Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię do naleśników
- tarkę o grubych oczkach
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI
Mąkę pszenną i gryczaną mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy mleko, wodę i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 20 minut, by ciasto odpoczęło.
Krok 2: SMAŻYMY NALEŚNIKI
Naleśniki smażymy z obu stron, na mocno rozgrzanej patelni naleśnikowej.
Krok 3: FASZERUJEMY NALEŚNIKI
Każdy naleśnik faszerujemy tuż po usmażeniu, układając go spodem do dołu na mocno rozgrzanej patelni naleśnikowej. Na środek naleśnika wbijamy jajko. Białko rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta, żółtko powinno znajdować się pośrodku placka. Doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem.
Dookoła żółtka układamy szynkę pokrojoną w szerokie paski. Całość oprószamy serem startym na grubych oczkach i chwilę podgrzewamy, aż białko się zetnie. Żółtko jajka powinno pozostać delikatnie płynne.
Krok 4: SKŁADAMY NALEŚNIKI
Brzegi naleśnika zakładamy do środka z czterech stron tak, by uzyskać kształt kwadratu. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w cienkie paseczki papryczką chili.
Zobacz podobne
przepisy
Wegetariańskie wrapy z humusem i warzywami
Wyjątkowe ciasto z dodatkiem siemienia lnianego, humusu i lekkiego, warzywnego farszu – oto składniki wrapów, które przygotujecie, wykorzystując przepis Kingi!
Wegańskie krokiety ze szpinakiem
Zachwycają chrupiącą panierką, a w środku kryją pyszny, kremowy farsz ze szpinaku i nerkowców! Wegańskie krokiety Kingi to idealny, roślinny obiad dla całej rodziny!
Tagliatelle naleśnikowe z sosem serowym i łososiem
Jak Francja, to sery – które tym razem trafią do wyśmienitego sosu Darii. W połączeniu z pomidorami, łososiem i makaronem naleśnikowym stworzą oryginalne i szybkie danie!
Odchudzone lasagne
Mięso mielone z kurczaka, mnóstwo warzyw i ziół – to sposób Karola Okrasy na lżejszą wersję lasagne!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kompot z suszu z cytryną
- Golonka pieczona po bawarsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Błyskawiczne pierniczki
- Wegańska ryba po grecku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Uszka z grzybami
- Ciasto na pierogi
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
297 dni temu
To są zwykłe naleśniki i nie mają nic wspólnego z Galettes.
odpowiedz
591 dni temu
Chyba jest błąd w przepisie w rodzajach mąki;)
odpowiedz
589 dni temu
Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi. Wszystkie składniki wróciły już na swoje miejsce :)