
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
- naczynie żeliwne
KROK 1: Obsmażamy mięso
Mięso obsypujemy solą i pieprzem z obu stron. Do nagrzanego naczynia żeliwnego wlewamy olej i obsmażamy mięso. Mięso wyciągamy z garnka i odkładamy na bok.
KROK 2: Przesmażamy cebulę z przyprawami
Do garnka wrzucamy czosnek pokrojony w plastry oraz cebulę pokrojoną w piórka – szklimy. Dodajemy słodką paprykę, chili oraz majeranek. Całość przesmażamy. Wkładamy ponownie mięso. Dodajemy sos sojowy, pomidory oraz syrop klonowy. Doprawiamy kminem rzymskim.
Naczynie przykrywamy przykrywką. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C i pieczemy przez 5 godzin.
KROK 3: Nakładamy mięso na bagietkę
Mięso szarpiemy widelczykiem. Siekamy kolendrę, cebulę kroimy w krążki, doprawiamy solą, skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, całość mieszamy z mięsem. Bagietkę przekrawamy na pół. Nakładamy na nią zredukowany sos z wieprzowiny. Układamy mięso i przykrywamy drugą częścią bagietki.
Zobacz podobne
przepisy
Stek wołowy z grilla
Marynowana w zalewie z czerwonego wina, a następnie grillowana wołowina. Taki stek zachwyci bogactwem smaku!

Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.

Odrywana wieprzowina
Zobacz, co należy zrobić, by na końcu rozrywana wieprzowina była idealnie soczysta, krucha i aromatyczna.

Mandarynkowy pulled pork
Karol zachwyca pomysłem na szarpaną wieprzowinę. Z mandarynkową marynatą smakuje wyśmienicie!

Komentarze (18)
1189 dni temu
Przepyszne! Zakochałam się w pulled pork <3
odpowiedz
1510 dni temu
Super łatwy i szybki (przygotowanie do pieczenia) przepis, a efekt jest rewelacyjny. Idealny jak chce się zrobić dobre wrażenie podczas imprezy. Sposób podania proponowany przez Karola na bagietce z kolendrą i cytryną, czy linonką też w punkt. Bardzo polecam. Tego dania nie da się spartolić :)
odpowiedz
1509 dni temu
❤️
2049 dni temu
Czy można przyrządzić danie w naczyniu żaroodpornym? Jeżeli tak, to czy wpływa to na temperaturę/czas pieczenia? Pozdrawiam
odpowiedz
2047 dni temu
Można przygotować w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy mięso w taki sam sposób. Pamiętaj tylko, by naczynie miało przykrywkę!
1720 dni temu
ja zrobiłem w naczyniu żaroodpornym z przykrywką i było gotowe po 4h pieczenia w 150st
1510 dni temu
Ja robię w zwykłej szklanej gęsiarce i wychodzi rewelacyjnie. Zostaiam na całe 5h, mięsko po tym czasie jest wciąż super soczyste i rozpada się na widok widelca ;)
2151 dni temu
Przepyszna! Sos genialny aromat. Mistrzostwo!
odpowiedz
2255 dni temu
Co jeśli mój piekarnik nie ma opcji bez termoobiegu? Można w nim piec tylko z termoobiegiem.
odpowiedz
2255 dni temu
Adamie, jeśli pieczesz z termoobiegiem, obniż temperaturę o 10 stopni :)
2255 dni temu
czy musi byc lopatka czy moze byc karkowka
odpowiedz
2255 dni temu
Klasyczny pulled pork najlepiej robić z łopatki :)
2261 dni temu
Czy pieczenie z termoobiegiem czy tylko góra/dół?
odpowiedz
2261 dni temu
Pieczemy z opcją góra-dół :)
2266 dni temu
Jakiej firmy jest garnek z którego korzysta Okrasa w tym filmie?
odpowiedz
2269 dni temu
Pulled pork, to tylko na grillu! Na końcu mieszamy z sosem barbecue własnej roboty i już nigdy nie zjecie innej wieprzowiny. Poszukajcie sobie oryginalnego amerykańskiego przepisu :)
odpowiedz
2270 dni temu
czy zamiast w piekarniku mozna dusic wieprzowine w garnku ?
odpowiedz
2270 dni temu
Można spróbować udusić wieprzowinę w garnku z grubym dnem. Dusimy przez ok. 6 godzin, na bardzo małym ogniu. Temperatura nie powinna przekraczać 90 stopni.
zobacz wszystkie