Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię do naleśników
- tarkę o grubych oczkach
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI
Mąkę pszenną i gryczaną mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy mleko, wodę i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 20 minut, by ciasto odpoczęło.
Krok 2: SMAŻYMY NALEŚNIKI
Naleśniki smażymy z obu stron, na mocno rozgrzanej patelni naleśnikowej.
Krok 3: FASZERUJEMY NALEŚNIKI
Każdy naleśnik faszerujemy tuż po usmażeniu, układając go spodem do dołu na mocno rozgrzanej patelni naleśnikowej. Na środek naleśnika wbijamy jajko. Białko rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta, żółtko powinno znajdować się pośrodku placka. Doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem.
Dookoła żółtka układamy szynkę pokrojoną w szerokie paski. Całość oprószamy serem startym na grubych oczkach i chwilę podgrzewamy, aż białko się zetnie. Żółtko jajka powinno pozostać delikatnie płynne.
Krok 4: SKŁADAMY NALEŚNIKI
Brzegi naleśnika zakładamy do środka z czterech stron tak, by uzyskać kształt kwadratu. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w cienkie paseczki papryczką chili.
Zobacz podobne
przepisy
Wegetariańskie wrapy z humusem i warzywami
Wyjątkowe ciasto z dodatkiem siemienia lnianego, humusu i lekkiego, warzywnego farszu – oto składniki wrapów, które przygotujecie, wykorzystując przepis Kingi!
Wegańskie krokiety ze szpinakiem
Zachwycają chrupiącą panierką, a w środku kryją pyszny, kremowy farsz ze szpinaku i nerkowców! Wegańskie krokiety Kingi to idealny, roślinny obiad dla całej rodziny!
Tagliatelle naleśnikowe z sosem serowym i łososiem
Jak Francja, to sery – które tym razem trafią do wyśmienitego sosu Darii. W połączeniu z pomidorami, łososiem i makaronem naleśnikowym stworzą oryginalne i szybkie danie!
Odchudzone lasagne
Mięso mielone z kurczaka, mnóstwo warzyw i ziół – to sposób Karola Okrasy na lżejszą wersję lasagne!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
- Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry
- Cytrusowy pieczony leszcz
- Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
- Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
- Zapiekana kanapka z jajkiem i serem
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Sałatkowe wrapy
- Pieczone marchewki i cukinia z ziołowym pesto
- Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami
- Najprostsze naleśniki z serem
- Schab z pesto bazyliowym na bagietce
- Placuszki bez laktozy z szynką
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Kabanosy w cieście francuskim
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Wegański falafel burger z portobello
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Budyń migdałowy z chia
- Warzywa z hummusem i salsą pomidorową
- Ryżowe krokiety z mozzarellą i pieczarkami
- Jajko pieczone w awokado
- Palia w cytrynach
- Wegański tatar
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Domowe lody szparagowe
- Miniomlety pomidorowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
240 dni temu
To są zwykłe naleśniki i nie mają nic wspólnego z Galettes.
odpowiedz
534 dni temu
Chyba jest błąd w przepisie w rodzajach mąki;)
odpowiedz
532 dni temu
Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi. Wszystkie składniki wróciły już na swoje miejsce :)