Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220C
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm
  • robot wielofunkcyjny z hakiem do wyrabiania ciasta (opcjonalnie)
  • rękaw cukierniczy lub woreczek strunowy
  • folię spożywczą lub bawełniany ręczniczek do przykrycia ciasta
  • pędzelek
  • blender
  • tarkę o drobnych oczkach

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę, cukier, drożdże, cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę otartą z pomarańczy łączymy w naczyniu robota.

W rondelku podgrzewamy napój migdałowy, a następnie łączymy go w naczyniu blendera z jabłkiem startym na tarce o drobnych oczkach i oliwą z oliwek. Miksujemy. Przelewamy do naczynia z mąką.

Krok 2: WYRABIAMY CIASTO

Wszystkie składniki wyrabiamy ok. 10 minut na gładkie, jednolite ciasto. Dodajemy rodzynki i ponownie wyrabiamy ok. 2-3 minut, aż połączą się z ciastem. 

WSKAZÓWKA! Jeśli nie masz robota wielofunkcyjnego, możesz wyrobić ciasto ręcznie.

Gotowe ciasto przekładamy do dużej miski wysmarowanej oliwą. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub bawełnianym ręczniczkiem i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 1-2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Krok 3: FORMUJEMY BUŁECZKI

Wyrośnięte ciasto zagniatamy chwilę na blacie oprószonym mąką, a następnie dzielimy na 12 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę.

Uformowane bułeczki układamy, zachowując odstępy, na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

Krok 4: DEKORUJEMY BUŁECZKI

Mąkę, cukier i wodę łączymy w misce i mieszamy, aż powstanie z nich gładka masa. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego (lub do torebki strunowej z odciętą końcówką) i szprycujemy na każdą bułeczkę, rysując wzór krzyża.

Krok 5: PIECZEMY I GLAZURUJEMY BUŁECZKI

Bułeczki pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

Dżem morelowy łączymy w miseczce z ciepłą wodą. Mieszamy.

Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i smarujemy z wierzchu glazurą morelową – do tego celu używamy pędzelka. Odstawiamy do wystudzenia i podajemy.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Jusia Jusia
    1302 dni temu
    Czym mozna zastąpić napój migdałowy ? Mlekiem ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1302 dni temu
    Jusiu, jak najbardziej zamiast napoju migdałowego możesz dodać mleko ;)
  • Gość Gość
    1289 dni temu
    Tak nie ma znaczenia jakie mleko

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!