zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
  • naczynie żeliwne

KROK 1: Obsmażamy mięso

Mięso obsypujemy solą i pieprzem z obu stron. Do nagrzanego naczynia żeliwnego wlewamy olej i obsmażamy mięso. Mięso wyciągamy z garnka i odkładamy na bok.

KROK 2: Przesmażamy cebulę z przyprawami

Do garnka wrzucamy czosnek pokrojony w plastry oraz cebulę pokrojoną w piórka – szklimy. Dodajemy słodką paprykę, chili oraz majeranek. Całość przesmażamy. Wkładamy ponownie mięso. Dodajemy sos sojowy, pomidory oraz syrop klonowy. Doprawiamy kminem rzymskim.

Naczynie przykrywamy przykrywką. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C i pieczemy przez 5 godzin.

KROK 3: Nakładamy mięso na bagietkę

Mięso szarpiemy widelczykiem. Siekamy kolendrę, cebulę kroimy w krążki, doprawiamy solą, skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, całość mieszamy z mięsem. Bagietkę przekrawamy na pół. Nakładamy na nią zredukowany sos z wieprzowiny. Układamy mięso i przykrywamy drugą częścią bagietki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Adam Adam
    67 dni temu
    Co jeśli mój piekarnik nie ma opcji bez termoobiegu? Można w nim piec tylko z termoobiegiem.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    67 dni temu
    Adamie, jeśli pieczesz z termoobiegiem, obniż temperaturę o 10 stopni :)
  • Gość Gość
    67 dni temu
    czy musi byc lopatka czy moze byc karkowka

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    67 dni temu
    Klasyczny pulled pork najlepiej robić z łopatki :)
  • Michał Michał
    72 dni temu
    Czy pieczenie z termoobiegiem czy tylko góra/dół?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    72 dni temu
    Pieczemy z opcją góra-dół :)
  • kucharzyna kucharzyna
    77 dni temu
    Jakiej firmy jest garnek z którego korzysta Okrasa w tym filmie?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    80 dni temu
    Pulled pork, to tylko na grillu! Na końcu mieszamy z sosem barbecue własnej roboty i już nigdy nie zjecie innej wieprzowiny. Poszukajcie sobie oryginalnego amerykańskiego przepisu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    82 dni temu
    czy zamiast w piekarniku mozna dusic wieprzowine w garnku ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    81 dni temu
    Można spróbować udusić wieprzowinę w garnku z grubym dnem. Dusimy przez ok. 6 godzin, na bardzo małym ogniu. Temperatura nie powinna przekraczać 90 stopni.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram