zobacz film Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • rózgę kuchenną

Sposób przygotowania:

Krok 1: GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS SEROWY

Parmigiano reggiano i pecorino ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte sery łączymy w misce. Dodajemy pieprz. Mieszamy.

Dolewamy 3 łyżki wody z gotującego się makaronu i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej, aż ser się rozpuści.

Krok 3: PODAJEMY MAKARON

Do miski przekładamy gorący makaron z odrobiną wody po gotowaniu. Potrząsamy miską, mieszając sos, by nabrał kremowej konsystencji i w całości oblepił makaron.

Makaron przekładamy na talerze. Z wierzchu oprószamy czarnym pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Konrad Konrad
    1284 dni temu
    Kwestia doboru i smaku własnego. Ogólnie można się bawić przepisem jeżeli chodzi o składniki i ich dokładność. Ja zamiast pieprzu użyłem kardamonu i ser grand padano i parmeggiano reggiano a makaron to oczywiście Bucattini Wyborne.

    odpowiedz

  • Michał Gabrylewicz Michał Gabrylewicz
    765 dni temu
    równie dobrze mogłeś zjeść fasolkę po bretońsku; też byś się najadł. Tradycja to cos takiego co każe szanować ludzkie wynalazki i dokonania. W najlepszych restauracjach świata obrazą jest pytanie o sól czy pieprz. Nie po to kucharz się męczył, próbował setki razy , żeby go nie docenić. Zrób sobie makaron z pieprzem i serem ale nie mów , że jest to tradycyjne ciao a pepe. Uszanuj pracę innych. Użyłeś kardamonu - nie masz smaku, że nie czujesz różnicy?. Co byś zrobił gdyby w Turcji podano Ci kawę z pieprzem zamiast kardamonu bo akurat kucharz miał wizję? . Jak Babcia gotowała rosół na niedziele to marudził ktoś, że pomidorówka byłaby lepsza. Nigdy. A dlaczego . Bo sie miało szacunek dla Babci, jej pracy i dbałości o tzw całość. Konradzie, powinno być Ci wstyd. Pozdrawiam Michał
  • Michał Gabrylewicz Michał Gabrylewicz
    765 dni temu
    1. Grana Padano, 2. Pecorino Romano 3. Makaron Bucatini - wyborny
  • Gość Gość
    1350 dni temu
    Przepis jest ok, tylko trzeba przestrzegać pewne zasady: 1.Brać dokładnie te sery co w przepisie (nie podmieniać) 2.Dać o 0,5 łyżeczki pieprzu mniej niż w przepisie

    odpowiedz

  • Michał Gabrylewicz Michał Gabrylewicz
    765 dni temu
    zgadzam sie z Gościem sprzed 585 dni. Co do ilości pieprzu to jest dokładnie zasada, że o gustach sie nie dyskutuje; szanuję, że w oryginalnym przepisie jest ciut za ostro. Ale tak ma być.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!