Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą, cukrem i cynamonem, wbijamy jajko i rozbijając trzepaczką stopniowo wlewamy mleko. Mieszamy ciasto aż znikną wszystkie grudki. Odstawiamy na 20 minut.
Na patelni rozgrzewamy część masła i smażymy cienkie naleśniki. W miarę smażenia kolejnych naleśników dodajemy stopniowo więcej masła na patelnię.
Śliwki bez pestek, wraz ze skórką, wrzucamy do rondelka. Dodajemy cukier i wodę i całość gotujemy na małym ogniu, aż śliwki się rozpadną, a sos nabierze gęstej konsystencji. Doprawiamy do smaku cynamonem.
Naleśniki układamy na talerzu, polewamy sosem. Na suchej patelni prażymy posiekane migdały. Gdy zaczną nabierać złotego koloru zdejmujemy je i posypujemy wierzch naleśników.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekane naleśniki z serkiem waniliowym i rodzynkami
Sprawdzony i szybki przepis na naleśniki z waniliowym nadzieniem zapiekane pod śmietanowym sosem. Pycha!
Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
Przygotuj najsłynniejsze francuskie naleśniki z pomarańczami. Są słodkie, aromatyczne i orzeźwiające – wyśmienite!
Serowe placuszki z sosem malinowym
Puszyste twarogowe placuszki z intensywnie malinowym sosem z dodatkiem wina. Sprawdź smakowity przepis Pawła!
Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
Wariacja na temat sernika i oryginalny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej. To słodki i zdrowy deser dla każdego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Błyskawiczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Przekąski sylwestrowe
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik krakowski
- Ciasto marchewkowe
- Pierniki
- Kapusta z grochem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
2106 dni temu
Hej @Kuchnia Lidla, w przepisie zabrakło informacji o tym, kiedy należy użyć cukru i cynamonu (składniki wymienione przy cieście na naleśniki), nie to, żebym nie podołała ;) ale są ludzi co się trzymają ściśle takich wytycznych i może im się zdarzyć zapomnieć :) Dla wszystkich naleśnikożerców - podana w przepisie ilość cukru do sosu śliwkowego (5 łyżek) i ciasta (2 łyżki) to zdecydowanie za wiele dla miłośników mniej słodkich wypieków albo osób dbających o linię - gorąco polecam redukcję. Mnie się sprawdziły 2 łyżeczki cukru do ciasta oraz 2 łyżki cukru do śliwek (może być jeszcze mniej, to zależy od tego, jak słodkie były pierwotnie owoce), ja użyłam mrożonych z przydomowego ogródka i aż zapachniało jesienią w marcu - mniam!
odpowiedz
2106 dni temu
Kirke88, dziękujemy za czujność, przepis został już poprawiony :)
2833 dni temu
Lubie Placki :D
odpowiedz
3240 dni temu
Naleśniki PRZEPYSZNE :) nawet następnego dnia na zimno były wyborne. Dziękuję za przepis.
odpowiedz
3879 dni temu
Drogi Gościu, smak i konsystencja takich naleśników będzie nieco inna, ale możesz dokonać takiej zamiany - naleśniki i tak powinny się udać.
odpowiedz
1213 dni temu
Jak się doda do naleśnikowego ciasta trochę rozpuszczonego masla to poza pierwszym naleśnikiem nie ma już potrzeby dodawania masla na patelnię
3879 dni temu
Można zastąpić wodą gazowaną mleko? Naleśniki wyglądają nieziemsko, chętnie bym się skusiła, ale niestety mam alergię.
odpowiedz
3974 dni temu
wyszły świetne, na wierzch dodałam jeszcze bitą śmietanę- niebo :)
odpowiedz
3979 dni temu
pyszne i bardzo smaczne polecam
odpowiedz
4016 dni temu
Pychotka :-)
odpowiedz
4018 dni temu
Naleśniki to przysmak moich dzieci,często je robię z malinowym z Lidla lub kremem orzechowym.
odpowiedz
zobacz wszystkie