Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • wok
  • patelnię
  • ręczniki papierowe

KROK 1: Przygotowujemy sałatkę

Jajka gotujemy na półtwardo. Na półmisku układamy umytą, osuszoną rukolę. Upieczone buraki kroimy w cienkie plastry i układamy na rukoli. Posypujemy orzechami włoskimi oraz suszonymi pomidorami pokrojonymi w paski.

KROK 2: Przygotowujemy panierkę

W woku rozgrzewamy olej. Jajka obieramy ze skorupek. Na jednym talerzu przygotowujemy mąkę kokosową, na drugim roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem, na trzecim mieszamy zmielone mogdały i parmezan.

KROK 3: Panierujemy jajka

Ugotowane jajko obtaczamy w mące kokosowej, następnie zanurzamy w jajku i obtaczamy z serze i migdałach. Możemy również jajko obtoczyć w sezamie i pokruszonych pistacjach. Jajko układamy na łyżce i zanurzamy w rozgrzanym oleju. Smażymy około 3 minuty. Następnie wyciągamy i osuszamy na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Jajka układamy na sałatce.

KROK 4: Przygotowujemy sos do sałatki

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekane czosnek, chili i szalotki. Dodajemy przyprawy, a na końcu posiekany szczypiorek. Sosem polewamy sałatkę. Całość skrapiamy sokiem z limonki.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    255 dni temu
    Mam pytanie: w przepisie jest informacja, że jajka gotujemy na twardo. Na zdjęciu z jajka na gotowej sałatce wypływa żółtko. Ile czasu gotować jajka dla takiego efektu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    255 dni temu
    Należy je gotować od 4 do maksymalnie 6 minut :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram