
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- rózgę kuchenną
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS SEROWY
Parmigiano reggiano i pecorino ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte sery łączymy w misce. Dodajemy pieprz. Mieszamy.
Dolewamy 3 łyżki wody z gotującego się makaronu i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej, aż ser się rozpuści.
Krok 3: PODAJEMY MAKARON
Do miski przekładamy gorący makaron z odrobiną wody po gotowaniu. Potrząsamy miską, mieszając sos, by nabrał kremowej konsystencji i w całości oblepił makaron.
Makaron przekładamy na talerze. Z wierzchu oprószamy czarnym pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
Chcesz przygotować klasyczny włoski makaron? Wykorzystaj przepis Karola i podaj aglio e olio z papryczką chili!

Paglia e fieno – makaron z groszkiem
Guanciale, groszek i makaron fettuccine łączą się w prostym daniu tradycyjnej kuchni włoskiej, które dzięki przepisowi Karola ma szansę trafić na listę Twoich ulubionych!

Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
Szparagi to doskonały dodatek do makaronu! A z sosem cytrynowym i awokado smakują wyśmienicie!

Spaghetti z mulami
Doskonała propozycja na romantyczną kolację we dwoje lub elegancką kolację – spaghetti z mulami autorstwa Doroty Wellman!

Komentarze (1)
44 dni temu
Przepis jest ok, tylko trzeba przestrzegać pewne zasady: 1.Brać dokładnie te sery co w przepisie (nie podmieniać) 2.Dać o 0,5 łyżeczki pieprzu mniej niż w przepisie
odpowiedz
zobacz wszystkie