Kokosowe gofry z sosem mango

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • rozgrzaną gofrownicę
  • blender

KROK 1: Przygotowujemy masę na kokosowe gofry

Kokosowe gofry z sosem mango - Przygotowujemy masę na kokosowe gofry

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyskrobujemy nasionka. Mleczko kokosowe podgrzewamy na małym ogniu z masłem i nasionkami z wanilii do całkowitego upłynnienia masy (jeśli masa zbyt mocno jest podgrzana, należy ją ostudzić). Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, chwilę ubijamy. Wlewamy przestudzone mleczko, łączymy delikatnie wszystkie składniki. Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi oraz proszkiem do pieczenia i przesypujemy całość do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy malibu.

KROK 2: Pieczemy gofry

Kokosowe gofry z sosem mango - Pieczemy gofry

Wypiekamy gofry na złoty kolor w mocno rozgrzanej gofrownicy.

 

 

 

KROK 3: Miksujemy mango

Kokosowe gofry z sosem mango - Miksujemy mango

Mango myjemy, obieramy ze skórki i oddzielamy miąższ od pestki. Miksujemy miąższ z cukrem i rumem na gładki mus.

Ciepłe gofry polewamy sosem z mango.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gofry2na2 Gofry2na2
    297 dni temu
    mąka mleczko kokosowe ale że rum po tych gofrach głowa mnie rozboli!...

    odpowiedz

  • Martin202 Martin202
    297 dni temu
    gofry bardzo dobre najlepiej polecam:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    681 dni temu
    przepis na ciasto i pomysł na naturalny sos mango super :) testowałam wczoraj. Pierwszy raz robiłam gofry ale dużo zależy od opiekacza i od wprawy w robieniu gofrów. Wyszło mi 9 sztuk bo troche mleczka zuzyłam na cos innego wiec moze na 10 sztuk ten przepis, ale dopiero ostatni gofer wyszedł mi prawie idealnie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3102 dni temu
    Dobre

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3114 dni temu
    A ile proszku do pieczenia bo brakuje w składnikach i czy można zastąpić proszek sodą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3114 dni temu
    Dodajemy jedną płaską łyżeczkę :) I nie rekomendujemy zamiany na sodę!
  • GWIELBICIEL GOFRÓW GWIELBICIEL GOFRÓW
    3115 dni temu
    TO MOŻE DOBRA OKAZJA SKORO POLECACIE GOFRY ABY W SPRZEDAŻY W LIDLU POJAWIŁA SIĘ W KOŃCU PROFESJONALNA GOFROWNICA Z KTÓREJ WYJDĄ GOFRY GRUBOŚCI JAK W PRZEPISIE A NIE PLATFUSY PRAWIE PRZEZROCZYSTE JAKIE WYPIEC MOŻNA Z DOTYCHCZASOWYCH GOFROWNIC-ZABAWEK. TRZYMAM KCIUKI

    odpowiedz

  • Gość Gość
    698 dni temu
    w takich marketach to takich sprzętów się nie kupuje, ale klienci dzielą się na różne typy a market może sprzedawać co chce a klient zawsze ma wybór, spokojnie gościu trzabyło nie kupować jakiegoś szajsu a póżniej masz gorzkie żale nie wiadomo do kogo :D twój świadomy a może jednak nieświadomy wybór
  • asa asa
    3115 dni temu
    spróbuje bo dawno kupiłam mleczko kokosowe i nie wiedziałam JAK JE WYKORZYSTAĆ

    odpowiedz

  • Gość Gość
    698 dni temu
    mleczko kokosowe możesz wykorzystać też do koktajlu czy do kokosowych puddingów, często takie robie, widziałam też zupy z dodatkiem mleczka kokosowego

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!