
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rozgrzaną gofrownicę
- blender
KROK 1: Przygotowujemy masę na kokosowe gofry
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyskrobujemy nasionka. Mleczko kokosowe podgrzewamy na małym ogniu z masłem i nasionkami z wanilii do całkowitego upłynnienia masy (jeśli masa zbyt mocno jest podgrzana, należy ją ostudzić). Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, chwilę ubijamy. Wlewamy przestudzone mleczko, łączymy delikatnie wszystkie składniki. Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi oraz proszkiem do pieczenia i przesypujemy całość do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy malibu.
KROK 2: Pieczemy gofry
Wypiekamy gofry na złoty kolor w mocno rozgrzanej gofrownicy.
KROK 3: Miksujemy mango
Mango myjemy, obieramy ze skórki i oddzielamy miąższ od pestki. Miksujemy miąższ z cukrem i rumem na gładki mus.
Ciepłe gofry polewamy sosem z mango.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Owsianka na mleku
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Corn dog
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Kotlet pożarski – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Mus truskawkowy
- Zasmażana młoda kapusta
- Sos kurkowy
- Gzik
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (10)
577 dni temu
mąka mleczko kokosowe ale że rum po tych gofrach głowa mnie rozboli!...
Odpowiedz
577 dni temu
gofry bardzo dobre najlepiej polecam:)
Odpowiedz
961 dni temu
przepis na ciasto i pomysł na naturalny sos mango super :) testowałam wczoraj. Pierwszy raz robiłam gofry ale dużo zależy od opiekacza i od wprawy w robieniu gofrów. Wyszło mi 9 sztuk bo troche mleczka zuzyłam na cos innego wiec moze na 10 sztuk ten przepis, ale dopiero ostatni gofer wyszedł mi prawie idealnie :)
Odpowiedz
3381 dni temu
Dobre
Odpowiedz
3394 dni temu
A ile proszku do pieczenia bo brakuje w składnikach i czy można zastąpić proszek sodą?
Odpowiedz
3393 dni temu
Dodajemy jedną płaską łyżeczkę :) I nie rekomendujemy zamiany na sodę!
3395 dni temu
TO MOŻE DOBRA OKAZJA SKORO POLECACIE GOFRY ABY W SPRZEDAŻY W LIDLU POJAWIŁA SIĘ W KOŃCU PROFESJONALNA GOFROWNICA Z KTÓREJ WYJDĄ GOFRY GRUBOŚCI JAK W PRZEPISIE A NIE PLATFUSY PRAWIE PRZEZROCZYSTE JAKIE WYPIEC MOŻNA Z DOTYCHCZASOWYCH GOFROWNIC-ZABAWEK. TRZYMAM KCIUKI
Odpowiedz
977 dni temu
w takich marketach to takich sprzętów się nie kupuje, ale klienci dzielą się na różne typy a market może sprzedawać co chce a klient zawsze ma wybór, spokojnie gościu trzabyło nie kupować jakiegoś szajsu a póżniej masz gorzkie żale nie wiadomo do kogo :D twój świadomy a może jednak nieświadomy wybór
3395 dni temu
spróbuje bo dawno kupiłam mleczko kokosowe i nie wiedziałam JAK JE WYKORZYSTAĆ
Odpowiedz
977 dni temu
mleczko kokosowe możesz wykorzystać też do koktajlu czy do kokosowych puddingów, często takie robie, widziałam też zupy z dodatkiem mleczka kokosowego