Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- 2 głębokie patelnie
- patelnię do naleśników
- praskę do czosnku
- tarkę o drobnych oczkach
- ręcznik papierowy
Przygotuj wcześniej:
Orzechy nerkowca zalej zimną wodą i namaczaj minimum 4 godziny (lub całą noc). Gdy będą miękkie, odcedź je na sicie i przepłucz pod zimną, bieżącą wodą.
KROK 1: Przygotowujemy farsz
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju po suszonych pomidorach. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy ok. 2-3 minut.
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy szpinak i suszone pomidory pokrojone w paski. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową startą na tarce o drobnych oczkach. Ponownie mieszamy i podsmażamy całość przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
KROK 2: Przygotowujemy serek z nerkowców
Orzechy nerkowca przekładamy do miski. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, sos sojowy, czosnek, jogurt oraz sól i pieprz. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę.
KROK 3: Łączymy składniki farszu
Gotowy serek z nerkowców przekładamy na patelnię i mieszamy ze szpinakiem. Farsz doprawiamy odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. Podsmażamy ok. 2-3 minut, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
KROK 4: Przygotowujemy ciasto
Mąkę łączymy z napojem sojowym w naczyniu blendera. Dodajemy sól, siemię lniane i olej. Wszystkie składniki blendujemy na gładką, jednolitą masę.
KROK 5: Smażymy naleśniki
Na rozgrzaną patelnię do naleśników wylewamy odrobinę oleju, a jego nadmiar ściągamy za pomocą papierowego ręcznika.
Ciasto naleśnikowe wylewamy na patelnię i rozprowadzamy równomiernie po jej powierzchni. Naleśniki smażymy z obu stron po ok. 1-2 minuty.
KROK 6: Przygotowujemy panierkę i smażymy krokiety
Bułkę tartą przesypujemy do szerokiej miski. W drugiej misce łączymy mąkę pszenną i wodę.
Na naleśnik wykładamy porcję farszu. Brzegi naleśnika zakładamy do środka i zwijamy krokiet, zaczynając od dołu placka.
Krokiety zanurzamy w miksturze z mąki i wody, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy będą złote i chrupiące, odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
KROK 7: Podajemy krokiety
Krokiety przekrawamy na pół i podajemy z pomidorkami koktajlowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Warstwy rolady według przepisu Darii to wędzony łosoś, serek i szpinakowe ciasto – zwiń wszystkie składniki i podaj gościom superszybką przekąskę!
Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
Chrupiące naleśniki w panierce wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. Zobacz, jak przygotować krokiety!
Pancakes szpinakowe z owocami i syropem
Zobacz, jak ze szpinaku, mleka sojowego, płatków owsianych i kilku innych dodatków powstają wegańskie pancakes! Przygotuj je razem z Kingą Paruzel.
Ryżowe krokiety z mozzarellą i pieczarkami
Pyszny pomysł na lekkie, bezmięsne danie. Krokiety z ryżu podane na sałacie to świetny wybór na każdą porę dnia.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny makowiec
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kapusta z grochem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Błyskawiczne pierniczki
- Sałatka gyros
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kompot z suszu z cytryną
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)