zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
  • naczynie żeliwne

KROK 1: Obsmażamy mięso

Mięso obsypujemy solą i pieprzem z obu stron. Do nagrzanego naczynia żeliwnego wlewamy olej i obsmażamy mięso. Mięso wyciągamy z garnka i odkładamy na bok.

KROK 2: Przesmażamy cebulę z przyprawami

Do garnka wrzucamy czosnek pokrojony w plastry oraz cebulę pokrojoną w piórka – szklimy. Dodajemy słodką paprykę, chili oraz majeranek. Całość przesmażamy. Wkładamy ponownie mięso. Dodajemy sos sojowy, pomidory oraz syrop klonowy. Doprawiamy kminem rzymskim.

Naczynie przykrywamy przykrywką. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C i pieczemy przez 5 godzin.

KROK 3: Nakładamy mięso na bagietkę

Mięso szarpiemy widelczykiem. Siekamy kolendrę, cebulę kroimy w krążki, doprawiamy solą, skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, całość mieszamy z mięsem. Bagietkę przekrawamy na pół. Nakładamy na nią zredukowany sos z wieprzowiny. Układamy mięso i przykrywamy drugą częścią bagietki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Gość Gość
    525 dni temu
    Czy można przyrządzić danie w naczyniu żaroodpornym? Jeżeli tak, to czy wpływa to na temperaturę/czas pieczenia? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    523 dni temu
    Można przygotować w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy mięso w taki sam sposób. Pamiętaj tylko, by naczynie miało przykrywkę!
  • Maro Maro
    195 dni temu
    ja zrobiłem w naczyniu żaroodpornym z przykrywką i było gotowe po 4h pieczenia w 150st
  • Hemik Hemik
    626 dni temu
    Przepyszna! Sos genialny aromat. Mistrzostwo!

    odpowiedz

  • Adam Adam
    730 dni temu
    Co jeśli mój piekarnik nie ma opcji bez termoobiegu? Można w nim piec tylko z termoobiegiem.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    730 dni temu
    Adamie, jeśli pieczesz z termoobiegiem, obniż temperaturę o 10 stopni :)
  • Gość Gość
    731 dni temu
    czy musi byc lopatka czy moze byc karkowka

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    731 dni temu
    Klasyczny pulled pork najlepiej robić z łopatki :)
  • Michał Michał
    736 dni temu
    Czy pieczenie z termoobiegiem czy tylko góra/dół?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    736 dni temu
    Pieczemy z opcją góra-dół :)
  • kucharzyna kucharzyna
    741 dni temu
    Jakiej firmy jest garnek z którego korzysta Okrasa w tym filmie?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    744 dni temu
    Pulled pork, to tylko na grillu! Na końcu mieszamy z sosem barbecue własnej roboty i już nigdy nie zjecie innej wieprzowiny. Poszukajcie sobie oryginalnego amerykańskiego przepisu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    745 dni temu
    czy zamiast w piekarniku mozna dusic wieprzowine w garnku ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    745 dni temu
    Można spróbować udusić wieprzowinę w garnku z grubym dnem. Dusimy przez ok. 6 godzin, na bardzo małym ogniu. Temperatura nie powinna przekraczać 90 stopni.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram