Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- gofrownicę
- mikser
Krok 1: Ucieramy żółtka
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z 1 łyżką cukru pudru. Dodajemy nasionka z laski wanilii, roztopione masło i masło orzechowe. Dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy je do żółtek, na przemian z mlekiem.
Krok 2: Łączymy składniki ciasta
Białka ubijamy na sztywno z pozostałą częścią cukru pudru. Łączymy to z ciastem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Gofry pieczemy w gofrownicy, aż do wyczerpania ciasta.
Krok 3: Pieczemy gofry
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy syrop z agawy. Wystudzone gofry układamy piętrowo. Kolejno skrapiamy je syropem z agawy, przekładamy bitą śmietaną i owocami. Górną warstwę tortu dekorujemy także owocami i bitą śmietaną.
Zobacz podobne
przepisy
Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami
Śniadanie, deser, a może obiad na słodko? Gofry to doskonały wybór! Chrupiące, pulchne wafle przygotujesz w mgnieniu oka.
Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
Połączenie maślanych gofrów z sosem z limonki i karmelu to propozycja na pyszny deser w sam raz na letnie dni.
Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych
Chrupiące gofry, podane z brzoskwiniami, podprażanymi wiórkami kokosowymi oraz kulką lodów waniliowych. Pycha!
Gofry bananowe z polewą czekoladową
Gofry możesz urozmaicać na wiele sposobów! Zobacz, jak przygotować te z bananem, polewą czekoladową i bitą śmietaną.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tort bezowy z likierem jajecznym
- Sałatka z grillowanych owoców
- Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
- Tort czekoladowo-kawowy
- Sernik czekoladowy
- Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
- Ryba pieczona w ziołowym pesto
- Migdałowy tort weselny z truskawkami
- Tort „Pavlova”
- Tort piernikowo-kajmakowy
- Monogram cake
- Tort z arbuza
- Tort marchewkowo-dyniowy
- Tort arbuzowy
- Kisiel z czerwonych owoców
- Truskawkowe eklerki
- Bezglutenowy tort „Czarny Las”
- Dorsz czarny na szpinaku
- Burek ze szpinakiem
- Angielskie muffinki śniadaniowe z serkiem
- Kalmary w sosie pomidorowym
- Śledź świeży pieczony
- Mrożone truskawki w syropie waniliowym
- Baba drożdżowa
- Kolorowe warstwowe koreczki z pomidorową czapeczką, nektarynką i kakao
- Meze – grecki talerz przystawek
- Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli
- Jajko cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
- Keks królewski
- Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
837 dni temu
Tort jest piękny, bardzo ciekawy. Ale pytanko jak go kroić i podawać? Jak tradycyjny tort? Ciężka sprawa.
odpowiedz
836 dni temu
Nacięcia gofrów, które powstają podczas ich pieczenia w gofrownicy, naturalnie wyznaczają linie według których możesz pokroić tort. Kawałki będą większe, ale łatwiej je będzie przełożyć na talerz.
2122 dni temu
Pycha....
odpowiedz
2361 dni temu
Czy takie gofry można upiec w formie w piekarniku? Jeżeli nie, to jak zmodyfikować ten przepis, aby udało się to zrobić?
odpowiedz
2613 dni temu
Gofry rewelacyjne. Kawałki orzechów delikatnie chrupią podczas jedzenia - poezja. Chrupiące, pół słodkie, z każdym dodatkiem świetne. Oczywiście polecam. Ważna oczywiście jest gofrownica, musi być dużej mocy, żeby gofry wyszły właśnie takie jak trzeba. Przepis trafia do moich ulubionych, Pan Paweł jak zwykle nie zawiódł. Pozdrawiam
odpowiedz
2747 dni temu
WYGLĄDEM KUSI DO ZJEDZENIA LUBIE TO !!!!!!!👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍💟💟💟💟💟💟💟💟💟💟❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤ NA 100 PROCENT
odpowiedz
2747 dni temu
A my zachęcamy do wypróbowania przepisu! :)
2750 dni temu
Spodziewam się gości w sobotę i już wiem co podam. Wszystkie składniki mam, więc szybko przygotuję taki tort na moim dezalu. Zawsze to jakaś odmiana od tradycyjnego ciasta, a nie znam osoby, która nie lubiłaby gofrów.
odpowiedz
2749 dni temu
Koniecznie daj znać, jak smakował gościom! :)
2747 dni temu
Gościom bardzo smakowało, a gofry wyszły chrupiące i miały ciekawy smak. Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu :)