zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • patelnię do naleśników
  • tarkę o grubych oczkach

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI

Mąkę pszenną i gryczaną mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy mleko, wodę i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 20 minut, by ciasto odpoczęło.

Krok 2: SMAŻYMY NALEŚNIKI

Naleśniki smażymy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni naleśnikowej. 

Krok 3: FASZERUJEMY NALEŚNIKI

Na środek każdego naleśnika wbijamy po jednym jajku. Białko rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta, żółtko powinno znajdować się pośrodku placka. Doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem.

Dookoła żółtka układamy szynkę pokrojoną w szerokie paski. Całość oprószamy serem startym na grubych oczkach.

Krok 4: SKŁADAMY NALEŚNIKI

Brzegi naleśnika zakładamy do środka z czterech stron tak, by uzyskać kształt kwadratu. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w cienkie paseczki papryczką chili.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram