Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • wok
  • patelnię
  • ręczniki papierowe

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Nieobrane buraki umyj i zawiń w folię aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz około 60-90 minut. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. 

KROK 1: Przygotowujemy sałatkę

Jajka gotujemy na półtwardo. Na półmisku układamy umytą, osuszoną rukolę. Upieczone buraki kroimy w cienkie plastry i układamy na rukoli. Posypujemy orzechami włoskimi oraz suszonymi pomidorami pokrojonymi w paski.

KROK 2: Przygotowujemy panierkę

W woku rozgrzewamy olej. Jajka obieramy ze skorupek. Na jednym talerzu przygotowujemy mąkę kokosową, na drugim roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem, na trzecim mieszamy zmielone mogdały i parmezan.

KROK 3: Panierujemy jajka

Ugotowane jajko obtaczamy w mące kokosowej, następnie zanurzamy w jajku i obtaczamy z serze i migdałach. Możemy również jajko obtoczyć w sezamie i pokruszonych pistacjach. Jajko układamy na łyżce i zanurzamy w rozgrzanym oleju. Smażymy około 3 minuty. Następnie wyciągamy i osuszamy na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Jajka układamy na sałatce.

KROK 4: Przygotowujemy sos do sałatki

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekane czosnek, chili i szalotki. Dodajemy przyprawy, a na końcu posiekany szczypiorek. Sosem polewamy sałatkę. Całość skrapiamy sokiem z limonki.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    618 dni temu
    Czy zamiast na oleju, możemy zrobić jajka w piekarniku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    618 dni temu
    Raczej odradzamy taką zmianę w sposobie przygotowania.
  • Gość Gość
    2452 dni temu
    Mam pytanie: w przepisie jest informacja, że jajka gotujemy na twardo. Na zdjęciu z jajka na gotowej sałatce wypływa żółtko. Ile czasu gotować jajka dla takiego efektu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2452 dni temu
    Należy je gotować od 4 do maksymalnie 6 minut :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!