Naleśniki ze szparagami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Roztapiamy 1 łyżeczkę masła. Mieszamy rozpuszczone masło z jajkami, mlekiem i wodą mineralną. Mieszamy mąkę i pół łyżeczki soli. Stopniowo dodajemy mleko z jajkami i mieszamy, aż powstanie gęste ciasto. Odstawiamy na 30 minut do spęcznienia.

Szparagi myjemy. Białe szparagi obieramy całe, zielone na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce odcinamy. Białe szparagi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru i 1 łyżeczki masła przez 10 minut, zielone dodajemy po 5 minutach i gotujemy razem. Wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i osączamy.

3/4 pęczka pietruszki siekamy. Mieszamy z serkiem, skórką z cytryny, solą i pieprzem.

Na pozostałym, gorącym maśle smażymy 8 cienkich naleśników, studzimy. Na każdy nakładamy odrobinę serka, po jednym białym i zielonym szparagu i zwijamy. Zwinięte naleśniki układamy jeden obok drugiego w uprzednio wysmarowanej tłuszczem, żaroodpornej formie. Zalewamy śmietaną i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Podajemy udekorowane pozostałą pietruszką.

Wskazówka: Danie idealnie nadaje się dla gości. Przygotowujemy je według przepisu do momentu ułożenia warstw w żaroodpornym naczyniu, a następnie odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Po przyjeździe gości naleśniki zalewamy śmietaną i wkładamy do piekarnika.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    2084 dni temu
    czy moga byc szparagi ze sloika? nie moge znalezc surowych.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2083 dni temu
    Drogi Gościu, oczywiście, możesz spróbować takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    714 dni temu
    nie. nie lubię ze słoika.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!