zobacz film

Chrupiący boczek może być doskonałym dodatkiem do wielu dań, zarówno śniadaniowych, jak i głównych. Jeśli nie wiesz, jak go przygotować, koniecznie obejrzyj trik DG. Pokaże Ci, jak przygotować idealny boczek na dwa sposoby – na patelni i w piekarniku z dodatkiem miodu. Tak przygotowany boczek możesz wykorzystać do wzbogacenia smaku jajka sadzonego czy jajecznicy lub podać jako dodatek do zupy krem zamiast grzanek.

WERSJA CLASSIC

SKŁADNIKI

  • boczek wędzony – kilka plastrów

PRZYGOTOWANIE

Na suchej patelni umieszczamy kilka plastrów boczku. Powinny wypełnić całą patelnię, ale nie stykać się ze sobą. Smażymy je na złoty kolor, kilkukrotnie obracając. Wykładamy na papierowy ręcznik i odsączamy z tłuszczu.

WERSJA Z MIODEM

SKŁADNIKI

  • boczek wędzony – 7 plastrów
  • burbon (opcjonalnie whisky) – 75 ml
  • miód – 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE

Do garnka wlewamy burbon i dodajemy dwie łyżki miodu. Zagotowujemy. Kiedy miód całkowicie się rozpuści, odstawiamy do ostygnięcia. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy na niej plastry boczku. Pieczemy przez 10 minut. Następnie smarujemy boczek przygotowaną glazurą i pieczemy przez kolejne 10 minut, aż się skarmelizuje. Boczek odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Odstawiamy, będzie chrupiący, kiedy wystygnie.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram