zobacz film Wegańskie gofry dyniowe

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • sitko
  • gofrownicę

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Suche składniki ciasta przesiewamy przez sitko do miski.

W osobnej misce łączymy siemię lniane z wodą. Dodajemy mleko sojowe, syrop klonowy, pureé z dyni oraz oliwę, a całość doprawiamy solą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i łączymy zawartość obu misek.

Ciasto dokładnie mieszamy i ostawiamy na 10 minut, by mąka wchłonęła płyn.

Krok 2: SMAŻYMY I PODAJEMY GOFRY

Porcję ciasta wykładamy na rozgrzaną gofrownicę i smażymy ok. 4-5 minut, aż gofry będą złote i chrupiące.

Gotowe gofry układamy jeden na drugim, obficie polewamy syropem klonowym i dekorujemy świeżymi owocami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Gość Gość
    1097 dni temu
    Dzień dobry, a czy gofry wyjdą jeśli zamienię mąkę owsianą na orkiszową pełnoziarnistą lub mąkę gryczaną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1097 dni temu
    Ze względu na dodatek proszku do pieczenia w składnikach taka zamiana powinna się udać: na pewno z mąką orkiszową pełnoziarnistą. Co do gryczanej-być może trzeba będzie popracować z ciastem, zanim gofry wyjdą idealne i znaleźć odpowiednie proporcje, ale również jest to możliwe. Zachęcamy do eksperymentowania :)
  • Gość Gość
    1473 dni temu
    Chce zrobić ale bez dyni tylko po minąć czy coś innego więcej dodać??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1473 dni temu
    Do gofrów dyniowych zawsze oczywiście będziemy rekomendować dynię ;) Możesz jednak zrobić np. gofry bananowe i dodać taką samą ilość puree z bananów. Na pewno tak, jak dynia wzbogacą one smak gofrów :)
  • Gość Gość
    1769 dni temu
    Dzień dobry, czy można pominąć lub czymś zastąpić siemię lniane?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1769 dni temu
    Siemię lniane razem z wodą pełnią tu funkcję 3 jajek. Możesz zamienić je na jajka, ale wówczas gofry nie będą wegańskie. Możesz też zerknąć, jakie są zastępniki dla jajek w naszym triku https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach Pamiętaj jednak, że istnieje szansa, że efekt finalny będzie inny niż u Kingi.
  • AliDżii AliDżii
    1965 dni temu
    Czy mogę użyć mleka ryżowego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1965 dni temu
    Jasne! :)
  • Kami Koziarska Kami Koziarska
    2132 dni temu
    Czy możecie mi podpowiedzieć zamiennik bezglutenowy dla mąki owsianej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2132 dni temu
    Możesz użyć gotowej mieszanki mąk bezglutenowych, które dostępne są w sklepach. Jeśli chcesz zrobić własną - skorzystaj z triku Kingi Paruzel - https://kuchnialidla.pl/jak-zrobic-make-bezglutenowa
  • Gość Gość
    2037 dni temu
    Bezglutenowa mąka owsiana...
  • Gość Gość
    2254 dni temu
    Bardzo smaczne i chrupiące . Wydłużyłam czas pieczenia do 5,5 minut i wyszły idealne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2257 dni temu
    Niestety mi nie wyszły 😭😭

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2256 dni temu
    A co konkretnie nie wyszło? Może będziemy w stanie pomóc? :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!