Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- gofrownicę
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. W drugiej misce łączymy mleko, sok z cytryny, syrop klonowy i olej rzepakowy (jeśli używamy kokosowego, należy go przedtem rozpuścić).
Krok 2: Przygotowujemy dwie wersje ciasta
Mokre składniki łączymy z suchymi. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki. Ciasto na chwilę odstawiamy. Następnie dzielimy na dwie połowy. Do jednej dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i kakao, do drugiej cynamon.
Krok 3: Pieczemy gofry
Gofrownicę rozgrzewamy i wlewamy ciasto. Na jednego gofra potrzebujemy około pół szklanki ciasta. Pieczemy przez 3-4 minuty. Gotowe gofry oprószamy cukrem pudrem i podajemy ze świeżymi owocami.
Zobacz podobne
przepisy
Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami
Śniadanie, deser, a może obiad na słodko? Gofry to doskonały wybór! Chrupiące, pulchne wafle przygotujesz w mgnieniu oka.
Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych
Chrupiące gofry, podane z brzoskwiniami, podprażanymi wiórkami kokosowymi oraz kulką lodów waniliowych. Pycha!
Kokosowe gofry z sosem mango
Pyszne, słodkie i chrupiące - takie są kokosowe gofry z sosem mango!
Naked cake z gofrów orzechowych
Szukasz pomysłu na szybki tort? Zajrzyj do przepisu Pawła Małeckiego na tort z gofrów orzechowych, z dodatkiem bitej śmietany i owoców.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Piernik staropolski
- Sernik krakowski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Przekąski sylwestrowe
- Kapusta z grochem
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
369 dni temu
wyszedł gęsty glut a nie ciasto zmarnowane składniki
odpowiedz
941 dni temu
Super gofry na prawdę polecam i pozdrawiam pa
odpowiedz
1482 dni temu
Fajnie że niby zdrowe, ale nic to z goframi wspólnego nie miało. I pachniało zdrowo, w ten mało apetyczny sposób, który zapowiada, że będzie jedzony substytut, a nie oryginalne, pyszne danie.
odpowiedz
1052 dni temu
😂😂😂😂
1516 dni temu
Gofry wychodzą baaardzo smaczne 😊 Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, a wykonanie jest superszybkie!
odpowiedz
1711 dni temu
Gofry pyszne, ulubione córeczki. Pozdrawiam :)
odpowiedz
1724 dni temu
NIestety ale to pierwsze gofry, które mi nie wyszły. Ciasto dosłownie się rozjechało i przylepiło po obu stronach gofrownicy, Mocno wyczuwalny smak proszku do pieczenia.
odpowiedz
1760 dni temu
Czy moga byc z tego nalesniki?
odpowiedz
1759 dni temu
Lepiej skorzystać z przepisu na wegańskie naleśniki :) https://kuchnialidla.pl/weganskie-nalesniki-z-borowkami
2281 dni temu
A teraz pulpety
odpowiedz
2366 dni temu
Zrezygnowałam z dodatków smakowych, mieszając tylko podstawowe składniki. Gofry wyszły niesamowicie kruche, bardzo smaczne. Idealne z samym cukrem.
odpowiedz
2413 dni temu
Super przepis! Gofry wychodzą bardzo chrupiące, dosyć suche, pyszne. Większość przepisów wymaga dodania dużej ilości masła/oleju oraz kilku jajek, szukałam czegoś innego i znalazłam :) Dziękuję!
odpowiedz
zobacz wszystkie