zobacz film Wegańskie naleśniki bez jajek z borówkami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser lub blender

Krok 1: Łączymy składniki ciasta 

Łączymy mleko z wodą, cukrem, mąką pszenną i ziemniaczaną, olejem i solą. Całość miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Odstawiamy do lodówki minimum na 1 godzinę.

Krok 2: Smażymy naleśniki

Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i rozsmarowujemy ręcznikiem papierowym. Smażymy naleśniki po 2-3 minuty z każdej strony.

Krok 3: Przygotowujemy krem waniliowo-cytrynowy

Nerkowce namaczamy w wodzie minimum przez 1 godzinę. Odcedzone orzechy miksujemy z mlekiem, skórką otartą z cytryny i sokiem z połowy cytryny, nasionkami wydrążonymi z laski wanilii, syropem klonowym i solą. Gdy konsystencja nie będzie jednolita, dodajemy więcej mleka.

Naleśniki smarujemy serkiem waniliowym, posypujemy borówkami i składamy na pół lub zwijamy w ruloniki. Dekorujemy listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (20)

Avatar
  • Gość Ala Gość Ala
    754 dni temu
    Czy zamiast mąki pszennej można użyć mieszanki mąk bezglutenowej ? I czy można zastąpić mleko sojowe ma mleko migdałowe ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    754 dni temu
    Tak, podane w przepisie mąki można zamienić na gotową mieszankę mąk bezglutenowych. W takiej sytuacji zastępujemy zarówno mąkę pszenną jak i ziemniaczaną. Również mleko sojowe można zamienić na migdałowe.
  • ola ola
    1123 dni temu
    pierwsza partia mi nie wyszła że względu na patelnie, były takie klejące nie dało się nic zrobić ALE następna wyszła jak marzenie. Moje pierwsze udane wegańskie naleśniki i wg mnie lepsze niż klasyczne z jajkiem

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1177 dni temu
    Niestety moje naleśniki nie wyszły. Ciasto było bardzo klejące, nie mogłam ich w ogóle przewrócić i to nie była wina patelni. No trudno, szkoda

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1175 dni temu
    Nad ciastem na naleśniki, zwłaszcza wegańskie, należy trochę popracować, zanim zaczniemy smażenie. Jego konsystencja powinna być jednolita i dość płynna, więc jeśli po połączeniu wszystkich składników uzyskamy zbyt gęste lub grudkowate ciasto, rozcieńczamy je mlekiem i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki ponownie się połączą. Warto również odstawić gotowe, surowe ciasto na ok. 15 minut, a po upływie tego czasu ponownie je wymieszać i dopiero wtedy zacząć smażenie. Należy pamiętać również o bardzo dobrze rozgrzanej patelni. Następnym razem powinno się udać!
  • Gość Gość
    1455 dni temu
    wyszły fatalne - ciasto było w lodówce całą noc, a podczas smażenia wszystko się rozpadło.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1455 dni temu
    Ciasto, które spędzi całą noc w lodówce wymaga ponownego, dokładnego wymieszania przed rozpoczęciem smażenia naleśników. Jeśli podczas mieszania zauważymy, że mocno zgęstniało, warto dodać odrobinę mleka i ponownie wymieszać, by nabrało odpowiedniej, lejącej się konsystencji. Należy zadbać również o to, by patelnia była bardzo mocno rozgrzana. W trakcie smażenia, gdy patelnia nabierze już temperatury możemy delikatnie zmniejszyć ogień. Takie wskazówki przychodzą nam do głowy, by zachęcić cię do kolejnej naleśnikowej próby :)
  • Gość Gość
    1559 dni temu
    A bezglutenowe?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1558 dni temu
    Jeśli chcesz przygotować naleśniki bezglutenowe według tego przepisu, spróbuj zamienić mąkę pszenną na tę samą ilość mieszanki mąki ryżowej i kukurydzianej w proporcji 1:1. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt luźne, dodaj 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego (zastąpi ono jajko).
  • Gość Gość
    2103 dni temu
    Szkoda,ze maka pszenna:///

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2102 dni temu
    Proponujemy przepis na bezglutenowe pancakes :) https://kuchnialidla.pl/bezglutenowe-pancakes-z-musem-jablkowym
  • Magdalena Magdalena
    2136 dni temu
    Nigdy nie robiłam naleśników z gorszego przepisu. Ciasto jest klejące, przywiera do patelni. Żeby tego uniknąć na kilka naleśników zużyłam mnóstwo oleju. Ne wiem dlaczego, może to kwestia mąki ziemniaczanej...? NIGDY WIĘCEJ nie zrobię naleśników z tego przepisu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2134 dni temu
    Magdaleno, jeśli naleśniki przywierały do patelni i rozpadały się, mogła nie być wystarczająco rozgrzana.
  • Gość Gość
    2171 dni temu
    można pominąć cukier?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2598 dni temu
    To super przepis!!! Ale przekornie zapytam się skąd wziąć wanilię, bo u mnie w Lidlu nie ma jej od roku :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2606 dni temu
    Kocham Panią za ten przepis,uratowała mi Pani dziś życie:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2645 dni temu
    Czy zamiast nerkowców mogą być pistacje??Jeśli nie, to jakie inne orzeszki można użyć.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2644 dni temu
    Bardziej sprawdzą się tutaj migdały, obrane ze skórki :)
  • Makowiec Makowiec
    2647 dni temu
    Czym są te wegańskie przepisy? Naszpikowane kaloriami.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2643 dni temu
    A to niewegańskie przepisy nie mają kalorii? Dobrze wiedzieć hahahahahahaha

zobacz wszystkie


Wbrew temu, co może się wydawać niektórym osobom, naleśniki bez jajek potrafią być równie pyszne, co te tradycyjne! Istnieją różne zamienniki jajek, które umożliwią Ci przyrządzenie smakowitego ciasta. Jeszcze lepiej, gdy w skład przepisu będą wchodziły soczyste borówki. W ten sposób przygotujesz idealny obiad, śniadanie czy kolację na słodko.

Naleśniki bez jajek – opcja dla wegan i nie tylko!

Naleśniki bez mleka i jajek to doskonała alternatywa dla osób, które nie jedzą produktów odzwierzęcych, a przy tym nie chcą rezygnować z uwielbianych przez wszystkich przysmaków. Każdy amator tej potrawy powinien wiedzieć, skąd się ona wywodzi. Pierwsze znane przepisy pochodzą z XVI-wiecznej Francji, lecz możliwe, że przywędrowały tam z Florencji. Rozpopularyzowała je księżna Katarzyna Medycejska.

Od tamtych wydarzeń minęło już sporo czasu, a klasyczne naleśniki przeszły wiele modyfikacji. Jeśli unikasz nabiału lub zwyczajnie chcesz spróbować czegoś nowego, naleśniki bez jajek to idealna opcja. Przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, a danie z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe. Naleśnik bez jajka nie musi mieć nudnego smaku - wszystko dzięki kremowi waniliowo-cytrynowemu z dodatkiem napoju migdałowego i nerkowców. Nawet jeśli nie uważasz się za mistrza kuchni, nie musisz obawiać się o trudności na żadnym etapie. Z poleconego przepisu na naleśniki bez jajka przygotujesz porcje dla czterech osób, a całość zajmie Ci niewiele ponad pół godziny! Możesz więc na przykład zaskoczyć nim gości, którzy zapowiedzieli się na krótko przed odwiedzinami.

Przepis na naleśniki bez jajek – stary smak w nowej odsłonie

Kluczem do przyrządzenia udanej potrawy jest dobry przepis na naleśniki bez jajek. Danie możesz zacząć przygotowywać po zgromadzeniu wszystkich niezbędnych składników i sprzętów kuchennych. Jeśli chodzi o akcesoria, kluczowy będzie tu mikser lub blender. Zamiast nich możesz jednak wykorzystać też trzepaczkę. Przepis na naleśniki bez jajek i mleka obejmuje trzy etapy: wykonanie ciasta, zrobienie kremu i udekorowanie gotowej potrawy. Najpierw połącz wszystkie składniki ciasta, czyli napój sojowy, wodę, cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną, olej oraz sól. Odstaw je do lodówki na minimum godzinę.

