Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rozgrzaną gofrownicę
- blender
KROK 1: Przygotowujemy masę na kokosowe gofry
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyskrobujemy nasionka. Mleczko kokosowe podgrzewamy na małym ogniu z masłem i nasionkami z wanilii do całkowitego upłynnienia masy (jeśli masa zbyt mocno jest podgrzana, należy ją ostudzić). Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, chwilę ubijamy. Wlewamy przestudzone mleczko, łączymy delikatnie wszystkie składniki. Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi oraz proszkiem do pieczenia i przesypujemy całość do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy malibu.
KROK 2: Pieczemy gofry
Wypiekamy gofry na złoty kolor w mocno rozgrzanej gofrownicy.
KROK 3: Miksujemy mango
Mango myjemy, obieramy ze skórki i oddzielamy miąższ od pestki. Miksujemy miąższ z cukrem i rumem na gładki mus.
Ciepłe gofry polewamy sosem z mango.
Zobacz podobne
przepisy
Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych
Chrupiące gofry, podane z brzoskwiniami, podprażanymi wiórkami kokosowymi oraz kulką lodów waniliowych. Pycha!
Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
Połączenie maślanych gofrów z sosem z limonki i karmelu to propozycja na pyszny deser w sam raz na letnie dni.
Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami
Śniadanie, deser, a może obiad na słodko? Gofry to doskonały wybór! Chrupiące, pulchne wafle przygotujesz w mgnieniu oka.
Gofry na dwa sposoby
Szukasz idealnego przepisu na chrupiące gofry? A może na wyjątkowo puszyste i drożdżowe? Mamy dla Ciebie oba!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pieczona ryba po grecku
- Błyskawiczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Sernik piernikowy
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kapusta z grochem
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
297 dni temu
mąka mleczko kokosowe ale że rum po tych gofrach głowa mnie rozboli!...
odpowiedz
297 dni temu
gofry bardzo dobre najlepiej polecam:)
odpowiedz
681 dni temu
przepis na ciasto i pomysł na naturalny sos mango super :) testowałam wczoraj. Pierwszy raz robiłam gofry ale dużo zależy od opiekacza i od wprawy w robieniu gofrów. Wyszło mi 9 sztuk bo troche mleczka zuzyłam na cos innego wiec moze na 10 sztuk ten przepis, ale dopiero ostatni gofer wyszedł mi prawie idealnie :)
odpowiedz
3102 dni temu
Dobre
odpowiedz
3114 dni temu
A ile proszku do pieczenia bo brakuje w składnikach i czy można zastąpić proszek sodą?
odpowiedz
3114 dni temu
Dodajemy jedną płaską łyżeczkę :) I nie rekomendujemy zamiany na sodę!
3115 dni temu
TO MOŻE DOBRA OKAZJA SKORO POLECACIE GOFRY ABY W SPRZEDAŻY W LIDLU POJAWIŁA SIĘ W KOŃCU PROFESJONALNA GOFROWNICA Z KTÓREJ WYJDĄ GOFRY GRUBOŚCI JAK W PRZEPISIE A NIE PLATFUSY PRAWIE PRZEZROCZYSTE JAKIE WYPIEC MOŻNA Z DOTYCHCZASOWYCH GOFROWNIC-ZABAWEK. TRZYMAM KCIUKI
odpowiedz
698 dni temu
w takich marketach to takich sprzętów się nie kupuje, ale klienci dzielą się na różne typy a market może sprzedawać co chce a klient zawsze ma wybór, spokojnie gościu trzabyło nie kupować jakiegoś szajsu a póżniej masz gorzkie żale nie wiadomo do kogo :D twój świadomy a może jednak nieświadomy wybór
3115 dni temu
spróbuje bo dawno kupiłam mleczko kokosowe i nie wiedziałam JAK JE WYKORZYSTAĆ
odpowiedz
698 dni temu
mleczko kokosowe możesz wykorzystać też do koktajlu czy do kokosowych puddingów, często takie robie, widziałam też zupy z dodatkiem mleczka kokosowego