Naleśniki ze szparagami

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Roztapiamy 1 łyżeczkę masła. Mieszamy rozpuszczone masło z jajkami, mlekiem i wodą mineralną. Mieszamy mąkę i pół łyżeczki soli. Stopniowo dodajemy mleko z jajkami i mieszamy, aż powstanie gęste ciasto. Odstawiamy na 30 minut do spęcznienia.

Szparagi myjemy. Białe szparagi obieramy całe, zielone na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce odcinamy. Białe szparagi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru i 1 łyżeczki masła przez 10 minut, zielone dodajemy po 5 minutach i gotujemy razem. Wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i osączamy.

3/4 pęczka pietruszki siekamy. Mieszamy z serkiem, skórką z cytryny, solą i pieprzem.

Na pozostałym, gorącym maśle smażymy 8 cienkich naleśników, studzimy. Na każdy nakładamy odrobinę serka, po jednym białym i zielonym szparagu i zwijamy. Zwinięte naleśniki układamy jeden obok drugiego w uprzednio wysmarowanej tłuszczem, żaroodpornej formie. Zalewamy śmietaną i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Podajemy udekorowane pozostałą pietruszką.

Wskazówka: Danie idealnie nadaje się dla gości. Przygotowujemy je według przepisu do momentu ułożenia warstw w żaroodpornym naczyniu, a następnie odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Po przyjeździe gości naleśniki zalewamy śmietaną i wkładamy do piekarnika.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Panierowany camembert z migdałami i pistacjami

Najsłynniejszy francuski ser panierowany w orzechach, migdałach i korzennych ciastkach, podawany z orzeźwiającą sałatką.

Panierowany camembert z migdałami i pistacjami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Tarta ze szparagami i cebulą

Szukasz niebanalnego pomysłu na szparagi? Zapiecz je z cebulą, masą jajeczną i kruchym ciastem, tworząc pyszną tartę.

Tarta ze szparagami i cebulą

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Frittata z makaronem i szparagami

Sycąca zapiekanka makaronowa ze szparagami i jajkiem. Zawsze tak samo smaczna – jako obiad, przekąska, a nawet śniadanie!

Frittata z makaronem i szparagami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    2524 dni temu
    czy moga byc szparagi ze sloika? nie moge znalezc surowych.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2523 dni temu
    Drogi Gościu, oczywiście, możesz spróbować takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    1153 dni temu
    nie. nie lubię ze słoika.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!