Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Roztapiamy 1 łyżeczkę masła. Mieszamy rozpuszczone masło z jajkami, mlekiem i wodą mineralną. Mieszamy mąkę i pół łyżeczki soli. Stopniowo dodajemy mleko z jajkami i mieszamy, aż powstanie gęste ciasto. Odstawiamy na 30 minut do spęcznienia.
Szparagi myjemy. Białe szparagi obieramy całe, zielone na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce odcinamy. Białe szparagi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru i 1 łyżeczki masła przez 10 minut, zielone dodajemy po 5 minutach i gotujemy razem. Wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i osączamy.
3/4 pęczka pietruszki siekamy. Mieszamy z serkiem, skórką z cytryny, solą i pieprzem.
Na pozostałym, gorącym maśle smażymy 8 cienkich naleśników, studzimy. Na każdy nakładamy odrobinę serka, po jednym białym i zielonym szparagu i zwijamy. Zwinięte naleśniki układamy jeden obok drugiego w uprzednio wysmarowanej tłuszczem, żaroodpornej formie. Zalewamy śmietaną i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Podajemy udekorowane pozostałą pietruszką.
Wskazówka: Danie idealnie nadaje się dla gości. Przygotowujemy je według przepisu do momentu ułożenia warstw w żaroodpornym naczyniu, a następnie odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Po przyjeździe gości naleśniki zalewamy śmietaną i wkładamy do piekarnika.
Zobacz podobne
przepisy
Panierowany camembert z migdałami i pistacjami
Najsłynniejszy francuski ser panierowany w orzechach, migdałach i korzennych ciastkach, podawany z orzeźwiającą sałatką.
Tarta ze szparagami i cebulą
Szukasz niebanalnego pomysłu na szparagi? Zapiecz je z cebulą, masą jajeczną i kruchym ciastem, tworząc pyszną tartę.
Risotto szparagowe z kurczakiem
Kiedy sezon na szparagi w pełni, należy z nich przygotować coś pysznego! Kremowe i delikatne risotto to jeden z pomysłów.
Frittata z makaronem i szparagami
Sycąca zapiekanka makaronowa ze szparagami i jajkiem. Zawsze tak samo smaczna – jako obiad, przekąska, a nawet śniadanie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sernik krakowski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierniki
- Ryba po japońsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto na pierogi
- Domek z piernika
- Wigilijny makowiec
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
2319 dni temu
czy moga byc szparagi ze sloika? nie moge znalezc surowych.
odpowiedz
2318 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście, możesz spróbować takiej zamiany :)
949 dni temu
nie. nie lubię ze słoika.