
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- sitko
- gofrownicę
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Suche składniki ciasta przesiewamy przez sitko do miski.
W osobnej misce łączymy siemię lniane z wodą. Dodajemy mleko sojowe, syrop klonowy, pureé z dyni oraz oliwę, a całość doprawiamy solą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i łączymy zawartość obu misek.
Ciasto dokładnie mieszamy i ostawiamy na 10 minut, by mąka wchłonęła płyn.
Krok 2: SMAŻYMY I PODAJEMY GOFRY
Porcję ciasta wykładamy na rozgrzaną gofrownicę i smażymy ok. 4-5 minut, aż gofry będą złote i chrupiące.
Gotowe gofry układamy jeden na drugim, obficie polewamy syropem klonowym i dekorujemy świeżymi owocami.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Guacamole
- Suflet czekoladowy
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Zapiekanka ziemniaczana
- Pancakes z borówkami
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Spanakopita
- Chili con carne
- Spaghetti à la carbonara
- Stek z grilla wołowy
- Krem z dyni
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Tagliatelle z kurczakiem
- Makaron z boczniakami po azjatycku
- Sernik na zimno w słoiku
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Zupa pho z wołowiną
- Ryż z jabłkami i cynamonem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (14)
1342 dni temu
Dzień dobry, a czy gofry wyjdą jeśli zamienię mąkę owsianą na orkiszową pełnoziarnistą lub mąkę gryczaną?
odpowiedz
1341 dni temu
Ze względu na dodatek proszku do pieczenia w składnikach taka zamiana powinna się udać: na pewno z mąką orkiszową pełnoziarnistą. Co do gryczanej-być może trzeba będzie popracować z ciastem, zanim gofry wyjdą idealne i znaleźć odpowiednie proporcje, ale również jest to możliwe. Zachęcamy do eksperymentowania :)
1717 dni temu
Chce zrobić ale bez dyni tylko po minąć czy coś innego więcej dodać??
odpowiedz
1717 dni temu
Do gofrów dyniowych zawsze oczywiście będziemy rekomendować dynię ;) Możesz jednak zrobić np. gofry bananowe i dodać taką samą ilość puree z bananów. Na pewno tak, jak dynia wzbogacą one smak gofrów :)
2013 dni temu
Dzień dobry, czy można pominąć lub czymś zastąpić siemię lniane?
odpowiedz
2013 dni temu
Siemię lniane razem z wodą pełnią tu funkcję 3 jajek. Możesz zamienić je na jajka, ale wówczas gofry nie będą wegańskie. Możesz też zerknąć, jakie są zastępniki dla jajek w naszym triku https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach Pamiętaj jednak, że istnieje szansa, że efekt finalny będzie inny niż u Kingi.
2209 dni temu
Czy mogę użyć mleka ryżowego?
odpowiedz
2209 dni temu
Jasne! :)
2376 dni temu
Czy możecie mi podpowiedzieć zamiennik bezglutenowy dla mąki owsianej?
odpowiedz
2376 dni temu
Możesz użyć gotowej mieszanki mąk bezglutenowych, które dostępne są w sklepach. Jeśli chcesz zrobić własną - skorzystaj z triku Kingi Paruzel - https://kuchnialidla.pl/jak-zrobic-make-bezglutenowa
2281 dni temu
Bezglutenowa mąka owsiana...
2498 dni temu
Bardzo smaczne i chrupiące . Wydłużyłam czas pieczenia do 5,5 minut i wyszły idealne.
odpowiedz
2501 dni temu
Niestety mi nie wyszły 😭😭
odpowiedz
2500 dni temu
A co konkretnie nie wyszło? Może będziemy w stanie pomóc? :)
zobacz wszystkie