Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę piekarnikową
- papier do pieczenia
PULLED PORK
Krok 1: DUSIMY ŁOPATKĘ WIEPRZOWĄ
Łopatkę oprószamy z obu stron pieprzem i solą, przyprawy wcieramy w mięso. Smażymy z każdej strony w garnku na rozgrzanym oleju, aż nabierze złotego koloru.
Dodajemy świeży rozmaryn, posiekaną papryczkę chili, sos barbecue i pomidory pelati. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa przez ok. 2,5-3 godziny, w międzyczasie podlewamy mięso wodą.
Krok 2: PIECZEMY BATATY
Bataty przekrawamy wzdłuż na pół, oprószamy solą i skrapiamy olejem, który następnie dokładnie wcieramy w warzywa.
Bataty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż miąższ będzie miękki.
FARSZ PULLED PORK
Papryczkę chili drobno siekamy, ogórki i boczek kroimy w cienkie paski, dymkę w piórka. Wszystkie składniki przekładamy do miski.
Uduszone, delikatnie przestudzone mięso łopatki dzielimy na mniejsze kawałki za pomocą widelca i mieszamy ze zredukowanym sosem. Kawałki mięsa dodajemy do pokrojonych wcześniej składników i dokładnie mieszamy.
WARIANT 1 – FASZEROWANE BATATY
Krok 1: FASZERUJEMY BATATY (WARIANT 1)
Upieczone bataty drążymy za pomocą łyżki, wyjmując ze środka część miąższu. Miąższ dodajemy do farszu.
Gotowym farszem obficie wypełniamy wydrążone bataty.
Krok 2: PODGRZEWAMY I PODAJEMY BATATY
Bataty wypełnione farszem nakrywamy plastrami boczku. Podgrzewamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Skrapiamy olejem, posypujemy posiekanym szczypiorem. Podajemy z porcją śmietany.
WARIANT 2 – KANAPKI Z PULLED PORK
Krok 1: PODPIEKAMY BUŁKI I SMAŻYMY BOCZEK
Bułki do burgerów przekrawamy na pół. Spody i wierzchy bułek podgrzewamy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Obok bułek układamy plastry boczku i smażymy, aż nabiorą złotego koloru.
Krok 2: SKŁADAMY KANAPKI
Na podpieczone spody bułek wykładamy porcję sosu barbecue, mięsny farsz pulled pork, przesmażony boczek i dymkę pokrojoną w piórka. Składamy kanapki, nakrywając farsz podpieczonym wierzchem bułki.
Zobacz podobne
przepisy
Mandarynkowy pulled pork
Karol zachwyca pomysłem na szarpaną wieprzowinę. Z mandarynkową marynatą smakuje wyśmienicie!
Pulled pork
Poznaj przepis Karola Okrasy na pulled pork – z dodatkiem syropu klonowego, pomidorów i chili! Smakuje doskonale ze świeżą bagietką!
Cheeseburger z frytkami z batatów
Wędzone mięso, bakłażan i ser camembert – to składniki, z których Karol skomponował swojego burgera. Podaj go na obiad i zachwyć gości efektownym kulinarnym trikiem!
Faszerowane bataty
Wegański przepis na kolorowe i pyszne danie – bataty faszerowane warzywami z kremowym sosem orzechowym i chrupiącym tofu! Wypróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Whoopies
- Pulled pork
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Ajwar
- Ciasto z batatów
- Pizza bianca z kurkami
- Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur
- Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
- Panini z mortadelą i mascarpone
- Bataty faszerowane pulled porkiem
- Kanapki z pulled porkiem
- Sylwestrowe jajka faszerowane
- Nalewka z rokitnika z pigwą
- Ryż zapiekany z kurczakiem
- Lodowe torciki na maślance z truskawkami
- Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami
- Pieczone burgery z indyka
- Pieczone jabłka
- Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami
- Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki
- Pieczona cukinia z dressingiem z pepperoni
- Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy
- Tort chałwowo-orzechowy
- Wegański strogonow z kurek
- 3 sposoby na kanapki z precli
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Chrupiące bułki faszerowane kiszoną kapustą
- Muffiny z owocami lasu
- Roladki ze schabu pod serowym beszamelem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
710 dni temu
Bez sensu. Robię sam wariant drugi więc tylko na ten wariant jestem przygotowany i tam nie było mowy o ogórkach a na filmie okazuje się, że również w tym wariancie są one wykorzystywane.
odpowiedz
710 dni temu
Faktycznie wkradła się mała nieścisłość w przepisie, bardzo dziękujemy za Twoją uwagę! Treść została już poprawiona, teraz wszystko powinno się zgadzać :)
1499 dni temu
Czy można takie mięso zrobić w szybkowarze? Czy będzie równie dobre?
odpowiedz
1498 dni temu
Anno, jak najbardziej możesz użyć szybkowaru :) Takie przygotowanie powinno zająć mniej, niż godzinę. Smacznego!
1517 dni temu
Jeśli chciałabym to mięso przygotować w piekarniku to w ilu stopniach i ile czasu piec?
odpowiedz
1517 dni temu
W przypadku długiego pieczenia im mniejsza temperatura, tym większa soczystość mięsa. Wieprzowinę na pulled pork najlepiej piec ok. 3-4 godzin w temperaturze ok. 140-150 stopni. Jeśli masz nieco więcej czasu na przygotowanie tego dania, możesz piec wieprzowinę nieco dłużej, ok. 5-6 godzin w temperaturze ok. 120-130 stopni.