Dania główne - Naleśniki na słono - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Naleśniki ze szpinakiem i serem
Naleśniki ze szpinakiem to potrawa, którą zna każdy. Można ją modyfikować na różne sposoby, najczęściej ważną rolę odgrywa tu rodzaj użytego sera. W zależności od typu tego składnika, placki mogą być bardziej lub mniej słone, wyraziste bądź delikatne, lekkie albo sycące. Jeśli chcesz skosztować tego dania w nowej odsłonie, wypróbuj przepis od Kingi Paruzel!
![Naleśniki ze szpinakiem i serem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/49a6e0facd81-be7e8b62987d-kw04-2024-kinga-paruzel-nalesniki-ze-szpinakiem-i-serem-saint-felicien.webp)
Zielone krokiety z farszem ruskim
Zaskakujące, nieoczywiste i pyszne! Krokiety z farszem z pierogów ruskich, w których kasza jaglana zastępuje ziemniaki, nie tylko zasmakują wszystkim, ale będą powracać do obiadowego menu wyjątkowo często. Spróbuj!
![Zielone krokiety z farszem ruskim](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a8e0afeaf7bb-ef0cd844ea23-Zielone krokiety z farszem ruskim.webp)
Pieczony naleśnik z serem carré de lest
Pieczony naleśnik w wersji na słono: idealny na śniadanie, lunch czy kolację. Świetne połączenie delikatnego, miękkiego w środku sera carré de l'est z puszystą strukturą ciasta.
![Pieczony naleśnik z serem carré de lest](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/24b50ebc0911-f7aa80f11958-Pieczony naleśnik.webp)
Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku
Proste składniki i oryginalny sposób podania – gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem, czyli galettes bretonnes, to świetny pomysł na szybki obiad, który zasmakuje każdemu!
![Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fcc8f1a43500-63ef3b4b0010-KW41_Karol_Nalesnik_po_bretonsku_220920_Net_Foto_211689_1250x700.webp)
Wegańskie krokiety ze szpinakiem
Zachwycają chrupiącą panierką, a w środku kryją pyszny, kremowy farsz ze szpinaku i nerkowców! Wegańskie krokiety Kingi to idealny, roślinny obiad dla całej rodziny!
![Wegańskie krokiety ze szpinakiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/02ffa9faea09-5491cde57c82-1250x700_KW13_Kinga_weganskie_krokiety_28226_190321_MA_0407.webp)
Tagliatelle naleśnikowe z sosem serowym i łososiem
Jak Francja, to sery – które tym razem trafią do wyśmienitego sosu Darii. W połączeniu z pomidorami, łososiem i makaronem naleśnikowym stworzą oryginalne i szybkie danie!
![Tagliatelle naleśnikowe z sosem serowym i łososiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b39b5fe9a84e-a0c16f87a22c-BS_ONLINE_KW37_DARIA_MAKARON_200818_MJ_0048.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
Chrupiące naleśniki w panierce wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. Zobacz, jak przygotować krokiety!
![Krokiety z kapustą i grzybami – przepis](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a0ad154518f4-2c1844137a9a-1250x700_KW48_krokiety_z-_kapusta_i_pieczarkami_rgb_ok.webp)
Naleśniki z pstrągiem i gruszką
Zobacz, jak przygotować naleśniki z dodatkiem gruszki i wędzonego pstrąga. Smakują wyśmienicie!
![Naleśniki z pstrągiem i gruszką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e5e671b11efc-22451f9c3c8a-BS_KW37_23770_DARIA_NALESNIKI_170808_MA_1566_rgb_ok.webp)
Kolorowe naleśniczki
Twoje dzieci uwielbiają naleśniki? Zobacz, jak sprawić im frajdę i przygotować je w kolorze żółtym i zielonym, z farszem z piersi kurczaka i warzyw!
![Kolorowe naleśniczki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f40d273ebefe-3295aa9e7463-065_Kolorowe_nalesniczki_1250x700.webp)
Galettes z grzybami i szynką
Galletes to pyszna alternatywa dla klasycznych naleśników. Możesz codziennie przygotować je z innymi dodatkami.
![Galettes z grzybami i szynką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c07946d9ada9-c81469dae99c-Galettes.webp)
Naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami
Znudziły Ci się naleśniki na słodko? Wypróbuj przepis Gienia Mientkiewicza na pyszne naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami!
![Naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5826da336b91-78e4786008-KW16_nalesniki_z_cheddarem_1986846392_RGB_OK_1250x700.webp)
Zapiekane enchiladas z farszem z mięsa mielonego i mango
Naleśniki można podawać na różne sposoby! Spróbuj zapiekanych z mięsnym farszem i orientalnym mango!
![Zapiekane enchiladas z farszem z mięsa mielonego i mango](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ccc7a9d2cf27-3c09c9815a-Ueberbackene-Enchiladas.webp)
Naleśniki na słono – najlepsze przepisy
Jeśli macie ochotę na szybkie i smaczne danie obiadowe, to idealnie sprawdzą się w tej roli właśnie naleśniki z wytrawnym farszem. Trudno o jeden uniwersalny przepis, którym zadowoliłby się każdy smakosz naleśników na słono, dlatego warto wziąć pod uwagę więcej opcji. W myśl tej zasady Kuchnia Lidla proponuje – oto przepisy:
- naleśniki po meksykańsku: los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
- naleśniki z twarogiem: naleśniki z pstrągiem i gruszką
- naleśniki z mięsem: zapiekane enchiladas z farszem z mięsa mielonego i mango
- naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem: kolorowe naleśniczki
- naleśniki z pieczarkami: krokiety z kapustą i pieczarkami
A jeśli jesteście wegetarianami i akurat nie przepadacie za krokietami, to mięso czy ryby możecie równie dobrze zastąpić serem. Zamiast więc przyrządzać naleśniki z kurczakiem, można pokusić się na przykład o przygotowanie naleśników ze szpinakiem i fetą, których smaki wyśmienicie się komponują.
Co przepis, to inna kompozycja. A możliwości jest nieskończenie wiele! Naleśniki na słono to naprawdę kopalnia pomysłów kulinarnych. Musicie spróbować!
Naleśniki na słono – z czym podawać?
Tak jak w przypadku każdego dania, również w przypadku naleśników wytrawnych, znaczącą rolę odgrywają dodatki. Z nimi cała potrawa zyskuje na wyrazistości. Z czym więc najlepiej jadać naleśniki na słono? Naleśniki najczęściej podaje się z różnego rodzaju sosami – od śmietankowego i ziołowego po czosnkowy itp. Niektórym wystarczy po prostu odrobina gęstej śmietany, inni bardziej wymagający smakosze wolą oliwę lub zioła, a nawet sałatę. Przekonajcie się, co zatem proponuje Kuchnia Lidla: