Cynamonowe naleśniki ze śliwkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą, wbijamy do niej jajko i rozbijając trzepaczką stopniowo wlewamy mleko. Mieszamy ciasto aż znikną wszystkie grudki. Odstawiamy na 20 minut.

Na patelni rozgrzewamy część masła i smażymy cienkie naleśniki. W miarę smażenia kolejnych naleśników dodajemy stopniowo więcej masła na patelnię.

Śliwki bez pestek, wraz ze skórką, wrzucamy do rondelka. Dodajemy cukier i wodę i całość gotujemy na małym ogniu, aż śliwki się rozpadną, a sos nabierze gęstej konsystencji. Doprawiamy do smaku cynamonem.

Naleśniki układamy na talerzu, polewamy sosem. Na suchej patelni prażymy posiekane migdały. Gdy zaczną nabierać złotego koloru zdejmujemy je i posypujemy wierzch naleśników.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Plackowy Plackowy
    558 dni temu
    Lubie Placki :D

    odpowiedz

  • Beta Beta
    966 dni temu
    Naleśniki PRZEPYSZNE :) nawet następnego dnia na zimno były wyborne. Dziękuję za przepis.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1604 dni temu
    Drogi Gościu, smak i konsystencja takich naleśników będzie nieco inna, ale możesz dokonać takiej zamiany - naleśniki i tak powinny się udać.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1604 dni temu
    Można zastąpić wodą gazowaną mleko? Naleśniki wyglądają nieziemsko, chętnie bym się skusiła, ale niestety mam alergię.

    odpowiedz

  • Ewela Ewela
    1700 dni temu
    wyszły świetne, na wierzch dodałam jeszcze bitą śmietanę- niebo :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1705 dni temu
    pyszne i bardzo smaczne polecam

    odpowiedz

  • Michał Zalewski Michał Zalewski
    1742 dni temu
    Pychotka :-)

    odpowiedz

  • Wioleta Wioleta
    1744 dni temu
    Naleśniki to przysmak moich dzieci,często je robię z malinowym z Lidla lub kremem orzechowym.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram