zobacz film Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • patelnię do naleśników
  • tarkę o grubych oczkach

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI

Mąkę pszenną i gryczaną mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy mleko, wodę i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 20 minut, by ciasto odpoczęło.

Krok 2: SMAŻYMY NALEŚNIKI

Naleśniki smażymy z obu stron, na mocno rozgrzanej patelni naleśnikowej. 

Krok 3: FASZERUJEMY NALEŚNIKI

Każdy naleśnik faszerujemy tuż po usmażeniu, układając go spodem do dołu na mocno rozgrzanej patelni naleśnikowej. Na środek naleśnika wbijamy jajko. Białko rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta, żółtko powinno znajdować się pośrodku placka. Doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem. 

Dookoła żółtka układamy szynkę pokrojoną w szerokie paski. Całość oprószamy serem startym na grubych oczkach i chwilę podgrzewamy, aż białko się zetnie. Żółtko jajka powinno pozostać delikatnie płynne.

Krok 4: SKŁADAMY NALEŚNIKI

Brzegi naleśnika zakładamy do środka z czterech stron tak, by uzyskać kształt kwadratu. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w cienkie paseczki papryczką chili.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!