zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender
  • 2 głębokie patelnie
  • patelnię do naleśników
  • praskę do czosnku
  • tarkę o drobnych oczkach
  • ręcznik papierowy

Przygotuj wcześniej:

Orzechy nerkowca zalej zimną wodą i namaczaj minimum 4 godziny (lub całą noc). Gdy będą miękkie, odcedź je na sicie i przepłucz pod zimną, bieżącą wodą.

KROK 1: Przygotowujemy farsz

Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju po suszonych pomidorach. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy ok. 2-3 minut.

Gdy cebula się zeszkli, dodajemy szpinak i suszone pomidory pokrojone w paski. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową startą na tarce o drobnych oczkach. Ponownie mieszamy i podsmażamy całość przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.

KROK 2: Przygotowujemy serek z nerkowców

Orzechy nerkowca przekładamy do miski. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, sos sojowy, czosnek, jogurt oraz sól i pieprz. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę.

KROK 3: Łączymy składniki farszu

Gotowy serek z nerkowców przekładamy na patelnię i mieszamy ze szpinakiem. Farsz doprawiamy odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. Podsmażamy ok. 2-3 minut, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

KROK 4: Przygotowujemy ciasto

Mąkę łączymy z napojem sojowym w naczyniu blendera. Dodajemy sól, siemię lniane i olej. Wszystkie składniki blendujemy na gładką, jednolitą masę.

KROK 5: Smażymy naleśniki

Na rozgrzaną patelnię do naleśników wylewamy odrobinę oleju, a jego nadmiar ściągamy za pomocą papierowego ręcznika.

Ciasto naleśnikowe wylewamy na patelnię i rozprowadzamy równomiernie po jej powierzchni. Naleśniki smażymy z obu stron po ok. 1-2 minuty.

KROK 6: Przygotowujemy panierkę i smażymy krokiety

Bułkę tartą przesypujemy do szerokiej miski. W drugiej misce łączymy mąkę pszenną i wodę.

Na naleśnik wykładamy porcję farszu. Brzegi naleśnika zakładamy do środka i zwijamy krokiet, zaczynając od dołu placka.

Krokiety zanurzamy w miksturze z mąki i wody, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy będą złote i chrupiące, odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

KROK 7: Podajemy krokiety

Krokiety przekrawamy na pół i podajemy z pomidorkami koktajlowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram