Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
- naczynie żeliwne
KROK 1: Obsmażamy mięso
Mięso obsypujemy solą i pieprzem z obu stron. Do nagrzanego naczynia żeliwnego wlewamy olej i obsmażamy mięso. Mięso wyciągamy z garnka i odkładamy na bok.
KROK 2: Przesmażamy cebulę z przyprawami
Do garnka wrzucamy czosnek pokrojony w plastry oraz cebulę pokrojoną w piórka – szklimy. Dodajemy słodką paprykę, chili oraz majeranek. Całość przesmażamy. Wkładamy ponownie mięso. Dodajemy sos sojowy, pomidory oraz syrop klonowy. Doprawiamy kminem rzymskim.
Naczynie przykrywamy przykrywką. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C i pieczemy przez 5 godzin.
KROK 3: Nakładamy mięso na bagietkę
Mięso szarpiemy widelczykiem. Siekamy kolendrę, cebulę kroimy w krążki, doprawiamy solą, skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, całość mieszamy z mięsem. Bagietkę przekrawamy na pół. Nakładamy na nią zredukowany sos z wieprzowiny. Układamy mięso i przykrywamy drugą częścią bagietki.
Zobacz podobne
przepisy
Stek wołowy z grilla
Marynowana w zalewie z czerwonego wina, a następnie grillowana wołowina. Taki stek zachwyci bogactwem smaku!
Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.
Odrywana wieprzowina
Zobacz, co należy zrobić, by na końcu rozrywana wieprzowina była idealnie soczysta, krucha i aromatyczna.
Mandarynkowy pulled pork
Karol zachwyca pomysłem na szarpaną wieprzowinę. Z mandarynkową marynatą smakuje wyśmienicie!
Szarpana wieprzowina, czyli pulled pork w wydaniu Karola Okrasy
Szarpana wieprzowina, znana również jako pulled pork, to danie, które w ostatnim czasie zdobyło ogromną popularność na całym świecie, a przepis Karola Okrasy to doskonały przykład na to, jak nadać temu klasycznemu przysmakowi nowoczesnego charakteru. Jego wersja, wzbogacona o passatę pomidorową, syrop klonowy i odrobinę chili, łączy tradycyjne metody przygotowania z unikalnymi, autorskim podejściem. Dzięki takim dodatkom, wieprzowina szarpana w wydaniu Okrasy zyskuje niesamowitą głębię i odrobinę słodyczy, która doskonale kontrastuje z pikantnymi nutami.
Czym w ogóle jest pulled pork i skąd się wzięła? Szarpana wieprzowina wywodzi się z południowych Stanów Zjednoczonych. To właśnie tam rozpoczęła się historia tego dania, które przygotowywano w prosty sposób na przydomowych grillach. Najczęściej wykorzystano do tego celu łopatkę wieprzową — mięso stosunkowo tanie, a jednocześnie idealne do długiego pieczenia. Proces ten trwał kilka godzin, a mięso pieczone było w niskiej temperaturze, dzięki czemu stawało się delikatne. Historia tej potrawy sięga XIX wieku, kiedy to zaczęto podawać ją na dużą skalę w Karolinie — kolebce mięsa szarpanego. Popularność dania wynikała nie tylko z jego smaku, ale również z przystępnej ceny, która czyniła je dostępnym dla różnych grup społecznych.
W wersji Okrasy kluczowe znaczenie ma odpowiednie przygotowanie mięsa. Łopatkę kucharz obsmaża na złoty kolor, by zamknąć w niej soki i zintensyfikować jej smak. Następnie piecze ją w żeliwnym garnku z aromatycznymi dodatkami, takimi jak cebula, czosnek, słodka papryka i majeranek. Unikalnym akcentem tego przepisu jest syrop klonowy, który w połączeniu z passatą pomidorową nadaje mięsu słodko-kwaśny posmak. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze łopatka szarpana staje się wyjątkowo soczysta i delikatna oraz bardzo aromatyczna.
Efekt? Przygotowana w ten sposób potrawa to bez wątpienia najlepsza szarpana wieprzowina, jaką uda ci się przyrządzić w domowym zaciszu. Gotowego pulled porka możesz podać w bagietce z dodatkiem świeżych warzyw i ziół. Zredukowany sos z pieczenia doskonale podkręca smak mięsa, czyniąc tę potrawę idealnym pomysłem na obiad, lunch czy kolację. Spróbuj już dziś i przenieś się na słoneczne, amerykańskie południowe ziemie!
Przepis na szarpaną wieprzowinę
Jak zrobić idealny pulled pork? Przepis na pyszną szarpaną wieprzowinę wymaga przygotowania kilku podstawowych składników, które decydują o jej smaku i strukturze. Najważniejsza jest oczywiście łopatka wieprzowa — to mięso idealne do długiego pieczenia ze względu na swoją strukturę i delikatne przerosty tłuszczu, które nadają soczystości. Niezbędne dodatki to przyprawy takie jak papryka słodka, kmin rzymski, sól i pieprz, a także składniki do marynaty, na przykład sos sojowy, miód, syrop klonowy czy passata pomidorowa.
Jakie inne części mięsa można wybrać zamiast łopatki? Alternatywą dla łopatki może być karkówka, która również ma odpowiednią zawartość tłuszczu lub szynka, choć ta ostatnia wymaga więcej uwagi i cierpliwości, by nie wysuszyć jej podczas pieczenia. Istotą przepisu na wieprzowinę szarpaną jest długie, powolne pieczenie w niskiej temperaturze. Aby właściwie przygotować mięso, zaopatrz się w naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek, który równomiernie rozprowadza ciepło.
Do zrobienia pulled porka możesz także wykorzystać wolnowar, który równie świetnie sprawdzi się do tego zadania, szczególnie wtedy, gdy chcesz zachować pełnię smaku przy minimalnym nadzorze nad procesem gotowania. Jeśli nie masz naczynia żaroodpornego, mięso z przepisu na szarpaną wieprzowinę możesz przygotować również w rękawie do pieczenia lub na grillu, pod warunkiem użycia zamykanej pokrywy, która pozwoli zatrzymać wilgoć.
Wybór odpowiednich akcesoriów, takich jak widelec do szarpania mięsa czy szczypce do jego przenoszenia z pewnością ułatwią ci jego przygotowanie. Łopatkę warto marynować przez kilka godzin, a nawet dobę przed pieczeniem — dzięki temu mięso wchłonie aromaty przypraw. Łopatka szarpana to przepis, który bez trudu i specjalnych umiejętności przyrządzisz w domowym zaciszu. Wystarczy jedynie odrobina cierpliwości i uwagi!
Jak zrobić szarpaną wieprzowinę w domu?
Jak zrobić szarpaną wieprzowinę w domowych warunkach, aby była soczysta, a jednocześnie krucha? Warto zadbać o jej wstępną obróbkę cieplną. Na początek mięso należy dokładnie doprawić, a następnie obsmażyć na gorącym oleju. Ten krok to nie tylko kwestia smaku — poza zatrzymaniem soków wewnątrz mięsa, dzięki temu sposobowi mięso zyskuje delikatnie skarmelizowaną skórkę.
By osiągnąć najlepszą szarpaną wieprzowinę, warto poświęcić nieco uwagi dodatkom. Po obsmażeniu mięsa do garnka wrzuć czosnek i cebulę, a potem przesmaż je z przyprawami, takimi jak słodka papryka, chili, majeranek czy kmin rzymski. To one w połączeniu z sosem sojowym, passatą pomidorową i syropem klonowym stworzą głęboki, aromatyczny sos. Całość należy piec w piekarniku przez kilka godzin w niskiej temperaturze (około 150°C). Długie pieczenie sprawia, że włókna mięsa rozpadają się, a wieprzowina staje się idealnie miękka.
Sekretem idealnego pulled porka jest cierpliwość. Po wyjęciu z piekarnika mięso wystarczy rozdzielić dwoma widelcami na drobniejsze kawałki. Pozostały sos dodaj do mięsa, by nadać mu jeszcze więcej smaku i aromatu. Gotową szarpaną wieprzowinę możesz podawać na wiele sposobów. Trik na jeszcze lepszy efekt? Dodaj kilka kropli soku z cytryny lub świeżych ziół, by dodać potrawie odświeżającego charakteru i rześkości!
Z czym podawać szarpaną wieprzowinę?
