Cynamonowe naleśniki ze śliwkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą, cukrem i cynamonem, wbijamy jajko i rozbijając trzepaczką stopniowo wlewamy mleko. Mieszamy ciasto aż znikną wszystkie grudki. Odstawiamy na 20 minut.

Na patelni rozgrzewamy część masła i smażymy cienkie naleśniki. W miarę smażenia kolejnych naleśników dodajemy stopniowo więcej masła na patelnię.

Śliwki bez pestek, wraz ze skórką, wrzucamy do rondelka. Dodajemy cukier i wodę i całość gotujemy na małym ogniu, aż śliwki się rozpadną, a sos nabierze gęstej konsystencji. Doprawiamy do smaku cynamonem.

Naleśniki układamy na talerzu, polewamy sosem. Na suchej patelni prażymy posiekane migdały. Gdy zaczną nabierać złotego koloru zdejmujemy je i posypujemy wierzch naleśników.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Kirke88 Kirke88
    2106 dni temu
    Hej @Kuchnia Lidla, w przepisie zabrakło informacji o tym, kiedy należy użyć cukru i cynamonu (składniki wymienione przy cieście na naleśniki), nie to, żebym nie podołała ;) ale są ludzi co się trzymają ściśle takich wytycznych i może im się zdarzyć zapomnieć :) Dla wszystkich naleśnikożerców - podana w przepisie ilość cukru do sosu śliwkowego (5 łyżek) i ciasta (2 łyżki) to zdecydowanie za wiele dla miłośników mniej słodkich wypieków albo osób dbających o linię - gorąco polecam redukcję. Mnie się sprawdziły 2 łyżeczki cukru do ciasta oraz 2 łyżki cukru do śliwek (może być jeszcze mniej, to zależy od tego, jak słodkie były pierwotnie owoce), ja użyłam mrożonych z przydomowego ogródka i aż zapachniało jesienią w marcu - mniam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2106 dni temu
    Kirke88, dziękujemy za czujność, przepis został już poprawiony :)
  • Plackowy Plackowy
    2833 dni temu
    Lubie Placki :D

    odpowiedz

  • Beta Beta
    3240 dni temu
    Naleśniki PRZEPYSZNE :) nawet następnego dnia na zimno były wyborne. Dziękuję za przepis.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3879 dni temu
    Drogi Gościu, smak i konsystencja takich naleśników będzie nieco inna, ale możesz dokonać takiej zamiany - naleśniki i tak powinny się udać.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1213 dni temu
    Jak się doda do naleśnikowego ciasta trochę rozpuszczonego masla to poza pierwszym naleśnikiem nie ma już potrzeby dodawania masla na patelnię
  • Gość Gość
    3879 dni temu
    Można zastąpić wodą gazowaną mleko? Naleśniki wyglądają nieziemsko, chętnie bym się skusiła, ale niestety mam alergię.

    odpowiedz

  • Ewela Ewela
    3974 dni temu
    wyszły świetne, na wierzch dodałam jeszcze bitą śmietanę- niebo :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3979 dni temu
    pyszne i bardzo smaczne polecam

    odpowiedz

  • Michał Zalewski Michał Zalewski
    4016 dni temu
    Pychotka :-)

    odpowiedz

  • Wioleta Wioleta
    4018 dni temu
    Naleśniki to przysmak moich dzieci,często je robię z malinowym z Lidla lub kremem orzechowym.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!