zobacz film Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę piekarnikową
  • papier do pieczenia

PULLED PORK

Krok 1: DUSIMY ŁOPATKĘ WIEPRZOWĄ

Łopatkę oprószamy z obu stron pieprzem i solą, przyprawy wcieramy w mięso. Smażymy z każdej strony w garnku na rozgrzanym oleju, aż nabierze złotego koloru.

Dodajemy świeży rozmaryn, posiekaną papryczkę chili, sos barbecue i pomidory pelati. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa przez ok. 2,5-3 godziny, w międzyczasie podlewamy mięso wodą.

Krok 2: PIECZEMY BATATY

Bataty przekrawamy wzdłuż na pół, oprószamy solą i skrapiamy olejem, który następnie dokładnie wcieramy w warzywa.

Bataty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż miąższ będzie miękki.  

FARSZ PULLED PORK

Papryczkę chili drobno siekamy, ogórki i boczek kroimy w cienkie paski, dymkę w piórka. Wszystkie składniki przekładamy do miski.

Uduszone, delikatnie przestudzone mięso łopatki dzielimy na mniejsze kawałki za pomocą widelca i mieszamy ze zredukowanym sosem. Kawałki mięsa dodajemy do pokrojonych wcześniej składników i dokładnie mieszamy.

WARIANT 1 – FASZEROWANE BATATY

Krok 1: FASZERUJEMY BATATY (WARIANT 1)

Upieczone bataty drążymy za pomocą łyżki, wyjmując ze środka część miąższu. Miąższ dodajemy do farszu.

Gotowym farszem obficie wypełniamy wydrążone bataty.

Krok 2: PODGRZEWAMY I PODAJEMY BATATY

Bataty wypełnione farszem nakrywamy plastrami boczku. Podgrzewamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Skrapiamy olejem, posypujemy posiekanym szczypiorem. Podajemy z porcją śmietany.

WARIANT 2 – KANAPKI Z PULLED PORK

Krok 1: PODPIEKAMY BUŁKI I SMAŻYMY BOCZEK

Bułki do burgerów przekrawamy na pół. Spody i wierzchy bułek podgrzewamy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Obok bułek układamy plastry boczku i smażymy, aż nabiorą złotego koloru.

Krok 2: SKŁADAMY KANAPKI

Na podpieczone spody bułek wykładamy porcję sosu barbecue, mięsny farsz pulled pork, przesmażony boczek i dymkę pokrojoną w piórka. Składamy kanapki, nakrywając farsz podpieczonym wierzchem bułki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Michał Michał
    730 dni temu
    Bez sensu. Robię sam wariant drugi więc tylko na ten wariant jestem przygotowany i tam nie było mowy o ogórkach a na filmie okazuje się, że również w tym wariancie są one wykorzystywane.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    729 dni temu
    Faktycznie wkradła się mała nieścisłość w przepisie, bardzo dziękujemy za Twoją uwagę! Treść została już poprawiona, teraz wszystko powinno się zgadzać :)
  • Anna Anna
    1518 dni temu
    Czy można takie mięso zrobić w szybkowarze? Czy będzie równie dobre?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1518 dni temu
    Anno, jak najbardziej możesz użyć szybkowaru :) Takie przygotowanie powinno zająć mniej, niż godzinę. Smacznego!
  • Gość Gość
    1537 dni temu
    Jeśli chciałabym to mięso przygotować w piekarniku to w ilu stopniach i ile czasu piec?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1537 dni temu
    W przypadku długiego pieczenia im mniejsza temperatura, tym większa soczystość mięsa. Wieprzowinę na pulled pork najlepiej piec ok. 3-4 godzin w temperaturze ok. 140-150 stopni. Jeśli masz nieco więcej czasu na przygotowanie tego dania, możesz piec wieprzowinę nieco dłużej, ok. 5-6 godzin w temperaturze ok. 120-130 stopni.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!