Kolejny punkt to rozsmarowanie oleju ręcznikiem papierowym na rozgrzanej patelni i smażenie naleśników przez 2-3 minuty z każdej strony. Dochodzimy do najbardziej apetycznej części przepisu, czyli kremu waniliowo-cytrynowego. Aby delektować się jego niepowtarzalnym smakiem, namocz najpierw nerkowce w wodzie przez godzinę. Po odcedzeniu zmiksuj je z mlekiem, skórką otartą z cytryny i sokiem z połowy cytryny, nasionkami wydrążonymi z laski wanilii, syropem klonowym i solą. Pamiętaj, że jeśli konsystencja nie będzie jednolita, możesz dodać więcej mleka.

To prawie wszystko! Posmaruj naleśniki serkiem waniliowym, posyp borówkami, złóż na pół lub zwiń w ruloniki. Do dekoracji przydadzą się listki mięty. To wszystko, co musisz zrobić, aby przygotować pyszne naleśniki. Przepis bez jajek jest prosty i nie wymaga użycia wielu składników.

Jak zrobić ciasto na wegańskie naleśniki bez jajek?

Pewnie zastanawiasz się, czy ciasto na naleśniki bez jajek może mieć równie dobrą konsystencję i, co najważniejsze, smak. Oczywiście! To, że jesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnych przepisów, nie oznacza, że alternatywy dla nich będą w jakimś aspekcie gorsze. Tak naprawdę jedyny sprzęt, którego potrzebujesz, to dobry mikser lub blender. Nie powinno to jednak stanowić problemu, gdyż te akcesoria znajdują się w każdym domu. Ciasto naleśnikowe bez jajek składa się z cukru trzcinowego, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, napoju sojowego, oleju rzepakowego, soli i wody. Wystarczy, że wszystkie te składniki zmiksujesz lub nawet wymieszasz trzepaczką, a następnie odstawisz do lodówki na co najmniej godzinę. Ten gotowy przepis na ciasto na naleśniki bez jajka jest niezwykle uniwersalny – gotowe naleśniki możesz nadziać dowolnymi dodatkami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić też wersję wytrawną bez cukru. Ograniczeniem jest jedynie Twoja wyobraźnia!

Czym zastąpić jajka w wegańskich naleśnikach? Alternatywa dla znanych przepisów!

Zastanawiasz się, co zamiast jajka do naleśników? Tak naprawdę propozycji jest wiele. Warto w pierwszej kolejności dowiedzieć się, jakie są zadania tego składnika. Przede wszystkim jajko łączy pozostałe składniki i wiąże ich suchą konsystencję. Dodatkowo umożliwia wyrastanie ciasta i nadaje mu puszystą strukturę. Jaja zawierają też tłuszcz, który jest nośnikiem smaku. Właśnie tych właściwości poszukujesz, gdy myślisz, czym zastąpić jajko w naleśnikach. Może się wydawać, że trudno będzie znaleźć jeden składnik idealnie spełniający wszystkie te funkcje. To, na czy powinieneś się skupić, to funkcje połączenia składników i wzrostu ciasta.

Jedna z popularnych propozycji to siemię lniane – stworzy w połączeniu z wodą lepką, żelową mieszaninę, która pomaga wiązać składniki. W tym przypadku dodaj do ciasta też proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną. Podobnie będą działały nasiona chia.

Co zamiast jajek do naleśników na słodko? Wilgotności i elastyczności doda… jabłko, a konkretnie mus z jabłka połączony również z proszkiem do pieczenia lub sodą. Alternatywą dla jabłka będzie puree z banana - pozwoli Ci to dodatkowo ograniczyć ilość cukru i mąki, bo banan doda słodyczy.  

Jeśli gotujesz ciecierzycę, pozostały płyn wykorzystaj właśnie do przyrządzenia naleśników. Tak zwana aquafaba zapewnia właściwości pieniące, emulgujące, wiążące i zagęszczające, bardzo podobne do tych, które mają jajka. Ciasto będzie wówczas puszyste i lekkie.

Czym zastąpić jajka w naleśnikach, by uzyskać ciasto idealne? Wystarczy, że zalejesz gorącą wodą płatki owsiane, które potem zmielisz na gładką masę. Im mniej wody dodasz, tym bardziej gęsta będzie masa. Płatki mają podobne właściwości do wspomnianych nasion i aquafaby, a ich delikatny smak nie przytłacza reszty składników.

Jak widzisz, możliwości jest wiele. Mamy nadzieję, że nie będziesz zastanawiać się już, czy można zrobić naleśniki bez jajka, a zamiast tego za każdym razem będziesz sięgał po inną alternatywę!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!