Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- rózgę kuchenną
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS SEROWY
Parmigiano reggiano i pecorino ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte sery łączymy w misce. Dodajemy pieprz. Mieszamy.
Dolewamy 3 łyżki wody z gotującego się makaronu i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej, aż ser się rozpuści.
Krok 3: PODAJEMY MAKARON
Do miski przekładamy gorący makaron z odrobiną wody po gotowaniu. Potrząsamy miską, mieszając sos, by nabrał kremowej konsystencji i w całości oblepił makaron.
Makaron przekładamy na talerze. Z wierzchu oprószamy czarnym pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
Chcesz przygotować klasyczny makaron we włoskim stylu? Wykorzystaj przepis Karola i podaj aglio e olio z papryczką chili!
Paglia e fieno – makaron z groszkiem
Guanciale, groszek i makaron fettuccine łączą się w prostym daniu tradycyjnej kuchni we włoskim stylu, które dzięki przepisowi Karola ma szansę trafić na listę Twoich ulubionych!
Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
Szparagi to doskonały dodatek do makaronu! A z sosem cytrynowym i awokado smakują wyśmienicie!
Spaghetti z mulami
Doskonała propozycja na romantyczną kolację we dwoje lub elegancką kolację – spaghetti z mulami autorstwa Doroty Wellman!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Pieczona ryba po grecku
- Kompot z suszu z cytryną
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Wegańska ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Domek z piernika
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kutia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1354 dni temu
Kwestia doboru i smaku własnego. Ogólnie można się bawić przepisem jeżeli chodzi o składniki i ich dokładność. Ja zamiast pieprzu użyłem kardamonu i ser grand padano i parmeggiano reggiano a makaron to oczywiście Bucattini Wyborne.
odpowiedz
835 dni temu
równie dobrze mogłeś zjeść fasolkę po bretońsku; też byś się najadł. Tradycja to cos takiego co każe szanować ludzkie wynalazki i dokonania. W najlepszych restauracjach świata obrazą jest pytanie o sól czy pieprz. Nie po to kucharz się męczył, próbował setki razy , żeby go nie docenić. Zrób sobie makaron z pieprzem i serem ale nie mów , że jest to tradycyjne ciao a pepe. Uszanuj pracę innych. Użyłeś kardamonu - nie masz smaku, że nie czujesz różnicy?. Co byś zrobił gdyby w Turcji podano Ci kawę z pieprzem zamiast kardamonu bo akurat kucharz miał wizję? . Jak Babcia gotowała rosół na niedziele to marudził ktoś, że pomidorówka byłaby lepsza. Nigdy. A dlaczego . Bo sie miało szacunek dla Babci, jej pracy i dbałości o tzw całość. Konradzie, powinno być Ci wstyd. Pozdrawiam Michał
835 dni temu
1. Grana Padano, 2. Pecorino Romano 3. Makaron Bucatini - wyborny
1421 dni temu
Przepis jest ok, tylko trzeba przestrzegać pewne zasady: 1.Brać dokładnie te sery co w przepisie (nie podmieniać) 2.Dać o 0,5 łyżeczki pieprzu mniej niż w przepisie
odpowiedz
835 dni temu
zgadzam sie z Gościem sprzed 585 dni. Co do ilości pieprzu to jest dokładnie zasada, że o gustach sie nie dyskutuje; szanuję, że w oryginalnym przepisie jest ciut za ostro. Ale tak ma być.