zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • mikser lub blender

Krok 1: Łączymy składniki ciasta 

Łączymy mleko z wodą, cukrem, mąką pszenną i ziemniaczaną, olejem i solą. Całość miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Odstawiamy do lodówki minimum na 1 godzinę.

Krok 2: Smażymy naleśniki

Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i rozsmarowujemy ręcznikiem papierowym. Smażymy naleśniki po 2-3 minuty z każdej strony.

Krok 3: Przygotowujemy krem waniliowo-cytrynowy

Nerkowce namaczamy w wodzie minimum przez 1 godzinę. Odcedzone orzechy miksujemy z mlekiem, skórką otartą z cytryny i sokiem z połowy cytryny, nasionkami wydrążonymi z laski wanilii, syropem klonowym i solą. Gdy konsystencja nie będzie jednolita, dodajemy więcej mleka.

Naleśniki smarujemy serkiem waniliowym, posypujemy borówkami i składamy na pół lub zwijamy w ruloniki. Dekorujemy listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    29 dni temu
    To super przepis!!! Ale przekornie zapytam się skąd wziąć wanilię, bo u mnie w Lidlu nie ma jej od roku :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    38 dni temu
    Kocham Panią za ten przepis,uratowała mi Pani dziś życie:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    76 dni temu
    Czy zamiast nerkowców mogą być pistacje??Jeśli nie, to jakie inne orzeszki można użyć.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    76 dni temu
    Bardziej sprawdzą się tutaj migdały, obrane ze skórki :)
  • Makowiec Makowiec
    78 dni temu
    Czym są te wegańskie przepisy? Naszpikowane kaloriami.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    74 dni temu
    A to niewegańskie przepisy nie mają kalorii? Dobrze wiedzieć hahahahahahaha

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram