Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- sitko
- gofrownicę
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Suche składniki ciasta przesiewamy przez sitko do miski.
W osobnej misce łączymy siemię lniane z wodą. Dodajemy mleko sojowe, syrop klonowy, pureé z dyni oraz oliwę, a całość doprawiamy solą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i łączymy zawartość obu misek.
Ciasto dokładnie mieszamy i ostawiamy na 10 minut, by mąka wchłonęła płyn.
Krok 2: SMAŻYMY I PODAJEMY GOFRY
Porcję ciasta wykładamy na rozgrzaną gofrownicę i smażymy ok. 4-5 minut, aż gofry będą złote i chrupiące.
Gotowe gofry układamy jeden na drugim, obficie polewamy syropem klonowym i dekorujemy świeżymi owocami.
Zobacz podobne
przepisy
Gofry z kokosową śmietanką
Słodka wariacja na temat smaków i struktur z miodowo-cynamonową nutą – takie gofry możesz przygotować według przepisu Darii. Zobacz, jak sprawdzą się w roli przekąski!
Wegańskie gofry
Zobacz, jak przygotować gofry w dwóch wersjach smakowych i kolorystycznych! Jasne pachną cynamonem, a ciemne – kakao i wanilią!
Naked cake z gofrów orzechowych
Szukasz pomysłu na szybki tort? Zajrzyj do przepisu Pawła Małeckiego na tort z gofrów orzechowych, z dodatkiem bitej śmietany i owoców.
Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych
Chrupiące gofry, podane z brzoskwiniami, podprażanymi wiórkami kokosowymi oraz kulką lodów waniliowych. Pycha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto czekoladowo-owsiane
- Ciasto dyniowe
- Koktajl tiramisu
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Spaghetti z pesto z brokułu
- Gnocchi z burakiem
- Zakwas na barszcz czerwony
- Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą
- Wegańskie ciasto Leśny Mech
- Paglia e fieno – makaron z groszkiem
- Wegańska musaka
- Domowe croissanty
- Wegańskie blondie z masłem orzechowym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Kapusta z klopsikami faszerowanymi serem
- Forszmak
- Szparagi w sosie beszamelowym
- Dal z czerwonej soczewicy
- Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli
- Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
- Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
- Idealny lukier królewski do dekoracji
- Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
- Wegański budyń z marakują
- Mazurek marchewkowy
- Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
- Lody o smaku słonego karmelu
- Herbaciana rolada z mlecznym kremem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
1033 dni temu
Dzień dobry, a czy gofry wyjdą jeśli zamienię mąkę owsianą na orkiszową pełnoziarnistą lub mąkę gryczaną?
odpowiedz
1033 dni temu
Ze względu na dodatek proszku do pieczenia w składnikach taka zamiana powinna się udać: na pewno z mąką orkiszową pełnoziarnistą. Co do gryczanej-być może trzeba będzie popracować z ciastem, zanim gofry wyjdą idealne i znaleźć odpowiednie proporcje, ale również jest to możliwe. Zachęcamy do eksperymentowania :)
1408 dni temu
Chce zrobić ale bez dyni tylko po minąć czy coś innego więcej dodać??
odpowiedz
1408 dni temu
Do gofrów dyniowych zawsze oczywiście będziemy rekomendować dynię ;) Możesz jednak zrobić np. gofry bananowe i dodać taką samą ilość puree z bananów. Na pewno tak, jak dynia wzbogacą one smak gofrów :)
1705 dni temu
Dzień dobry, czy można pominąć lub czymś zastąpić siemię lniane?
odpowiedz
1705 dni temu
Siemię lniane razem z wodą pełnią tu funkcję 3 jajek. Możesz zamienić je na jajka, ale wówczas gofry nie będą wegańskie. Możesz też zerknąć, jakie są zastępniki dla jajek w naszym triku https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach Pamiętaj jednak, że istnieje szansa, że efekt finalny będzie inny niż u Kingi.
1900 dni temu
Czy mogę użyć mleka ryżowego?
odpowiedz
1900 dni temu
Jasne! :)
2067 dni temu
Czy możecie mi podpowiedzieć zamiennik bezglutenowy dla mąki owsianej?
odpowiedz
2067 dni temu
Możesz użyć gotowej mieszanki mąk bezglutenowych, które dostępne są w sklepach. Jeśli chcesz zrobić własną - skorzystaj z triku Kingi Paruzel - https://kuchnialidla.pl/jak-zrobic-make-bezglutenowa
1972 dni temu
Bezglutenowa mąka owsiana...
2190 dni temu
Bardzo smaczne i chrupiące . Wydłużyłam czas pieczenia do 5,5 minut i wyszły idealne.
odpowiedz
2192 dni temu
Niestety mi nie wyszły 😭😭
odpowiedz
2192 dni temu
A co konkretnie nie wyszło? Może będziemy w stanie pomóc? :)
zobacz wszystkie