Dania główne - Naleśniki na słono - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Naleśniki ze szpinakiem i serem
Naleśniki ze szpinakiem to potrawa, którą zna każdy. Można ją modyfikować na różne sposoby, najczęściej ważną rolę odgrywa tu rodzaj użytego sera. W zależności od typu tego składnika, placki mogą być bardziej lub mniej słone, wyraziste bądź delikatne, lekkie albo sycące. Jeśli chcesz skosztować tego dania w nowej odsłonie, wypróbuj przepis od Kingi Paruzel!
Zielone krokiety z farszem ruskim
Zaskakujące, nieoczywiste i pyszne! Krokiety z farszem z pierogów ruskich, w których kasza jaglana zastępuje ziemniaki, nie tylko zasmakują wszystkim, ale będą powracać do obiadowego menu wyjątkowo często. Spróbuj!
Pieczony naleśnik z serem carré de lest
Pieczony naleśnik w wersji na słono: idealny na śniadanie, lunch czy kolację. Świetne połączenie delikatnego, miękkiego w środku sera carré de l'est z puszystą strukturą ciasta.
Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku
Proste składniki i oryginalny sposób podania – gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem, czyli galettes bretonnes, to świetny pomysł na szybki obiad, który zasmakuje każdemu!
Wegańskie krokiety ze szpinakiem
Zachwycają chrupiącą panierką, a w środku kryją pyszny, kremowy farsz ze szpinaku i nerkowców! Wegańskie krokiety Kingi to idealny, roślinny obiad dla całej rodziny!
Tagliatelle naleśnikowe z sosem serowym i łososiem
Jak Francja, to sery – które tym razem trafią do wyśmienitego sosu Darii. W połączeniu z pomidorami, łososiem i makaronem naleśnikowym stworzą oryginalne i szybkie danie!
Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
Chrupiące naleśniki w panierce wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. Zobacz, jak przygotować krokiety!
Naleśniki z pstrągiem i gruszką
Zobacz, jak przygotować naleśniki z dodatkiem gruszki i wędzonego pstrąga. Smakują wyśmienicie!
Kolorowe naleśniczki
Twoje dzieci uwielbiają naleśniki? Zobacz, jak sprawić im frajdę i przygotować je w kolorze żółtym i zielonym, z farszem z piersi kurczaka i warzyw!
Galettes z grzybami i szynką
Galletes to pyszna alternatywa dla klasycznych naleśników. Możesz codziennie przygotować je z innymi dodatkami.
Naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami
Znudziły Ci się naleśniki na słodko? Wypróbuj przepis Gienia Mientkiewicza na pyszne naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami!
Zapiekane enchiladas z farszem z mięsa mielonego i mango
Naleśniki można podawać na różne sposoby! Spróbuj zapiekanych z mięsnym farszem i orientalnym mango!
Naleśniki na słono – najlepsze przepisy
Jeśli macie ochotę na szybkie i smaczne danie obiadowe, to idealnie sprawdzą się w tej roli właśnie naleśniki z wytrawnym farszem. Trudno o jeden uniwersalny przepis, którym zadowoliłby się każdy smakosz naleśników na słono, dlatego warto wziąć pod uwagę więcej opcji. W myśl tej zasady Kuchnia Lidla proponuje – oto przepisy:
- naleśniki po meksykańsku: los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
- naleśniki z twarogiem: naleśniki z pstrągiem i gruszką
- naleśniki z mięsem: zapiekane enchiladas z farszem z mięsa mielonego i mango
- naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem: kolorowe naleśniczki
- naleśniki z pieczarkami: krokiety z kapustą i pieczarkami
A jeśli jesteście wegetarianami i akurat nie przepadacie za krokietami, to mięso czy ryby możecie równie dobrze zastąpić serem. Zamiast więc przyrządzać naleśniki z kurczakiem, można pokusić się na przykład o przygotowanie naleśników ze szpinakiem i fetą, których smaki wyśmienicie się komponują.
Co przepis, to inna kompozycja. A możliwości jest nieskończenie wiele! Naleśniki na słono to naprawdę kopalnia pomysłów kulinarnych. Musicie spróbować!
Naleśniki na słono – z czym podawać?
Tak jak w przypadku każdego dania, również w przypadku naleśników wytrawnych, znaczącą rolę odgrywają dodatki. Z nimi cała potrawa zyskuje na wyrazistości. Z czym więc najlepiej jadać naleśniki na słono? Naleśniki najczęściej podaje się z różnego rodzaju sosami – od śmietankowego i ziołowego po czosnkowy itp. Niektórym wystarczy po prostu odrobina gęstej śmietany, inni bardziej wymagający smakosze wolą oliwę lub zioła, a nawet sałatę. Przekonajcie się, co zatem proponuje Kuchnia Lidla: