![Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/0680492dc32e-77df82c318fb-kw09-2021-kinga-paruzel-slodkie-weganskie-buleczki-hot-cross-buns.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220C
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm
- robot wielofunkcyjny z hakiem do wyrabiania ciasta (opcjonalnie)
- rękaw cukierniczy lub woreczek strunowy
- folię spożywczą lub bawełniany ręczniczek do przykrycia ciasta
- pędzelek
- blender
- tarkę o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę, cukier, drożdże, cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę otartą z pomarańczy łączymy w naczyniu robota.
W rondelku podgrzewamy napój migdałowy, a następnie łączymy go w naczyniu blendera z jabłkiem startym na tarce o drobnych oczkach i oliwą z oliwek. Miksujemy. Przelewamy do naczynia z mąką.
Krok 2: WYRABIAMY CIASTO
Wszystkie składniki wyrabiamy ok. 10 minut na gładkie, jednolite ciasto. Dodajemy rodzynki i ponownie wyrabiamy ok. 2-3 minut, aż połączą się z ciastem.
WSKAZÓWKA! Jeśli nie masz robota wielofunkcyjnego, możesz wyrobić ciasto ręcznie.
Gotowe ciasto przekładamy do dużej miski wysmarowanej oliwą. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub bawełnianym ręczniczkiem i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 1-2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 3: FORMUJEMY BUŁECZKI
Wyrośnięte ciasto zagniatamy chwilę na blacie oprószonym mąką, a następnie dzielimy na 12 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę.
Uformowane bułeczki układamy, zachowując odstępy, na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Krok 4: DEKORUJEMY BUŁECZKI
Mąkę, cukier i wodę łączymy w misce i mieszamy, aż powstanie z nich gładka masa. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego (lub do torebki strunowej z odciętą końcówką) i szprycujemy na każdą bułeczkę, rysując wzór krzyża.
Krok 5: PIECZEMY I GLAZURUJEMY BUŁECZKI
Bułeczki pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
Dżem morelowy łączymy w miseczce z ciepłą wodą. Mieszamy.
Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i smarujemy z wierzchu glazurą morelową – do tego celu używamy pędzelka. Odstawiamy do wystudzenia i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie naleśniki bez jajek z borówkami
Kinga przygotowała kolejny wegański przepis – tym razem na naleśniki! Smakują wyśmienicie z kremem waniliowym na bazie nerkowców i słodkimi borówkami!
![Wegańskie naleśniki bez jajek z borówkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5c2bd65b4365-fe50e7540586-1250x700_BS_KINGA_Weganskie_nalesniki_borowkam_KW27_2557_RGB_OK.webp)
Wegańska tarta z malinami
Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudne! Zobacz, jak to robi Kinga Paruzel, i przygotuj z nią tartę z kremem budyniowym i malinami!
![Wegańska tarta z malinami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a2080f1f71b1-244a6dad275a-1250x700_KW_31_KINGA_PARUZEL_TARTA_Z_MALINAMI_rgb_ok.webp)
Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!
![Wegańskie cinnamon rollsy z dyni](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8dff67118be3-f1b54b3a63bb-BS_KW37_Kinga_Paruzel-_Cinnamon_Rolls_z_dyni_24061_04092017_LU17075_rgb_ok.webp)
Wegańskie gofry dyniowe
Dynia i cynamon w deserowej odsłonie? Dzięki przepisowi Kingi na wegańskie gofry dyniowe jesienny sezon w kuchni zaczniesz w słodkim stylu!
![Wegańskie gofry dyniowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/86961c728928-344cb1695f40-Kinga_kw37_2018_gofry_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Bożonarodzeniowa babka piernikowa
- Drożdżowe paluchy z serem – przepis
- Baba drożdżowa
- Kujawski drożdżowy placek maślany
- Sernik krakowski
- Tacos z tuńczykiem
- Jogurtowe bułki bezglutenowe
- Wegańskie hot dogi w domowych bułkach
- Śledzie pod pierzynką
- Kawowe cinnamon rolls
- Pigs in a blanket, czyli parówki w cieście
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Wegetariańskie hot dogi
- Puszyste bułeczki z sałatką
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Krewetki na cukinii
- Placki bananowe z jogurtem i brzoskwiniami
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Krewetki z ananasem podawane na zimno
- Pączki z jabłkami i żurawiną
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe
- Gofry wytrawne z warzywami
- Strudel makowy
- Gwiazdki Czar
- Kotleciki z tofu
- Owocowa niespodzianka. Grillowane szaszłyki z owoców
- Tiramisu z jabłkami
- Zielone warzywa z dipem romesco
- Kiełbaski w papryce
Komentarze (3)
1225 dni temu
Czym mozna zastąpić napój migdałowy ? Mlekiem ?
odpowiedz
1225 dni temu
Jusiu, jak najbardziej zamiast napoju migdałowego możesz dodać mleko ;)
1212 dni temu
Tak nie ma znaczenia jakie mleko