony boczek i dymkę pokrojoną w piórka. Składamy kanapki, nakrywając farsz podpieczonym wierzchem bułki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram