Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wok
- patelnię
- ręczniki papierowe
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Nieobrane buraki umyj i zawiń w folię aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz około 60-90 minut. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
KROK 1: Przygotowujemy sałatkę
Jajka gotujemy na półtwardo. Na półmisku układamy umytą, osuszoną rukolę. Upieczone buraki kroimy w cienkie plastry i układamy na rukoli. Posypujemy orzechami włoskimi oraz suszonymi pomidorami pokrojonymi w paski.
KROK 2: Przygotowujemy panierkę
W woku rozgrzewamy olej. Jajka obieramy ze skorupek. Na jednym talerzu przygotowujemy mąkę kokosową, na drugim roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem, na trzecim mieszamy zmielone mogdały i parmezan.
KROK 3: Panierujemy jajka
Ugotowane jajko obtaczamy w mące kokosowej, następnie zanurzamy w jajku i obtaczamy z serze i migdałach. Możemy również jajko obtoczyć w sezamie i pokruszonych pistacjach. Jajko układamy na łyżce i zanurzamy w rozgrzanym oleju. Smażymy około 3 minuty. Następnie wyciągamy i osuszamy na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Jajka układamy na sałatce.
KROK 4: Przygotowujemy sos do sałatki
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekane czosnek, chili i szalotki. Dodajemy przyprawy, a na końcu posiekany szczypiorek. Sosem polewamy sałatkę. Całość skrapiamy sokiem z limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
Połówki ugotowanych na twardo jajek wypełnione farszem o wyrazistym smaku. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska.
Faszerowane jajka z pistacjami
Smakowity i szybki pomysł na przekąskę – połówki jajek wypełnione pysznym farszem i posypane siekanymi pistacjami.
Jajka faszerowane pastą z kawioru
Pyszna przekąska na przyjęcie – jajka faszerowane wyśmienitą pastą z kawioru, podane z gałązką koperku i pieczywem.
Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
Faszerowane jaja to pyszna przekąska w wykonaniu Doroty. Z sosem wielkanocnym smakują znakomicie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Panierowany camembert z migdałami i pistacjami
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą
- Grochówka rybna
- Tort czekoladowo-kawowy
- Indyk w sosie czekoladowym
- Szynka w kapuście curry
- Schab ze śliwką z grillowanymi batatami
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Placki z selera
- Zapiekane jajka z salami i papryką
- Cukinia w cieście naleśnikowym
- Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
- Zielone tosty francuskie
- Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Pierogi z mięsem
- Domowe croissanty
- Pizza rzymska
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- DESER SZAMPAŃSKI
- Najlepsze minipączki
- Gazpacho z pomidorów malinowych
- Sajgonki z pieczoną kaczką
- Bulgogi – wołowina po koreańsku
- Złoty napar z imbiru
- Grillowany łosoś w sosie śmietanowo – szafranowym
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
556 dni temu
Czy zamiast na oleju, możemy zrobić jajka w piekarniku?
odpowiedz
556 dni temu
Raczej odradzamy taką zmianę w sposobie przygotowania.
2389 dni temu
Mam pytanie: w przepisie jest informacja, że jajka gotujemy na twardo. Na zdjęciu z jajka na gotowej sałatce wypływa żółtko. Ile czasu gotować jajka dla takiego efektu?
odpowiedz
2389 dni temu
Należy je gotować od 4 do maksymalnie 6 minut :)