Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220C
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm
- robot wielofunkcyjny z hakiem do wyrabiania ciasta (opcjonalnie)
- rękaw cukierniczy lub woreczek strunowy
- folię spożywczą lub bawełniany ręczniczek do przykrycia ciasta
- pędzelek
- blender
- tarkę o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę, cukier, drożdże, cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę otartą z pomarańczy łączymy w naczyniu robota.
W rondelku podgrzewamy napój migdałowy, a następnie łączymy go w naczyniu blendera z jabłkiem startym na tarce o drobnych oczkach i oliwą z oliwek. Miksujemy. Przelewamy do naczynia z mąką.
Krok 2: WYRABIAMY CIASTO
Wszystkie składniki wyrabiamy ok. 10 minut na gładkie, jednolite ciasto. Dodajemy rodzynki i ponownie wyrabiamy ok. 2-3 minut, aż połączą się z ciastem.
WSKAZÓWKA! Jeśli nie masz robota wielofunkcyjnego, możesz wyrobić ciasto ręcznie.
Gotowe ciasto przekładamy do dużej miski wysmarowanej oliwą. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub bawełnianym ręczniczkiem i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 1-2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 3: FORMUJEMY BUŁECZKI
Wyrośnięte ciasto zagniatamy chwilę na blacie oprószonym mąką, a następnie dzielimy na 12 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę.
Uformowane bułeczki układamy, zachowując odstępy, na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Krok 4: DEKORUJEMY BUŁECZKI
Mąkę, cukier i wodę łączymy w misce i mieszamy, aż powstanie z nich gładka masa. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego (lub do torebki strunowej z odciętą końcówką) i szprycujemy na każdą bułeczkę, rysując wzór krzyża.
Krok 5: PIECZEMY I GLAZURUJEMY BUŁECZKI
Bułeczki pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
Dżem morelowy łączymy w miseczce z ciepłą wodą. Mieszamy.
Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i smarujemy z wierzchu glazurą morelową – do tego celu używamy pędzelka. Odstawiamy do wystudzenia i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie naleśniki bez jajek z borówkami
Kinga przygotowała kolejny wegański przepis – tym razem na naleśniki! Smakują wyśmienicie z kremem waniliowym na bazie nerkowców i słodkimi borówkami!
Wegańska tarta z malinami
Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudne! Zobacz, jak to robi Kinga Paruzel, i przygotuj z nią tartę z kremem budyniowym i malinami!
Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!
Wegańskie gofry dyniowe
Dynia i cynamon w deserowej odsłonie? Dzięki przepisowi Kingi na wegańskie gofry dyniowe jesienny sezon w kuchni zaczniesz w słodkim stylu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Błyskawiczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny makowiec
- Sernik krakowski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Pierniki
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1363 dni temu
Czym mozna zastąpić napój migdałowy ? Mlekiem ?
odpowiedz
1363 dni temu
Jusiu, jak najbardziej zamiast napoju migdałowego możesz dodać mleko ;)
1350 dni temu
Tak nie ma znaczenia jakie mleko