Szarpana wieprzowina — z czym ją podawać, by podkreślić jej bogaty smak i nadać daniu harmonijny charakter? Najczęściej spotykanym połączeniem jest pieczywo w stylu street food — miękkie bułki, chrupiące bagietki lub tortille. Taka baza świetnie komponuje się z mięsem nasączonym aromatycznym sosem. Do szarpanej wieprzowiny podaje się zwykle chrupiącą surówkę coleslaw, której kremowy smak i lekka kwasowość doskonale równoważą intensywność wieprzowiny. Ta potrawa doskonale smakuje również z dodatkiem pikli, marynowanej lub prażonej cebulki i świeżych ziół.
Z czym podać szarpaną wieprzowinę w bardziej wykwintnym wydania? Doskonale sprawdzą się tu pieczone ziemniaki z rozmarynem, puree z batatów lub kasza bulgur. Polecamy także wszelkiego rodzaju sałatki — np. mieszankę rukoli z pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret. Pieczone warzywa, takie jak marchewka, cukinia czy papryka, które swoją słodyczą dopełnią smaku wieprzowiny, sprawdzą się równie dobrze. W wersji wieczorowej (i dla dorosłych) można podać pulled porka z grillowanymi warzywami i lampką czerwonego wina. Ta potrawa smakuje pysznie z wieloma dodatkami — sprawdź w jakiej wersji smakuje ci najbardziej!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik krakowski
- Wigilijny makowiec
- Ciasto na pierogi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kapusta z grochem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba po japońsku
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (18)
1635 dni temu
Przepyszne! Zakochałam się w pulled pork <3
odpowiedz
1956 dni temu
Super łatwy i szybki (przygotowanie do pieczenia) przepis, a efekt jest rewelacyjny. Idealny jak chce się zrobić dobre wrażenie podczas imprezy. Sposób podania proponowany przez Karola na bagietce z kolendrą i cytryną, czy linonką też w punkt. Bardzo polecam. Tego dania nie da się spartolić :)
odpowiedz
1955 dni temu
❤️
2496 dni temu
Czy można przyrządzić danie w naczyniu żaroodpornym? Jeżeli tak, to czy wpływa to na temperaturę/czas pieczenia? Pozdrawiam
odpowiedz
2493 dni temu
Można przygotować w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy mięso w taki sam sposób. Pamiętaj tylko, by naczynie miało przykrywkę!
2166 dni temu
ja zrobiłem w naczyniu żaroodpornym z przykrywką i było gotowe po 4h pieczenia w 150st
1956 dni temu
Ja robię w zwykłej szklanej gęsiarce i wychodzi rewelacyjnie. Zostaiam na całe 5h, mięsko po tym czasie jest wciąż super soczyste i rozpada się na widok widelca ;)
2597 dni temu
Przepyszna! Sos genialny aromat. Mistrzostwo!
odpowiedz
2701 dni temu
Co jeśli mój piekarnik nie ma opcji bez termoobiegu? Można w nim piec tylko z termoobiegiem.
odpowiedz
2701 dni temu
Adamie, jeśli pieczesz z termoobiegiem, obniż temperaturę o 10 stopni :)
2701 dni temu
czy musi byc lopatka czy moze byc karkowka
odpowiedz
2701 dni temu
Klasyczny pulled pork najlepiej robić z łopatki :)
2707 dni temu
Czy pieczenie z termoobiegiem czy tylko góra/dół?
odpowiedz
2707 dni temu
Pieczemy z opcją góra-dół :)
2712 dni temu
Jakiej firmy jest garnek z którego korzysta Okrasa w tym filmie?
odpowiedz
2715 dni temu
Pulled pork, to tylko na grillu! Na końcu mieszamy z sosem barbecue własnej roboty i już nigdy nie zjecie innej wieprzowiny. Poszukajcie sobie oryginalnego amerykańskiego przepisu :)
odpowiedz
2716 dni temu
czy zamiast w piekarniku mozna dusic wieprzowine w garnku ?
odpowiedz
2716 dni temu
Można spróbować udusić wieprzowinę w garnku z grubym dnem. Dusimy przez ok. 6 godzin, na bardzo małym ogniu. Temperatura nie powinna przekraczać 90 stopni.
zobacz wszystkie